Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Să sărbătorim Învierea Domnului cu un adevărat ucenic al Lui și trăitor al Învierii: Sfântul Efrem cel Nou (mărturie românească din Canada)

Reflexul „Sfântul Efrem”

Sfântul Efrem cel Nou ne este cunoscut deja de patru ani, de când eram gravidă. Prima sa minune, printre altele relatate mai demult, a fost faptul că am născut cu bine deși am avut o complicaţie foarte periculoasă. Mai jos vă împărtășesc câteva din multele minuni pe care Sfântul Efrem le-a făcut cu noi în ultimii doi ani.

 

Garsoniera

După ce am născut, aveam mare nevoie să ne mutăm din garsoniera într-o locuinţă mai mare. Răsfoind o carte cu minuni ale Sfântului Efrem cel Nou, ochii mi-au căzut pe câteva mărturisiri despre apartamente, vânzări, cumpărări, despre oameni care primiseră ajutor grabnic în cazuri în care ar fi durat mult mai mult timp să se finalizeze tranzacțiile. Am simțit iarăși că Sfântul Efrem are un plan să ne ajute, numai să cerem… Oare cum de nu-mi dăduse până atunci prin cap să-i cer Sfântului Efrem, ajutorul?

La scurt timp după ce m-am rugat Sfântului Efrem am primit un e-mail de la agent, care ne anunța că aveam deja o ofertă. Țin să menționez că aveam garajul și garsoniera puse la vânzare separat și, pe scurt, a fost o minune să găsim cumpărător la ambele în două săptămâni, când alții se chinuie în medie patru luni să vândă un apartament aflat în zona aceea.

 

Sfântul Efrem ne-a dăruit o căsuță perfectă pentru nevoile noastre

 

Apoi a început stresul cu găsirea unei case. Aveam programate 4 vizite. Din primele trei case nu am știut cum să ies mai repede afară. La sfârsit, a venit surpriza. Proprietara, doamna Camelia (da, o româncă!), suferea de cancer la gât și vindea casa pentru a se muta într-o locuință ceva mai mică. De când am auzit situația dumneaei, m-am gândit imediat la Sfântul Efrem. După ce am făcut turul casei, m-am uitat spre agent și aproape că am început să țopăi de bucurie.

La a doua vizită, am venit cu o cărticică în dar pentru doamna Camelia. Cât fusesem în România, găsisem o nouă colecție de cărți ale Sfântului Efrem, pentru diferite probleme, una din ele fiind pentru cei cu boli incurabile. Am luat mai multe exemplare, gândindu-mă că sigur o să găsesc cui să le dăruiesc.

Soțului meu i-a plăcut casa la fel de mult ca și mie, iar după ce am făcut oferta, agentul m-a sunat și mi-a spus că în cariera lui de cincisprezece ani nu a văzut tranzacție ca a noastră: ne-a spus că vânzătorii au fost profund impresionați de micul cadou și că au ușurat situația din start, oferind prețul cel mai jos la care își permiteau să coboare, fără să mai pierdem timp cu oferte și contraoferte, cum se poartă aici. Ne-au lăsat și balansoare pentru copii, și mobilă și două frigidere, o mașină de spălat etc. Sunt ferm convinsă că toate problemele legate de casă, care păreau insurmontabile, au fost rezolvate și simplificate cu ajutorul Sfântului Efrem. Și nu este singurul său dar.

 

O mașină „picată din cer”

 

Noi aveam doar o mașină, veche și amărâtă, însă cum soțul lucra după-amiaza, iar eu trebuia să mă întorc la muncă, ne trebuia o a doua mașină, ca să o pot lua de la grădiniță pe Maria. Ne-am trezit ca ne-au sunat niște prieteni dragi să ne spună că vor să ne dăruiască una dintre mașinile lor, aflată în stare foarte bună, pentru că n-o prea foloseau. Nu au vrut să accepte niciun ban pentru ea. Eu, în zilele când mă necăjeam că soțul nu vrea să acționăm mai repede, m-am rugat Sfântului Efrem și am simțit că totul avea să fie bine însă, păcătoasa de mine, tot am deznădăjduit. De unde până unde ne pică o mașină din cer, chiar așa?

 

Sfântul Efrem a avut grijă să fiu aproape de copilul meu

 

Și tot nu am terminat… Munca mea fiind departe, îmi rămânea prea puțin timp cu Maria. M-am tot necăjit și m-am rugat Domnului Hristos și Sfântului Efrem. Ceea ce îmi doream era cam imposibil – să lucrez de acasă și să am un program mai flexibil. La sugestia unui prieten, m-am decis să mă uit la ofertele de muncă ale unei companii și am găsit un post perfect pentru mine, cu toate criteriile dorite.

 

Și alte bucurii: am fost aleși nași

 

Cum am aflat că este însărcinată o prietenă de-a noastră, Daniela, i-am dat în dar cartea cu minunile Sfântului Efrem cu copii născuți și nenăscuți, cartea care mie mi-a schimbat viața. I-am dat și mir de la Sfântul Efrem, să se ungă pe burtică, așa cum am făcut și eu când eram gravidă. La scurt timp ne-a anunțat că ar vrea să fim nașii Dăriucăi și știm clar că a lucrat Sfântul, din nou, cum altfel?

