Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Un nou cuvânt minunat al Sfântului Efrem Sirul

Neîncetat se cuvine a ne ruga Domnului, ca să ne arătăm mai presus de bântuirea dracilor. Că ne necăjesc nu numai când suntem în liniște în Casa lui Dumnezeu, mult se ridică asupră-ne și ne sfătuiesc să privim cu obrăznicie și fără sfială fețele fraților, ba și nălucirea faptei celei urâte o zugrăvesc întru noi, turnând în mințile noastre, ca o amestecare a gândurilor, și în acest chip ne opresc de la Tainele lui Hristos.

Dar prin păzirea ochilor și prin prin luarea aminte a gândului, cel înfrânat le va birui pe acestea, harul ajutându-l.

Cu câtă pază se cuvine inima și simțurile noastre a le păzi, că războiul nostru este mare și îndrăcirea dușmanului asupra noastră este multă. Dar nu se cuvine pentru aceasta să ne lepădăm de lupta noastră, ci gândurile vrăjmașului se cade a nu le face lucrătoare; și asa îl vom face pe el să crape.

Că știe Domnul pe cel ce ne necăjește pe noi și câte săgeți arzătoare aruncă în inimile noastre. Însă a celor ce bine se luptă este vrednicia, ca bine luând aminte să nu se lepede de luptă.

Că cel ce are pace cu patimile, de ce ar voi sa aibă război cu ele? Căci numai unde este vrajbă, acolo este și război și unde este război, acolo este și luptă și unde este luptă, acolo sunt și cununi.

Drept aceea, dacă cineva voiește să se izbăvească din robia cea amară a patimilor, acela să pornească război împotriva vrăjmașului.

Dumnezeului nostru slavă!

5 Responses to Un nou cuvânt minunat al Sfântului Efrem Sirul

 1. Parascheva says:

  Miluieste-ne ,Dumnezeule ,milueste-ne !

 2. Gabriel says:

  Atentie la cartea “URMAREA LUI HRISTOS”, am vazut pe net ca e foarte apreciata de Ortodocsi, am gasit prin casa cartea, culmea cumparata de la Minastire Ortodoxa, Incepusem sa citesc si eu din ea dar la un moment dat, m-am gindit sa ma interesez pe net si am aflat ca era scrisa de TOMA DE KEMPIS (catolic, eretic) Despre ea, ne explica Sfantul IGNATIE BRIANCIANINOV:
  https://saccsiv.wordpress.com/2015/06/01/carte-eretica-de-pus-pe-foc-urmarea-lui-hristos-de-toma-de-kempis-ne-explica-sfantul-ignatie-briancianinov-atentie-mare-la-imaginatie-la-pareri-si-la-desfatarea-duhovnic/

  • admin2 says:

   „Viața în Hristos”, de Sf. Nicolae Cabasila. Aceea merită citită.
   Aceasta din textul dvs este o înșelare eretică, la fel cum înșelat este și cel de pe site-ul căruia ați citat.

 3. Gabriel says:

  Multumesc de recomandare, si scuze pentru reclama facuta acelui site!

  • admin2 says:

   Cât mi-aș fi dorit să fie altfel, dar fiecare cu conștiința lui (desigur, nu despre dvs e vorba aici).