Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Au căzut și grecii, chiar mai rău decât românii

Alaltăieri, 23 noiembrie 2016, s-a întrunit pentru prima zi a sesiunii sale extraordinare Sinodul Greciei, iar ieri pentru a doua zi. Pe scurt, că nu merită multă bătaie de cap, mitropolitul Teologos de Serres a ținut în prima zi un referat despre ce s-a întâmplat în Creta, propunând ca Sinodul să informeze poporul despre cele semnate și hotărâte în Creta, să se facă conferințe, să se scrie articole de către profesorii universitari, să se facă emisiuni la radio și televiziune, să se implementeze hotărârile respective în fiecare mitropolie. A doua zi de ședință – după ce arhiepiscopul Ieronim l-a felicitat pe mitropolitul de Serres pentru cele expuse, s-a votat și comunicatul oficial al Sinodului spune că ierarhii au fost de acord cu cele propuse.

Cu alte cuvinte, totul este ok din punctul lor de vedere, urmează explicarea textelor, răspândirea lor și implementarea hotărârilor. Adică APOSTAZIE generală (desigur, cu excepția câtorva dintre ei, câți, nu știm).

Părintele Theodor Zisis mi-a spus luni că nu își pune mari speranțe, pentru că ecumeniștii sunt foarte porniți. Păcat de greci, va fi vai de ei, căci Dumnezeu nu Se lasă batjocorit.

a consemnat,

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

35 Responses to Au căzut și grecii, chiar mai rău decât românii

 1. Ovidius says:

  Pana la urmă la ei a fost putina transparenta caci s-a mai aflat cate ceva despre luptele dinlauntru Sinodului ! De aceea a inceput in Grecia democratia…
  Cat priveste concluziile ele sunt tot asa de vagi si neclare ca la noi ! Adica prezentatea acelui episcop ecumensist a fost acceptata (dar nu o cunoastem) iar textele antiecumeniste vor fi studiate dar fara sa stim cu ce scop !
  Imi dau seama din ce in ce mai mult ca la sinodul mondial urmator, la care vor veni si rușii, va fi consens general ecumenist însa loviturile si lepadarea va fi si mai mare !
  Dupa Creta cancerul ecumenist a fost operat ! Iar el de acum se va intinde si mai mult dar si mai aprig ! Insa lupta impotriva lui va fi si mai crancena si mai luminoasa, cu ajutorul lui Hristos Domnul !
  Dumnezeu sa ne ajute pe toti !

 2. Daniela Caragacian says:

  Luminează-ne pe noi, Doamne, cu po­run­cile Tale !

 3. Marius Sebastian says:

  Pacat si de romani… Dumnezeu nu va veni la judecata pana ce nu vor fi completate toate randurile ingerilor cazuti. Dar Dumnezeu si- a facut foarte bine calculele. Daca pana la Edictul de la Milano au ajuns in ceruri zeci de milioane de ingeri si dupa aceea alte zeci si zeci de milioane, dea lungul secolelor.
  Din registrele parohiale studiate de mine ( sec XIX) am constatat ca mortalitatea infantila era foarte ridicata. Copii botezati imediat dupa nastere, sau chiar a doua zi, pentru a nu muri nebotezati. Toti erau botezati cu nume de sfinti, si care au ajuns in Imparatia lui Dumnezeu. Ma intreb din 2017 de unde isi va mai alege Dumnezeu ingerii ? Doar din Bulgaria, Georgia, Syria, Irak ? Se zice ca acum este cea mai buna vreme pentru mantuire. Cam ironic, cand au cazut patriarhii, mitropolitii, episcopii, preotii, monahii si mireni dupa ei, crestinul are din ce in ce mai putina credinta, iar diavolul se poate atinge acum si de sufletul omului. Crestini care au mai multa evlavie la A Boca, decat la insusi Hristos. Majoritatea dintre noi am venit la biserica pentru a primi rezolvare la necazurile pe care le avem, nu din pentru dragoste pentru Hristos. O credincioasa mi a reprosat o data ca eu sunt „crestin de interes”. Si din pacate avea dreptate. Doamne ajuta.

  • Pamvo says:

   Ce frumos iti poarta Dumnezeu de grija…
   Minunat esti Doamne si minunate sunt lucrurile Tale !
   Aproape este Domnul de cei umiliti la inima (sinceri) si pe cei smeriti cu duhul ii va mantui !

