Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Rimel universitar… ortodox?

Sursa: http://basilica.ro/simpozion-in-bucuresti-dedicat-sfantului-si-marelui-sinod-lucrarile-s-au-desfasurat-in-facultatea-de-teologie-ortodoxa/

Un scurt comentariu, că mai mult nu merită:

În final, pr. prof. Ștefan Buchiu – gazda ”evenimentului” – spune să Sinodul din Creta a confirmat ”practica sinodalității în Biserica Ortodoxă.” Această afirmație este o MINCIUNĂ.

Însuși arhiepiscopul Albaniei a afirmat înainte de adunarea din Creta că aceasta nu va semăna cu alte Sinoade din istoria Bisericii, ci va fi un nou tip de sinod. Deci continuitatea unei practici a sinodalității ortodoxe prin ”momentul” Creta este praf în ochi. De facto, acolo S-A DISTRUS SINODALITATEA BISERICII, prin noul tip de sinod al întâi-stătătorilor, ca papi în Ortodoxie și prin anularea votului fiecărui episcop participant. Și prin multe alte sfori… de culise și nu numai.

Însă iată că Facultățile de Teologie au trecut ”la treabă”. Și situația este simplă: ori stai cumințel și îți merge bine, ori vine unul ca pr. prof. Tănăsache și te scutură de barbă (cum am pățit-o eu însumi de la aceasta la Schitul Prodromu, în ajunul praznicului Buneivestiri, 2017, la arhondaric, în prezența mai multor martori), până când uiți de Sfinții Părinți (slavă Domnului, la mine nu a avut efectul ”scontat”). Ai diplomă, ce îți mai pasă?

Era o vorbă – tristă, dureroasă, dar adevărată: ”Dormi în pace, țara tot popă te face!” Li se potrivește ereticilor ecumeniști, de la vlădică până la opincă. Doamne, luminează!

Să ne vedem cu pace la Botoșani!

Pr. Ciprian Staicu