Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Trei mărturii video cu Gheron Sava Lavriotul (11 ianuarie 2017)

Frați români, citiți și vă bucurați, căci omul lui Hristos – monahul Sava Lavriotul – ne spune cu multă dragoste, din învățătura Sfinților Părinți și din experiența vremurilor pe care le trăim, ceea ce avem nevoie pentru a ne mântui, în Adevărul Bisericii Celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolică.


A consemnat: pr. Ciprian-Ioan Staicu,

a filmat: Cristian Nicolae Bucuroiu

și s-au rugat toți cei prezenți la fața locului

19 Responses to Trei mărturii video cu Gheron Sava Lavriotul (11 ianuarie 2017)

 1. Nicolae says:

  Ierarhii BOR nu vor da curs rugamintii pr.Sava de a da dovada de dragoste si fata de „noi ereticii ortodocsi” , si a veni la dialog, confirmind astfel ca ei au dragoste si dialogheaza doar cu „crestinii” din consiliul mondial al ereziilor.Asta pt a fi clar pt toata lumea cum stau lucrurile cu dragostea ierarhilor BOR fata de cei pe care ar trebui sa-i pastoreasca si cu cine este considerat eretic si cine nu este considerat eretic de catre aceeasi ierarhi.
  Dumnezeu sa ne lumineze intotdeauna intunericul!

 2. Nicolae Radu says:

  Doamne-ajută, părinte Ciprian! Puteţi să îmi spuneţi unde se va ţine conferinţa cu gheronda Sava de săptămâna viitoare? Părintele Macarie Banu va participa şi el? Mulţumim! 🙂

 3. Clau says:

  Am vazut o înregistrare in care pr. Sava afirmă ca pr. ARSENIE Boca nu ar fi sfânt deoarece a pictat catolici si alte scenete in biserica…. Cred ca e astea ii sunt spuse pr. Sava intr-un mod eronat de catre un „oarecare” in mod intenționat!!! Din cate am citit sfinții sunt slavici in primul rand de către oameni apoi ierarhii biserici alcătuiesc procedura de canonizare a respectivului… asta e asa in toată istoria bisericii, de ex.: Sf. Ghelasie de la Rameti, Sf. Parascheva Iasi etc… cititile viețile si minunile dinaintea canonizarii!!!
  Atâta timp cat un om plin de problemele lumesti si cele din familie nu are un pastor bun la care sa alerge, atunci e logic ca aleargă la mormântul unui om cu viață curată cum ar fi pr. ARSENIE Boca in Ardeal, pr. Justin Pârvu in Moldova, pr. ARSENIE Papacioc in Dobrogea…
  Nu credeti ca e cam exagerat sa se afirme ca ar fi eretic??? Cand atata lume care i-a cerut ajutorul mergând sau nu la mormânt, l-au primit si au fost ajutați pt scurtele rugăciuni facute acolo…
  Toate astea in ideea în care nu mai avem la cine alerga sa ne usuram sufletul… NU MAI SUNT păstori buni si cu frica de Dumnezeu! poate cu mai multi dumnezei sunt suficienți…

  • admin2 says:

   Mai mulți ”dumnezei” sunt numiți în Psalmul 95, 5 așa: ”dumnezei păgânilor sunt draci (idoli).”
   Cât despre ceea ce crede părintele Sava, la o proximă conferință poate fi întrebat pe ce argumente își susține părerea.
   Fiecare are dreptul la o părere. Sincer, ceea ce mi se pare foarte dubios este atitudinea foarte învolburată și pozitivă a ecumeniștilor înfocați de susținere a părintelui Arsenie Boca.
   Cel care îl cinstește pe părintele Arsenie și aruncă cu invective asupra celui care nu îl cinstește, de fapt nu îl cinstește nici pe părintele, nici pe aproapele. Este nevoie de discernământ. Am ajuns un popor ”specialist” în dezbinare, însă voia lui Hristos nu este aceasta.
   Eu mă strădui să Îl am în centrul vieții mele pe Hristos, iar cei bineplăcuți Lui se adaugă în cercul evlaviei, în măsura în care voiește Hristos.
   Cu respect, pr. Ciprian.

 4. Mihaela Maftei says:

  Dau slava Domnului pentru bucuria pe care mi-ati facut-o sa aud cuvantul pr. Sava, mai ales cand a precizat ca a fost contactat de un preot ortodox din Anglia care a intrerupt pomenirea.
  Respect dorinta pr Sava de a nu divulga deocamdata numele acestui parinte, dar mi-as dori din tot sufletul daca se poate sa-l cunosc.
  Locuiesc in Londra de mai multi ani si dupa acest sinod din Creta mare imi este framantarea sufleteasca pentru ca nu stiu unde sa merg la Sfanta Liturghie. In toate bisericile se pomeneste ierarhul apostat IPS Iosif (participant la sinodul talharesc din Creta). Din pacate parintele meu duhovnic de aici cand i-am impartasit pozitia mea fata de ceea ce s-a intamplat in Creta m-a catalogat ca si „taliban” si mi-a spus raspicat ca „Ierarhii nostri nu sunt eretici!!!” (Mie sincer mi s-a parut ca citeaza de pe Basilica).
  Un alt parinte din Londra in timpul predicii a afirmat cu tarie ca „nu cumva sa-i mai numim pe celelalte confesiuni ERETICI pentru ca slujim in bisericile lor(anglicane)”.
  Domnul sa aiba mila de noi toti! Sa ne rugam pentru acesti parinti si arhierei ca Domnul sa-i lumineze! Amin!

  • admin2 says:

   Chiar pr. Sava mi-a spus că acest cuvânt ”taliban” în limba lui originală înseamnă ”ucenic.” Așa că noi suntem ”talibanii” lui Hristos. Dar nu folosim violența, ci doar Cuvântul lui Hristos, care taie orice erezie și fărădelege.
   Să luăm legătura și pe mail (ciprioan@yahoo.com), că aș vrea să mai discutăm despre problemele menționate de dvs mai sus.
   Pr Ciprian

  • Diana volanin says:

   Cei care il cinstesc pe Parintele Arsenie Boca nu arunca cu invective asupra celor care nu il cinstesc, ci INVERS.intrati pe pagina Te lepezi de Arsenie boca si vedeti ce invective ,injurii si jigniri mi-au adus mie pt ca am indraznic sa il apar pe parintele,dat fiind faptul ca cineva din familia mea l-a cunoscut, si cunosc multe despre dansul, si stiu sigur ca ceea ce scriu ei acolo sunt rastalnaciri cu aroganta ,minciuni si acuzatii din necunoastere a unor lucruri… se pot numi crestini, cei care il numesc pe un parinte al Bisericii noastre, martir in inchisorile comuniste,”blestemat,eretic,talpa iadului, „etc etc…iar pe mine bolnava,idolatra,eretica,nebuna etc…in fine, parintele a fost om si o fi avut si greseli pe care numai Dumnezeu le stie si are dreptul sa le judece,nu credeti??

   • admin2 says:

    Fiecare avem nevoie să ne spovedim cât mai des, să ne luptăm cu patimile noastre. Omul pătimaș nu vede adevăr nici dacă i-l pui în palmă. Rugați-vă pentru cei ce vă jignesc, de fapt v-au făcut un bine, lovind în orgoliu. Iertați!
    Doamne ajută.
    Pr. Ciprian

 5. Martyrik Appeal says:

  Este o onoare pentru mine sa traiesc aceste pagini de istorie martirica scrise la timpul prezent-vesnic cu cerneala darului lui Hristos.
  Toate realizarile omenirii palesc in fata acestor acte de marturisire, de martiraj constient, de traire ortodoxa pura.
  Sa ne tina Hristos drepti, de neclintit, ortodocsi curati si in viata si in moarte!

