Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

S.P.O.R. – prima organizație schismatică anti-B.O.R. după sinodul din Creta? Sau urmașă a B.O.R.? Sau ce anume?

Acest scurt articol va avea două caracteristici:

a) nu va avea imagine însoțitoare, căci nu ne dorim răzvrătirea nimănui, care să se simtă lezat că a fost luat „în vizor”;

b) este scris cu durere, dar și cu responsabilitatea că adevărul trebuie spus până la capăt.

Așadar, după momentul Creta s-au cristalizat trei direcții (ar mai fi și a patra, dar ea este de fapt un sens giratoriu: preoții ecumeniști care stau pe loc și… dorm):

1) mult trâmbițata „părtășie la erezie”, inițiată în spațiul grecesc de pr. Theodor Zisis (care s-a ferit aproape un an – după iunie 2016 – să oprească pomenirea ierarhului eretic, iar pentru a se justifica a inventat această teorie, iar când a oprit pomenirea, a oprit și slujirea Liturghiei și în final a ajuns din nou la loc… sigur, adică la Bănceni, reluând pomenirea unui alt ierarh eretic), iar la noi de M.S. Chirilă cu ascultătorii lui fideli: pr. Grigorie Sanda și pr. Claudiu Buză, iar în prezent s-au „cristalizat” sub oblăduirea vlădicului Longhin Jar (așa-numitul „cer pe pământ”, cum definea pr. Claudiu Buză zilele trecute slujirea lor recentă la Bănceni dispărând în abisurile uitării, căci a fost retras de pe toate site-urile de propagandă chirilistă). Această idee a fost combătută pe larg de părinții athoniți și de subsemnatul, înfricoșând pe auto-intitulatul „teolog” (fără alte studii teologice decât o teză de licență ecumenistă – a se vedea CV-ul lui MSC, dacă nu cumva și acela …a dispărut ) astfel încât a ajuns să vorbească de o „isterie” iscată împotriva ideilor sale (de fapt analiza chirurgicală a pr. Spiridon de la Schitul Rădeni l-a lăsat pe MSC fără absolut nici o replică valabilă sau validă).

2) Ideea inexistenței harului în BOR, a morții BOR (sau mai degrabă a faptului că toți ecumeniștii au ieșit din B.O.R. și singurii ei membrii mai sunt adepții acestor idei de mai jos), a calendarului vechi ca dogmă, care s-a cristalizat sub forma S.P.O.R. (un „sobor” alcătuit numai din preoți, care probabil nu va avea nevoie de episcopi, ei fiind „singurii ortodocși rămași în România” – așa o fi?) Cei 4 membrii marcanți prezentați pe net sunt părinții: Ioan Miron (între timp sfinția sa, în răspunsul de mai jos, s-a dezis), Onisim Banu, Claudiu Vasile Maria și personajul în reverendă Tudor. Începuturile acestui S.P.O.R. au constat în sărbătorirea de către părintele Onisim Banu a celor două calendare simultan, în mod viclean, fără știrea credincioșilor, doar cu complicitatea unei ucenice de la strană. La orice încercare de chemare la dialog a răspuns negativ, iar mai nou afirmă că merge după Sfinții ruși (cei mai vechi, majoritatea greci – fără vina lor că au avut această origine – adică toți participanții la cele 9 Sinoade Ecumenice oare nu trebuie luați în seamă?). În Duminica Ortodoxiei (2018) au trecut pe calendarul vechi.

Mi-a ajuns atunci la urechi știrea că au dat și niște anatheme noi. Am sunat (de fapt am trimis un sms) un fost fiu duhovnicesc, pe nume Spirea Bătăiosu (așa îl cheamă, nu e o glumă; Domnul să îi dea sănătate), care între timp s-a afiliat acestei mișcări și am întrebat referitor la noile anatheme, însă nici un răspuns. Așa a vrut Dumnezeu ca domnul Spirea să sune un fiu duhovnicesc de-al meu – fără să știe însă el acest amănunt – și să încerce să îl atragă de partea S.P.O.R., accentuând că în Duminica Ortodoxiei au fost dați anathemei de către pr. Ioan Miron (mai jos este răspunsul prin care părintele infirmă aceasta) toți cei care cred că mai este har în B.O.R. (sau mai degrabă pe toți cei care susțin că din B.O.R. mai fac parte și alții decât susținătorii acestei teorii), inclusiv pe părinții de la Rădeni, pe Gheron Sava și pe subsemnatul.

