Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Comentariu la răspunsul ÎPS Ioachim către protosinghelul Elefterie Tărcuță

Sursa: http://psaltirea.ro/de-importanta-actuala

Răspunsul IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

           Părinte Elefterie,

„Regret că ai luat o decizie pripită și iresponsabilă, declarându-te rupt de Biserica mântuitoare cea care te-a purtat la sânul ei atâta vreme și te-a hrănit cu atâta dragoste, ieșind de sub omoforul oblăduitor care te-a ocrotit atâta vreme. Până acum ai fost la adăpostul unei cetăți. De vreme ce ai ales libertatea, vei simți asperitatea pustiului și vei înfrunta singur ispitele și furtunile lumii deșarte, stăpânită de diavoli.
Credeam că ai discernământul să distingi esențialul de non esential, dar n-ai avut, asumându-ți un text sectar, plin de erori dogmatice, canonice și eclesiologice pe care l-ai semnat.
Ți-ai semnat de fapt, singur în mod deliberat, calitatea de fiu risipitor. Se vede simplitatea gândirii tale, refuzând dialogul și contorsionând Adevărul mântuitor.
Cea mai mare eroare care ai comis-o este că te-ai erijat în a fi un fel de „papă infailibil”, spălând mințile unor credincioși, îndoctrinându-i cu un ultraortodoxism bolnăvicios, substituindu-te lucrării lui Dumnezeu în lume. Să știi că nu ți s-a dat puterea de a trimite în Iad sau în Rai pe cineva, înlocuind iubirea cu ura, pacea cu războiul, liniștea cu gâlceava.”

19.08.2016

 

Comentariul nostru:

 

1. A te îngrădi de erezia ecumenistă nu este iresponsabil, ci este mântuitor.

2. În ”asperitatea pustiului” s-au sfințit toți cei ale căror fapte și cuvinte le citim în Paterice și ne minunăm de ele, de cum lucrează Duhul Sfânt prin oameni.

3. Ce anume este ”sectar” sau ”greșit din punct de vedere dogmatic” nu se spune. De ce? Pentru că o minte întunecată de erezia ecumenismului nu mai pricepe nimic. Știe doar să împroaște cu noroi, din păcate.

4. ”Contorsionând Adevărul” – această expresie este o jignire la adresa Adevărului-Hristos, pe care slujitorii adevărați ai lui Hristos Îl slujesc cu smerenie, neîntinându-l cu nimic.

5. Dacă a sluji întru Adevăr și a spovedi cu smerenie – părintele Elefterie fiind unul dintre cei mai iubiți duhovnici ai acestei eparhii – înseamnă ”spălare pe creier” înseamnă că s-a schimbat în DEX definiția cuvintelor ”a spăla” și ”creier.” Credem că ortodoxul este chemat la a dobândi MINTEA LUI HRISTOS. Normal că trebuie să își curețe mintea de toate necurățiile acestei lumi, pentru a Se sălășlui Duhul Sfânt în ea.

6. Gestul părintelui Elefterie nu este ”gâlceavă”, ci este durere. Iar gestul fostului său ierarh este a opera pe viu sau, mai bine zis, a deschide rana și a o lăsa așa. Toți Sfinții Părinți – adevărații teologi ai Bisericii – au purtat războiul împotriva ereziei și la fel trebuie să facem și noi. Nu ecumeniștii conduc Biserica și lumea, ci Hristos, Care ne va judeca pe toți.

7. ”Infailibilitatea” de tip papal în Ortodoxie a fost parafată prin semnăturile din Creta. Astfel a fost tăiat Capul-Hristos și înlocuit cu capetele hâde ale unor oameni mânați de slavă deșartă și de ură față de poporul cel dreptcredincios. Noi, mădularele Bisericii, nu suntem doar ”glastre de flori”, așa cum afirma și un ierarh grec ce a refuzat să meargă în Creta. NOI, CEI MICI, NE VOM OPUNE PÂNĂ LA CAPĂT EREZIEI. AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !!!

