Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Părintele Iacob Tsalikis – Chipul unui om fericit

5 Responses to Părintele Iacob Tsalikis – Chipul unui om fericit

 1. AV. IULIA TIPA says:

  Sursa de inspiratie pentru preoti, monahi , monahii si credinciosi, aflati in nevoie.

  Credinciosii , astfel cum am precizat anterior,in alte interventii, trebuie sa stie ca pot sa-si apere preotii, PENTRU SIMPLUL MOTIV CA NU DETIN TITLU ASUPRA SCHITURILOR,BISERICILOR SI MANSTIRILOR (IN MAJORITATEA CAZURILOR) ASTFEL CUM LE CERE LEGEA CULTELOR. Legea Cultelor, Legea nr. 489 din 28 decembrie 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, cu modificarile ulterioare, prevede in mod imperativ cerinta dobandirii cu titlu a bunurilor imobile de catre Biserica Ortodoxa Romana.

  Notificarile pot fi adresate dupa caz, consistoriilor eparhiale, protopopului , episcopului , mitropolitului si patriarhului, pentru a lua act de cele mai sus mentionate. Motivele invocate in notificare pot fi folosite si in cadrul unei actiuni de natura civila .sau penala.
  MODEL DE NOTIFICARE

  (POATE FI ADAPTATA DIVERSELOR SITUATII; LA NEVOIE POT AJUTA PRO BONO)

  Referitor la,


  – MASURILE NELEGALE SI ABUZIVE DISPUSE PRIN:
  – adresa nr. …………………prin care s-a dispus oprirea mea de la slujire;
  – adresa nr………………………….;
  – exercitarea atributiilor d-voastra;

  Către

  Subsemnatul………………………., învederându-vă natura juridica nelegala si abuziva a adreselor nr. ……………….si a masurilor dispuse impotriva mea.

  VĂ NOTIFIC

  Solicitarea
  – de a lua act de :
  – faptul ca sunteti in imposibilitate de a proceda la aplicarea dispozitiilor Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare si al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române pe care, de altfel, il invocati in mod nelegal;

  – natura juridica nelegala si abuziva a adreselor nr……………… si …………, precum si a masurilor dispuse prin acestea ;

  – de a proceda la exercitarea atributiilor d-voastra in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare precum si revenirea asupra deciziei prin care am fost oprit de la slujire pe o perioada de 30 de zile (poate fi alta masura dispusa ; eu am dat cu titlu de exemplu)

  Argumentare juridica:

  Conform art. 49 alin.2 si 3 din Legea nr. 489 din 28 decembrie 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, cu modificarile ulterioare, Biserica Ortodoxa Romana trebuia sa obtina recunoasterea de catre stat prin Hotarare a Guvernului atat a statutelor, cat si a codurilor canonice .
  Dispozitiile legale la care am facut referire sunt imperative si de stricta interpretare, impunand in sarcina BOR obligatia de a face demersurile necesare in sensul urmarii procedurii de aprobare instituita de legea speciala.
  Redam in cele ce urmeaza dispozitiile legale la care am facut referire:

  Articolul 49 (2) -”In termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi*), cultele din România prevăzute în anexă vor prezenta statutele şi codurile canonice Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru recunoaşterea lor.
  (3) Recunoaşterea se realizează prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Secretariatului de Stat pentru Culte, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Dispoziţiile art. 17 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.”
  Din lecturarea dispozitiilor mai sus enuntate, din parcurgerea treptei metodologice a hermeneuticii dreptului, implicit prin analiza gramaticala a textului, rezulta fara putinta de tagada, ca nu exista un drept de optiune al Bisericii Ortodoxe Romane, in a depune spre recunoastere de catre stat si aprobare prin act normativ, fie a statutului, fie a codurilor canonice. Legiuitorul prin conjunctia ”si” ( a se vedea formularea –”vor prezenta statutele şi codurile canonice”) impune o obligatie cumulativa, respectiv cea redata anterior, care vizeaza atat statutele cat si codurile canonice.
  Pe cale de consecinta, in lipsa unui act normativ care sa faca dovada aplicarii dispozitiilor legii speciale la care am facut referire, nu va puteti prevala, in speta, de dispozitiile Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare si al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române si nici de a urma procedura administrativa instituita prin acesta.
  Autoritatea d-voastra si a B.O.R nu poate fi manifestata decat in limitele prevazute de dispozitiile legale in vigoare, limite carora se subordoneaza si atributiile d-voastra de serviciu.
  In speta, efectele juridice ale lipsei aprobarii de catre stat a codurilor canonice se concretizeaza in situarea demersului d-voastra in afara cadrului legal.
  Altfel spus, Biserica Ortodoxa Romana prin organele de conducere nu poate demara procedura disciplinara, nu poate dispune masuri disciplinare nu-si poate exercita prerogativele instituite prin Regulamentului Autorităţilor Canonice Disciplinare si al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române
  Autoritatile canonice ale bisericii (autoritatile canonice disciplinare si de judecata ) isi exercita autoritatea bisericeasca fie in mod direct, fie prin organisme constituite in acest sens.
  Astfel, in exercitarea judecatii bisericesti, autoritatile canonice ale BOR actioneaza fie direct, emitand sentinte, sanctiuni disciplinare sau de judecata, fie prin intermediul unui organism ajutator.
  Pentru ca autoritatea canonica sa fie exercitata, ea trebuie insa, anterior, sa fie recunoscuta de statul roman in conformitate cu dispozitiile art. 49 alin 3 din Legea 489/2006, cu modificari.
  Lipsa procedurii de aprobare prin Hotarare de guvern a codurilor canonice in conditiile art.49 alin. 2 din legea mai sus mentionata va interzice exercitarea autoritatii canonice , respectiv: emiterea sanctiunilor sau mai explicit, urmarea oricarei proceduri instituita prin Regulamentul Autorităţilor Canonice Disciplinare si al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române sau aplicarea prevederilor acestuia.
  Prevalarea de dispozitiile regulamentului citat este prohibita in lipsa autorizarii date de stat.
  Principiul autonomiei cultelor vizeaza aspecte care tin de organizare, administrare, conducere , etape care sunt ulterioare procedurii prevazute de dispozitiile art. 49 alin.2 si 3 din Legea 489/2006 cu modificarile ulterioare.
  In lumina dispozitiilor legale invocate decizia de a ma opri total de la savarsirea lucrarilor sfinte pe o perioada de 30 de zile constituie savarsirea faptei prevazuta si pedepsita de art. 381 Cod penal.

