Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Despre trei subiecte să nu ne grăbim a vorbi…

„… despre Dumnezeu, până când ne vom întări credința în El;

… despre păcatul celuilalt, ci să ne amintim mai întâi păcatul nostru;

… despre ziua de mâine, până când va răsări din nou soarele.”

(din lucrarea Despre bine și rău, de Sfântul Nicolae Velimirovici)

19 Responses to Despre trei subiecte să nu ne grăbim a vorbi…

 1. parascheva says:

  Spunea Sfântul Nicolae: „Atâta vreme cât Europa L-a urmat pe Hristos, ca pe «soarele dreptăţii», şi pe sfinţii Săi apostoli, mucenici, sfinţi şi nenumăraţi drepţi, precum şi alţi oameni care au bineplăcut Lui, Europa a fost ca o piaţă luminată de sute şi mii de lumânări, mari şi mici, arzând strălucitor. Totuşi, atunci când dorinţa umană şi înţelepciunea omenească au bătut ca două vânturi puternice, lumânările au fost stinse şi întunericul a pogorât pe pământ… Războiul pentru pământ este împotriva adevărului. Războiul împotriva adevărului este război împotriva firii dumnezeieşti şi a celei omeneşti. O, amărăciune mai amară decât fierea! Cât de mult suferă oamenii, cât de mult se chinuiesc şi cât de mult jertfesc ei pentru această trecătoare şi înşelătoare împărăţie pământească”.

 2. Apa trece, pietrele rămân. says:

  Daca vorbim CU Dumnezeu, în mod sigur nu supara nimeni. Am găsit acest canon de rugaciune și îmi este drag pentru ca îl pot spune oricând și oriunde.
  https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://unitatea.ro/2014/03/04/cel-mai-puternic-canon-de-rugaciune-impotriva-vrajilorduhurilor-necurate/&ved=0ahUKEwj0ha2RtdvXAhXMCuwKHdSeDgwQFggbMAA&usg=AOvVaw3SyC-MCClfvSAAlPwjOlay

  • admin2 says:

   Eu nu cred în veridicitatea acestui personaj. Am fost – fără voie – ani de zile aproape de popa Cucu și chestiile astea cu numere și ”cel mai cel…” nu sunt ortodoxe. În nici un caz.
   Este nevoie de pocăință, discernământ, mărturisire de credință ortodoxă. Nu în 33, 66, 99 stă mântuirea.
   Pr. Ciprian

     • Apa trece, pietrele rămân. says:

      Ar fi bine sa fie pusa la punct o strategie de lucru de către toți preoții care au intrerupt pomenirea. E trist ce se întâmplă. Eu, ca simplu crestin, am traista mea cu păcate și mă interesează sa o fac cât mai ușoară cu putință. Am o vârstă și nu prea mai am timp de fineturi teologice. Mă interesează ce am de făcut în mod concret.

      Sfințiile voastre ar fi bine sa găsiți o cale de a va înțelege în legătură cu toate aspectele ce țin de credință. Nu știu dacă internetul e soluția optima. Eu pot sa îmi dau cu părerea și sa am dreptate ori, dimpotriva, sa greșesc.

      Sa ne rugam sa apara un episcop care sa vina în ajutor. Am văzut multă tulburare în acest an.

      Apoi, trebuie sa remarc atmosfera liniștită de dupa slujbele părintelui Claudiu Buza. Oamenii nu sunt prea interesați cum sa–i numească pe cei care încă nu s-au îngrădit. Ei se bucură că participa la o Sfânta Liturghie în care nu sunt pomeniți cei care au semnat la Creta. In rest, fiecare isi vede de pacatele personale.

      Oricât ar fi de greu, nu puteți sa va opriți acum. Întreruperea pomenirii e abia începutul luptei. E nevoie de o coordonare în așa fel, încât atunci când apăreți în fata noastră sa va privim ca pe niște sfinți pe toți. Trebuie sa vedem o dragoste frățească intre Sfințiile voastre care sa ne mustre, prin puterea exemplului, pentru imperfecțiunile noastre. Sa va dați întâietate unii altora în fata noastră. În culise, sa va puneți de acord în toate problemele.