 4. Martyrik Appeal says:

  Taina faradelegii se lucreaza, asa cum spune Sfantul Apostol Pavel si cum ne spune tuturor.
  Pentru multi Creta nu reprezinta o problema, pentru ca multi nu percep taina faradelegii. Diavolul le da „har” ca ei sa lucreze totul la limita perceptiei normale. Se lucreaza sub simturi, subliminal, sub capacitatea de perceptie, sub radar si de sub pamant insuflate. Le da ce sa vorbeasca, ce sa spuna, ce sa raspunda ca sa mascheze faradelegea, sa mascheze uneltirea. Si atat de mult ii ajuta incat esti bantuit sa crezi ca tu esti paranoic, ca ti se pare, ca acuzi oameni nevinovati, ca in fond nu e nimic gresit si ca e vorba de dragoste, de intelegere, de mila, de toleranta, intr-un cuvant, de virtute.
  Atat de bine se lucreaza aceasta taina a faradelegii incat ajungi sa te clatini si sa crezi ca esti inselat si te-ai lasat influentat de pareri gresite, de idei straine. Ajungi sa te simti vinovat. Ajungi sa simti un soi de bucurie, de liniste fara sa realizezi ca tot ceea ce simti e doar o simulare inselatoare a adevaratelor stari de har. Ajungi sa traiesti sub influenta „ingerului de lumina”. Traim vremurile cand si dintre cei alesi se vor lasa vrajiti, inselati de aceasta taina a faradelegii, de aceasta lucrare de „lumina” si de bine aparent, dar extrem-extrem de viclean.
  Nu am fost obisnuiti cu acest tip de viclenie, cu acest grad inalt de viclenie. Am fost avertizati de Sfanta Evanghelie, dar nu ne-am mai confruntat cu acest soi de faradelege.
  Sovaim, ne indoim in credinta, nu stim ce sa credem, pe cine sa credem, nu stim cine spune adevarul, cine minte, cine ne vrea binele, cine raul. Dar ni se pare ca nu stim, pentru in fapt stim bine doar ca vointa veche, omul vechi vrea sa o dea la pace, ia aiba pace cu raul, vrea sa petreaca bine, nu vrea prigoana, cale stramta si cu chinuri, nu vrea cruce, nu suferinta, nu lipsuri.

  Sfintii contemporani ne-am spus: „a venit vremea cand pastorii vor da oile pe mana lupilor”, „in vremurile din urma cei ce vor sta pe scaunele Bisericii nu vor avea nicio legatura cu virtutea.” Daca nu vor avea nicio legatura cu virtutea, atunci putem sa ii credem ca ne spun adevarul acum cand vorbesc? Putem sa ii credem in cele ce ni le spun acum? Ii credem cand ne mangaie spunandu-ne sa stam linistiti ca totul e bine?
  Mitropolitul Teofan isi aduce aminte cum a calugarit la Manastirea Lainici pe monahul Calinic care era si este catolic? Isi aduce aminte cand a spus ca nu e nicio problema, ca nu e nicio diferenta intre ortodocsi si catolici? Sa stam bine si sa luam aminte!

  Eram in chilia Parintelui Iustin cu inca cativa prieteni si l-am intrebat pe Parintele ce ne facem cu problema asta cu cipurile. Era prin 2010. Si Parintele Iustin ne-a spus: „problema asta cu cipurile va trece, dar va veni problema schismei, dar voi sa nu parasiti Biserica!” Atunci n-am inteles la ce schisma se refera, dar dupa Creta am inteles limpede.

  Marea durere a Parintelui Iustin era faptul ca preotii tac si nu spun adevarul, nu vorbesc despre durerile oamenilor si capcanele acestor vremuri vitrege. El a spus-o. Voia ceea ce Hristos isi doreste – ca preotul sa se faca para de foc in amvon, sa arda din interior, sa iasa foc din gura lui aparand Adevarul, aparandu-l pe Hristos, aparand Biserica, aparandu-si sufletul lui si al credinciosilor. Amvonul e plin de praf si panza de paianjen. Se tace atat de mult.

  Spune parintele Teodot:
  „Daca ar fi vazut cum erau batjocoriti copiii, ce credeti ca ar fi facut Sf.Mucenic Nestor ? Ar fi pus mana pe arma. Dimpreuna cu Sf.Mare Mucenic Dimitrie sa ne rugam lor ca sa ridice lumea la lupta. Macar pe parintii si rudele acestor bieti copii. Sunt atatia interlopi, traficanti … care si-ar spala multe pacate acum, printr-o incursiune fulgeratoare in aceasta tara, care va disparea de pe fata pamantului. Doamne ajuta.”
  Nu m-au smintit cuvintele parintelui Teodot, dar m-au intristat. Nu poti sa confunzi harul cu adrenalina.

