Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Gheron Sava Lavriotul nu este schismatic, nici eretic prezbiterian, ci este fratele nostru, un simplu și sincer athonit ortodox

Trecem din ispită în ispită… Nici nu ne așteptăm la altceva. Când nu vor mai fi ispite, atunci este clar că am rătăcit cărarea.

Gheron Sava a fost acuzat – cu multe valuri, chiar și un tsunami – că afirmă că nu mai sunt arhierei ortodocși în lume. Ce putem răspunde?

Am vorbit acum la telefon cu părintele Sava (nr. lui este 0030 6947 011 111, oricine îl poate suna și să îl întrebe – în greacă sau în engleză – dacă sfinția sa confirmă cele scrise aici) și a subliniat următoarele lucruri (urmează să scrie și un mic text, cu semnătura lui, care va fi făcut public, în acest sens):

1) Afirmația ÎPS Longhin de după sinodul din Creta – „s-au dus arhierei și s-au întors fără har, a plecat Moș Gheorghe și s-a întors Gheorghe… etc” – a fost memorabilă, mulți au fost influențați de ea. Dar ea ce înseamnă? Că cei ce acceptă hotărârile din Creta NU MAI AU HAR, NU MAI SUNT ARHIEREI, lucru care se extinde desigur și la tagma preoțească. Această afirmație are drept consecință faptul că NU MAI EXISTĂ NICI UN EPISCOP ORTODOX. Ba mai este unul: ÎPS Longhin, care predică împotriva ecumenismului. Chiar doi: ÎPS Serafim de Pireu. Sau poate mai mulți…

2) Deci nu părintele Sava afirmă că NU MAI SUNT episcopi ortodocși, ci vlădica Longhin (probabil fără să își dea seama atunci, pe loc, de consecința și gravitatea afirmației de mai sus). Cele spuse de părintele Sava sunt menționate mai jos, iar dovada este filmarea video care este publică. Părintele Sava a reluat cuvintele Sf. Maxim Mărturisitorul – „arătați-mi un singur arhiereu care este ortodox?” Sfântul Maxim nu afirma că a pierit instituția arhieriei, ci voia din tot sufletul ca el – un monah – să fie sub ascultarea unui EPISCOP ORTODOX și se străduia să îl găsească; și această strădanie a durat ani de zile, dar el a rămas cu aceeași NĂDEJDE până la moarte, chiar dacă i-ar fi fost mai simplu să spună: „nu mai aveți har, sunteți niște lepădați, la iad cu voi.” NU A SPUS AȘA CEVA !

3) Părintele Sava dă un exemplu: dacă germanii, de exemplu, ar cuceri, ar ocupa întreaga Românie, aceasta ar însemna un singur lucru, că suntem sub ocupație străină, în nici un caz că ROMÂNIA A DEVENIT GERMANIA. Tot așa, trădătorii Ortodoxiei, arhierei și preoți – nu și-au pierdut preoția, Tainele lor există încă, dar se împărtășesc spre osândă, viața lor nu se sfințește, ci se surpă. Iar lupta noastră este împotriva ereziei, nu a vreunui episcop.

4) Părintele Sava și cu mine ne cerem iertare public de la vlădica Longhin dacă am fost înțeleși greșit, de fapt afirmații nefăcute de noi au ajuns manipulate și trunchiate la urechile Înaltpreasfinției Sale. Îl iubim, îl respectăm, vrem să discutăm toate aceste probleme public cu Înaltpreasfinția Sa și rămânem la poziția că are datoria sfântă în fața lui Hristos să întrerupă pomenirea ereziarhului Kirill, căci numai așa lupta cu erezia ecumenistă este pe baze patristice.

 

Din partea mea (am pus și la comentarii) am scris, înaintea convorbirii cu pr. Sava, acestea (în calitate de traducător al celor spuse de Gheron Sava și greșit interpretate de unii frați):

„Vreau să specific o nuanță foarte importantă: părintele Sava și părinții aghioriți nu afirmă că nu mai este în realitate nici un episcop ortodox, Doamne ferește, nici eu nu aș accepta o asemenea afirmație, ci că încă nu am văzut, nu avem nici o cunoștință de un episcop ortodox care să întrerupă pomenirea mai marilor lui.

Adică, noi, unii preoți, ne-am făcut datoria și ne-am delimitat de erezie; numărul preoților ortodocși care luptă cu ecumenismul este în creștere. Așteptăm cu nădejde și cu o firească și omenească nerăbdare ca să se ridice și arhierei mărturisitori, nu prin vorbe, ci prin fapte.

Întrebarea părintelui Sava a fost, la Roman: unde sunt arhiereii ortodocși care luptă cum se cuvine cu erezia? Încă nu îi vedem. Și părintele Sava a accentuat (a se vedea filmarea): „VREM SĂ ÎI VEDEM !” Așteptăm să îi ridice Dumnezeu la luptă.

Deci vlădica Longhin nu are de ce să se supere pe noi, căci știm că a făcut mult bine în lupta cu erezia, însă patristic vorbind LUPTA ADEVĂRATĂ ÎNCEPE ȘI CONSTĂ ÎN ÎNTRERUPEREA POMENIRII ERETICILOR, scopul ei fiind ÎNTRUNIREA UNUI SINOD – de arhierei, normal – CARE SĂ CONDAMNE EREZIA.

Aceasta este nuanța care face diferența între o concepție de tip presbiterian (acuzația pr. Teodor Zisis) și realitatea mărturisirii noastre, a preoților care vrem să ducem această luptă sub conducerea ierarhilor lui Hristos, căci, sincer, acum ne este foarte greu fără ei, extrem de greu.

Iar dacă lupta va trebui să o ducem fără arhierei, cum a făcut Sfântul Maxim Mărturisitorul (de nevoie, nu din vreo desconsiderare a lor), așa o vom face, fără a ne ridica împotriva instituției arhierești și fără a refuza în vreun fel prezența și lucrarea arhiereului în Biserică, căci o asemenea atitudine ar fi una schismatică. Să nu fie!”

Pr. Ciprian Staicu