Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Să îi mulțumim Domnului!

Este ușor ”să navighezi pe net.” Însă fără cârmă și fără o destinație clară este doar pierdere de vreme.

Să nu uităm că am fost răscumpărați de Hristos cu preț mare, adică cu însăși viața Lui.

Doamne, Ție Îți mulțumim!

Din dragoste față de Hristos:

1. ”Învățătură de credință (dogmă): orice ai fi făcut până acum (dar orice!!), în această clipă totuși Dumnezeu te iubește!

Poate nu înțelegi lucru acesta. Poate nu îl vrei. Poate vrei să te complaci în păcate. Poate îți place să fii chinuit. Poate te-ai obișnuit cu pedeapsa, ca să simți o formă de îndreptățire de sine, să faci pe victima.

Dar Dumnezeu este altceva, nu se identifică cu gândurile tale. Dumnezeu este Iubire…

Oare înțelegi cât de puțin ce înseamnă aceasta: DUMNEZEU! ESTE! IUBIRE!

2. ”Zis-a Avva: În clipa în care ești nemulțumit și nu spui mulțumesc, știi cine aude starea mizerabilă a sufletului tău?

Îngerii lui Dumnezeu, demonii din adâncuri, dar și toate celulele tale!

Gândește-te: această voce care vine dinlăuntrul tău și spune: totul este mizerabil, nu mai suport viața aceasta, nu văd nicăieri vreun câștig în ea și alte asemenea gânduri deprimante se întind ca un val negru care înnegrește întreaga ta ființă, adăpând cu această negreală seva celulelor tale.

Și, în final, se va întâmpla: după credința ta și așa cum vrei !”

3. ”Cu ani în urmă, o bătrânică mergea în fiecare duminică, dis-de-dimineață la utrenie, atunci când se citesc ”cărțile”, cum spunea ea. De cum ajungea la biserică, stătea în picioare în fața icoanei lui Hristos. Cântărețul, care a observat-o ai multă vreme, la un moment dat a întrebat-o:

-Ce faci atâtea ore, până se termină Sfânta Liturghie, în fața icoanei lui Hristos? Nu știi să citești, ca să înțelegi troparele care se zic. De ce vii așa devreme la biserică?

-Și bătrânica i-a răspuns: Eu Îl privesc pe El și El mă privește pe mine!!!

 

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

 

Sursa – site http://trelogiannis.blogspot.ro/