Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

3 Responses to Un glas cu adevărat ortodox

 1. Ion Ciungu says:

  Viu este Mântuitorul lumii, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
  ………………………………………………………..

  Referitor la validitatea Sfintelor Taine, un caz recent din Ucraina poate să ne fie cumva de folos?

  Un tată îndoliat l-a lovit cu pumnul pe un preot care a refuzat să-i înmormânteze copilașul din cauză că familia lui aparținea de o Biserică rivală.

  Fiul lui Roman Polișciuk a murit când a fost lovit de un om care s-a sinucis sărind de la etajul al 8-lea al unei clădiri. Tatăl lui era cu el și a fost martor la această tragedie, iar mama băiatului a ieșit din clădire la câteva secunde după incident, dar paramedicii nu au putut să-l salveze.

  Preotul Yevgen Molcianov, care aparține de Biserica Ortodoxă Rusă Patriahia Moscovei, majoritară în localitatea în care s-a întâmplat cele povestite mai sus, a refuzat să facă slujba de înmormântare, și s-a pornit o încăierare în biserică.

  Preotul a zis că Biserica de care aparținea familia respectivă (Biserica Ortodoxă Patriarhia Kievului) este falsă, iar copilul lor este nebotezat, căci botezul făcut de Patriarhia Kievului nu este valid. Mama copilului s-a aruncat în genunchi în fața preotului, dar fără ca acest gest să schimbe atitudinea preotului.

  Copilul mort a fost botezat pentru a se putea face înmormântarea.

  Un purtător de cuvânt al Patriarhiei Kievului a comunicat pe Facebook faptul că nu există nici un document oficial din partea Patriarhiei Moscovei din care să rezulte că botezul făcut de Patriarhia Kievului nu este valid. Astfel de atitudine arbitrară este bazată pe ordine verbale emise sub haina canoanelor secrete.

  Așa am aflat din articolul „Bereaved father punches priest who refused to bury his toddler son”, publicat de Reuters, în data de 6 ianuarie 2018 pe site-ul de știri creștine nondenominațional „Christian Today”, din Londra.
  https://www.christiantoday.com/article/bereaved-father-punches-priest-who-refused-to-bury-his-toddler-son/123074.htm
  ………………………………………………………………………….

  Doamne Iisuse, ai milă! Hospody, pomyluy! (în ucraineană: Doamne, ai milă!). Gospodi, pomiluy! (în rusă: Doamne, ai milă!)