Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Gheron Sava Lavriotul, omul lui Hristos, a venit din nou în România

Conferința lui Gheron Sava Lavriotul – București, 15 decembrie 2017Șirul de conferințe de-abia a început. Le dorim celor doi – gheron Sava și monahul Efrem – cuvânt cu putere multă, căci este mare nevoie a se descâlci problemele apărute în lupta cu panerezia ecumenistă.

Personal, nu am putut lua parte, deși mi-aș fi dorit, datorită unei înmormântări în familie și a unor grave probleme personale de sănătate. Am mare nevoie de rugăciunile fraților ortodocși.

Mulțumim fratelui Cristian pentru organizare și osteneală și să ne revedem cu drag.

Părintele Sava mi-a spus la telefon că urmează să apară câteva lucrări teologice (în greacă și apoi în traducere, inclusiv în română), dintre care cea mai interesantă este scrisă – dacă am înțeles bine – de un părinte Evghenie (probabil grec), despre modul cum lucrează harul, când și cum se ia, validitatea sau nu a Tainelor, totul bazat pe texte de la Sinoadele Ecumenice și pe texte patristice; lucrarea acum este la verificat de către teologii Sfântului Munte, frați de sinaxă cu Gheron Sava și cu monahul Efrem, care analizează concordanța textelor din carte și învățătura ei cu teologia patristică, spre a nu se strecura nici o greșeală, ci scopul dorit – acela de a lumina poporului și pe noi toți – să fie atins, cu mila lui Dumnezeu. (pr. Ciprian).

PS 1 – mesajul din spatele scenei conferențiarilor ortodocși spune … TOT.

PS 2 – față de acuzația adusă de unii la adresa lui gheron Sava că una a spus acum un an, una după câteva luni, afirmația este cu totul falsă. Mesajul părintelui Sava este unul și același, nu îi aparține lui, ci este cugetul Sfântului Munte; gheron Sava este în unitate de cuget și de mărturisire cu toți ceilalți părinți ortodocși; singura problemă este acolo unde traducătorul – din neputință, oboseală, uneori neștiință – nu a putut reda exact ceea ce spune gheron Sava. Este greu să ții pasul cu un titan al Ortodoxiei, asta e sigur. Dar toți ne străduim să fim uniți, dar nu oricum, ci în adevărul de credință, iar cel mai bun mesager al lui în momentul de față este neobositul și dragul nostru părinte și prieten, Sava Lavriotul, pe care Dumnezeu să ni-l țină sănătos (alături de monahul Efrem și de toți părinții și mirenii ortodocși).

24 Responses to Gheron Sava Lavriotul, omul lui Hristos, a venit din nou în România

 1. Mihaela says:

  Numai Dumnezeu poate trezi constiinta unui eretic devenit nebun in erezia lui,intr-o mie de ani nu s-a schimbat nimic prin „chemare la adevar” prin sinoduri gen Sinodul de la Florenţa-Ferrara(nici macar Sfântul Marcu Eugenicul nu le-a schimbat inima papistilor si „ecumenistilor”) si CMB.De asta nu trebuie sa te smintesti de atitudinea Ierarhilor Bisericii care pare anti patristica si ecumenista dar nu e,sunt constienti de lucrul asta.Ca mai sunt iude printre ei intodeauna au fost, nu suntem in masura sa judecam,parca si dupa canoane.

 2. Multumim pt postari si insanatosire grabnica.
  Doamne ajuta!

 3. Mihai says:

  Recomand iubitorilor de merinde duhovnicesti, un film cu sfaturi si profetii ale Parintelui Iosif Vatopedinul -9 min, titrat in lb.eng., pe link https://www.youtube.com/watch?v=XkVIC9h3JrM Totodata avem ocazia sa urmarim si cea mai frumoasa marturie a Parintelui Nicolaos Manolis , despre patriarhii, mitropolitii si episcopii cazuti in erezie la pseudosinodul din Creta. Desi filmul nu este subtitrat, oricine va intelege esentialul. ABSOLUT EXCEPTIONAL FILMUL. Cuvant cu putere multa inca din primele 30 min., pe link https://www.youtube.com/watch?v=IdyqYklOwqs
  Va dorim insanatosire grabnica draga Parinte Ciprian, si suntem alaturi de Sfintia Voastra si familie! Doamne ajuta!