      Se pot organiza sinaxe, întâlniri de lucru, se pot stabili niște limite în așa fel încât sa nu aibă loc exagerari de niciun fel. Altminteri, ne vom compromite. Și răspundem în fata lui Dumnezeu. Fiecare sa fie în chip real întristat de greșeala fratelui sau. Trăim vremuri de cernere și nu facem fata în alt mod.

     • admin2 says:

      Of, bine ar fi.

   • Apa trece, pietrele rămân. says:

    Nici eu nu sunt atenta neapărat la număr. Am un metanier cu care număr și mai greșesc ori întrerup din diverse motive. Însă după doua ore de rugaciune, cam atât durează, mă simt excelent.

  • admin2 says:

   E o explicație mai profană, dar merge.
   Un exemplu mai patristic:
   ”Vine împărăția Ta” înseamnă: SĂ VINĂ DUHUL TĂU CEL SFÂNT !

 3. Adrian says:

  Pt.Apa trece pietrele raman:
  Afirmatia d-voastra „Ar fi bine sa fie pusa la punct o strategie de lucru de către toți preoții care au intrerupt pomenirea” vadeste faptul ca omiteti intentionat faptul ca nu toti preotii care au intrerupt pomenirea sunt cu adevarat antiecumenisti, marturisitori.
  V-am tot vazut pe site-uri fapt ce denota ca sunteti informat, deci nu este o greseala in modul d-voastra de exprimare.
  Expresia corecta vizeaza toti preotii care sunt cu adevarat antiecumenisti, care nu joaca rolul antiecumenistului ci este un adevarat marturisitor.
  Deci nu poate fi pusa la punc to strategie de lucru cu toti preotii care au intrerupt pomenirea ci doar cu acei preoti care cu adevarat au intrerupt pomenirea .
  E adevarat in rest tot ce spuneti, dar cu o mare diferenta: nu coordonare si amestecare cu lupii in piei de oaie.Ce sa pui de acord in culise cu cei care sunt falsi antiecumenisti?
  Amestecati intr-un mare fel lucrurile.
  Impotriva unora ca acestora trebuie sa lupti, sa-i demasti , sa faci tot ce-ti sta in putinta ca sa feresti oamenii de alunecare in oala lor,nu sa te amesteci cu ei.

  • admin2 says:

   Este vorba de o doamnă (să-i dea Domnul sănătate), care știe (profesional) foarte bine ce spune în limba română.
   Din păcate, amestecul acesta + „fiecare să își vadă de păcatele lui + liniște exterioară” = exact câteva dintre ingredientele de care am încercat sa scăpăm din ecumenism.
   Pr. Claudiu Buză nu dă o mărturisire ortodoxă. Asta este la fel de clar ca lumina soarelui.
   Dar nădăjduim că lucrurile se vor îndrepta.
   Pr. Ciprian

   • admin2 says:

    Astăzi s-a hotărât de către patriarhia ecumenică să fie canonizat Cuviosul Iacov Tsalikis, fostul stareț al mănăstirii Sf. David din insula Evia.
    Nu sunt ei vrednici de așa mari Sfinți, dar încearcă să își spele imaginea de eretici.
    Însă lucrează Dumnezeu și ne mai dă un Sfânt rugător și luminător ORTODOX.

    • admin2 says:

     IMPORTANT !
     Pentru că au apărut niște nelămuriri referitoare la articolul „Înșelări contemporane” de pe site-ul orthodoxos.ro, vreau să spun că, deși sunt de acord cu cele scrise acolo (și mă rog lui Dumnezeu pentru îndreptarea noastră a tuturor și unirea întru Adevăr), articolul nu este semnat de mine, nici site-ul respectiv nu este administrat de mine.
     Îi îmbrățișez pe toți părinții ortodocși și îi rog să mă ierte, dacă le-am greșit cu ceva.
     Post cu mult folos!
     Cu respect, pr. Ciprian Staicu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *