Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Răspuns-comunicat al ieromonahului Macarie Banu

Comunicat schit 02.05.17

Așa după cum era de așteptat, acest comunicat se inspiră din duhul ecumenist promovat de ieromonahul Macarie Banu: face pe victima, invită la Schitul Oituz pentru discuții (căci știe să fie convingător) și transformă studiul teologic alcătuit, referitor la blasfemiile lui la adresa Sfânta Împărtășanii, într-o ”ceartă de cuvinte.”

Nimic teologic, nimic decât tăcere. Dar tăcerea spune totul.

Eu am tras semnalul de alarmă, din dragoste pentru Hristos. Mai mult va face fiecare după conștiința lui.

Iată și un citat din cuvintele ieromonahului Macarie, de acum aproape o lună, când se dezicea de prezența românească ortodoxă la Sinaxa de la Thesalonic:

”În aceste vremuri de încercare, îi îndemnăm pe credincioșii ortodocși să stea neclintiți în Biserica strămoșească, să-și aleagă cu mare discernământ duhovnicii și să-i urmeze atâta timp cât aceștia sunt dreptcredincioși și nu le impun sub nici o formă panerezia ecumenismului.”

Lângă ieromonahul Macarie ortodocșii au toate șansele:

a) să fie manipulați de un om fără discernământ duhovnicesc;

b) să învețe cum este să fii ecumenist, dar să te prefaci că ești ortodox. Ceea ce se propovăduiește la Schitul Oituz de către ieromonahul Macarie nu este altceva decât varianta soft a panereziei ecumeniste;

c) cum să te lepezi, prin părtășia la erezie (participând la slujbele ecumeniștilor și împărtășindu-te din același potir cu ei), de Biserica strămoșească.

Fiecare va alege după cum îl îndeamnă conștiința. Scopul ieromonahului Macarie a fost dintru început clar: să scape de noii-veniți la slujbele de la Oituz și să rămână cu oamenii ”lui.” Milă mi-e de sufletele acelea și de mântuirea lor.

Nici măcar nu are dreptul de a da vreun comunicat în numele Schitului Oituz, căci este depus din funcția de stareț din septembrie 2016 (totuși semnează comunicatul de azi cu această ”funcție”). Însă, în vreme ce noi – ieromonahi, monahi, monahii și preoți de mir – am trecut prin consistorii și prigoană, în cazul lui chemarea în consistoriu nu s-a materializat de peste 8 luni. Răspunsul cred că și-l poate oferi orice om cu capul pe umeri.

Cine vrea înșelare, manipulare psihologică și erezie are și unde merge. Invitația a fost lansată de cel care îndrăznește să folosească cu gura numele lui Hristos, iar cu mâinile să întineze Preacuratul Lui Trup și Sânge euharistic.

Hristos a înviat!

pr. Ciprian Staicu

PS – Pentru mine subiectul acesta este încheiat, că efectiv nu se poate discuta cu asemenea oameni. Dumnezeu să aibă milă de sufletele lor.

10 Responses to Răspuns-comunicat al ieromonahului Macarie Banu

 1. ionel says:

  si unde e pedeful ca da eroare?

  • admin2 says:

   Pe site-ul psaltirea.ro, la capitolul cu roșu – De importanță actuală, nr. 79.
   Am mai pus o dată, acum cred că merge bine direct de pe site.

 2. Ortodox nu inselat says:

  Pr Macarie nu are ce sa raspunda. Nu are argumente. Nu este in stare sa spuna ceva.

  • admin2 says:

   Trist, dar adevărat. Mă cutremur cel mai mult pentru oamenii care cad în asemenea înșelări.

 3. elena adriana says:

  HRISTOS A INVIAT …
  Parinte ..cred ca toata aceste deviatii…se trag de la inselarea cu Nil Dorobantu ..pe care par .Macarie o promoveaza .INSELARILE .. nu sunt mici sau mari ..sau lipsite de importanta ..inselarile sunt INSELARI…..si dupa una ..atrage alta .DATORIA DUHOVNICULUI ESTE SA-SI FERESCA UCENICUL DE INSELARI..NU SA-L INCURAJEZE IN ELE ….ATAT…. DREAPTA CREDINTA ….NIMIC ALTCEVA ..CINSTIM CUM SE CUVINE SFINTII DIN CALENDAR .????Dar noi avem o „credinta”..bazata pe minuni,pe teleportari ..pe clarviziuni ..pictate in biserici ..fara sa se tina cont de canoane …..asta vrem noi..nu nevointa ..suferinta ,durere rabdare .
  Nu ne cunoastem ..credinta ….pentru ca asta s-a dorit ….
  sa putem fi inselati cu usurinta ..de cei care ar trebui sa ne calauzeasca ….
  Este foarte trist ..ca putinii parinti care au avut curajul de a MARTURISIIi..nu sunt uniti si in acelasi duh.Asta probabil ..ii si sperie pe multi preotii care nu se incumeta inca …sa intrerupa pomenirea TOATE ACESTE NEAINTELEGERI ..VIN DE LA INSELARI.

 4. Irina says:

  Mi se pare că această dispută începe să devină „alunecoasă”și pătimașă!

  • admin2 says:

   Nu este nici o dispută. A fost un semnal de alarmă, de dragul lui Hristos și al ortodocșilor căutători de adevăr. Cine are urechi de auzit, bine.
   Dacă vreți tiradă de minciuni, vă recomand articolul cu dedicație de pe site-ul astradrom:
   http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/05/ieromonahul-macarie-banu-cine-vrea-sa.html#more
   Ofer și un răspuns scurt minciunilor de acolo, tocmai pentru că iubesc Adevărul:
   1. Nu sunt împotriva BOR, sunt mădular al ei, însă împărtășirea cu Tainele, valide de altfel, oferite de ecumeniști este spre osândă, datorită cugetului lor eretic. Tocmai pentru că sunt valide, ele sunt spre osânda celor care se apropie de Hristos fără credința curată în El.
   2. Nu sunt adeptul și nu fac parte din nici o ”Biserică paralelă.”
   3. Nu am afirmat niciodată ceva înjositor la adresa ierarhilor greci menționați acolo (Ierothei, Serafim, Ieremia), dimpotrivă am tradus din cuvintele lor antieretice.
   4. Oricât s-ar strădui să convingă unii, eu nu mi-am pierdut harul preoției. Una dintre dovezi: aghiazma, chiar și cea Mare, pe care am slujit-o, nu s-a stricat.
   5. Studiul teologic despre Sf. Împărtășanie care provoacă mânia celor de la astradrom nu apare în articolul lor pentru că nu se dorește o informare în adevăr, ci o manipulare emoțională împotriva mea.
   Pr. Ciprian

 5. Mihai says:

  La astradrom aceleași năravuri că pe ,, cuvântul ortodox”

 6. Ortodox nu inselat says:

  Astradrom este trambita batjocoritorului de Sfinte Taine de la Oituz. Articolele postate acolo sunt calomniatoare si neadevarate . Nimic patristic la astradrom . Mai intai l-au invitat in Romania pe gheron Sava apoi fiindca nu le-a dat girul in errziile si inselarile lor au inceput sa arunce cu noroi in el. Astradrom reprezinta oameni fara minte si fara o intelegere corecta a Ortodoxiei. Dvs parinte Staicu ati avut ocazia sa stati cativa ani buni in Grecia si asa ati luat contact cu oamebi profund ortoeocsi. Daca ati fi ramas aici in Romania probabil ar fi fost alta poveste…