Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Cele 11 minciuni din Enciclica Sinodului Greciei ”Către popor”

Părintele Nicolae Manolis din Tesalonic, unul dintre marii luptători antiecumeniști greci de astăzi, a scris textul atașat acestui articol, mânat de faptul că în data de 5 februarie 2017, la începutul perioadei Triodului, Enciclica Sinodului Greciei intitulată ”Către popor” s-a citit în toate bisericile din Grecia, fiind împărțită și în milioane de exemplare credincioșilor prezenți la slujbă.

Textul ierarhiei grecești este analizat de părintele Nicolae în mod foarte argumentat. L-am tradus cu multă grijă și am găsit și câteva lucruri foarte interesante referitor la Canonul XV al Sinodului I-II Trulan, în comentariul marilor canoniști ai Ortodoxiei, netraduși până acum în Pidalionul românesc.

Părintele Nicolae a întrerupt de duminică, 19 februarie 2017, oficial pomenirea mitropolitului Antim al Tesalonicului, semnatar în Creta.

Lupta noastră merge înainte, chiar dacă ecumeniștii folosesc în continuare cele pe care le inspiră ”tatăl minciunii”, adică satana. Biruința nu va fi în nici un caz a lor, ci a lui Hristos, Care ”nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu.”

Textul tradus, în format pdf:

Cele 11 minciuni din Enciclica Sinodului Greciei Catre popor

Sursa: https://katihisis.blogspot.ro/2017/02/11.html

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

24 Responses to Cele 11 minciuni din Enciclica Sinodului Greciei ”Către popor”

 1. ban says:

  Multumim pt. efort, iertati.

 2. Florina says:

  Dumnezeu sa-l ajute mereu! Axios!

