Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

5 Responses to Uniți întru Adevăr

 1. IRINA says:

  predica f folositoare a parintelui Pamvo la Sambata Mortilor

  • admin2 says:

   EXPLICARE NECESARĂ ȘI IMPORTANTĂ !

   https://stranaortodoxa.wordpress.com/2018/02/10/predica-parintelui-pamvo-la-sambata-mortilor-schitul-radeni/

   E bine că are și transcriptul.

   Vreau să specific o nuanță foarte importantă: părintele Sava și părinții aghioriți nu afirmă că nu mai este în realitate nici un episcop ortodox, Doamne ferește, nici eu nu aș accepta o asemenea afirmație, ci că încă nu am văzut, nu avem nici o cunoștință de un episcop ortodox care să întrerupă pomenirea mai marilor lui.

   Adică, noi, unii preoți, ne-am făcut datoria și ne-am delimitat de erezie; numărul preoților ortodocși care luptă cu ecumenismul este în creștere. Așteptăm cu nădejde și cu o firească și omenească nerăbdare ca să se ridice și arhierei mărturisitori, nu prin vorbe, ci prin fapte.

   Întrebarea părintelui Sava a fost, la Roman: unde sunt arhiereii ortodocși care luptă cum se cuvine cu erezia? Încă nu îi vedem. Și părintele Sava a accentuat (a se vedea filmarea): „VREM SĂ ÎI VEDEM !” Așteptăm să îi ridice Dumnezeu la luptă.

   Deci vlădica Longhin nu are de ce să se supere pe noi, căci știm că a făcut mult bine în lupta cu erezia, însă patristic vorbind LUPTA ADEVĂRATĂ ÎNCEPE ȘI CONSTĂ ÎN ÎNTRERUPEREA POMENIRII ERETICILOR, scopul ei fiind ÎNTRUNIREA UNUI SINOD – de arhierei, normal – CARE SĂ CONDAMNE EREZIA.

   Aceasta este nuanța care face diferența între o concepție de tip presbiterian (acuzația pr. Teodor Zisis) și realitatea mărturisirii noastre, a preoților care vrem să ducem această luptă sub conducerea ierarhilor lui Hristos, căci, sincer, acum ne este foarte greu fără ei, extrem de greu.

   Iar dacă lupta va trebui să o ducem fără arhierei, cum a făcut Sfântul Maxim Mărturisitorul (de nevoie, nu din vreo desconsiderare a lor), așa o vom face, fără a ne ridica împotriva instituției arhierești și fără a refuza în vreun fel prezența și lucrarea arhiereului în Biserică, căci o asemenea atitudine ar fi una schismatică. Să nu fie!

   Pr. Ciprian Staicu

 2. Mihai says:

  Parintele Sava Lavriotul este un adevarat marturisitor, un monah cu mintea lui Hristos..Arhiereii care fac intelegeri cu ereticii intra in contradictie cu dogmele Bisericii si cu credinciosii ortodocsi care vor sa pastreze curata credinta ortodoxa.Omul ae sfinteste pastrand curat Adevarul credintei Lui Hristos „Sfintestei pe ei intru Adevarul Tau”s-au in alta parte zice:”Pastreaza ce ai (credinta) ca nimeni sa nu ia cununa ta”.Eu cred ca parintii care s-au ingradit de erezie trebuie sa fie constienti ca luptam cu erezia nu intre noi.Cu totii trebuie sa umble in smerenie unii cu altii, cautand pacea si urmand-o pe ea.Sa se adune la masa discutiilor cu cartile parintilor pe masa si sa lamureasca toate problemele care au creat dezbinare.Fiecare sa lase mandria duhovniceasca si sa discute smerit pe baza de argumente comparate fara orgolii de inteligenta care arunca orice discutie in derizoriu.Personal nu ma voi ralia nici unei grupari ci voi fi partas cu toti cei ce iubesc pe Domnul in Adevar.Cu totii suntem fii ai Bisericii Ortodoxe, si din curtea Bisericii luptam impotriva ecumenismului mancator de suflete.