 6. Claudiu says:

  Din limpezimea cu care vorbeste , se exprima si aduce argumente Pr Sava, se vede de la o posta ca il are pe Hristos in el..e pe intelesul tuturor , nu trebuie sa stii teologie ca sa il intelegi..mi se pare ca e de ajuns sa vrei sa urmezi Adevarului si vei intelege perfect!
  Voi Preotii Marturisitori sunteti pastorii cei buni!!!
  2. Iar cel ce intră prin uşă este păstorul oilor.
  3. Acestuia portarul îi deschide şi oile ascultă de glasul lui, şi oile sale le cheamă pe nume şi le mână afară.
  4. Şi când le scoate afară pe toate ale sale, merge înaintea lor, şi oile merg după el, căci cunosc glasul lui.
  5. Iar după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.

  Multumim Pr Sava, Pr Ciprian si tuturor celorlalti Parinti Marturisitori , cu adevarat iubitori de Hristos! Sarutam dreapta Sfintiilor voastre, ne rugam pt Dvs si pentru toata lumea! Pomeniti-ne si pre noi in rugaciunile voastre! Domnul si Preacurata sa fie totdeauna cu voi! Doamne ajuta!

 7. Ileana says:

  Multumim din inima pentru inregistrarile cu Parintele Sava, care este un munte de energie pusa in Slujba lui Hristos, la fel ca toti preotii marturisitori. Dumnezeu, maica Domnului si toti Sfintii sa-i vegheze pasii facuti in slujba apararii credintei noastre ortodoxe. Dumnezeu sa va dea multa sanatate la toti cei care va faceti scut un fata lui Hristos si pentru sufletele noastre.

 8. un ins dintre atâția says:

  „Sincer, ceea ce mi se pare foarte dubios este atitudinea foarte învolburată și pozitivă a ecumeniștilor înfocați de susținere a părintelui Arsenie Boca.”

  Da, parinte, ati observat corect: toti new-agistii care se simt atrasi de „energii”, „fenomene paranormale”, etc trag la mormântul Cuv. Arsenie Boca. I-au crosetat si o mitologie specifica, tot new-age.
  De asemenea establishmentul BOR văzând ca de pe urma acestui fost „bandit” se scot saci de bani saptamanal (stiu bine ce zic, daca nu ma credeti, mergeti la Prislop si vedeți urnele arhipline de bani, la care se adaugă zecile de autocare ce aduc „pelerini”, unele au sigla: Basilica), unde mai pui ca aparent mitologia fabricata lui da apa la moara spiritului new age ce se doreste implementat la noi, înlocuind Ortodoxia stramoseasca, atunci arhiereii nostri buni si drepti s-au gândit sa canalizeze acest fluviu neîncetat de bani către seifurile BOR, folosindu-se simultan si de duhul new agist in care este făcut cunoscut lumii Pr Arsenie Boca.
  Pe scurt, arhiereii nelegitimi se legitimează in ochii poporului cu un „sfant popular” (daca aveti bunătatea de a cerceta, veti vedea aceeasi procedura si la Vatican: „sfintii populari” sunt iute canonizati si insusiti de establishmentul parazit, pt a se legitima cu ei).
  Toate acestea sunt adevărate, evidente pt cei care au o credinta patristica vie si lucida apropo de lumea si vremurile de azi.
  Ce e cu adevărat greu, adesea imposibil de inteles, mai ales celor cu mintea complicata si inima seaca, este Adevărul, cel acoperit cu multele straturi de minciuna, blasfemie si contrafacere.
  Paradigma de lucru este: tagaduirea Invierii lui Hristos. Caci „nu este sluga mai mare decat stapanul”….
  Învierea lui Hristos reprezintă problema capitala a celor ce nu cred in Hristos, deci toate eforturile se depun pt a minimaliza, tagadui sau -mult mai eficient – contraface si prelua (reciclând antihristic) „ideea” Învierii. Învierea in sine nu poate fi acceptata, deci se va lucra cu o „idee” usor de manipulat si alegorizat la o adica.
  Acelasi cod de procedura a fost aplicat si Sfintilor din Inchisori (amalgamati cu Patr Justinian + alte etc-uri anul asta de Patriarhia cazuta in panerezie), acelasi cod de procedura si cu atipicul Pr Arsenie Boca, „monah in haine de lume” (cf prooriciei Sf Siluan Athonitul) 30 de ani de viata. In haine de lume nu de voie, ci de …nevoie; fiind scos cu militia din manastirea Prislop, intemnitat in 2 randuri, nemaiprimit nicaieri dupa „eliberare”, tinut permanent sub observatie, cu domiciliu fixat de Securitate, permanent denigrat, cf directivei: „Compromiteti-l pe Boca!”, valabila pt securisti pana in ’89, cand a trecut la cele vesnice. Faptele acestea, relatate de chiar urmaritorii si denigratorii sai, Securitatea, si publicate in volume groase anii acestia – nu va dau de gandit un pic?…
  Practic tot ce „se stie” si se promoveaza despre el (mai ales de catre detractorii „ortidoxisti”), viata lui, faptele lui, etc, se încadrează intr-o grila new-agista. Atât adulatorii mitomani+establishmentul axat pe profit si legitmare cat si detractorii (unii preplatiti) ultragiati alctuiesc impreuna aceeasi hora in duhul Noii Ere, a Vărsătorului babilonic.
  Sfintenia Părintelui Arsenie Boca se descoperă celor simpli si cu inima curata, oameni aflati in ceas de mare nevoie. Pt toti ceilalti, rămâne fie inaccesibila, fie un scandal monstruos. Precum Invierea lui Hristos pt cei necredinciosi ori constient-impotrivitori. Fiindcă altul este Dumnezeul lui Iov, si altul Dumnezeul (conceptia despre El) a pretenarilor lui Iov, trăitori in paradigma comuna a Lumii, in timp ce Iov face din gunoi altar si din patimire slujire a Celui Preainalt.