 3. Dr.Gabriela Naghi says:

  Blagosloviti si iertati,Sfintia Voastra!
  άξιος!άξιος!άξιος!
  Domnul Atotindurarilor sa va umbreasca cu roua Harului Sau si sa primeasca jertfa pe care o faceti mereu pentru binecredinciosii crestini,oi din turma Preabunului Pastor,din dragoste pentru Hristos , avand inima inflacarata pentru biserica Sa si „iubita Ortodoxie”.
  άξιος!άξιος!άξιος! Parintele Nicolae Manolis ,cu al sau articol extraordinar Cele 11 minciuni din textul Sfântului Sinod grec – ”Către popor”.
  Indemnul de a rezista in ingradirea fata de panerezia propovaduita prin semnarea documentelor „intalnirii” din Creta{sub nici o forma numit sinod pentru a nu aduce atingere grava si de neiertat celor 7-9 Sf.Sinoade ecumenice} de catre ai nostri ierarhi ,in frunte cu al lor conducator,si de majoritatea cinului preotesc si monahal ascultator, este extraordinar,ridicandu-ne cu putere venita de Sus ,prin nesfarsita mila si dragoste a Domnului nostru IISUS HRISTOS , amintindu-ne ca nu suntem singuri si nu avem voie să cedam duhovniceşte ,”spre a nu nu lasa Ortodoxia să se piardă, pentru că asta va însemna distrugerea Neamului.
  Omul, a spus, poate trăi cu mai puţină hrană, dar nu în absenţa totală a luminării duhovniceşti şi a sprijinului moral pe care îl oferă Ortodoxia noastră.”[„Teologia post-patristica este erezie” – Mitropolitul Ambrozie de Kalavrita]
  Oare asta se doreste,in momentul cand ierahii semnatari ai documentelor din Creta „iubitor si parinteste”,ii oropsesc pe Pastori, caterisindu-i ,si pregatind pe alti Pastori de suflete, sa-i cateriseasca si eventual sa-i excomunice din biserica ortodoxa a neamului romanesc ,pe binecredinciosii crestini,scutul si aparatorul credintei stramosesti,care nu accepta documentele rusinoase, aducatoare de moarte duhovniceasca si suprema jignire adusa Duhului Sfant.
  In DESCOPERIRILE DUMNEZEIESTI ale avvei Filotei Zervakos, Fericitul il vede in prima vedenie pe Arhanghelul Mihail”, inalt de stat, infricosator in priviri, tinand sabie valvaietoare.Cu manie in glasul ca de tunet, a inceput sa vorbeasca amenintator catre locuitorii pamantului:..Iar voi v-ati aratat nemultumitori, nerecunoscatori, neam stricat si nerusinat, viclean si desfranat, scorpii, pui de vipere, asemenea iudeilor celor ucigasi de Dumnezeu, spurcati la gura, hulitori, defaimatori ai dumnezeiestilor porunci si indemnuri. Pentru toate acestea veti fi pedepsiti precum aceia, veti fi rusinati pentru roadele necredintei voastre, ale intinaciunilor, ale neascultarii si apostaziei voastre“.
  In a doua vedenie: „Şi de cum s-a luminat, s-a arătat desluşit fiara apocalipsei, având şapte capete şi zece coarne. La început, zbura ca un avion la înălţime, apoi a coborât şi s-a apropiat de mine ca la 15 metri. Şi am văzut, aşezaţi pe capetele şi pe coarnele ei, pe mulţi dintre stăpânitorii pământului – împăraţi, regi, prim-miniştri, precum şi dintre mai-marii Bisericii: Papa, patriarhi, arhierei, îmbrăcaţi toţi în veşmintele lor, mai-marii popoarelor, cu coroane pe cap şi sceptre în mâini, iar mai-marii Bisericii în veşmintele preoţeşti, cu mitre, cu mantii, cu toate însemnele. M-a cuprins frica şi groaza şi mâhnit în inimă am zis:
  «Vai şi amar de vieţuitorii acestei lumi! Câtă întristare va să vină peste oameni, dacă stăpânitorii lor sunt slujitori şi robi ai Antihristului!»”
  Episcopii tradatori ai credintei sfinte ortodoxe ,ai martirilor si marturisitorilor din toate timpurile ai neamului romanesc, ca niste furi,ne-au atacat cu mult timp in urma, incercand sa sugrume si sa intrerupa respiratia curata ,a traitorilor in Hristos,prin nebagarea de seama si a increderii acodate lor, in mod simplu si firesc,cum era legiuit.
  „Ortodoxia este “Trupul mistic lui Hristos”, al cărui cap este Hristos Însuşi (vezi Efeseni 1:22-23 şi Coloseni 1:18,24), şi nu cuprinde numai preoţi ci pe toţi cei care cred cu adevărat în Hristos, care au intrat pe o cale adevărată prin Sfântul Botez în biserica pe care El a creat-o, pe cei care trăiesc pe pământ şi pe cei care au murit în credinţă şi evlavie”.
  Arhim. Epifanie Teodoropulos (1930-1989) – binecunoscut duhovnic harismatic si apologet neintrecut al ortodoxiei, in SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE TOATĂ PREA CINSTITA IERARHIE vestea inca din 1958 :”Prea Sfinţiţilor Părinţi, Paharul răbdării unei părţi deloc mici a credincioşilor mireni şi a preoţilor evlavioşi e gata să se verse, îngăduinţa faţă de atâtea şi atâtea cedări şi compromisuri se epuizează din zi în zi. Nu mai aruncaţi în mâhnire, în zbucium şi suspin plinătatea (Bisericii – n.t.), care compară poziţia noastră plină de compromisuri cu statornicia neînduplecată a Bisericii Romano-Catolice. Rupeţi orice legătură cu tăgăduitorii Faptului mântuirii lumii. Voi, reprezentanţii Bisericii celei una şi singură adevărată, nu mai mâhniţi pe Domnul, împreună şezând şi discutând cu aceia la acelaşi nivel. Rupeţi orice legătură cu cei ce au lepădat credinţa în Inviere. Şi propovăduiţi urbi et orbi că „cel ce răstălmăceşte cuvintele Domnului după poftele sale şi spune că nu este nici înviere, nici Judecată, unul ca acesta este primul născut al Satanei“. Şi cu cei întâi născuţi ai Satanei bineînţeles Biserica Ortodoxă nu trebuie să aibă legături.”AMIN
  Vom ramane neclititi,curajosi, statornici in Iubita Ortodoxie si in Biserica Ortodoxa,cea una sfanta,soborniceasca si apostoleasca,iar suspinul,zbuciumul si adanca noastra durere va gasi raspuns inaintea Tronului Imparatului Slavei .Amin
  Iertati!