Întrebarea mea este simplă: „ne-ați dat anathemei nominal sau nu? Dacă nu aveți nimic de ascuns, dați-ne un răspuns fără echivoc.”

Oricum, și fără numele noastre, situația este clară: S.P.O.R. este prima mișcare schismatică din România ruptă oficial de Biserica Ortodoxă Română – cu pretenția că de fapt S.P.O.R. este B.O.R. (rog pe pr. Claudiu Buză, care de luni de zile flutură amenințător ideea „îndreptării lui Staicu spre schismă” să revină la realitate și să abordeze S.P.O.R.-ul).

3) A treia direcție este cea urmată de majoritatea părinților, monahilor și mirenilor din România, Basarabia, Grecia, Serbia etc: rămânem fii ai Bisericii Ortodoxe în care ne-am născut; ne-am îngrădit de erezie pentru că nu vrem să ne întinăm cu Tainele ecumeniștilor, așteptăm convocarea unui Sinod care să anatematizeze panortodox sau ecumenic această panerezie și NU NE CRISTALIZĂM SUB NICI UN FEL, NICI CA ORGANIZAȚIE, NICI CA BISERICA PARALELĂ, NICI SCHISMĂ, ci acceptăm să fim prigoniți, ca o cinste pentru numele lui Hristos.

Așteptăm cu sinceritate și interes viu răspunsul clar al părintelui Ioan (din convorbirea avută azi cu o altă fiică duhovnicească a lui reies idei în neconcordanță, chiar în opoziție cu cele expuse de dl Spirea – Domnul să îi păzească sănătoși pe toți; însă nu e de bun augur să fie un singur păstor și să înțeleagă ucenicii în moduri diferite-opuse ceea ce el spune).

Post cu folos!

pr. Ciprian Staicu

 

Update:

Părintele Ioan Miron mi-a trimis pe mail următorul răspuns, pentru care îi mulțumesc:

„Doamne ajuta. Nu am legatura cu niciun SPOR, cine a pus poza mea acolo trebuie intrebat in legatura acest titlu pe care l-a pus acelui site. Eu personal nu fac parte din nicio organizatie nici din SPOR nici din alta si nu sunt de acord cu asa ceva. Eu m-am intors la calendarul cel adevarat si atat. Nu am contestat niciodata harul celor care sunt „pe nou” si nu am spus niciodata ca in BOR nu este har, am spus doar ca ereticul nu are har. Nu am dat anatemei nici pe parintii de la Radeni si nici pe sfintia voastra si nici pe gheron Sava. Am raspuns pt ca sa clarific fata de sfintia ta treaba asta. In nadejdea ca m-am facut inteles, ma rog Domnului ca sa ne lumineze. Doamne ajuta.”

Așadar, înțelegem că:

a) pr. Ioan Miron nu are nici o legătură cu S.P.O.R.;

b) pr. Ioan s-a întors la calendarul vechi;

c) „Nu am contestat niciodată harul celor care sunt „pe nou” și nu am spus niciodată că în BOR nu este har, am spus doar ca ereticul nu are har;

d) „Nu am dat anatemei nici pe părinții de la Rădeni și nici pe sfinția voastră și nici pe gheron Sava.”

 

Concluzie: toată problema se reduce la ce anume învață Biserica, dacă există vreo diferență referitoare la ereticii necondamnați la nivel ecumenic și cei condamnați, dacă există vreo întinare prin erezie sau erezia însăși anulează în mod automat preoția cuiva, iar o judecată sinodală nu mai este necesară. Aici este diferența între viziunea părintelui Ioan și ceea ce învață părinții athoniți (pe cea din urmă, în urma studiului și a rugăciunii, mi-o asum). Voi continua studierea scrierilor patristice și argumentele în sprijinul adevărului vor fi prezentate pe larg, fără hotărâri care s-ar putea dovedi pripite. (pr. Ciprian)

22 Responses to S.P.O.R. – prima organizație schismatică anti-B.O.R. după sinodul din Creta? Sau urmașă a B.O.R.? Sau ce anume?

 1. Marius Sebastian says:

  Va zic eu ticalosul, in ce s-a cristalizat lupta ecumenista dupa „marele sinod” din Creta. E ca si cand ai sparge un geam securit…rezultatul: mii de cioburi. E foarte greu sa mai discerni adevarul. Dar, cu scuzele de rigoare, parerea mea, ca teologia adevarata nu se invata din carti, ci in suferinta.