  “Nu stiti, oare, fiii carui Duh sunteti?” ne-ar intreba mustrator Mantuitorul asa cum si fiii lui Zevedeu au fost intrebati cand voiau sa coboare foc din cer peste ereticii de samarineni. Reactionam din sange, nu din duh, nu de la Dumnezeu. Ne pierdem echilibrul sau poate nici nu l-am avut, comutam pe sange si adrenalina, rational, carnal, departe tare de Hristos. Nu putem sa transformam o lupta duhovniceasca in una politica. Multi lupta rational, patimas, putini sunt cei ce lupta cu duhul lui Dumnezeu. Repere, modele de urmat avem extrem de putine si si din acelea sunt care sufera de sindrom discordant. Si asa suntem atat de putini.

  Ce ar fi facut Sfintii daca ar fi trait in zilele noastre? Ceea ce a facut si Sfantul Maxim Marturisitorul in vremea lui, ceea ce a facut si Parintele Iustin, ceea ce a facut si Sfantul Paisie Aghioritul si altii – n-ar fi tacut!
  Iar cand ar fi deschis gura n-ar fi iesit miros de tocanitza sau cuvinte din sange, ci foc de la Duhul Sfant!

  • admin2 says:

   Adevărat. Să zicem din tot sufletul și din tot cugetul nostru să zicem. Ce anume? ADEVĂRUL ORTODOXIEI.

 5. Ovidius says:

  Bine zis Martyrik !
  Cuminte spus !
  Toți trecem prin stări sufletești și frământari căutând să înțelegem care e reacția potrivită, înțeleaptă dar și mărturisitoare față de furtuna prin care trecem !
  Nici noi nu avem credință cât se cere, dar Îl rugăm pe Domnul să ne-o dea !
  Eu mărturisesc că am găsit foarte multe răspunsuri in cartea Parintelui Iustin -Biserica si ereziile contemporane (un compeduu de articole de fapt).
  V-o recomand din tot sufletul !

 6. Sluga netrebnica says:

  Dobri Dobrev, un altfel de parinte al Bisericii:

  https://www.youtube.com/watch?v=6VMNV3uxZqQ

  Nu este un om de afaceri sau un politician faimos, nici sportiv sau un star rock … este mai mare decat ei:

  https://www.youtube.com/watch?v=UbkkmB5VRCE

  • admin2 says:

   Dragu΄ de el. Îți vine să îi săruți mâinile și fruntea. Să avem parte de rugăciunile lui.

 7. un ins dintre atatia says:

  Cu grecii era de asteptat. Multe cuvinte istete, fapte ioc. Apoi alte cuvinte, si mai istete, ca doar grecii au darul logosului, au facut Agora, democratia, chiar si Bizantul la nivel de stilistica.
  Cand au venit Metalinos + Tselenghidis in chilia Avvei Arsenie Papacioc, ce le-a spus? „Scoti sabia cu ecumenistii!” Adica, bune cuvintele, sinaxele, ziarele, intalnirile, studiile teologice, cartile, etc, insa daca nu „scoti sabia” atunci cand te calca vrajmasul, degeaba!…
  Prin scoaterea sabiei Avva intelegea „sa te pui tu la punct”, deci o viata sfanta pe cat posibil, si un cuvant viu de marturisire a Adevarului.
  Intrebati-i, Pr Staicu pe grecii matale: De ce nu scot sabia dumnezeiescului Cuvant, acum ca a venit vremea?…

  • admin2 says:

   Mă cheamă Ciprian; nu sunt grecii mei, iar cine are curaj scoate sabia oriunde. Fiecare va răspunde de faptele sale.

 8. Ovidius says:

  Moșul Dobre îmi aduce aminte de viața lui Moș Gheorghe din Piatra Neamț (orasul meu).
  Când îl vezi îți dai seama cât de bun e Dumnezeu !
  Anul viitor îl vor canoniza pe Moș Gheorghe !

 9. Zaharia says:

  Ecumenism, ecumenism si iar ecumenism. Numai despre asta se vorbeste (se scrie). Dar este scris negru pe alb intr-unul din documentele „sinodului” ca au „deschis usa” homosexualilor in Biserica. Nimeni nu pomeneste nimic. Ori nimeni nu si-a dat seama? Cititi in documentul „Misiunea Bisericii in lumea contemporana”. Deocamdata atat. Vreau sa vad daca cineva „percuteaza”.

  • admin2 says:

   Problema este că patima aceasta groaznică a cuprins deja pe unii clerici ortodocși. Deci lupta de surpare se duce dinlăntrul Bisericii.

