Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Un cuvânt de folos

Întru această zi, Cuvânt al Sfântului Antioh, despre mânie

Este bine foarte a se sili omul ca să-li înfrâneze patima mâniei, să-și sfărâme iuțimea sufletească, cu îndelunga răbdare și cu blândețea, cu rugăciunea și cu smerenia. Că demonul mult împinge spre mânie pe omul cel ce voiește să se mântuiască.

Ca ostenelile ce le adună omul, prin post și prin rugăciune, prin priveghere sau prin slujbe, apoi într-un ceas și le pierde, diavolul maniei luând roada ostenelilor celor de multi ani. Și, iată omul beat fără de vin! Drept aceea, de multă stăpânire are trebuință omul, ca să-și poată goni patima mâniei.

Cel ce voiește să vina la desăvârșire și dorește să se nevoiască cu duhovnicești nevoințe, unul ca acesta trebuie să fie străin de pornirea mâniei. Că duhul mâniei, șezând în inima noastră, orbește ochii cu întunecoase tulburări, încât nu mai putem câștiga nici cunoașterea celor folositoare, nici aflarea înțelegerii duhovnicești, nici sfatul cel bun. Că nu se cade nouă a ne purta cu mânie spre cei de o credință, fără numai spre păcatele și spre gândurile cele rele, care se sârguiesc a ne întoarce pe noi din calea cea adevărată.

Ca pentru aceasta, și la Proverbe se zice: „Leapădă mânia de la tine și adu-ți aminte că și tu totdeauna mânii pe Cel ce te-a făcut pe tine”. Și iarăși zice: „Mânia pierde pe cei drepți, iar cuvântul aspru ridică mânie. Și mânia tatălui este fiul cel fără de minte, iar sluga înțeleaptă îmblânzește mânia omului”.

Și iarăși: „Grea este piatra și nelesne de purtat nisipul, iar mânia celui fără de minte mai grea este decât amândouă”. Și a mai zis: „Potolește-ți inima, că ea este părintele diavolului!” Deci, nu se cade nouă, fraților, a ține în inimă pe dracul cel cumplit, care ne duce pe noi la pierzare. Că precum apa se pornește de furia vânturilor, asemenea și mâniosul se tulbură de gândurile mâniei.

Omul mânios este vier sălbatic. Văzându-se un mânios cu altul, încep a scrâșni din dinți. Iar Sfântul Iacov ne învață pe noi, zicând: „Sa fie tot omul grabnic a auzi și zăbavnic a grai. Că mânia omului nu lucrează dreptatea lui Dumnezeu”. Iar Sfântul Pavel zice: „Nu vă răzbunați singuri, iubiților, ci să lăsați loc mâniei lui Dumnezeu.”

Și iarăși: „Toată amărăciunea, mânia și hula să se lepede de la voi, împreună cu toată răutatea”. Asemenea, și David: „Părăsește mânia și lasă iuțimea”. Iar îndreptătorul sufletelor noastre, Domnul, ne învață pe noi, zicând: „Tot cel ce se mânie asupra fratelui sau în zadar, vinovat este judecății, iar cel ce va zice fratelui său nebune, vinovat este de focul gheenei”. De care să ne rugăm ca să ne izbăvească milostivul Stăpân, Hristos, Dumnezeul nostru, Căruia se cuvine slava, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin.

18 Responses to Un cuvânt de folos

 1. Ion Ciungu says:

  Viu este Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
  …………
  Adevărat, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos ne avertizează împotriva mâniei:
  Aţi auzit că s-a zis celor de demult: „Să nu ucizi”; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă.
  Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului. (Matei 5,21-22).
  http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=5
  ……………..
  Interesant este faptul că referitor la mânie și la Antihrist, spune Sf. Efrem (secolul patru) că acela vrând să simuleze sfințenia
  „nici nu va vorbi cu mânie, nici nu va arăta o înfățișare sumbră, ci cu un exterior decent va începe să înșele lumea, până când va fi întronat.”
  http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2017/10/antihristul-o-perspectiva-ortodoxa-de_24.html
  …………
  Kyrie, eleison! Doamne Iisuse, Te rugăm frumos, ai milă și de noi! Doamne, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, Te rugăm frumos, atinge-ne cu mila Ta, și pe noi, prin Duhul Cel Curat și Sfânt, în fiecare moment, în vecii vecilor!