 4. Mihai says:

  Doamne ajuta, este ft bine că se ridica din ce in ce mai mulți mărturisitori

 5. Mihai says:

  Chiar un tip care i-am pus și lui sursa mi-a reproșat că să ami țin pt mine ereziile, daca i-am zis despre acest Produs Mărturisitor gata sunt eretic, dar mă rog fiecare pasare pe limba ei piere

 6. Mihai says:

  Scuze Preot mărturisitor, are defecțiune tastatura

 7. florentina says:

  DUMNEZEU ISI ARATA LA LUMINA OAMENII LUI NU NE LASA LA GREU! NU AVEM MOTIVE DE DEZNADEJDE.NU E USOARA CRUCEA MARTURISIRII DAR CUNUNA E VESNICA . DOAMNE AJUTA!

 8. Maria says:

  DOINĂ DE DOR DE PĂRINŢI !

  Foaie verde de muşcată
  Ne e ţara-nlăcrimată,
  Credinţa ne e trădată ,
  Lupii ne-au încercuit,
  Păstorii ne-au părăsit,
  Sfinţii,din icoana lor,
  Ne privesc acuzator
  Şi-ntreabă pe fiecare:
  – De ce zaci în nepăsare?
  Preoţimea şi ea tace,
  Nici nu zice, nici nu face,
  Lasă oile-n păcat
  ”Că nimic nu s-a-ntâmplat”!
  Şi că ”nu e treaba noastră”
  Că vrăjmaşul, la fereastră,
  Aşteaptă şi ne pândeşte,
  Mai pe faţă, mai hoţeşte,
  Să ne dea-n cap cu ”iubirea”
  Să ne fure mântuirea!
  Părintele meu, Părinţele,
  Vin, au venit vremuri grele!
  Este greu şi se mai lasă,
  Snţiei tale nu-ţi pasă ?
  Nu-ţi pasă că turma piere,
  Că o lepezi prin tăcere
  Şi strigă oaia ”Păzea!”
  În loc să strigi dumneata ?
  Părinte,Părinte-al meu,
  Ești omul lui Dumnezeu!
  Singur ai jurat așa
  Să-I păzești Biserica,
  UNA,cea Dumnezeiască,