  Am adus aici o picătură din mărturia ce o am a depune pt „Adevărul lucrurilor”, cum zice un binecunoscut tropar. In agitatiile desarte ce se produc împotriva unor mari Sfinti ai neamului nostru (neintelesi, întrucât neasimilati ortodox, ci infatisati „scandalos” de detractori new-agisti, camuflati in „ultrasi ortodocsi”), calea de mijloc pt a cerceta „Adevarul lucrurilor” se afla numai in smerenie si jertfire de sine.
  O, de ati fi si Sfintia Voastra, Parinte Ciprian, atât de hulit de Lume ca Sf Arsenie Boca!… Fiecare minciuna despre Dvs ar fi o cununa in Ceruri!…
  Cercetati volumele groase cu urmarirea de catre Securitate a Pr Boca. Se vor lamuri multe, multe, multe…

  Cu drag, Ovidiu.

 9. un pacatos says:

  Ptr oamenii simpli pr Arsenie Boca e un sfant si ei asta o simt, ca altfel nu ar da si ultimul banut din buzunarul lor ca sa ajunga macar odata la mormantul lui. Cei care incearca sa il denigreze pe pr. Arsenie Boca cu buna stiinta aducandu-i tot felul de injurii va da seama in fata lui Dumnezeu.
  Mai exista latura in care unii incerca sa ii convinga pe altii ca pr. Arsenie nu ar fi „sfant”, da, nu e sfant ptr ca inca nu e trecut in randul sfintilor… si noi muritori de rand nu asta urmarim… stim f bine ca ne ajuta si din postara care e fara a fi canonizat! La Dumnezeu nu credem ca conteaza titulatura de „sfant” sau esti ori nu in calendar pt a fi cinstit an de an de catre popor. Sau o fi vrand acest lucru Dumnezeu…!??
  Normal ar fi sa nu se mai creeze atata tulburare in sufletele oamnenilor, e suficient SINIDUL din CRETA!
  Pr. Arsenie Boca pt marea majoritate e SFANT, iar pt o alta marte nu e sfant ci eretic, …. asa ca fratilor vedeti-va de „barna din ochiul vostru” si nu-l mai denigrati atata pe Arsenie Boca, l-au denigrat si hulit securistii destul, aducandu-i acuze nedrepte si tinanadu-l sub obesrvatie 24 din 24! sau poate acel/acei care ii aduce injurii sunt securistii zilelor noastre?!? si alti cad prada vorbelor lor!