 

Sfântul Efrem nu a pregetat să-i ajute și pe prietenii noștri

 

Un prieten bun de familie a descoperit că are un chist la ficat și doctorii nu se arătau prea optimiști. Am căzut de acord să facem împreună acatistul Sfântului Efrem cel Nou fiecare de acasă, și am sunat mai multe persoane care să se roage pentru el, odată cu noi. Rezultatele au ieșit favorabil! Mulțumim, Sfinte Efrem! Apoi o prietenă bună a făcut cancer la gât. A avut operația și ne-am rugat Sfântului să o ajute să fie bine. A scăpat cu bine! Slavă Ție, Doamne!

 

Sfântul Efrem ne ocrotește mereu casa

 

A fost o inundație majoră la vechiul apartament, șapte etaje s-au stricat și au fost evacuate. Noi avem icoane pe pereți, iar când ieșim din casă, facem semnul Sfintei Cruci și îl rugăm pe Sfântul Efrem să aibă grijă de casă. Apartamentul ușă în ușă cu al nostru (eram la colț, perpendicular cu acest apartament) a fost complet afectat – cu evacuări și reparații serioase – însă al nostru nu a avut nimic… Știm că a avut grijă Sfântul Efrem.

O minune cu casa actuală – au fost inundații majore în orașul nostru, familii au fost evacuate și case întregi stricate. Plouase atât de mult încât tot mai rău era – ajunsese apa până la strada de lângă noi, oamenii își puneau saci de nisip și era alertă roșie în municipalitate, și totuși am scăpat, din nou cu rugăciuni către Sf Efrem.

 

Sfântul Efrem cel Nou, mai mult decât un prieten

 

În anul 2016, când am fost în vacanță în România, Maria mi-a leșinat în brațe. Eram la mănăstire. Am încremenit, lumea din jur nu știa cum să reacționeze, eu cu atât mai puțin. Cineva i-a pus icoana Sfântului Gheorghe Lazăr pe ea („Moș Gheorghe” sau „Gheghe” cum îi spune Maria de atunci) ale cărui Sfinte Moaște le sărutase cu câteva minute înainte, iar eu doar am țipat disperată: „Sfinte Efreeem!” și fetita și-a revenit. Un control medical a arătat că este perfect sănătoasă. Mulțumim Sfântului Efrem și Sfântului Gheorghe Lazăr.

În ianuarie 2017 iar a leșinat și instantaneu am strigat către Sfantul Efrem, după care ea și-a revenit. De atunci nu s-a mai întâmplat. Vă mai spun doar că Maria sărută icoana Sfântului Efrem în fiecare zi și îl iubește cum numai copiii știu.

 

A doua sarcină

 

Am rămas însărcinată cu al doilea copilaș, iar încercările n-au întârziat să apară. Doctorii ziceau ca e posibil să aibă malformații, boli genetice, câte nu mi-au spus… Eram ținută sub observație strictă și eram toată ziua la controale medicale. A fost o sarcină foarte stresantă și, în retrospectivă, nu trebuia să mă deznădăjduiesc așa. Mă adunam totuși cum și când puteam și tot Sfântului Efrem ne rugam, precum și Sfântului Gherasim din Kefalonia. Era vorba sa ma inducă la 32, 34, 36 de săptămâni și iată că Domnul a rânduit să scap până la 38 de săptămâni; am născut un omuleț de 2, 6 kg, care a primit numele Ana Efremia. Slavă Ție, Doamne, pentru puiuții noștri mici, veseli și sănătoși!…

O tumoare 

 

De pe o zi pe alta m-am trezit cu o tumoare mare care a necesitat o biopsie. Tot Sfântul Efrem ne-a ținut de mână și a rânduit să fie benignă. Mirul cu care m-am uns ne-a sosit miraculos, de peste ocean, într-un timp imposibil (adică foarte scurt) – lumește vorbind, ca Sfântul să ne aducă aminte ca el este doctorul nostru și să nu ne mai punem nădejdea unde nu trebuie.

 

Degetele

 

Sar de la una la alta. Acum două zile, Maria și-a prins tare trei degete la ușă și urla de durere, sărăcuța. Mama mea a strigat din cealaltă cameră: „Gheaţăăă”, iar eu, fugind disperată către Maria, răspund: „Miiiir”! S-a lăsat liniște instantaneu, când am dat-o cu untdelemn de la Sfântul Efrem cel Nou… I-am șters lacrimile și n-a mai avut nimic. Mulțumim, Sfinte Efrem, din nou!…

 

Concluzie

 

În puțin timp, cine știe ce noi minuni o să mai avem de povestit? Un lucru e clar – am dezvoltat: „Reflexul Sfântul Efrem”, ceea ce pentru noi înseamnă că orice problemă avem, ne gândim imediat la el, căci este mult prea milostiv și ne ajută mereu și grabnic. Mi-e și rușine de cât de ocupat îl ținem pe Sfânt! Să nu tăcem și să-i mărturisim minunile, așa cum ne roagă în acatist. Doamne ajută!

 

Ana Efremia, Maria Antonia,

Silvia și Adrian (Montreal),

Canada, martie 2018