 4. BALTAG LICĂ says:

  Însănătoșiți-vă grabnic, căci vă așteptăm în cu drag în mijlocul nostru pentru a primi merindele duhovnicești chiar din mâna dumneavoastră. Doamne ajută !

 5. Mihaela says:

  Am spus ca mai sunt si iude(ecumeniste) printre ei,dar nu e in masura noastra sa judecam mai ales ierarhi,nici nu avem harisma cunoasterii omului duhovnicesc sa „scanam” cu exactitate ce-i in inima si mintea cuiva,om care e si instabil in propria cunoastere,mai poate recunoaste uneori ca a gresit,ca nu stie nimic in fata lui Dumnezeu daca are si smerenie.Au fost si Sfinti care din nestiinta au cazut in erezii dar i-a luminat Dumnezeu pana la sfarsitul vietii.
  Nu e o rupere de realitate in vederea binelui din om(cu potentialul prin indreptare spre Hristos din eterodocsi si ecumenisti) si mila fata de oamenii inspirati de diavoli arhiconi care cred ca ei il prezinta pe Hristos cu adevarat…Nu sunt „perfecti constienti” de ceea ce face ecumenismul de fapt.Il asociaza cu evoluţia patrismului modern.Sunt niste copii duhovnicesti legand umanismul lumesc in crestinism,au uitat de sabia pe care o aduce Hristos pe pamant.„Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac”: făcătorii de rele nu ştiu niciodată ce fac. Omorând Adevarul si prin erezie din ei si din cei care ii asculta, se omoară de fapt pe sine.Prin asta incercam sa arat ca sunt constienti(majoritatea) Ierahilor de nestiinta „colegilor” lor ecumenisti.Sa reamintesc atitudinea delegației BOR in Sinodul din Creta dupa cuvintele Mitropolitului Hierotheos Vlachos, în special asupra modului in care patriarhul IPS Patriarh Daniel s-a opus numeroaselor presiuni ale taberei ecumeniste coordonată de Ioannis Zizioulas.Nu puteau sa provoace o atmosfera de schisma nesemnand nimic,au ales calea de mijloc cerand intalniri sinodale mai frecvente pentru a explica,nuanta ulterior cei ambiguu in texte(la fel cum a declarat de curand si Biserica Ortodoxă Rusă) si asta reflecta maturitate.

  De ce nu trebuie sa punem rapid sintagma „ecumenistii” la purtarea Ierarhilor si cu factori in timpurile actuale,niste exemple(re copy-paste) :