 10. Pamvo says:

  Cu rabdare, parinte, sa nu ne panicam. Ceea ce s-a tradat in cateva zile, ar putea pentru pacatele noastre sa dureze zeci de ani pana sa se indrepte oficial. Daca uraciunea pustiirii a navalit in locasul cel sfant, noi sa ramanem cum zicea cineva sub streasina bisericii, caci Biserica a celor drept credinciosi este. Nu e nevoie de separare totala pripita, ceea ce ar duce la schisma. Putem vorbi de ortodocsi traditionalisti si ortodocsi ecumenisti, dar Doamne fereste sa devina asta o despartire categorica. Inca nu e momentul. Arhiereii semnatari inca se mai pot indrepta. Iar noi nu gresim daca mai dam dovada inca de asteptare si rabdare. Stim ca arianismul sau catolicismul au fost anatemizate de un Sfant si Mare Sinod dupa aproape 100 de ani de la aparitia lor. Daca ecumenismul in urmatorii ani isi va infige ghiarele si mai mult in sfanta ortodoxie, vadit si pentru oamenii simpli, atunci va randui Dumnezeu un sinod din cativa ierarhi care vor hotara prin anatema ruperea totala, ca cea din 1054. Doamne, sa nu fie !
  Sa fim ca niste prunci nevinovati ai caror parinti umbla prin carciume si vin acasa beti. Nu bem cu ei, dar ramanem aproape pana Providenta ni-i va indrepta sau dupa canoane ni-i va inlocui. Ingerii Domnului sa ne ocroteasca !

  • admin2 says:

   Nu mă panichez decât atunci când păcatele mele mă îndepărtează de Hristos. Lămuririle aduse de la fața locului de părintele Matei Vulcănescu sunt îmbucurătoare. Să așteptăm ce va urma. Este clar că lupta va fi de lungă durată. Însă viclenia va fi tot atât de întinsă ca acțiune, prezență și insistență.

 11. admin2 says:

  Asta este cu adevărat o veste bună. Să așteptăm continuarea. Și să vedem scris negru pe alb că grecii se țin tare.

 12. Ovidius says:

  Draga Parinte Matei !
  Va rog sa postati ceea ce ne-ati adus la cunostinta prin comentariul dvs si pe blogul sfintiei voastre ! (Ca si articol)
  Ar aduce un plus de clarificari si de intelegere a ceea ce s-a intamplat in Grecia zilele astea !
  Multumim !

 13. Zaharia says:

  Intrucat nu am vazut nici o reacte la ceea ce am samnalat anterior, revin cu „o intrebare ajutatoare”. Cititi va rog aici, in primul subtitlu al documentului „Misiunea Bisericii in lumea contemporana”, iata:
  „Contribuția Bisericii Ortodoxe la realizarea păcii, dreptății, libertății, fraternității și dragostei între popoare și la înlăturarea discriminărilor rasiale și de altă natură”
  Care discriminari de alta natura trebuie inlaturate din Biserica? Asa cum este formularea, ORICE FEL DE DISCRIMINARI. Deci si referitoare la orientarea sexuala. Deci, ce vi se pare?

  • admin2 says:

   Ținând cont de faptul că mitropolitul Ioannis Zizioulas, la ultima întâlnire presinodală din februarie-martie a insistat vreo câteva ore ca să se introducă în textele sinodului și problema discriminării pe baze de orientare sexuală, la care rușii și alții, chiar și românii, au sărit în sus, iar Zizioulas i-a pisat la cap vreo 7 ore să accepte paragraful, însă în final a fost scos – deci având această ”istorie” la bază se înțelege – nu că ar fi ceva de înțeles, dar măcar se explică logic, deși este absurd – apariția acestei exprimări în text. Pe ăștia nu îi interesează nici Sfinții Părinți, nici teologia Bisericii. Sunt doar niște LUPI care s-au săturat să se ascundă sub blana de oaie și acum sar la beregata oilor. Îmi cer iertare pentru franchețea exprimării, dar vremea diplomației cred că a trecut. Important este ca noi să nu acceptăm aceste texte cretane-cretine, adică lipsite de Duhul Sfânt.
   Pr. Ciprian

 14. Ιοαννις Πηδαλιουχος says:

