Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Sinceritatea rugăciunii copiilor


Într-o zi, un preot aude o voce în biserică, dar cuvintele erau neinteligibile. Apropiindu-se de locul de unde venea vocea, el găseşte un copil care spunea ceva, şi îşi dă seama că nu-i înţelegea cuvintele fiindcă, de fapt, copilul repeta alfabetul. Atunci preotul l-a întrebat:

– De ce tot repeţi literele?

– Păi, aşa îmi fac eu rugăciunea, răspunde copilul.

– Cum aşa? Eu aud doar că spui alfabetul, se miră preotul.

– Da, dar eu am uitat cuvintele rugăciunii şi atunci îi dau lui Dumnezeu literele, că ştie El să le pună în ordinea care trebuie…

(preluat de pe site Pilde ortodoxe)

3 Responses to Sinceritatea rugăciunii copiilor

 1. marinela says:

  La multi ani pt cei care poarta cu cinste numele de Constantin sau Elena,iar sfintii imparati Constantin si Elena sa-i ocroteasca mereu.Hristos a inviat!

 2. Dr.Gabriela Naghi says:

  Hristos a inviat!
  Frumoasa aceasta pilda,spre intiparirea in inimile noastre a insusirilor pe care pune pret Domnul Hristos,a le dobandi spre mantuirea si indumnezeirea sufletelor noastre.Cat ne rugam,la cate Sf.Liturghii participam,cat postim,bune toate ,dar degeaba se vor dovedi daca nu vom avea adanc intiparite in noi inocenta,nevinovatia si iubirea nefatarnica a copiilor, chiar daca in sinea noastra ne inselam crezandu-ne adevarati crestini ortodocsi.
  „Şi chemând Iisus un prunc, l-a pus în mijlocul lor (apostolilor) şi a zis: «Adevărat zic vouă: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi precum pruncii, nu veţi intra în împărăţia cerurilor»“ (Mt. 18, 2-4).Prin urmare trebuie sa reinvatam de la copii,daca am uitat, ce inseamna dragostea sincera,bunatatea si blandetea,insistenta in rugaciune cu nevinovatie si „inima curata”,increderea desavarsita pe care o are copilul in parintele lui,lipsa oricarei griji,ascultarea desavarsita,bucuria inocenta,gingasia ingereasca.
  „În trei locuri din Evanghelie zice Iisus că nu vom putea intra în împărăţia cerurilor de nu vom fi ca pruncii: (Mt. 18, 2-4; Mc. 9, 36-37; Lc. 18, 15-17).
  Oare de ce? De aceea, pentru că copilul este chip de curăţie, de nevinovăţie şi inimă curată. Vicleşug nu este în inima lui şi nici alte răutăţi….Când copilul a greşit şi noi îl certăm, el nu plânge atât pentru ceartă şi bătaie, cât mai ales pentru că îşi vede ruptă legătura de dragoste dintre el şi noi. Copilul nu se simte deloc bine când e ruptă legătura dintre el şi părinţii lui. El n-are linişte şi bucurie până nu se restabileşte iarăşi această legătură. O, de ar fi aşa şi legătura noastră cu Tatăl Ceresc.” Aceste frumoase cuvinte le-a rostit Pr.Iosif Trifa-Mai lângă Domnul meu ,gasite in blogul http://comorinemuritoare.ro/bLOGOS/%E2%80%9Eadevarat-zic-voua-de-nu-veti-fi-ca-pruncii-nu-veti-intra-in-imparatia-cerurilor%E2%80%9D/
  Cat de greu este a redobandi aceste insusiri minunate pe care le-am avut odata,dar le-am pierdut pe drumul vietii.Dar daca ne vom ruga fierbinte , cu smerenie si din adancul inimiii a le redobandi,pentru mantuirea sufletelor noastre,Atotmilostivul Dumnezeu se va indura de noi.La toate cele spuse mai sus se adauga singuratatea spirituala ,careia va trebui sa-i facem fata,vicleniei,ipocriziei si fatarniciei veacului in care traim ,al marii Apostazii.
  „Slava iubirii Tale de oameni, Doamne, pe care ai inmultit-o cu imbelsugare pe pamant si ai acoperit cu slava si cu iertarea Ta pacatele omenirii! Amin.”(http://www.cuvantul-ortodox.ro/fiul-risipitor-predici-efrem-filotheitul/

 3. Dr.Gabriela Naghi says:

  Sa luam aminte,ca o parte a liderilor europeni,cu functii importante ,nu au au copii!
  Pura coincidenta,sau cum spunea cineva'”ghinion”?
  „Pare că însuși sistemul îi selectează și după criteriul infertilității, ca să aibă certitudinea nepăsării pentru viitorul generațiilor următoare. După ei, potopul!”
  http://www.justitiarul.ro/la-fel-ca-alti-lideri-europeni-nici-marioneta-emmanuel-macron-nu-are-copii/