 

Pr. Ciprian Staicu16 Responses to Comentariu la răspunsul ÎPS Ioachim către protosinghelul Elefterie Tărcuță

 1. Stelian Tanasa says:

  Dumnezeu Sa Va Binecuvânteze, Parinte Ciprian Staicu! Eu nu va cunosc dar atitudinea dumneavoadtra este de parca v-as cunoaste de o vesnicie.Cât tupeu are diavolul? De-si ia chip de lumina, spunând minciuna-i adevar si pacatul fapta buna.Biserica „Ortodoxa” Româna ma refer ca institutie lumeasca a de venit un fel de SRL unde o adunatura de masoni tin lumea în întuneric , trebuie facut mai mult ca lumea sa fie mai informata ca fiecare sa distinga si sa aleaga între bine si rau.Mila evident trebuie sa aratam si lor dar daca ei ramân întunecati noi nu avem ce face decât sa ne rugam.Aici trebuie remarcat si gestul celor de la Atitudini care nu au publicat scrisoarea Parintelui Elefterie dovedind ca si ei sunt unealta de manipulare a acestor farisei

 2. Stefan Nitu says:

  De multi ani isi ascund perfidia in spatele cuvintelor pompoase sau in spatele credintei pe care o modifica dupa bunul plac, iar rezultatele se vad: le cunosti „piosenia” dupa aroganta si marimea burtii, viata lor si trairile le sunt diametral opuse de adevaratii traitori ai Ortodoxiei, ne vorbesc despre un Dumnezeu in care ei nu mai cred demult si pe care au inceput sa-l tradeze cu mult timp in urma, acum punandu-si semnatura pe pactul ce l-au incheiat cu stapanul lor, diavolul. Exemplul Sfintilor Parinti cat si al adevaratilor credinciosi le pun in lumina viata murdara lipsita de credinta, motiv pentru care vor sa aduca schimbari. Mantuitorul ne-a promis insa (pacat ca ei nu cred asta) ca Biserica aceasta va dainui mereu, depinde de fiecare dintre noi daca ramanem cu ea, sau ne lasam dusi de cea noua, facuta de om, care urmeaza sa se inchine omului in care s-a intrupat diavolul. Documentati-va (mantuirea voastra depinde de asta) si continuati lupta cea dreapta a Sfintilor lui Dumnezeu, ridicati-va in apararea credintei stramosesti lasata de insusi Iisus, pastrati Ortodoxia nealterata, pastrati-va fideli lui Dumnezeu si nu lasati diavolul sa va fure credinta cu cuvinte mieroase!

  • admin2 says:

   Sf. Antonie cel Mare spunea, în secolul IV (cuvinte valabile și azi): pentru păcatele nepocăite ale poporului, Dumnezeu trimite astfel de conducători. Adică avem ce merităm. Dacă viața fiecăruia dintre noi se schimbă radical în bine, Cel de Sus ne va ajuta. Pr. Paisie Olaru spunea așa frumos: are Dumnezeu ce să dea, numai să aibă CUI SĂ DEA !

 3. Mioara says:

  Glasul parintelui Elefterie este glasul bunului Hristos. Stanta Treime, binevuvanteaza viata bunulul Elefterie si lumineaza inima si mintea celor ce cred ca detin puterea!!! Mare pierdere pentru romascani..

 4. Emil Baciu says:

  Ma bucur mult ca ati facut lumina dupa ce ierarhul in cauza a improscat cu intuneric.
  A aplica Sfintele Canoane este o necesitate absoluta, mai ales in privinta ereziei, insa din pacate, dupa ce ni s-a inoculat 100 de ani de ecumenism, acestea au ajuns sa fie considerate ca invechite. Sigur, la un moment dat ne vom convinge cu totii ca sunt mai actuale ca oricand, insa acum ecumenistii conduc lumea si s-au instalat pe tronuri in Biserica. Caderea lor va fi mare, insa nici noua, celor care am tacut nu ne va fi usor, practic fiind niste atei si tradatori.
  Nu imi este greu sa inteleg cata durere simte parintele Elefterie, insa a ales calea cea dreapta care duce la mantuire. Vor urma incercari grele si necazuri din partea celor care stapanesc insa parintele este cu Domnul Hristos si biruinta va fi mare.

 5. Ptr cei sinceri si curati toate su.nt clare.Istoria va demonstra ca Adevarul v\a trimfa asa cum a fost 2000 de ani si eretici ca mitrop Damian si cardinalul Isidor,fost mitrp de Kiev mai sunt si azi, iar vantul si apa ii va spulpera. NU VA TEMETI DE MISEI ccaci pomenirea lor nuva RAMANE.AMIN!!!!

  i

  i

 6. un crestin says:

  23.08.2016

  Raspunsul Protos. Elefterie Tărcuță către ÎPS IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

  http://psaltirea.ro/files/raspunsul%20catre%20ips%20ioachim.pdf

 7. Sluga netrebnica says:

  „Iubite Preasfintite Parinte, blagosloviti.
  Indraznesc sa spun acum ca nevoie este ca, mai ales noi, „fetele bisericesti”, sa „deosebim vremea” (Lc. 12, 54-57) in care ne aflam istoric, spre a lucra impreuna cu Domnul in via Lui – si sa tragem in aceeasi directie cu El.

  Vremea este a cernerii. Vom fi nevoiti sa vedem propasiri si izbanzi din partea catolicismului si a celorlalte secte; sa ne vedem facuti de ras si de rusine de catre mass-media, si pe noi insine, si pe iubita noastra Biserica, si tot ce avem mai scump si mai sfant in lume; sa rabdam ocari si prigoane din afara, iar dinlauntru smintiri, si poticniri, si vanzari (Apoc. 13, 7).

  Comunismul a lovit cu sabia; „New Age”-ul mai ales cu minciunile acestui veac trecator: caci a inceput „ceasul lor, si stapania intunerecului” (Lc. 22, 53). Si daca „s-a dat lor stapanire” (Apoc. 13, 7), cine va putea sta impotriva voii lui Dumnezeu?

  Dar, lui Dumnezeu voim noi a sta impotriva? Cum, atunci, vom fi lui Biserica, si Mireasa Hristosului Lui? Caci judecand dupa Scripturi, precum si dupa privelistea care ne inconjoara, nevoie este de acest necaz, pentru ca Biserica – adica noi – sa se curete de toate preacurviile ei, sa se spele de toata necuratia ei (Iez. cap. 16), sa se „lamureasca”, intru cele din urma, ca aurul in cuptorul ispitirii, sa se lepede de tot ce este strain sfinteniei ei, sa se smereasca pana in sfarsit, sa se gateasca Mireasa in asteptarea Mirelui (Apoc. 22, 16-17).

  Acum va trebui sa se lamureasca credinta noastra; acum se va vedea, in sfarsit, ce va fi fost Bisericã – si ce nu; acum – care va fi fost acel „popor binecredincios de pretutindenea”. Nevoie este de acest „necaz” (Tes. 5, 3), pentru ca acum, in sfarsit, Vremea sta sa nasca Vesnicia.
  Infricosatoare lucruri, dar nu „bagandu-ne capul in nisip” ca strutul, ne vom pregati pentru ceea ce …”

  Integral la sursa: https://ganduridinortodoxie.wordpress.com/2016/08/26/scrisoare-catre-un-arhiereu/

 8. ion says:

  Marturisirea publica a adevarului cred ca trebuie facuta, cu ata mai mult cu cat ceea ce se marturiseste devine de o importanta capitala. Perfidia cu care se insinueaza minciuna prin aceste adunari (sinoade de tip club) in ultimii 30 de ani indeamna si obliga constiinta noastra la marturisire.
  A nu mai pomeni ierarhul care cedeaza acestor presiuni, nu stiu daca este corect intrucat nu am pregatirea teologica necesara. Cu atat mai mult cu cat pacatul lui nu este (inca) erezia.
  Ce spuneti despre sinodul de la Ferrara/Florenta? Si sfantul Marcu al Efesului? Ce ne poate sili intr-atat incat sa cedam „in cele mici si neesentiale”? Chiar nu vedem cine joaca rolul infailibil al papei in poveste „noului sinod”? Si oare daca ne marturisim constiinta devenim eretici, schismatici? Vrednici de anatema?
  De ce acceptam jocuri de culise, sa ne ascundem, sa spunem jumatati de adevar iar celalalt sa il acoperim? Asa or fi facut apostolii la sinodul apostolic din anul 50? Au ascuns de evrei adevarul (dureros pentru ei, si atunci si acum) ca Dumnezeu este Dumnezeu si pentru neamuri?
  „Certa-ma-va dreptul si ma va mustra iar untul de lemn al pacatosilor sa nu unga capul meu” – daca vedem stramb faptul ca se cedeaza adevarurile „neesentiale”, asteptam un raspuns, o cearta, o mustrare – dar oameni sintem si nu animale: avem minte, incercam sa intelem unde este adevarul . Iar daca adevarul este prea complicat (pentru mintea noastra simpla, nedeprinsa cu politica serpuitoare) inseamna ca in spatele lui este o minciuna.

