Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Omilia lui Gheron Sava Lavriotul la Sinaxa din Thesalonic, 4 aprilie 2017

Gheron Sava a avut bunătatea de a traduce prin apropiații lui omilia susținută la Thesalonic, pe care a și împărțit-o românilor prezenți, pentru ca aceștia să înțeleagă în direct cuvântul lui.

Veți putea remarca un discurs ortodox 100%, ceea ce face ca toate acuzele aduse în ultima vreme la adresa părintelui Sava referitor la teologia pe care o mărturisește să se dovedească a fi doar niște simple calomnii.

Este un mare teolog, rugător întru smerenie. Să avem parte de rugăciunile lui.

Omilia lui Gheron Sava la Sinaxa din Thesalonic 4 aprilie 2017

37 Responses to Omilia lui Gheron Sava Lavriotul la Sinaxa din Thesalonic, 4 aprilie 2017

 1. florentina says:

  SFANTUL IOSIF VIRINIEOS A SPUS ATAT DE FRUMOS :Nu ne vom lepăda de tine, iubită Ortodoxie!
  Nu te vom minți pe tine, Cinstire de Părinți predan
  isită! Nu ne vom depărta de tine, Maică, bună
  cinstire. Întru tine ne-am născut și întru tine tră
  im, și întru tine vom adormi! Iar dacă vremea o va
  cere,
  și de mii de ori vom muri pentru tine”.
  Amin.

 2. Kmi says:

  Doamne ajuta, Parinte!
  Dumnezeu sa va rasplateasca pentru tot efortul depus pana acum pentru apararea sfintei noastre credinte ortodoxe (informare, conferinte, brosura, prezenta la Sinaxa din 4 aprilie, traducerile de documente importante pentru lupta anti-ecumenista, etc.). Maica Domnului sa va tina sub sfantul Sau acoperamant, nu numai pe sfintia voastra, dar si pe toti cei care s-au implicat in actiuni similare (preoti, monahi si mireni din Romania, Grecia, Ucraina, Rep. Moldova si de pe alte coordonate de pe mapamond)!

  Sfantilor marturisitori din toate timpurile (din timpul prigoanelor pagane din primele secole, de la sinoadele ecumenice, din inchisorile comuniste), rugati-va pentru noi in aceste vremuri de grea incercare si prigoana!

 3. Lucian Pop says:

  Poziția părintelui Ciprian Staicu la Sinaxa din 4 aprilie 2017 mi s-a părut foarte echilibrată și de bun augur. Cred că Sinaxa este benefică în vederea întrunirii Sinodului de la Bănceni, care să condamne sinodul din Creta. Mulțumim, părinte! Doamne ajută!

  • admin2 says:

   Slavă Domnului pentru toate! Referitor la viitor, vom vedea exact unde și când se va ține pasul 2. Așa spun ultimele informații (nu de la SRI, firește).
   Nădejde, că Domnul este cu noi!
   Pr. Ciprian

 4. Nicoleta C says:

  Cred ca a avut un final frumos aceasta sinaxa,mai ales ca s-a condamnat ecumenismul ,incepandu-se cu aceasta actiune la nivelul pleromei, preotilor si monahilor .A fost un pas important in aceasta lupta.Speram sa se concretizeze si pasul urmator,adica sinodul de la Banceni.Trebuie lucrat sistematic,cu rabdare si dragoste ,pentru a ramane in adevar si unitate.

  • admin2 says:

   Se pare că următorul pas este în discuție, referitor la locul desfășurării. Să nu ne avântăm. Rugăciune și răbdare, căci la cârma istoriei e Hristos, nimeni altcineva.

 5. Ionut N. says:

  Doamne ajuta! Pr Ciprian, cand veti avea timp, puteti traduce si posta aici traducerea acestui filmulet cu pr Theodor Zisis? Spune lucruri foarte lamuritoare, dar nu toti cunoastem limba greaca. Sarut dreapta! Iata video-ul: https://youtu.be/_zH-sTQOncc

 6. Maria says:

  Prigoana impotriva maicilor de la Man. Frumoasa din Iasi:

  https://youtu.be/eRnTDMcg5rk

  • admin2 says:

   Voi reveni cu analiza modului de traducere, pentru că mi s-a spus de cei care l-au urmărit că nu e de bine.

 7. Anda Barbulescu says:

  Slava lui Dumnezeu pentru toate ! Multumiri din suflet tuturor celor ce lupta pentru Adevarul lui Hristos, jertfindu-se pe sine. Domnul sa-i intareasca, Domnul sa-i lumineze si sa faca mila cu noi toti, pentru lupta si rugaciunile lor.
  M-am bucurat mult de rezolutia acestei Sinaxe – un pas foarte important – m-am bucurat mult vazand ca incercatul nostru popor ortodox nu este singur. Domnul s-o binecuvanteze si s-o rasplateasca si pe Iulia – copila luptatoare !
  Anda Barbulescu