  Contrar dispozitiilor constitutionale si legale d-voastra nu puteti delega un preot pentru a sluji decat intr-un imobil intrat in patrimoniul BOR.

  Fara a reitera continutul adresei mai sus mentionate, voi expune doar argumentele care atesta caracterul nelegal si abuziv a unor astfel de decizii si demersuri.

  Se declara in mod fals si contrar dispozitiilor constitutionale si legale ca (schitul, manastirea, biserica , dupa caz) este subordonat BOR, fapt ce conduce la obligatia celei din urma la delegarea unui preot care sa slujeasca.
  Avand in vedere ca autonomia BOR nu se poate manifesta decat in limitele conferite de legislatia aplicabila in materie, va solicitam sa invocati temeiul legal care va confera dreptul de a afirma relatia de subordonare a bisericii (schit, manastire, dupa caz) si pe cale de consecinta sa se poata dispune masuri cu privire la acesta.
  Redam in cele ce urmeaza dispozitiile art. 29 alin.3 care stipuleaza:
  „ Cultele religioase sunt libere si se organizeaza potrivit statutelor proprii, in conditiile legii”.
  Pe cale de consecinta orice dispozitie statutara sau regulamentara nu poate fi contrara legii deoarece se subordoneaza acesteia.
  Sfera de competenta a BOR si implicit a d-voastra se poate manifesta asupra bunurilor intrate in patrimoniul bisericii ortodoxe romane, in conditiile legii.Numai in aceasta ipoteza puteti dispune asupra lor. Efectul juridic a imposibilitatii BOR si a d-voastra de a dispune de un bun care nu va apartine, il constituie implicit si imposibilitatea de a lua masura delegarii unui preot care sa slujeasca in acest imobil.
  Efectul „in cascada” a demersurilor efectuate, respectiv a emiterii deciziei la care facem referire prin prezenta, il constituie savarsirea faptelor care intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute si pedepsite nu numai de art. 381 dar si de art. 297, 300 Noul Cod Penal.
  Data fiind natura juridica a functiei pe care o ocupati, aceasta este, conform dispozitiilor legale in vigoare, asimilata functiei de demnitate publica, ceea ce va obliga la o conduita care sa nu contravina dispozitiilor legale mai sus enuntate.

  DATA, SEMNATURA,

 2. AV. IULIA TIPA says:

  RECTIFICARE: Credinciosii , astfel cum am precizat anterior,in alte interventii, trebuie sa stie ca pot sa-si apere preotii, PENTRU SIMPLUL MOTIV CA BOR NU DETINE TITLU ASUPRA SCHITURILOR,BISERICILOR SI MANSTIRILOR (IN MAJORITATEA CAZURILOR) ASTFEL CUM LE CERE LEGEA CULTELOR.

 3. elena adriana says:

  H R I S T O S A I N V I A T
  Asi vrea sa o intreb pe doamna avocat ..daca noi ca mireni avem dreptul sa cerem sa ni se acorde o biserica in care SFANTA LITURGHIE sa fie slujita conform constiintei noastre.
  Sunt (cred…. eu stiu un caz ..)si biserici care apartin primariilor …..si parintele care slujeste va inceta pomenirea. Episcopia o sa trimita probabil un alt preot slujitor ….desi biserica este a primariei…putem face ceva???

 4. AV. IULIA TIPA says:

  Biserica nu este a Primariei.A vandut, donat cineva Primariei biserica?
  Aveti biserici, nu trebuie sa cereti nimanui bunuri care va apartin.Trebuie doar sa aveti atitudine, sa va invocati drepturile, sa le cereti BOR sa prezinte DOVADA PROPRIETATII, TITLUL SI DACA NU-L AU ATUNCI SA NU PERMITETI INTRAREA UNUI ALT PREOT IN BISERICA.
  Sa le cereti sa revina atunci cand vor fi in masura sa faca dovada proprietatii.Spuneti-le reprezentantilor BOR sa se adreseze instantei de judecata si sa revina, daca, dupa judecata, obtin vreun titlu (daca nu au nu pot obtine pentru ca nu exista un temei juridic).