  ……fraților eu cred că de vină este „praful de creta”. Mai știți chestia cu mâncatul „Cretei” ca să faci febră? Groaznic gust are creta in general, dar această Cretă este de-a dreptul scârboasă și rea, nu numai că le face febră unora ci mai mult sunt unii care și-au pierdut capul cu totul după ce au gustat din ea. Cel mai elocvent exemplu este fostul avva Rafail, actualul domn Noica. Deplorabil….jenant….de-a drepltul scârbos. Am suferit mult vâzând acel interviu de pe sacssiv : „ Rafail Noica despre sinodul din Creta” , am suferit pentru că am iubit acest om și de cate ori îl vedeam mi se părea că văd un înger în trup, nu știu de ce, dar asta simțeam. Ei bine fraților, mărturisesc că niciodată nu am simțit atâta repulsie față de aspectul exterior al unui om ca în momentul când am deschis videoclipul și am văzut fața acestui om , m-am îngrozit. Mi-a fost atât de urâtă apariția că nu m-am putut uita până la sfârșit. Atunci am zis „ Doamne oare ce s-a întâmplat?” și în acel moment mi s-a derulat în minte „sau cine știe cum, Domnul știe” toată scena de la „cina ce ade taină” și m-am cutremurat, am înțeles că exact acel lucru s-a întâmplat și cu avva ca și cu Iuda. Că a venit cu gând viclean la acea Liturghie ce s-a slujit împreună cu Mitropolitul Ierotheos și cu Teofan și având gândul acela viclean cum ziceam, de a vinde dreapta credință, atingându-se de Pâinea Sfântă, a intrat diavolul în el. De aceea nu a mai fost în stare la conferința ce a urmat după aceea să zică nimic pentru că Duhul Sânt l-a părăsit. Ați văzut cuvântul acela de la conferință ? ….jalnic, fără pic de Duh, fără viață! …..apoi tragedia aceasta de interviu….Doamne iartă-mă! Doamne ai milă de noi!

 15. Marius Gogonea says:

  Apropo de viclenie pr Ciprian. Marea adunatura de la Oradea organizata de Coalitia Pentru Familie, sa desfasurat in aceasta locatie tocmai pentru anu face deranj la Bucuresti, tulburand astfel relatiile patriarhului cu stapanirea politica ce vrea neaparat introducerea pachetului legislativ LGBT. Asa cum in vest au vandut sufletele oamenilor pentru zidurile goale, ramase din fostele pseudobiserici, asa la Bucuresti pentru banutul faimoasei catedrale venit de la politician, se inchid ochii si se astupa gura. Pai cum altfel? S-a amanat referendumul … pentru modificarea art 48 din constitutie iar patriarhul si sinodalii BOR se scalda in tacere?

 16. Zaharia says:

  Vorba aia romaneasca :”cine stie, cunoaste”. In sfarsit un cunoscator. Deci cu permisiunea cuviosiei voastre parinte, asez aici un link catre un material ce va „lumina” pe cei necunoscatori:
  http://marturieathonita.ro/homosexualitatea-marul-discordiei-pentru-ierarhii-ortodocsi-de-la-chambesy-geneva/
  Cititi cu mare atentie mai ales de la acest subtitlu:”CULISELE RUȘINII ȘI DISPUTELE”
  Retineti sintagma :”SI DE ALTA NATURA”. Apoi ascultati cu atentie predica Episcopului Longhin:
  https://danielvla.wordpress.com/2016/07/16/ps-ul-longhin-jar-despre-sinodul-din-creta-acolo-s-au-adunat-satanistii-masonii/
  Segmentul de interes incepe pe la minutul 10 si mare atentie incepand cu 11: 10. Predica este tinuta in duminica Rusaliilor, 19 iunie 2016 deci chiar in timpul „sinodului”(18-26 iunie 2016). Desi nu era prezent la „sinod” el stia ca acolo se va discuta si despre homo. Credeti ca un episcop isi ia informatiile de pe net? Iar mai apoi cand ies la lumina textele intalnirii din Creta gasim intr-unul din ele (Rolul Bisericii in lumea contemporana), chiar la inceput(am aratat textul in postarea anterioara) sintagma „SI DE ALTA NATURA”. Constatati va rog ca se refera la eliminarea oricarui fel de discriminare in biserica si societate inclusiv pe motive sexuale. Va dati seama ce inseamna sa spuna Biserica ca homosexualitatea (inclusiv lesbiene, transexuali, zoofili, necrofili, pedofili, poligami, incest, etc.) nu mai constitue un pacat? Si ca trebuie scoase toate textele referitoare la asa ceva din Biblie si din toate cartile religioase? Intelegeti ca tocmai s-a „deschis usa” pe care sa intre „uraciunea pustiirii in locul cel sfant”? Si credeti ca faptele se lasa asteptate? Priviti aici:
  http://stiripentruviata.ro/forumul-crestinilor-lgbt-din-2017-va-avea-loc-la-bucuresti-in-2016-a-fost-la-chisinau/
  Ceea ce ma mira este faptul ca nimeni nu vorbeste despre acest subiect pana acum, desi am tot incercat si l-am adus in vedere mai multor persoane.