 8. Ciungu Ion says:

  Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă astfel: „Duhul să nu-l stingeţi. Proorociile să nu le dispreţuiţi. Toate să le încercaţi; ţineţi ce este bine; Feriţi-vă de orice înfăţişare a răului. Însuşi Dumnezeul păcii să vă sfinţească pe voi desăvârşit, şi întreg duhul vostru, şi sufletul, şi trupul să se păzească, fără de prihană, întru venirea Domnului nostru Iisus Hristos. Credincios este Cel care vă cheamă. El va şi îndeplini. Fraţilor, rugaţi-vă pentru noi.” (1Tesaloniceni 5,19-25).
  Despre situația periculoasă pentru unitatea Bisericii Ortodoxe, apărută după Sinodul din Creta din iunie 2017, găsim o examinare ortodoxă făcută de protopresbiterul Peter Heers, profesor de Vechiul și Noul Testament, la Seminarul Ortodox Sfânta Treime din Jordanville, New York. El aparține de Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Rusiei.
  Peter Heers a prezentat o conferință în 21 martie 2017, în care, printre altele, spune că există o presiune în creștere asupra tuturor păstorilor Bisericii de a răspunde patristic față de pericolul apărut cu privire la unitatea Bisericii, prin Sinodul din Creta, care a fost plănuit rău, și dus la îndeplinire rău, și este anti-ortodox. Amănunte, la următorul link:
  https://orthodoxethos.com/post/the-council-of-crete-and-the-new-emerging-ecclesiology-an-orthodox-examination
  Kirie eleison! Kirie eleison! Kirie eleison!

  • admin2 says:

   Să dea Domnul. Asta ne dorim cu toții: să biruim erezia, având în fruntea luptei pe ierarhii noștri!

 9. admin2 says:

  Darul Botezului se referă de fapt la Taina Mirungerii.
  Botezul nu se repetă.

 10. Simona says:

  Iertati.ma,se vede cit de pacatoasa si nestiutoare sint!
  Corectez:”…..atita timp cit un preot/ierarh nu este dat anatemei…….”

 11. Brasoveanu Mihai says:

  Doamne ajuta, parinte!
  Bine ati revenit!
  Noi suntem din Brasov si am dori, daca se poate, sa fim alaturi de sfintia voastra la slujba Invierii Domnului.
  Ce parere aveti?
  (Nu este musai sa publicati )

 12. Parascheva says:

  Da, parinte Ciprian . Si despre legatura dintre prezenta Harului si Adevar !Unde nu este Adevar nu este nici Har ! Daca gresesc cer iertare !

  • admin2 says:

   Așa este. Când zicem Adevăr, zicem Dumnezeu, când zicem har, zicem lucrarea lui Dumnezeu.
   Să fim cu Dumnezeu!

 13. admin2 says:

  Cu post și rugăciune, înainte.

 14. utzu says:

  Dumnezeu să vă ajute şi să vă întărească, Părinte! Vă mulţumesc pentru jertfa sfiinţiei voastre, care aduce folos tuturor ortodocşilor, fie că ne dăm sau nu seama. Sărut dreapta. Doamne, ajută!

 15. elena adriana popa says:

  Draga Simona ….nu sunt de acord …cu felul cum judeci situatia …
  Nu cred ca stii ca parintele Sava a fost scos din manastire …si e prigonit …
  A facut eforturi uriase sa vina ..aici sa ne lumineze ..pe noi cei din intuneric …
  nu exagerez cu nimic spunand ca si-a riscat viata ….
  si daca ai citit cu atentie macar pilda din pateric …din timpul SF.Paisie cel mare ..ucenicul a pierdut darul botezului ..pentru o vorba ..spusa fara sa se gandesca..dar daca se impartasea cu ereticii????
  Chiar daca ajungem o data pe an la un parinte nepomenitor …..ne impartasim cu adevarat ..si stie Domnul suferinta ..si durerea noastra ….ca nu putem participa la sf Liturghie ..si nu ne putem impartasii..daca intelegem …ce se intampla ….decat sa fi partas la minciuna …..mai bine sa suferi pentru ADEVAR ……..

 16. Simona says:

  Draga Elena Adriana,iti multumesc pt.observatia duhovniceasca si este adevarat ca nu cunosc situatia pr.Sava;il apreciez pt drumul facut in iarna in sustinerea vrednicului nostru pr.Ciprian,insa pina la anatema cretanilor,sint convinsa ca Dumnezeu Atotmilostivul lasa har in Sfintul Potir pt.toti crestinii,osinda luînd.o cei care.si ascund pacatele la spovedanie,altfel ce.ar face milioanele de crestini ?
  Multumim lui Dumnezeu si Maicii Domnului ca ne.au ajutat sa ne impartasim din mina pr.Ciprian,dar sint situatii diferite de la crestin la crestin si nu se stie ce posibilitati vom mai avea,de aceea am incredere ca Dumnezeu stie framintarile noastre si El le aranjeaza pe toate inspre folosul oilor Lui.
  Paste fericit si asa cum spune pr.Ciprian:”Hristos sa invieze si sufletele noastre!”
  Doamne ajuta.ne si da.ne Sfinta Ta Lumina!
  Amin.