  Dumezeu sa ne lumineze si sa ne intareasca sa putem deosebi raul de bine si sa putem marturisi ADEVARUL !

  • admin2 says:

   Să învățăm din viața părintelui Arsenie în primul rând neclintirea lui în mărturisirea lui Hristos, mai ales în perioada sa la Sâmbăta și la Prislop. Iar centrul vieții noastre să fie Hristos. Să ne ferim a denigra pe aproapele. Fiecare are dreptul să dospească în conștiința lui, mai mult timp sau mai puțin, cum dorește, ceea ce se întâmplă.
   Aceasta este fundamentală: iubirea de frați. Nouă ne lipsește cronic.
   Cu respect, pr. Ciprian.

 10. Ortodox says:

  „Sincer, ceea ce mi se pare foarte dubios este atitudinea foarte învolburată și pozitivă a ecumeniștilor înfocați de susținere a părintelui Arsenie Boca.”
  Absolut corect! Daca si cotidianul „Adevarul” hater evident al ortodoxiei ii ridica osanale, inseamna clar ca este ceva necurat!
  Ne bucuram de orice om care se mantuieste si ne dorim mantuirea tuturor. Despre par. Arsenie Boca nu stim daca s-a pocait sau nu pana la ultima suflare (de cultul personalitatii, de ereziile pictate in biserica – fie ele profetice sau nu… – si de toate celelate lucruri neortodoxe despre care exista atatea marturii „cu greutate”. Public, sigur nu a facut-o niciodata. Ramane intre el si Dumnezeu. Dar de aici pana la Sinaxar, cred ca-i cam mult!
  Cultul maselor si evlavia pietista incapatanata nu legitimeaza prin sine nimic (vezi Medjugordje, Lourdes, Fatima, Mecca, Petrache Lupu etc). La constiinta dogmatica a poporului nostru, nici nu-i de mirare …
  Nu face obiectul zilelor acestea de lupta antiecumenista din ce in ce mai fatisa (desi nu este de ignorat!). Cu ajutorul lui Dumnezeu, s-o dumiri lumea pana la urma .
  Daruieste-ne Doamne darul discernamatului pentru a ne putea mantui, ca ne-au inconjurat lupii cei intelegatori !
  Curaj parinte!
  Va suntem alaturi purtandu-va in rugaciuni!

 11. Diana volanin says:

  Stati linistiti ca daca VREA DUMNEZEU, parintele Arsenie va fi canonizat,iar daca nu, NU.Unii cred ca Dumnezeu este un neputincios care nevoie de consilieri pamantesti ,adica de ei, care sa-i spuna pacatele parintelui ,caci El habar nu are. (ca parintele fost „bandit,eretic,blestemat „etc, nu vreau sa mai reproduc .) .in fine, oricum,suna cunoscut..si Hristos a fost acuzat in fel si chip si suspectat de tot felul de incalcari ale legii ,de ex ca a vindecat sambata…la parintele Arsenie, nu se sufla o vorba de cati oameni a ajutat,si suferintele pe care le-a suferit la canal si in inchisoare,cu smerenie si totala ….conteaza doar ca a „indraznit” sa o picteze pe Maica Domnului cu ochi albastri..si alte chestiuni din care cei care nu il suporta ,nu inteleg mai nimic…pictura parintelui e didactica si pedagogica ,pt oameni de toate categoriile, nu „arta pt arta „fie ea si bizantina, canonica etc dar din care majoritatea oamenilor, nu ar fi inteles nimic…iar despre comertul care se face in numele lui , nu reusesc sa pricep nicicum: A CUI E VINA,tot a parintelui care nu-si poate dormi somnul de veci.??

  • admin2 says:

   Este nevoie de multă rugăciune și de cât mai puțin patos, căci ”patos” (πάθος) înseamnă patimă. Hristos să fie în centrul vieții noastre și El să ne călăuzească spre tot Adevărul, în Duhul Sfânt.

 12. Diana volanin says:

  Si..pt cei interesati,va rog cititi ce a scris Nichifor Crainic despre pictura parintelui Arsenie.multumesc,Doamne ajuta!