  „Daţi cezarului cele ce sunt ale cezarului, şi lui Dumnezeu, cele ale lui Dumnezeu”
  Cezarului actual trebuie sa-i dai ascultare de codul penal care se opune instigarii la ura fata de cei de alta credinta.In spatiul public(mai ales in media) nu mai are voie nimeni dupa lege sa declare ceva care sa fie asociat cu instigare la ura,indiferent de tonul folosit si aici se include de exemplu ca va ajunge in iad,ca e eretic,blestemat etc.De asta e atitudinea fortata de pace si ecumenism altfel Biserica in timpurile actuale risca sa fie asociata cu talibanii,abia se asteapta un razboi mondial pe baza religioasa sau extremism ideologic ca pretext ulterior ca sa fie interzisa.Sau mai imediat de exemplu sa se dea in judecata pe motiv de discriminare si sa-i oblige pe preoti sa cunune persoane de aceleasi sex.Si-au dat seama si cei de alte credinte de jocul de culise al ocultei masonice cu importul masiv de musulmani,marxismul sexo-cultural si ideologia politically correct.Totul e de ochii lumii nu vor sa se uneasca,isi gasesc fiecare parti bune comune evitand sa se cearta ca sa demonstreze ca nu sunt extremism religios gen Isis.
  Vedem pe IPS Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului(initiatorul Sinodului din Creta) la intalnirile cu papa Francis : aplecarea insistentă a capului de către papă, spre a fi binecuvântat de către Patriarh. Acesta îl îmbrăţişează şi îl sărută pe cap este si din cauza teologumenei: cei care au nevinovatia ca s-au nascut intr-o credinta eterodoxa daca sunt sinceri in cautarea lui Hristos,a Adevarului,au smerenie in cunoastere(constienti si de calea apofatica) si au avut o viata infranata,dupa moarte vor fi scosi din iad de catre Mantuitor.Ierarhul ortodox isi arata smerenia fata de cel eterodox,sentimentul propriei pacatosenii nu-i da certitudinea ca se va mantui,poate va ajunge in iad,iar celalalt va fi scos de acolo.Exprimarea milei reciproce si dragostea potentiala in Hristos in eventualitatea iertarii nestiintei,in nici un caz nu vrea sa-i adopte credinta eretica.
  Argumentele Sfântului Isaac Sirul,Sfântului Grigorie de Nyssa si chiar Sfântului Maxim Marturisitorul legate de existenţa apocatastazei(nu versiunea cea condamnata a lui Origen) sau nadejdea ei.

  • pr. Ciprian says:

   Din păcate și întru păcate și spre… mai multe păcate.
   https://www.aparatorul.md/in-rastimpul-ziselor-sarbatori-de-iarna-omenirea-se-afla-cu-adevarat-stapinita-de-puterea-magica-a-satanei-mai-mult-decit-in-restul-anului/
   Cam urâtă poza de început, dar … potrivită pentru „Santa Claus…”
   Altceva să ne dorim noi: HRISTOS ÎN MIJLOCUL NOSTRU !!!

   • Mihai says:

    Doamnă/domnișoara Mihaela hai sa fim serioși, nu au știut ce face?!, Ba au știut ce face, ereziile la ei erau cu mult înainte de creta, daca la celelalte delegații au mai fost totuși episcopi care sau abținut in a semna, ei bine delegația b.o.r de la un capăt la celălalt au semnat precum primarul tot ce era de semnat, haideți să nu ascundem gunoiul pe sub preș și sa zicem lucrurilor pe nume ci nu sa băgăm capul în nisip precum struțul, acum la momentul in care comentam pe blog lucrurile au degenerat din grav in si mai grav, acum in clipa de față în caz că nu știați supermemorandumul este pus în aplicare sub ochii noștri, SF Bisericii au ajuns sali de spectacole, se pun icoane renascentiste, ,,slujbe” la comun cu ereticii, în caz că n-ați știut in București sunt deja parohii care atenție oficializează ,, slujbe” de înmormântări la incinerări, nu întâmplător mitropolitul Vladimir al Kisinau și întregi Moldovei șia dat acordul pt construirea unui crematoriu in vecinătatea Kisinau, pe o suprafață de 8 hectare, sunt ft de acord cu dv că toți avem păcate, însă vizavii de pseudoierarhii ecumeniști ce mai pot face aceștia este că sa vina sa se dezică public de ceea ce au semnat în Creta și să urgenteze ieșirea din c.m.b și c.e.b ceea ce ne îndoim că o vor face. Așa că deja a ajuns vremea lui scapă cine poate

 6. Mihai says:

  De la Oradea numai de bine, Sofronie Drincek prin sinagogă cu ,, frățiorii” https://www.aparatorul.md/lumina-ecumenismului-a-inundat-sinagoga/
  Varlaam Ploieșteanu ,, sărbătorindul” pe ,,sfantul,” Ladislau http://www.catholica.ro/2017/12/16/a-fost-vernisata-la-bucuresti-expozitia-felix-terra/
  Mândrii și bucuroși nevoie mare când participă la așa ceva, colac peste pupăză găsim refugiu în ,,iconomie” cum deja invoca cutare sau cutare că nu mai are rost să dam nume și dacă le zici tii faci dușmani

  • admin2 says:

   Este doar o „teologie” a … buzelor, nu a inimii, care acum, pe la Ivești (Galați) a trecut la Oaste. Am zis bine?