 9. Lugojan says:

  IPS IOACHIM,
  Cu destul de mulți ani în urmă am fost fiică a Eparhiei pe care acum o păstoriți, după care m-am mutat din Roman, dar am rămas fiică duhovnicească a Părintelui Elefterie și am urmărit și urmăresc din motive de suflet ce se întâmplă în viața Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cel mai adesea pe site-ul episcopiei, precum și pe alte site-uri, am citit și scrisorile pe care vi le-a adresat Părintele Elefterie în luna august, și răspunsul pe care l-ati dat, după care am rămas fără putere de a face vreun comentariu, dar dacă îmi îngăduiți, vă pot mărturisi că în urma citirii scrisorilor mi-a venit în minte o declarație pe care ați făcut-o neașteptat de clar , tranșant și foarte emoționat în cuvântul de la hirotesia întru Arhiepiscop : „ÎN PRIMUL RÂND VREAU SĂ MĂ MÂNTUIESC ” .
  Mă întreb, poate nu e treaba mea, dar nu pot fi indiferentă, OARE CREDEȚI CĂ PĂRINTELE ELEFTERIE ESTE UN OPONENT AL ACESTUI DEZIDERAT PE CARE VI L-AȚI PROPUS ?…
  …OARE CREDEȚI CĂ PRIN CELE PE CARE VI LE-A SCRIS VREA ALTCEVA DECÂT MÂNTUIREA TURMEI AL CĂREI ÎNTÂI STĂTĂTOR SUNTEȚI ?…
  Nu pot înțelege și recunosc că mintea mea e scurtă, dar și lucrurile sunt clare, este o ruptură între dezideratul pe care l-ați declarat și cele pe care cu atâta durere în suflet și cu dragoste nefățarnică vi le-a scris Părintele Elefterie.
  Numai faptele Înalt Preasfinției voastre vor putea da răspuns acestei rupturi între vorbe și fapte.
  Oricine citește scrisorile Părintelui Elefterie simte durerea și sinceritatea cu care sunt scrise tocmai pentru a ne feri de erezia veacului acesta, ecumenismul. Nu ne rupem de Biserică cei care vrem să ne îngrădim de erezie. Pacea și liniștea dacă nu sunt in Adevăr ,ne fățărnicim.
  Glasul Părintelui Elefterie ne orientează spre Lumină ,spre a ieși din confortul mincinos al veacului acesta trecător , spre a ne sili pentru a dobândi Împărăția Cerurilor, spre a nu fi găsiți „căldicei” la venirea Domnului.
  Vă rog să-mi iertați neputința și Vă mulțumesc dacă ați citit aceste rânduri pe care și eu le-am scris cu durere, stângăcie și sinceritate.
  Ana Irina Lugojan
  Reply, Reply All or Forward | More

 10. Vasile Nicoara says:

  da. asa e parinte elefterie! numai eu stiu cum am ajuns la horia si cu ce interventii

 11. Ion says:

  „nu e treaba noastră cu cine se unesc popii(ce semnează ierarhii și mai marii nostri n. n)dar cine va fi papistaș nu mai e popa nostru”acesta a fost răspunsul credincioșilor din Scheii Brașov cand mitr.Atanasie(Satanasie)Crimca a semnat unirea cu Roma a bisericii ortodoxe din Ardeal și acesta e răspunsul care’l dau și eu azi la întrebarea”eu cu cine votez”