  • admin2 says:

   Cei cu cuget eretic se împărtășesc cu Hristos real (nu există Hristos întinat, ar fi o blasfemie să afirmăm așa ceva), însă nu spre mântuire. Deci, pentru a ne împărtăși spre mântuire, primul pas este să avem cugetul curat, ortodox, apoi să ne mărturisim credința, iar împărtășirea din Sfântul Potir vine ca o cunună a acestui mod de viață și de mărturisire.
   Hristos vrea ca noi toți să ne mântuim, însă trebuie să mărturisim ortodox că vrem să fim ai Lui.
   Cu respect, pr. Ciprian.
   PS – ca să poți paște fericit trebuie să ții cont… de calitatea ierbii!

 17. elena adriana popa says:

  Din pacate ..noi crestini de azi ..suntem numai caldicei….
  Nu ne cunoastem credinta..si in loc sa ascultam de SFINTII PARINTI..
  am facut sfinti din duhovnici ..si ascultam de ei…
  Ce au facut crestini la 1439..dupa sinodul de la FERARA -FLORENTA in timpul SFANTULUI MARCU EVGHENICUL??/
  Atunci crestiinii nu s-au mai dus la biserica ..desi erea postul Pastelui!!
  Asta ar trebui sa facem si noi….
  Ei nu aveau internet ..dar isi CUNOSTEAU CREDINTA .
  Noi ..zicem .”.merge si asa”..’
  Spun sfintii ca nu se amesteca adevarul cu minciuna ….ca la Sfanta Liturghie la care este pomenit un arhiereu eretic rugaciunea nu se mai adreseaza DOMNULUI HRISTOS ci lui satana ,tatal minciunii…
  Ce ar face preotii nostrii daca ar fi bisericile goale .macar doua -trei luni??
  si nu ar mai veni nici pomelnicele….
  Atunci la 1440 …crestini se duceau in port ..si se interesau ….ce s-a semnat la sinod ….Episcopii au venit si au recunoscut …”ne-am vandut credinta”.
  .Astazi desi se vad documentele semnate ..ne spun ..toti ca nu s-a intamplat nimic …nu s-a schimbat nimic ..aceleasi lucru-l spun toti….si noi …ne ducem in continuare la BISERICA …si suntem partasi la erezie ….ne contaminam ..de minciuna ….din cauza CA NU NE CUNOASTEM CREDINTA ..PENTRU CA ASTA S-A URMARIT ..DE ANI DE ZILE ….PROSTI DA MULTI…
  DE FAPT NU LE PASA DE MANTUIREA NOASTRA …..
  CATIVA PARINTII MINUNATI CARE AU ALES CRUCEA SI NU PAINEA ….
  VREDNICI SUNT ….coplesitoare este MARTURISIREA LOR ….
  MULTUMIM DOMNULUI SI MAICII SALE ..CA NI I-AU DARUIT SI NE RUGAM SA DEA CURAJ SI INTELEPCIUNE ….SI ALTOR PARINTII..SI ARHIEREI ROMANI.DATORI SA SCOATA NEAMUL ACESTA DIN MOCIRLA IN CARE AM FOST IMPINSI ..DAR IN CARE NE COMPLACEM….
  .
  ‘…

  • admin2 says:

   Cumplit de adevărat!

   • ovidiu says:

    Din pacate arhierei n-o sa vedem niciodata recunoscand tradarea din Creta ,sunt vanduti lui veliar din momentul cand au ales sa fie monahi ,aproape toti avand , care mai de care studii si doctorate pe la papisti,iar experienta monahala foarte sumara ,intrecandu-se in mandrie si nu smerenie.

 18. Simona says:

  Multumim lui Dumnezeu Atotmilostivul pentru Sfinta Lui Lumina!
  Hristos sa lumineze si inimile noastre!
  Slava Tie Dumnezeul nostru,slava Tie!

 19. grigorie says:

  In conferinta in care Părintelui Theodoros Zisis, explica motivul pentru care nu a participat la sinaxa ortodoxă din Oreokastro de pe 4 aprilie spune ca : „Părinții aghioriți au argumentele lor în legătură cu acrivia, invocă pe Sf.
  Theodor Studitul (care și el a făcut iconomie). Și noi am aplicat iconomia. În timpul Sf. Theodor Studitul (care a fost zelot) au fost și alți sfinți, precum Sf. Tarasios și Sf. Nikiforos (care au fost iconomi).”
  Aceasta afirmatie este inexacta, se stie ca patriarhul Tarasie a aplicat iconomia in cazul ratacirii adulterine,o anumita iconomie a facut si Sf. Theodor Studitul pana la „sinodul adulterin ” din 809 dupa care a incetat aceasta iconomie, ori patriarhul Tarasie a decedat in 806; de unde stie Părintelui Theodoros Zisis ca Sf. Tarasie daca ar fi apucat acel sinod n-ar fi luat aceeasi decizie ca si Sf. Theodor Studitul, renuntand la iconomie?!

  • admin2 says:

   Să revenim în secolul XXI și să luptăm după puteri, cu hotărâre, cu fiara ecumenistă.
   Hristos a înviat!