 7. Mihai says:

  Da așa este deja această ,,oaste” are ramificații prin diverse locuri in special prin Banat

  • admin2 says:

   Și nu numai. Spirit neoprotestant, iubăreț-iubirist, sentimentalist, un fel de nani, nani, puișor…
   Doamne, miluiește!

 8. victor.s says:

  cantari cu instrumente muzicale ,mireni predicand etc

 9. victor.s says:

  ” curat” sectarism !

 10. Dora says:

  Conferința celor doi părinți monahi a fost binevenită, ca un dar înainte de Nașterea Domnului. Pentru că nu este ușor să „bați” din poartă-n poartă pentru a lămuri/răspunde îndoielilor, întrebărilor credincioșilor. Nu în ultimul rând este de apreciat efortul părintelui Efrem de a realiza translația timp de 4 ore (este o muncă extrem de grea și doar cine nu știe poate acuza ușor când se strecoară și mici inadvertențe semantice).
  Cuvântul părintelui Sava, bazat pe învățătura patristică și rugăciune, a clarificat foarte multe aspecte, dintre care (amintesc doar câteva):
  – împărtășirea în cadrul unei liturghii unde s-a pomenit ereziarhul este spre osândă;
  – tainele preoților care pomenesc ereziarhii sunt valide până la o condamnare a unui Sinod, însă cei care continuă să participe la astfel de liturghii vor fi judecați împreună cu ereticii (de aceea este important să se aplice canonul 15 – referitor la îngrădirea de erezie);
  – preoții mărturisitori care au fost caterisiti pentru întreruperea pomenirii sunt adevărații mărturisitori și la slujbele lor trebuie să mergem;
  – problema calendarului nou sau vechi nu este o chestiune de dogmă, dar nu aceasta este acum tema care ar trebui să primeze, ci mai întâi trebuie să fie rezolvată problema ereziei;
  – poate că în timpul vieții noastre nu va mai avea loc vreun Sinod care să condamne sinodul din Creta și ca atare să procedăm cum a procedat Sf Maxim Mărturisitorul;
  – nu trebuie să forțăm pe nimeni sau să intrăm în dispute pe tema opririi pomenirii, ci trebuie să ne spunem punctul de vedere cu calm și să lăsăm pe fiecare cu conștiința sa;
  – însă această luptă trebuie dusă mai întâi prin multă și foarte multă rugăciune.
  Închei prin a mulțumi din nou organizatorilor și celor doi părinți monahi pentru acest frumos dar, dar nu pot să nu fac și o mică remarcă… . Chiar dacă prin natura profesiei pot înțelege manifestările pătimașe ale unor credincioși prin a pune întrebări (fie ele și acuzatoare la adresa unor părinți) modul de abordare poate ar trebui să fie altul.
  Vă doresc tuturor ca Nașterea Domnului să vă găsească în pace!

 11. Irina says:

  Veți mediatiza toate conferințele din țară ale celor 2 părinți?

  • admin2 says:

   Dacă primim date, desigur. Cu toate că multe elemente sigur se repetă, iar unele întrebări am auzit că au fost și pe lângă subiectele tratate de Gheron Sava. Trebuie să îi ajutăm pe acești părinți să se ferească de dorința unora de a se folosi de imaginea și prezența lor în România pentru a scoate concluzii nelalocul lor. Ci să rămânem în domeniul patristic.
   Pe acest site orice lucru bun este la el acasă, iar orice mojicie nu are ce căuta.
   Misiunea celor doi părinți a fost sfântă; nădăjduim că va fi mai puternică decât „somnul cel de moarte”… românesc.
   Cu respect, pr. Ciprian.