 2. Pavel says:

  Acest asa zis S.P.O.R este doar o inventie personala, mai mult imaginara, a parintelui Tudor, de care ceilalti parinti nu stiu nimic. Informati-va mai bine, inainte de a posta zvonuri si vesti !

  • admin2 says:

   Cei 4 părinți au apărut în aceeași postare, cu poze cu tot. De aici a pornit totul, nu de la zvonuri, ci de la negru pe alb.

    • Dorin says:

     N-aș recomanda așa film, cu toată munca și osîrdia depusă de gheron Efrem Filoteitul în America, pt că nu are nici o poziție clară oficială antiecumenista. Mai ales că, așa cum se vede din interviul luat de pr. Matei Vulcănescu lui Efrem cel tânăr, obștea lui habar nu are ce s-a intimplat la Creta după atîta timp. Asta trebuie să poți, să nu vrei să știi… Mai știu un lucru: gheron Efrem Filoteitul după ce a plecat de pe Athos în SUA, nu a vrut să rămână în comuniune cu Patriarhia Ecumenică, ci a intrat sub omoforul ROCOR (care încă era considerată schismatică de către oficiali), președintele Sinodului fiind mitropolitul Vitalie Ustinov. Mai târziu s-a intimplat ceva, că apoi de frică, sub amenințări, a revenit în Patriarhia Ecumenică fiind în SUA. Deci, din cîte înțeleg, el și mănăstirile sale sunt încă în comuniune cu Bartolomeu.

     • admin2 says:

      Există un articol recent în care sunt relatate pe larg – în limba greacă – necazurile suferite în prezent și părintele Efrem și obștea sa din partea ecumeniștilor. Îl voi traduce și atunci vom avea cu toții mai multe date despre cele ce se petrec în acel loc minunat, pe care l-am vizitate acum câțiva ani: mănăstirea Sfântului Antonie cel Mare din Florence, statul Arizona.

 3. elena adriana says:

  iertiti ma…. nu am inteles ce inseamna S.P.O.R.???

 4. Mihai says:

  Că bine a profețit Sf Iustin Popovici, că după ,, sinodul” tîlhăresc de vor isca tot felul de schisme și rătăciri

 5. aurel says:

  Pot confirma,cu durere în suflet,cele scrise de părintele Ciprian, referitoare la cele relatate de domnul Spirea.În data de 26.02,2018 l-am contactat telefonic pe domnul mai înainte menționat,dar nu a răspuns.În data de 1.03.2018,la ora 19:36, am fost contatctat telefonic ,iar din discu’ia avută cu dânsul a reieșit că în Duminica Ortodoxiei ,la Turda,au fost rostite și anatemele pentru cei care încă mai cred că există har în B.O.R.Dânsul mi-a spus că au participat trei preoți:pr.Ioan,pr.Tudor și pr.Claudiu Maria.

 6. admin2 says:

  Nu este tăcere. Ecumenismul în SUA nu este nici pe departe la fel de puternic ca în Europa, ci acolo dacă episcopii nu sunt adevărați părinți ortodocși, comunitățile se mută sub altă jurisdicție ortodoxă.

 7. admin2 says:

  Pe rând, acum am o carte de terminat, pentru pâinea cea de toate zilele.

 8. Ortodoxos says:

  Părintele Ioan Miron afirmă că „Eu m-am intors la calendarul cel adevarat si atat.” . Să înțelegem că noi acum suntem pe calendarul cel neadevărat ” și atât”?

  Sunt exemple în care sfinti precum Sfântul Paisie au sfătuit oameni să treacă pe calendarul nou. Oare părintele Ioan Miron a ajuns la măsuri mai mari decât acești Sfinți? A ajuns părintele Ioan mai presus decât aceștia?

  Părintele Ioan se contrazice pe sine. Dacă ecumeniștii fac un botez ieri, astăzi părintele Ioan va recunoaște acea persoană ca fiind botezată? Răspunsul este nu. Deci face schismă. Dacă ecumeniștii nu mai au Sfinte Taine să ne spună și nouă din ce zi , de la ce oră nu mai au Taine!