 17. un ins dintre atatia says:

  Pai ne-am obisnuit cu tăcerea, cu „ascultarea”, sa fim toleranti, ” sa nu judecam”, etc. La Creta s-a oficializat o stare de lucruri deloc noua…
  Totusi, incet si sigur ies la iveala ereziile, blasfemiile si nelegiuirile semnate in Creta.
  Cum era daca anual se făcea un miting mare in fata Patriarhiei de protest fata de tăcerea trădătoare a Patriarhului+a Sinodului roman in privinta LGBTistilor?
  Însă noi dormim, in timp ce toti ne fura si ne vand: Si politicienii si arhiereii-baroni locali.
  E bine ca ne trezim… Sa ne ajute Domnul la mântuire!

 18. Martyrik Appeal says:

  Parintele Iustin Parvu:
  – Dragii mei, e greu sa dai un raspuns unui popor intreg, pen­tru ca nu avem decat solu­tii dureroase, pen­tru ca aceasta este real­i­tatea in care traim, foarte, foarte dureroasa. Am spus de la inceputul anu­lui ca tre­buie sa ne pre­ga­tim pen­tru mar­ti­raj si mai mult de atat nici nu as mai fi avut de grait, dar oamenii sunt neputin­ciosi cu duhul si cu mintea ca sa inte­leaga. Nu e usor sa traiesti in ziua de azi. Dar daca Dom­nul asa a binevoit ca noi sa suferim aceste vre­muri, apoi tre­buie sa ne supunem si sa primim cu bucurie toate cele ce vin asupra noas­tra, ca din mana lui Dum­nezeu, si nu a vra­j­ma­su­lui. E mai greu acum, pen­tru ca ne-am invatat cu comod­i­tatea, cu tele­vi­zorul si cu toate mof­turile si lib­er­tatile; ei bine, dragii mei, abia acum se vede efec­tul dau­na­tor al aces­tor lib­er­tati – ne-au slabit put­er­ile sufle­tu­lui. Mintea este ingreuiata, trupul slabit si datorita ali­men­tatiei otravite cu care ne hranesc mai marii nos­tri, si nu sun­tem obis­nu­iti sa pur­tam niciun fel de razboi, nici duhovnicesc, nici tru­pesc. De aceea, va rog sa nu mai cau­tati solu­tii. Solu­tii omen­esti nu sunt, dragii mei! Solu­tia este moartea pen­tru Hris­tos.

 19. Martyrik Appeal says:

  Parintele Iustin Parvu (continuare):
  Daca mama va lasa copilul sa fie vac­ci­nat, este ca si cum l-ar da la moarte. Am spus de mai multe ori sa luam mod­elul lui Bran­cov­eanu, care cu marime de suflet privea muceni­cia fiu­lui sau cel mic, Matei. Invatati copiii sa tra­iasca in legea crestineasca, aceste obi­ceiuri sa le deprinda mai cu seama; nu mai e nevoie de nicio alta sti­inta, de nicio scoala; prin orice mijloace copiii nos­tri sunt otrav­iti nu numai cu aceste vac­cin­uri, ci cu atatea infor­matii min­ci­noase la adresa cre­atiei lui Dum­nezeu, cu cal­cu­la­torul si cu tot soiul de filme, care ofera copilu­lui o edu­catie antihris­tica. Daca nu aveti unde sa va retrageti din soci­etatea aceasta potrivnica lui Dum­nezeu, stati fiecare la locurile dum­neav­oas­tra si mar­tur­isiti pe Hris­tos, opunandu-va tuturor masurilor vic­lene de exter­minare a omu­lui. Pen­tru ca asta tan­jeste vra­j­ma­sul sa faca, sa dis­truga fap­tura lui Dum­nezeu. Invidia lui cea mai mare, aceasta este – crearea OMULUI: De ce il iubeste Dum­nezeu atat de mult pe om? Toc­mai de aceea ar tre­bui sa prin­dem put­ere si curaj, pen­tru ca daca sun­tem asa de tare lup­tati si impresurati din toate par­tile de atatea prime­jdii si nevoi, inseamna ca si invidia vra­j­ma­su­lui se mareste datorita dragostei lui Dum­nezeu sporite fata de noi, chipul si ase­m­anarea Sa. Dar iata cat de mult ne iubeste Dum­nezeu ca inca mai rabda toate pacatele si faradelegile noas­tre. Numai dracul nu intelege mila si iertarea lui Dum­nezeu, ca daca ar fi inteles-o, cred ca s-ar fi pocait si el.

 20. Martyrik Appeal says:

  Parintele Iustin Parvu (continuare II):
  De aceea va zic – aveti incredere ca Dom­nul va va da put­ere sa mar­tur­isiti pen­tru El. Traim intr-o lume anarhica, intreaga clasa polit­ica este vra­j­masa a lui Hris­tos si slu­ji­toare raului, de aceea numai sim­pla noas­tra vie­tuire, fara sa abdicam de la prin­cipi­ile noas­tre cres­tine, este o mar­tur­isire si o muceni­cie de zi cu zi.