  SFÂNTĂ ŞI SOBORNICEASCĂ !
  Numai UNA! Nu mai multe,
  Nici mai mari,nici mai mărunte!
  Şi un singur DOMN şi-un CREZ,
  O CREDINŢĂ ŞI-UN BOTEZ !
  Ai jurat să fii mereu
  Străjerul lui Dumnezeu,
  Al TREIMII de-o fiinţă
  Luptător pentru CREDINŢĂ,
  Să conduci tot pe cărare
  Biserica luptătoare,
  Să păzeşti cu viaţă sfântă
  Oile care cuvântă,
  Să le duci, jertfă curată,
  Ca un preot, ca un tată,
  Creştini-oi şi creştini-miei:
  –”Iată eu şi pruncii mei !
  Pe niciunul n-am pierdut,
  La sân pe toţi i-am ţinut ,
  ŢI i-am adus,Doamne,Ţie,
  Prinos din Ortodoxie !
  Unii poate-s sângeraţi,
  Alţii-or fi de cap scurtaţi,
  Care şi cât a putut
  Să rabde ce i-au făcut !
  Fiii mei duhovniceşti
  I-am adus să-i mântuieşti !”
  Frunză verde,solz de peşte,
  De ce nimeni nu vorbeşte?
  – Ce s-a întâmplat, Părinte,
  De-aţi rămas fără cuvinte ?
  A venit lupul la oi
  Şi nu vă pasă de noi ?
  V-a speriat cineva ?
  S-a schimbat Hristos cumva?
  Nu spuneaţi cu drag că EL :
  ”Ieri şi azi şi-n veci – la fel”?
  Părinţilor, nu vă pasă
  Că se pune foc la casă ?
  Şi politic şi corect
  Că ne-mping în iad direct ?
  În iadul cel mai de jos
  Şi afară de Hristos?
  Se-nvechiră cele sfinte?
  Ne ”modernizăm”,Părinte?
  Ne jefuiesc hulitorii
  Ne dau sfat pângăritorii :
  Rugăciunea – s-o scurtăm!
  Liturghia s-adaptăm!
  Zdrăngănele pe la strane,
  Pantaloni şi nu sutane,
  Barba-rasă, slujba scurtă,
  Sănătate cui ascultă!
  Nu tu frică, nu ruşine,
  Trupului să-i fie bine !?
  BLASFEMIE ! BLASFEMIE !
  Vai de cele ce-or să fie
  Dacă tăcem cu păcat
  Că ”nimic nu s-a-ntâmplat”
  Şi plecăm urechi căscate
  Spre ”sfaturi” înveninate !
  Nu le place singurei,
  Ne vor în gheenă cu ei ,
  „Ne-nvaţă” să nu greşim(?)
  Şi ”cum” să ne mântuim :
  Să dăm plânsul pentru joc,
  Să ne desfrânăm cu foc,
  Asceza– s-o relaxăm,
  Trupul să ni-l desfătăm:
  „Crezi cum vrei ! Fă voia ta!”
  Dumnezeu–dragoste vrea!
  Dragoste şi fericire
  Şi orice fel de iubire!
  Despre ADEVĂR – nimic!
  Tac cu toţii, tac chitic!
  Ca şi cum nu ar conta
  Că ne-mping din voia SA
  Să facem totul pe dos :
  Omu-n mijloc, nu Hristos !
  Părinte,Părintele nostru,
  Evanghelia-şi pierde rostul?
  Nimeni nu vede,nu simte
  Tatăl minciunii cum minte
  Că”nimic nu s-a-ntâmplat”?
  Numai unii-au căpiat ?
  Unii plâng,alţii suspină
  Pentru EL,Lumină lină,
  Că-n biserica LUI sfântă
  Au intrat şi chiar cuvântă
  Hule,minciuni, erezii
  Cei şcoliţi în viclenii,
  Plini de miere şi ”iubire”
  Pierzători de mântuire,
  Din faţă de Sfânt Altar
  Predică ei despre har?!
  Alelei, Părinţilor !
  Ce-aţi făcut, Sfinţiţilor ?
  V-am iubit,v-am respectat,
  Mâinile v-am sărutat,
  Cuvântul v-am ascultat,
  Ca nişte oi v-am urmat
  (Nu chiar oi ascultătoare –
  Cum a putut fiecare !)
  Tocmai acum ne-aţi lăsat
  Când ”nimic nu s-a-ntâmplat”?!
  Când Hristos este hulit
  Glasurile-au amuţit
  Şi nu strigaţi împotrivă
  Şi vă faceţi deopotrivă ?!?
  Nu le-astupaţi gurile
  Să-nceteze hulele?
  Pe soleie îi lăsaţi
  Pe toţi cei nebotezaţi
  Şi cu ei vă-mbrăţişaţi ?
  Cu eretici vă pupaţi ?!
  Pruncii ni i-aţi botezat,
  Tinerii ne-aţi cununat,
  Rude ne-aţi înmormântat,
  Călăuză şi drapel,
  Fost-aţi pildă şi model,
  Tată şi prieten drag
  Pe-al bisericii sfânt prag!
  Tocmai când,ajunşi la greu,
  Când ne-a lăsat Dumnezeu
  Fix la mintea noastră stearpă
  Nu vă mai găsim la poartă,
  La poarta sinoadelor,
  La uşa canoanelor,
  La hotarul Sfinţilor,
  Sfinţilor Părinţilor…
  De ce oare v-aţi schimbat
  Şi de noi v-ați lepădat ?
  Predania cui lăsaţi?
  Hotare de ce mutaţi?
  De ce nu ne mai păziţi?
  De ce nu mai străjuiţi
  La poarta Ortodoxiei,
  La uşa Împărăţiei
  Cerurilor? Nu vă doare
  Că vin lupii să ne-omoare?!
  Părinţilor, staţi în faţă,
  Conduceţi-ne spre Viaţă !
  Cereţi să mărturisim!
  Brâncoveni şi noi să fim!
  Învăţaţi-ne frumos
  Să murim pentru Hristos !
  Alergarea s-o sfârşim
  Viaţa toată s-o jertm
  Apărând credinţa dreaptă,
  Să primim tot ce ne-aşteaptă
  Slăvindu-L pe Dumnezeu!
  –Părinte, acum e greu!
  Se-mpleteşte-acum cununa
  Când e-n toiul ei furtuna!
  Acuma este socoata,
  Acum vi se pregăteşte plata !
  – Nu vă e , Părinte, teamă
  C-o să daţi de turmă seamă?
  Când v-o întreba cu jele:
  – Unde sunt oile Mele?
  Ce-ai făcut?Cum le-ai păzit?
  De ce mulţi s-au rătăcit
  Şi doar unul, ici-colea,
  A rămas în voia Mea?
  De ce nu le-ai apărat?
  De ce nu le-ai învăţat?
  Doar de tine ţi-a păsat?
  – Fii ,Părinte,curajos!
  Ortodox este Hristos!
  Ortodocşi suntem şi noi
  Până-n ziua de apoi!
  Spre Golgota să pornim,
  Înspre cruce să privim,
  Împreună să murim
  Cu toţi să ne mântuim !
  Şi ce dac-or să ne-omoare ?!?
  ADEVĂRUL strigăm tare:
  O virgulă nu cedăm!
  Nici o cirtă nu schimbăm!
  Sfinţilor ne închinăm !
  Hotarele nu mutăm!
  De-am stropi cu sânge glia
  Apărăm ORTODOXIA
  De eretici, erezie!
  DUMNEZEU CU NOI SĂ FIE !
  …………………………
  – Părinte, am auzit
  C-aveţi totul pregătit
  Că sunteţi chiar instruiţi
  Şi aman vă pregătiţi
  Tribunal ,judecători,
  Pentru mărturisitori,
  Pentru cei ce-au îndrăznit
  S-apere pe Răstignit
  De erezii hulitoare…
  Nu vă este frică,oare
  Să-i chemaţi în consistorii
  Să le fiţi judecătorii
  Fraţilor întru slujire !?
  …Cum sperați la mântuire?
  21 febr.2017

