Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Ce este erezia? Ne spune marele mărturisitor și mitropolit Augustin Kantiotis

Mitropolitul Augustin – un om care a trăit 104 ani. Și nu degeaba, ci în Hristos. Iată o fărâmă din moștenirea lui patristică, cu care să ne ostoim foamea duhovnicească de Adevăr:

Erezia este hrană otrăvitoare de suflet, este mistificarea leacurilor mântuitoare, este denaturarea testamentului sfânt, este falsificarea valorilor adevărului, este contrafacerea a ceea ce este desăvârșit, este abaterea de la calea cea dreaptă pe care ne-a arătat-o Cuvântul lui Dumnezeu.

Erezia este acceptarea ideilor religioase pe care Biserica le condamnă ca fiind mincinoase și potrivnice credinței ei drepte. Erezia este fărădelegea împotriva autorității și prestigiului Bisericii pe care Hristos a întemeiat-o ca stâlp și temelie a adevărului.

Însă astăzi lumea nu mai acordă nici o importanță gravității pericolului care vine prin și din erezie. Este și acesta un semn al vremurilor din urmă.

O, lume! Porți de grijă de cele neînsemnate. Ai grija ca laptele tău să fie curat, mâncarea ta să fie pură și plină de vitamine, medicamentele tale să fie eficiente, banii și bancnotele tale să nu fie falsificate, monumentele tale arheologice să nu fie supuse nici la cea mai mică degradare, mijloacele de comunicație pe care le folosești în călătoriile tale să nu se abată de la liniile lor funcționale.

Lume, de toate ai grijă, în afară de un singur lucru: Credința Ortodoxă. Aceasta nu te interesează.

Vai de tine, lume, cu concepțiile pe care le ai, cu indiferența ta. Astfel, fiind nepăsătoare față de cele înalte și cerești, vei cădea în prăpăstiile raționalismului, ale materialismului, ale necredinței și ale ateismului și atunci vei înțelege ce este Ortodoxia pe care ai disprețuit-o și ai batjocorit-o.

Iar voi, suflete credincioase, oricât de în urmă veți fi lăsate în veacul acesta, nu vă lăsați duși de valul ideilor moderne ale lumii, nu vă înspăimântați de mulțimea vrăjmașilor, care vă înconjoară din toate părțile, ci rămâneți statornici în credința care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna și fiți gata să duceți lupta cea bună.

Ortodoxia este vie și victoria finală este a ei.

(Mitropolitul Augustin al Florinei,

revista Scânteia creștină, ianuarie 1969)

 

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

 

Sursa – http://www.katanixis.gr/2017/09/blog-post_515.html

8 Responses to Ce este erezia? Ne spune marele mărturisitor și mitropolit Augustin Kantiotis

 1. anador says:

  Balsam, nu alta!
  Multumim!

 2. Ion Ciungu says:

  Viu este Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!

  Ortodoxia cu Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Care ne mântuiește din sclavia păcatelor, din sclavia lui Satan, din sclavia morții eterne, adică din despărțirea chinuitoare eternă de Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, această Ortodoxie ar trebui să fie mult mai vie, mult mai luptătoare în România, încât să ducă și la o Lege civilă de apărare a vieții copiilor nenăscuți, căci porunca dumnezeiască: Să nu ucizi!, o avem doar la nivel teoretic, iar în practică în România se omoară anual peste 80.000 de bebeluși, prin medici ai Statului Român! E bună lupta începută anul trecut, 2016, și continuată anul acesta, pentru afirmarea Legii lui Dumnezeu cu privire la familia lăsată de Dumnezeu, luptă care observăm că se duce prin PLATFORMA CIVICĂ ÎMPREUNĂ:
  https://m.activenews.ro/stiri-social/Peste-o-mie-de-ONG-uri-si-au-unit-fortele-in-Platforma-Impreuna-pentru-sustinerea-referendumului-pentru-familie-Respingem-categoric-incercarea-clasei-politice-de-tergiversare-a-organizarii-referendumului-146131
  Dar, ar trebui extinsă această luptă neapărat la o Lege pentru oprirea crimelor în „Ortodoxia Română”!
  Observăm că în SUA s-a pornit lupta spre o astfel de Lege, dar cât de greu și încet, căci Diavolul, Ucigătorul de oameni, prin oamenii lui, ucide mereu!
  http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/01/proiect-de-lege-care-interzice-avortul.html

 3. Mihai says:

  Lucruri stranii se petrec la Petru Vodă, un monah forțat să oprească pomenirea, după care este urcat cu bagajele întro mașină și lăsat la poarta Schitului Radeni, deoarece și-au permis să distribuie pliante cu sinodul tâlhăresc cretan, sursa ortodoxinfo

 4. admin2 says:

  ”Oamenii au nevoie astăzi de iubire. Toată lumea vorbește despre iubire, însă iubirea majorității oamenilor este falsă, are mulți și diverși microbi în era… Numai harul lui Dumnezeu creează și dă adevărata iubire.” (Gheron Efrem din Arizona)

 5. admin2 says:

  De urmărit și luat aminte (despre adevărata față a biometriei):
  https://www.youtube.com/watch?v=WeQG8NJtMH8&feature=youtu.be

 6. Parascheva says:

  Multa lume habar nu are pentru ce traieste
  Cuvinte duhovniceşti -Monahul Moise Aghioritul

  În zilele noastre întrebarea care este scopul principal al vieții se aude cu indiferență într-o lume care nu se interesează de esență, de adevăr și de valoarea lucrurilor. Din nefericire, multă lume nu știe exact pentru ce trăiește. Trăim deja de ceva vreme o prăbușire a valorilor vieții. Este vorba despre o criză serioasă, nu atât economică, socială sau culturală, ci în primul rând, duhovnicească. Tot ceea ce s-a cucerit de veacuri, este acum insultat, batjocorit, călcat în picioare. Nici o emoție, nici un sentiment, nici un respect pentru tot ceea ce este sfânt. Grabnică și brutală consacrare a tuturor aici și acum. Nu am venit în seara aceasta să vă dăscălesc, să fac pe învățătorul, sau predicatorul, sau pe pedepsitorul și procurorul. Am venit să depun în fața voastră smerit durerea mea, dragostea mea și cugetul meu sincer. A uitat, așadar, omul contemporan scopul principal al existenței lui. A considerat că este pe pământ nemuritor. S-a legat puternic de materie, de bani, de agoniseli, de lucruri. A socotit samavolnicia libertate, necredința, progres, înșelarea, deșteptăciune, păcatul, eliberare, cinstea, prostie. A intrat în viața modernilor răzvrătirea, îndoiala, suspiciunea, contestarea, respingerea. A fost îndumnezeită lăcomia banilor, adorarea trupului, înălțata iubire de slavă. A fost înfrumusețată ipocrizia.

  https://www.aparatorul.md/multa-lume-habar-nu-are-pentru-ce-traieste/

 7. Dinu T. says:

  https://www.aparatorul.md/calugarite-catolice-au-fondat-o-trupa-rock-si-au-inceput-un-turneu-mondial/ Oare aceste calugarite sunt crestine, fac parte din bisericile si confesiunile crestine care inca nu sunt in comuniune cu noi si alaturi de care noi luptam pentru unitatea crestinilor? Aceste lucruri s au semnat in Creta. Sa intrebam pe Ierarhii semnatari, la noi in biserica cand vor avea loc aceste lucruri?