  “Nu sunt de acord cu acei creştini de stil vechi care predică şi trâmbiţează că Tainele celor de pe stilul nou nu sunt valabile, deoarece nu ţin calendarul vechi. Într-adevăr, n-ar fi valabile, dacă preoţii ar cere ca noul sau vechiul calendar să se pogoare din cer pentru a sfinţi Cinstitele Daruri; însă ei cheamă Sfântul Duh, care sfinţeşte Cinstitele Daruri şi credincioşii se împărtăşesc cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Ceea ce spun ei este o mare amăgire şi erezie. Vai preoţilor nevrednici, şi mai mult celor care au vrăjmăşii între ei. Sfinţii îngeri participă la sfintele slujbe şi Liturghii cu frică şi spaimă, în vreme ce noi, oamenii păcătoşi, ne purtăm ca fiarele şi după aceea ne mândrim că suntem ortodocşi autentici, pentru că mergem după calendarul vechi şicredem că asta e de ajuns ca să ne mântuim.

  Hristos, care a venit în lume, nu ne-a învăţat despre calendarul vechi şi nou. Ne-a învăţat despre iubire, smerenie, blândeţe, răbdare, dreptate, înfrânare, cuminţenie. Citeşte Sfânta Evanghelie, izvorul adevărului şi luminii, şi vei vedea că nicăieri nu este scris despre calendare. Sfinţii Părinţi s-au sfinţit nu prin calendare, ci prin rugăciuni, posturi, privegheri şi alte nevoinţe, pe care le-au răbdat cu smerenie, pentru iubirea lui Dumnezeu. Şi cei ce se vor mântui, se vor mântui nu prin calendare, ci prin credinţa şi iubirea lor fierbinte pentru Dumnezeu şi prin faptele lor bune.

  Oricum, dacă calendarul acesta nu te mulţumeşte, urmează-l pe cel vechi. Însă să nu te amăgească vrăjmaşul că te vei mântui deoarece eşti pe stil vechi. Hristos, când i-a trimis pe ucenicii Lui în lume, le-a spus: „Să propovăduiţi Evanghelia pe tot pământul” şi „Cel ce crede în asta se va mântui”. N-a zis: Să propovăduiţi vechiul calendar şi cel ce va crede în el se va mântui.

  Domnul ne-a poruncit să-i iubim pe vrăjmaşii noştri şi să ne rugăm pentru cei ce ne calomniază şi ne ocărăsc. O parte a ortodocşilor o urăşte, o osândeşte şi o vorbeşte de rău, numind-o eretică, pe cealaltă parte. Nesocotesc cuvintele Domnului şi se numesc pe ei ortodocşi autentici! De vreme ce nu au iubire, nici ortodocşi nu sunt, nici nu se vor mântui. Căci pe cel ce n-are iubire, oricâte harisme ar avea – profetic, misionar etc. – nici chiar mucenicia nu-l mântuieşte“.

  (din: “Ne vorbeşte Părintele Filothei Zervakos”, Ed. Cartea Ortodoxa-Egumenita, 2007)

  • admin2 says:

   Eu am înțeles un aspect nou: pr. Ioan nu spune că nu mai este har în BOR, ci că numai cei de un cuget cu el (și cu cei asemenea lui) mai sunt în BOR, restul toți sunt eretici, fără eclesialitate, fără Taine, fără nimic, excluși din BOR, kaput, hasta la vista etc.
   Vom aborda acest subiect pe larg, în lumina Sfinților Părinți.

 9. Adrian tg m says:

  Doamne ajuta ,pr Ioan nu este un reper pt noi avem pe parintii aghioriti si sf parinti ,pr Ioan are 3-4 ani de preotie ,ne doare ca o ia de capul lui fara povatuitor in ortodoxie

  • admin2 says:

   Nu vechimea în preoție este un criteriu, ci urmarea Sfinților Părinți. Valabil pentru oricine.
   De exemplu, Sfântul Ioan Gură de Aur a scris tratatul Despre preoție, cel mai frumos din literatura patristică, pe vremea când era doar diacon.
   Cât privește pe pr. Ioan Miron, eu personal cred că s-a pripit cu concluziile teologice și cu schimbările (fără o cercetare teologică ortodoxă temeinică), însă ce și cum vom vedea în funcție de ce se întâmplă în viitor.
   Să avem fiecare grijă la posibilele noastre căderi.

 10. Doina says:

  Sfintia voastra parinte Ciprian, ati afirmat imediat dupa sinod ca ierarhii au ingropat harul in Creta. Cand l.au dezgropat?