  Asadar: Nu prim­iti acest vac­cin si nimic ce aduc nou put­er­ile politice de azi. Evreii con­duc lumea si amer­i­canii lucreaza pen­tru ei si cred ca au ajuns sa o stapaneasca deoarece nu mai au nicio sfi­ala; totul este la vedere si sunt con­sti­enti ca nu mai au niciun adver­sar de temut si lupta pen­tru exter­minarea pop­u­latiei, ca cei putini care vor ramane sa se inchine lor. Acum ei stu­di­aza si fac tri­erea iar modul prin care vor dis­tinge oamenii intre ei sunt cipurile. Ai sau nu ai cip? Caci in fond cipul ce este? O arma impotriva omu­lui. Iar noi nu mai avem arme; tinere­tul nos­tru este obosit, incat chiar sa vrea sa se ridice din vraja in care traieste, nu mai are put­ere. Sin­gurele noas­tre arme sunt numai cele duhovnicesti: rugaci­unea, smere­nia, dragostea, dar si mar­tur­isirea. Nu se poate dragoste fara mar­tur­isire. Dragostea este jert­fi­toare, iar noi daca ne temem sa mar­tur­isim ade­varul, ce jertfa mai avem? Sau daca nu ne pasa de aproapele nos­tru care este in nesti­inta si noi nu il infor­mam si il lasam sa cada prada aces­tui sis­tem, ce dragoste mai avem? Cei care se mai lupta astazi sa trezeasca pe fratele lor, care nu au ramas nepasatori fata de viitorul unei natii si al unei Bis­erici, aceia sunt fii ai dragostei lui Dum­nezeu, care isi pun viata pen­tru fratii lor.

 21. Martyrik Appeal says:

  Parintele Iustin Parvu (continuare III):
  De aceea, mamelor, educati-va crestineste copiii si nu ii lasati necon­tro­lati! Nu ii lasati sa isi faca men­drele lor, nu ii lasati prada edu­catiei aces­tei soci­etati, pen­tru ca le-ati asig­u­rat si moartea sufleteasca, dar iata ca si pe cea tru­peasca! Mai degraba iesiti din mijlocul aces­tei soci­etati si va cresteti copiii in dragoste si sim­pli­tate. Sara­cia si greu­tatile va vor intari mai mult si mintea, si sufle­tul, si trupul. Nu vedeti ca prin atatea lib­er­tati si drep­turi ale copilu­lui, ei ajung sa aiba drep­tul de a ti-l ucide, drep­tul de a dis­truge o natie?

  – Sf. Apos­tol Pavel spune sa ne supunem stapanir­ilor si mai mar­ilor nos­tri? In ce masura ne mai putem supune in ast­fel de conditii?

  – Tot Sfan­tul Pavel spune sa ascul­tam de Dum­nezeu mai mult decat de oameni. Nu mai avem de cine asculta, dragii mei, decat numai de Dum­nezeu. Diavolul s-a intru­pat in acest sis­tem politic si se lupta cu noi prin ei, mai aprig ca nicio­data. Iti ofera mai intai toate pricinile paca­tuirii: car­ci­umi si alcool, dez­mat si imag­ini cat mai des­franate, amuza­ment si lib­er­tati de tot soiul. Asa se alege un con­d­u­ca­tor: prin harul lui Dum­nezeu si vointa natiu­nii, nu? Dar aces­tia ce har de la Dum­nezeu sa aiba? Aces­tia sunt lupi rapi­tori, nu mai este o stapanire aleasa, este o stapanire antihris­tica, potrivnica lui Hris­tos. Daca se impotriveste lui Hris­tos, glasul acelei stapaniri nu va mai fi unul de ascul­tat. Ce stapanire este aceasta care ne da paine otravita sa man­cam? Care ne ucid copiii? Nu vedeti ca au inceput cu copiii, cu sufletele aces­tea nevi­no­vate? De ce? Pen­tru ca ii ucide nevi­no­va­tia copi­ilor. Cu mar­ti­ra­jul copi­ilor a inceput Bis­er­ica lui Hris­tos, cu mar­ti­ra­jul prun­cilor, iata ca incepe si prigoana aces­tui veac de pe urma. Dar socotesc ca jertfa nevi­no­vata a aces­tor copii nu va fi nelu­cra­toare, ci ea va da put­ere ale­silor Bis­ericii lui Hris­tos. Si cred ca va fi o incu­nunare a cres­tin­is­mu­lui prin jertfa copi­ilor nevi­no­vati. Este foarte per­icu­los acum pacatul nesti­in­tei; toti vedem peri­colul in care ne gasim si sun­tem obligati sa ne infor­mam si avem dato­ria de a informa si pe ceilalti frati ai nos­tri mai sim­pli si nea­ju­torati. Nimeni nu va putea spune ca nu a stiut ca vac­cinul acesta este uci­gas… iar pen­tru cei care nu au stiut cu ade­varat, pen­tru aces­tia Bis­er­ica, prin preotii si slu­ji­torii ei, este respon­s­abila si va raspunde pen­tru sufletele lor.