 2. Marius Sebastian says:

  PC Parinte va rog lamuriti-ma si pe mine cu privire la crucea de pe aceasta biserica ( Biserica Sf Nicolae, Schei, BV). http://www.ceasuripentruromania.ro/img/sf_nicolae_M1.jpg
  Este cea ce cred ca este ? Am intrat cu mari retineri, m-am inchinat la Sf Moaste si la icoana Maicii Domnului si a Sf Nicolae. Dar am simtit o tulburare dupa ce am iesit. Si crucea de pe turla bisericii Sf TeodorTeodor Stratilat din Valcele mi-a atras atentia.

 3. IULIA TIPA says:

  O cunostinta a postat pe saccsiv si ortodox info acest mesaj insa u refuzat sa-l publice :
  TRADUCEREA E-MAILULUI :
  „Acel e-mail atat de clamat al parintelui Staicu cred ca vi se adreseaza voua .
  In traducere el suna cam asa:
  Nu va permit sa surpati lupta antiecumenista, nu va las sa faceti o biserica paralela si sa confiscati lupta antiecumenista precum revolutia din 1989. Va spune clar motivul -hulirea ortodoxiei.
  Parintele Staicu a realizat ca persoana care se da victima este exponentul vostru si v-a transmis un mesaj pe masura.”
  Marea lor problema este sa stearga din memoria colectiva activitatea si munca lor DELOC ANTIECUMENISTA si DEMERSURILE LOR PRIVIND „STRUCTURILE PARALELE” ( ne tot explica ca ortodox info si saccsiv ne informeaza corect- ATUNCI DE CE NICIUN CUVANT DESPRE BEIUS?
  Desigur ca sunt deranjati de faptul ca adevarul a iesit la iveala si multi preoti, cu adevarat marturisitori, nu manipulatori au refuzat sa fie partasi la asemenea „lucrare”.
  Sper ca din cei putin ramasi sa se trezeasca la realitate cu ajutorul lui Dumnezeu si sa imbratiseze lupta reala antiecumenista.
  Apropo, ca tot vorbim de „lupta” lor, am sa va relatez doua mici episoade de la Radeni, dintre multe altele, cu privire la care fiecare crestin sa traga concluziile de rigoare…
  1.Un grup de credinciosi ai par. Ieronim de la Radeni m-au abordat in iarna cu urmatoarea problema:
  Si-au exprimat dorinta de a-l readuce pe parintele Ieronim la schitul Codri Pascanilor,
  de unde a plecat la Radeni (dintrei au contribuit substantial acolo la dezvoltarea schitului) si mi-au adresat rugamintea de a-i ajuta in directia aceasta (in sensul explicarii demersurilor pe care le pot face pt. a-l avea din nou in mijlocul lor pe par. Ieronim). Cand i-am relatat lui Chirila dorinta credinciosilor a sarit ca ars si a spus NU , NU parintele Ieronim este bine sa ramana la Radeni, el nu este un luptator….
  1.DE CE?!!!!!
  2.SI CE IMPORTANTA MAI AU CREDINCIOSII IN TOATA POVESTEA ASTA ? CE IMPORTANTA LI SE ACORDA?

  2. Pe vremea inscenatelor asalturi ale Mitropoliei Iasi asupra Radeniului (menite sa determine titluri pe saccsiv si ortodox info de genul Radeniul marele bastion al luptei antiecumeniste) s-a petrecut o scena care m-a umplut de groaza . Am surprins un moment in care parintele Pamvo dadea indicatii unor persoane din sat sa-si adune zvonacii si sa imprastie zvonuri denigratoare la adresa preotului paroh din Radeni.
  Iata cum debordeaza la Radeni multa evlavie, multa dragoste fata de aproapele si marea dragoste fata de Hristos Mantuitorul.
  Revin.

