Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Sinaxă interortodoxă în Serbia, organizată de Eparhia de Rașca și Prizen în exil

Cu ajutorul lui Dumnezeu astăzi participăm la o Sinaxă inter-ortodoxă organizată de Eparhia de Rașca și Prizen în exil, cârmuită de Preasfințitul Artemie, ucenicul Sfântului Justin Popovici.

Anunțul oficial publicat de frații noștri sârbi ortodocși pe pagina lor oficială de internet (la adresa: http://www.eparhija-prizren.org/?p=28308) spune următoarele (traducere realizată pentru noi de prietena noastră, doamna Sanja din Serbia, căreia îi mulțumim frumos):

„Informăm poporul dreptcredincios al Eparhiei noastre că în Duminica Mironosițelor (9/22 aprilie 2018), clerici, monahi și credincioși din Grecia și din România vor fi oaspeții Mănăstirii „Sfântul Justin de la Celie” din Barajevo; conform Canonului 15 al Sinodului I-II Constantinopol, acești clerici, monahi și credincioși au întrerupt comuniunea liturgică și administrativă cu episcopii și preoții ecumeniști.

Oaspeții noștri vor lua parte la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care Gheron Sava Lavriotul va susține o cuvântare cu tema: Adunarea de la Kolimbari (Creta) – mare și sfântă sau eretică și tâlhărească?

 

Notă: Preasfințitul Artemie este doctor în teologie ortodoxă al Facultății de Teologie Ortodoxă din Atena, a fost ucenicul Sfântului Justin Popovici, a fost mitropolit în Kosovo, iar numai după alungarea și „caterisirea” lui de către ecumeniști au putut vrăjmașii Serbiei să rupă din trupul țării această parte – Kosovo – constituită apoi ca un stat care se vrea autonom și independent.

Viclenia ereticilor ecumeniști a fost cu atât mai demonică cu cât în perioada când l-au canonizat pe Sfântul Justin Popovici, l-au „caterisit” pe vlădica Artemie, singurul dintre ucenicii episcopi ai Sfântului Justin care i-a urmat fidel învățătura, adică cea patristică.

Așadar, suntem chemați în Sinaxă cu un episcop prigonit pentru credința lui, un episcop care a reușit după declanșarea prigonirii sale de către frații lui să înființeze 22 de mănăstiri, două schituri în Serbia și trei parohi în străinătate (inclusiv dincolo de Oceanul Atlantic), netemându-se de nici o amenințare și săvârșindu-și misiunea după voia lui Dumnezeu.

Vom reveni cu – nădăjduim – vești bune și o filmare de la această Sinaxă (care va începe cu cuvântul părintelui Sava, dar va fi o Sinaxă cu multe luări de cuvânt și cu multe lucruri bune de învățat pentru continuarea în duh patristic a luptei cu panerezia ecumenistă).

Din România vom participa mai mulți clerici și monahi, alături de câteva zeci de credincioși.

Hristos a înviat!

Redacția

21 Responses to Sinaxă interortodoxă în Serbia, organizată de Eparhia de Rașca și Prizen în exil

 1. Marius Gogonea says:

  Rugam pe Maica Domnului sa va poarte de grija, calatori neobositi intru bucuria Invierii lui Hristos!

 2. MIRCEA says:

  HRISTOS AINVIAT !

  Am marea rugaminte de a-mi spune, cine stie, care sunt acele parohii infiintate de Vladica Artemie, peste oceanul Atlantic ?! Unde se afla acestea ?!

  Eu fac parte dintr-un grup mic de credinciosi care ne-am despartit de parohiile Romanesti aflate in comuniune cu ereticii !

 3. MIRCEA says:

  HRISTOS A INVIAT !

  Este imperios necesar pentru sufletele noastre ca sa ramanem in Duhul Sfintilor Parinti, absolut orice ar veni peste noi !!!!! Insa, pentru asta, eu de exemplu, ca mirean, am nevoie de sfaturile parintilor cu traire duhovniceasca, am nevoie sa vad calea pe care merg Sfintiile lor ! Ecumenistii sunt de o viclenie…satanica ! Saracii de ei ! Ei nu stiu ca Dumnezeu in marea Sa Intelepciune aranjeaza ca absolut tot ce facem noi semenilor nostri, de fapt facem sufletului nostru !

 4. mircea says:

  HRISTOS A INVIAT !

  V-as ruga sa-mi spuneti, cine stie, care sunt aceste trei parohii din strainatate, infiintate de vladica Artemie ?! In speta cea (cele) de peste ocean.

  multumesc anticipat

  • admin2 says:

   Deocamdată doamna Sanja, care traduce și de pe site-ul nostru în limba sârbă (și cu care ne-am întâlnit personal, pentru prima dată, la Sinaxa din Serbia), ne-a trimis două linkuri pentru cei interesați cu adresele celor două parohii, din Canada și din SUA, care sunt sub ascultarea PS Artemie.

 5. admin2 says:

  Adevărat a înviat !
  A fost foarte frumos. Imediat va fi gata și articolul.
  Cu răbdarea… se trece marea (în cazul de față… Dunărea)
  Cu drag, pr. Ciprian.

 6. ban says:

  Ep. Artemie s-a ingradit corect de ecumenistii din Serbia. Mai apoi a hirotonit necanonic un episcop (adica de unul singur, nici macar cu o scrisoare de la alt episcop). Asa se stie, deci nu ar fi in regula. Daca stiti sfintia voastra mai multe, va rugam sa ne spuneti. Multumesc.

  • admin2 says:

   Vă voi răspunde, dvs și tuturor celor sinceri interesați (că bârfitorii nici soarelui de pe cer nu pot să îi spună pe nume – soare) în articolul de azi. Iar cei înfierbântați pot știi de acum că în Serbia ne-am dus să îi cunoaștem pe frații ortodocși sârbi, nu să ne căutăm episcop (cum fac alții, prin alte patriarhii). Și foarte bine am făcut, cu mila Domnului. Din susținerea comună și reciprocă (numai în cele bune) pe care o vom face în continuare cu siguranță Hristos, Unicul Cap al Bisericii, ne va ajuta să ne ferim de greșelile cu voie sau fără voie.
   Cu respect, pr. Ciprian

 7. Gordana says:

  Slava Bogu!

 8. Ortodoxos says:

  Faza cu cautatul episcopului este o invatatura papista. Conform acestei invataturi, preotul nu are putere sa dezlege orice pacat. Ci numai anumite pacate. De accea , chipurile, este nevoie ca in anumite situatii , mirenii sa fie trimisi la episcop sa-i dezlege. Preotii care imbratisaza o asemenea teorie nu au inteles rolul lor de duhovnic. Orice preot are puterea sa dezlege orice pacat in mod asemanator ca orice episcop. Diferenta intre cei este ca episcopul participa la hirotonirea preotilor. De aici porneste preocuparea unora de a apartine cu orice pret de un episcop. Invataturi neortodoxe ale unor ieromonahi care se pretind a fi ortodocsi veritabili. Cu toate acestea , atunci cand le atragem atentia asupra acestui aspect, nu vor sa primeasca acesta observatie. Spun ca nu avem noi voie sa mustram preoti. Dar ei au voie sa muatre episcopi? Chiar daca este vorba despre.epiacopi ecumenisti?

 9. Mihail says:

  Hristos a inviat ! Slava Domnului ca ati revenit cu bine acasa !
  Avem si o inregistrare de la Sinaxa interortodoxa din Serbia pe link https://www.youtube.com/watch?v=1f5reKze7Xo