 22. Martyrik Appeal says:

  Parintele Iustin Parvu (continuare IV):
  Omul vine sa se formeze in Bis­er­ica si ce for­mare ii dam noi, daca propo­vaduim aceeasi invatatura cu a stat­u­lui antihris­tic? Bis­er­ica nu ramane straina fata de toata con­junc­tura aceasta polit­ica si sociala si este datoare sa se implice atat in soci­etate cat si in polit­ica, atata timp cat legile politice impied­ica porunca lui Dum­nezeu. Preo­tul, la hiro­tonie, jura ca se va supune lui Dum­nezeu si porun­cilor Lui, dar si stapanirii statale. Pai cui juram noi? Presed­in­tilor si par­la­men­tar­ilor care legal­izeaza pros­ti­tu­tia si actele cu cip? Pai rolul preo­tu­lui este numai sa cunune si sa inmor­man­teze? Nu. El este sarea paman­tu­lui si lumina oame­nilor. Ce lumina mai aduce, daca el se supune legilor intunecate ale aces­tui veac? Iar daca tace, inseamna ca refuza sa aduca lumina oame­nilor. Nu ei sunt urmasii apos­to­lilor, carora Man­tu­itorul le-a poruncit: „Mer­geti in toata lumea si propo­vaduiti Evanghe­lia la toata faptura”(Mc. 16:15)? Nu le-a poruncit sa taca. Daca s-ar ridica o elita de preoti si de calu­gari, care intr-adevar sa se anga­jeze in slu­jba Ade­varu­lui, atunci s-ar mai schimba sit­u­a­tia. Iar prin aceasta schim­bare eu nu inte­leg imbunatatirea con­di­ti­ilor de viata si nici macar a car­ac­teru­lui celor ce ne con­duc, ci inte­leg o schim­bare in sufletele cred­in­ciosilor, o intarire a cred­in­tei care ne va da forta sa mar­tur­isim impre­una, ne va da uni­tatea si dragostea jert­firii. Impor­tant este sa ne opunem tuturor antihris­tilor si sa murim demn; sa nu avem o poz­i­tie de lasitate. Iar poporul cum sa se mobi­lizeze, cum sa aiba tarie duhovniceasca, daca nu are lideri?

 23. Martyrik Appeal says:

  Parintele Iustin Parvu (continuare V):
  – Poate ca preotii aces­tia se tem sa nu fie inlat­u­rati din pos­turile lor si ast­fel sa nu mai poata cate­hiza cred­in­ciosii pe care ii mai avea.

  – Repre­salii au fost din­tot­deauna si vor fi. Noi nu tre­buie sa cal­cu­lam cat timp de cate­heza avem la dis­poz­i­tie. Poate sa fie si o sap­ta­mana, dar sa imi fac dato­ria cu toata jert­fel­ni­cia fata de Evanghe­lia lui Hris­tos si nea­mul meu. Au fost 12 Apos­toli si pana si acolo a intrat diviz­iunea, tradarea. Si ce cate­hizare este aceea daca taci? Pe mine nu tre­buie sa ma ingri­joreze fap­tul ca ma va schimba si va trim­ite alt preot in locul meu, cu mult mai slab si care sa core­spunda baremu­lui. Daca patimim ceva pen­tru Hris­tos, mai mult folos vom aduce natiei. Jertfa naste viata. Nu este sufi­cient sa mar­turis­esti un ade­var numai celui de sub epi­trahilul tau, ci tre­buie sa il propo­vaduiesti in auzul tuturor, avem dato­ria sa scoatem ade­varul la lumina. Te mai poti retrage din strate­gie, dar cat dureaza aceasta strate­gie, mai? Sufera poporul asta de atata strate­gie si nu mai facem nimic. Sa nu con­fun­dam strate­gia cu depunerea armelor. Doar nu sun­tem facuti numai pen­tru zile bune; un razboi cine il mai sus­tine? Si cine sunt lup­ta­torii? Nu noi cei din lumea aceasta de aici? De ce i se zice Bis­er­ica lup­ta­toare? Lup­ta­toare inseamna zi de zi sa sustii un atac impotriva put­er­ilor intuner­icu­lui.
  De aceea va zic – aveti incredere ca Dom­nul va va da put­ere sa mar­tur­isiti pen­tru El!”