  • admin2 says:

   Vă asumați răspunderea pentru cele afirmate, știți asta. Că băieții stau gata cu… iataganele.
   Câteva zile am de rezolvat niște probleme personale, nu voi avea net.
   Cu respect, pr. Ciprian

  • Mihai says:

   Atenție doamna Iulia Tipa trebuie dovezi palpabile pt a nu se lăsa loc de interpretări, pe de altă parte trebuie vigilenta maxima pt că se vor isca și provocări

 4. DAN says:

  Am citit pe ortodox info un comentariu in care cineva invoca neveridicitatea tuturor aspectelor din e-mailul atat de clamat de site-ul ortodox info.
  Recomandarea redactorului era ca, d-voastra puteti proba legal lipsa de veridicitate a e-mailului . A primit ca raspuns de la autorul comentariului o intrebare:
  Cum se poate proba in contextul in care lipseste semnatura olografa a d-voastra de pe acel e-mail?Pe o adresa de e-mail poate interveni oricine , oricand si scrie orice sau modifica partial continutul….Care-i proba?
  Cand au realizat de fapt ideile de baza …. au sters imediat si comentariul si raspunsul.
  Dar chiar zic si eu..cititi cu atentie e- mailul poate chiar au intervenit partial pe text….

 5. IULIA TIPA says:

  Nu au iatagane… :))

 6. Vasile says:

  Redau un comentariu de pe site-ul dl Claudiu Buza la care subscriu .
  1. Acta Diurnaspune:
  26 Octombrie 2017 la 6:58
  stimată d.nă, de ce vă REPEZIȚI să deplîngeți incandescend într-un mesaj obositor de lung un incident căruia nu e clar dacă îi cunoașteți/cunoașteM toate nuanțele? pt cel din afară, e poate clar că Pr Staicu și-a pierdut răbdarea. Pt cine ȘTIE SĂ CITEASCĂ ÎNSĂ (în fond, nu avem la îndemînă decît 2 documente scrise, nici nu știm cît de exact reproduse) – e clar că PR STAICU O CUNOAȘTE PERSONAL pe respectiva, din moment ce o îndeamnă să-și „continue terapia.” Mie personal îmi este clar că răspunsul Pr Staicu adresat respectivei d.ne se referă LA MAI MULT DECÎT E CUPRINS ÎN SCRISOAREA EI dată publicității – un MAI MULT pe care noi, cei din afara acestei corespondențe (care, apropo, CUM SE FACE CĂ A AJUNS PE BLOGURI?) – NU AVEM CUM SĂ-L CUNOAȘTEM și DECI SĂ-L APRECIEM/JUDECĂM.

 7. laura says:

  Doamna Iulia Tipa, cum pot lua legatura cu dvs?

 8. radu says:

  Comentariul meu de pe monahul teodot si ortodoxia marturisitoare
  Cu privire la sinaxa de la Beius pastrati tacere. Nu comentati nimic. Dar manipularea ortodox info sacciv et comp referitoare e-mailul parintelui Staicu repede v-o insusiti. Daca sunteti de buna credinta de ce nu remarcati public ce scrie in subiectul e-mailului si care denota ca raspunsul este adresat falsilor ecumenisti Chirila et comp …expresia unor nepomenitori asta denota ca si intreg continutul e-mailului in cazul in care nu este tot o facatura.
  Continutul e-mailului eu vad ca este de fapt un mesaj adresat celor care au pus-o pe femeie sa faca ce a facut.
  Dar despre blasfemia de acatist chipurile pamflet de ce nu spuneti nimic.Acum cele sfinte sunt propagate ca fiind pamflet? Au ajuns subiect de pamfleet si promovat pe net. Dupa ASTA SE VEDE CE CRESTINI SUNT CEI CARE SE PRETEAZA LA HULIREA CELOR SFINTE…ADICA SACCSIV, ORTODOX INFO CEI DE-AI LOR….