  • admin2 says:

   Văleu, parcă e Luceafărul…
   Dar e frumos. Mulțumim.

   • Maria says:

    Iertati ma !

    • admin2 says:

     Domnul să vă ierte, să vă binecuvânteze, să aveți un post cu folos, în pocăință, adevăr și dragoste de Dumnezeu și de aproape!
     Valabil pentru toți cei care rup din timpul lor pentru a poposi aici, între prietenii Sf. Efrem cel Nou, nu doar pentru a se informa, ci pentru a prinde curaj în lupta cu ispitele veacului din urmă.
     Pr. Ciprian

  • o soră says:

   Superbă tragere la răspundere!

 9. Dr.Gabriela Naghi says:

  Frumoasa ,cu talc ,Miorita sinodala!
  Ce mai ,”Romanul s-a nascut poet”,glasuit-a Alecsandri!
  Pacat ca nu o citesc si aceia despre care se face vorbire ,din deal ,de la oras sau de oriunde din frumoasa tara „ca soarele sfant de pe cer”!

 10. Claudiu says:

  Mitropolitul Neofit de Morfou:
  „Într-o mare adunare, așa cum a fost cea din Creta, se cere claritate dogmatica cand vorbim de ceea ce este Biserica si ce sunt crestinii eterodocsi. Sustinem cu umilinta ca textul de mai sus suferă de ambiguitate teologică intenționată.”

  deci INTENTIONATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2016/07/07/marturisirea-mitropolitului-neofit-de-morfou-care-a-refuzat-semnarea-documentului-panortodox-relatiile-bisericii-ortodoxe-cu-ansamblul-lumii-crestine-intemeiata-pe-marturiile-sfintilor-contempor/

 11. Ortodox says:

  Vedeti daca va ajuta cu ceva.
  Nu este nevoie sa publicati.

