Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

9 Responses to Poate oricine să teologhisească? Ne răspunde Sfântul Grigorie TEOLOGUL

 1. Mihai says:

  Este o vorba din popor care zice in felul următor: nu toate muștele fac miere, ci una singură, albina, așa și în cazul nostru, nu oricine poate sa teologhiseasca, iar cine teologhiseste evident are că punct de reper: Mântuitorul,SF Părinți, și învățăturile din SF Scriptura, iar decât să mă trezesc vorbind că fără să am habar despre ceea ce vorbesc, mai bine ani vad de treabă și las pe altul care știe ce spune din punct de vedere teologic

 2. admin2 says:

  Cel mai bun cunoscător al duhului Sf. Teodor Studitul este părintele Theodor Zisis, care și-a făcut doctoratul pe opera lui. Așa, pe bucăți, ce să pricepi? Un lucru este clar: Sfântul Teodor a fost printre cei mai aprigi apărători ai ACRIVIEI.
  Iar treaba cu erezia adulterină are legătură cu un preot care voia să își păstreze scaunul din biserică, cu toate că fusese caterisit, ca să dea impresia că totul este ok.
  Așa că nu se generalizează sfaturile provenite din acel context, ci întotdeauna se studiază contextul, ca să pricepem la ce se referă. Mai ales când este vorba de scrisori, care au o cauză, un adresant anume, nu sunt în genere tratate exhaustive de teologie, cu toate că sunt pline de teologie ortodoxă.
  Și multe altele… și eu am mai aflat câte ceva de la părinții athoniți.
  Studiem, ne rugăm, ne dă Dumnezeu răspunsul cel bun (după cum ne îndeamnă Sf. Grigorie Teologul, în articolul postat de curând). Mai ales NE RUGĂM, căci altfel frecvențele cu CERUL sunt blocate
  Pr. Ciprian

 3. CristianD says:

  Pr. Ciprian, iertati-ma, dar poate ati inteles altceva din demersul meu. Eu spun ca sunt si unii care-l dau de exemplu „asa nu” si cred ca ne e de folos sa stim bine contextul, exact cum spuneti. Treaba cu erezia adulterina e foarte …controversata, si are ca pion principal un preot caterisit si reinstalat, dar nu ca vroia el neaparat, ci pentru ca asa vroia imparatul. Cheia ereziei (daca a fost intr-adevar erezie – poate ne spune pr. Zissis) adulterine, ca de fapt a intregii lupte a studitilor, a fost relatia imparat – Biserica.
  Si poate nu se stie, dar Sfantul Metodie le-a cerut studitilor prin 845-846 sa dea anatemei scrierile Sf. Theodor relativ la patriarihii Tarasie si Nichifor. Lucrurile trebuie bine cunoscute, ca altfel vin unii si spun ca Sf. Theodor a fost schismatic si numai cu asta se ocupa. Iar cunostintele pr. Zissis ar fi de mare folos in subiect.

  • admin2 says:

   Eu v-am înțeles foarte bine. Nimic de comentat.
   Referitor la părintele Theodor, nu știu ce să spun. Decât că nu prea slujește Sfânta Liturghie… Din păcate.

 4. Elena says:

  Parinte,iertati si binecuvantati! Sunt multe lucruri care ne framanta pe noi credinciosii, motiv pentru care intervin din nou cu o intrebare concreta( din multele care ma framanta) legata de anatema. La Radeni,unde am fost o vreme,un credincios dorind sa se retraga si sa-si gaseasca alt duhovnic,aduce la cunostinta dorinta sa duhovnicului P,pe care il roaga sa-i dea dezlegare in acest sens.Acesta spune ca nu se poate sa plece si sa-si gaseasca alt duhovnic,deoarece in Duminica Ortodoxiei a participat la Sf.Liturghie si a rostit anatema.Desi mi se pare o aberatie,intreb pentru clarificare si pentru a nu gresi.Doamne ajuta-ne si ai mila de noi !

  • admin2 says:

   Părintele P. habar nu are ce vorbește (la acest capitol).
   Să își caute persoana respectivă duhovnicul ortodox potrivit pentru mântuire!
   Pr. Ciprian