  IULIA TIPA

  Avand in vedere hotararea Sfantului Sinod din februarie 2017 prin care se ia act de dispozitiile Noului Cod PENAL si pe cale de consecinta se dispune luarea masurilor de prevenire a faptelor penale, toti parintii nepomenitori pot sa adreseze o notificare Patriarhului prin care sa i se pune in vedere perpetuarea faptelor care intra in sfera penala in teritoriu… :))))))))
  Sa-i fie notificata solicitarea de a lua act de faptul ca BOR prin autoritatile canonice este in imposibilitate de a proceda la aplicarea dispozitiilor Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare si al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române pe care, de altfel, il invoca in mod nelegal.Autoritatea d-voastra si a B.O.R nu poate fi manifestata decat in limitele prevazute de dispozitiile legale in vigoare, limite carora se subordoneaza si atributiile d-voastra de serviciu.
  In speta,efectele juridice ale lipsei aprobarii de catre stat a codurilor canonice se concretizeaza in situarea demersului d-voastra in afara cadrului legal.
  Altfel spus, Biserica Ortodoxa Romana prin organele de conducere nu poate demara procedura disciplinara prin intrunirea Consistoriului eparhial, nu poate dispune masuri disciplinare nu-si poate exercita prerogativele instituite prin Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare si al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române
  Autoritatile canonice ale bisericii (autoritatile canonice disciplinare si de judecata ) isi exercita autoritatea biserioceasca fie in mod direct, fie prin organisme constituite in acest sens.
  Astfel, in exercitarea judecatii bisericesti, autoritatile canonice ale BOR actioneaza fie direct emitand sentinte disciplinare sau de judecata, fie prin intermediul unui organism ajutator, in speta, consistoriul eparhial.
  Lipsa procedurii de aprobare prin Hotarare de guvern a codurilor canonice in conditiile legii interzice exercitarea autoritatii canonice , respectiv: intrunirea consistoriului eparhial, emiterea sentintelor disciplinare sau de judecata sau mai explicit, urmarea oricarei proceduri instituita prin Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare si al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române sau aplicarea prevederilor acestuia.

  TOTI PARINTII NEPOMENITORI POT SA MA CONTACTEZE PENTRU A LE REDACTA DOCUMENTELE NECESARE ( CATRE EPISCOP ,ETC) PRO BONO.
  TEL : 0742 753672
  AV. IULIA TIPA
  februarie 22, 2017
  Reply
  IULIA TIPA

  RECTIFICARE LA COMENTARIUL ANTERIOR :

  A SE CITI : In speta,efectele juridice ale lipsei aprobarii de catre stat a codurilor canonice se concretizeaza in situarea demersului LOR, ADICA AL BOR, in afara cadrului legal.

  AV. IULIA TIPA

  De aici:
  http://sinodultalharesc.tk/parintele-cosmin-tripon-acuza-nerespectarea-dreptului-de-se-apara-si-refuza-sa-participe-la-consistoriu/#comments

 12. Mihai says:

  Conferinte deosebite: ale Pr. Sava Lavriotul noembrie 2016- subtitrata in lb engleza, si Pr. Prof. Teodore Zissis in lb greaca, usor de inteles pentru cei ce se familiarizeaza cu problematica ereziei ecumeniste si a falsului sinod din Creta. Doamne ajuta !
  Linkuri https://www.youtube.com/watch?v=bq9FUhuMgN4
  si https://www.youtube.com/watch?v=qxBDeLhrLO8
  si marturisirea unor parinti atoniti catre un grup de pelerini- in engleza pe https://www.youtube.com/watch?v=tbvTZR9WLIg ca si afirmatiile Marii Lavre a Meteorei prin vocea Pr. Arhim. Athanasios Anastasiou despre motivatiile reale ale lui PF Bartolomeu in obligarea lumii ortodoxe sa accepte pseudo-sinodul pe https://www.youtube.com/watch?v=G5_I1yMuPTk