Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Răspuns inter-ortodox (sârbesc, grecesc și românesc) către cei mai activi și acizi eretici neo-ecumeniști

A sărit satana în sus și a dat cu coarnele de tavan. Iar când a căzut jos, direct în brațele noilor „teologi” s-a cuibărit. Însă nu e nici o problemă, textul din Ioan 8, 44 este valabil și ieri și azi și în veșnicie.

1. Doamna Sanja din Serbia a trimis dovada că pr. Matei Vulcănescu minte (nu ne miră, doar atâta poate omul care pomenește un eretic și care s-a anathematizat pe sine în Duminica Ortodoxiei a anului 2018 – înfricoșător lucru):

„Pr. Matei Vulcănescu spune că părintele Simeon Vilovski nu îl mai suportă (nu mai este în legătură cu) pe episcopul Artemie pentru că episcopul Artemie ar fi în schismă. După părerea lui, episcopul este în schismă datorită hirotoniilor horespiscopilor.

Această afirmație nu are nici o logică pentru că, așa cum știm, prima hirotonie de horepiscop a fost în aprilie 2015, a doua în august 2015, iar a treia și ultima în iunie 2016, dar poza de mai jos a fost făcută la sfârșitul lunii august 2017 (în care părintele al cărui chip este încercuit cu roșu și care stă de-a dreapta episcopului este chiar arhimandritul Simeon).

Deci cum ar fi putut să nu mai aibă nici o legătură părintele Simeon cu episcopul Artemie după acele hirotonii, dar totuși la un an după ele să stea cu el la masă?

Marko Pejkovic (cel care a tradus la sinaxa de la Barajevo și care apare în această poză, fiind tânărul cu ochelari, primul din dreapta) a fost martor al acestei întâlniri și al altora dintre episcopul Artemie și părintele Simeon. Marko mi-a spus astăzi – afirmă doamna Sanja – că a văzut cu ochii lui cu acea ocazie (surprinsă în poza de mai sus) cum pr. Simeon a sărutat mâna dreaptă a episcopului Artemie și i s-a adresat cu cuvintele „Preasfinția Voastră.” Iar Marko a spus că poate oricând da mărturie scrisă despre aceasta.”

Sanja Gnjatovic

Nota noastră: îi mulțumim frumos doamnei Sanja, prietena noastră în Hristos. Acest text de mai sus are un singur scop: de a arăta minciuna pr. Matei (aude și el, sărmanul ceva și, crezându-se foarte deosebit, „brodează” o realitate cum o născocește el pe o informație, ca un fel de… Matrix). Ce și cum se întâmplă la sârbi vom afla în timp, nu sunt problemele noastre, nu este episcopul nostru, dar sunt frații noștri ortodocși. Iar cercetarea cu atenție a tuturor aspectelor realității prezente ne va ajuta să tragem o concluzie clară și sănătoasă, nu să aruncăm în alții cu noroi numai pentru că altceva nu știm a face.

2. Gheron Sava Lavriotul a trimis un comentariu, pe care l-au publicat – fără traducere – frații noștri români căzuți în erezie. Pentru că pr. Sava mi-a trimis și mie pe mail acest text, îl traduc mai jos, din dragoste și din respect față de persoana lui – ca om care trudește pentru Hristos, în adevăr, fără minciuni, fără calomnii și fără compromisuri, ca un misionar neobosit, care dorește doar slava Bisericii și slujirea ei smerită:

Spre informarea poporului care poartă numele de creștin și mai ales către poporul român

 

Văzând câte minciuni au scris Mihail Silviu Chirilă și pr. Matei Vulcănescu, răspundem astfel:

De la început spunem că nu îl avem ca episcop (eparhiot) pe Preasfințitul Artemie, nici nu îl pomenim ca fiind episcopul nostru. Am fost invitați în Serbia ca să îi ajutăm pe frații noștri sârbi în lupta antiecumenistă împotriva ereticilor, lucru pe care ar trebui să îl facă toți părinții care luptă pentru Ortodoxie.

Am fost invitat să țin o omilie împotriva sinodului tâlhăresc din Creta; sârbii nu l-au invitat nici pe pr. Theodor Zisis, nici pe pr. Matei Vulcănescu, nici pe Mihai Silviu Chirilă, care nu au întrerupt pomenirea ecumeniștilor și Îl batjocoresc pe Dumnezeu!

Cunoaștem toate canoanele menționate în articolul de pe orthodox.info de așa-numiții „teologi”, dar care în realitate sunt neteologi și antipatristici, canoane despre schismatici, însă acestea nu ni se potrivesc nici nouă, nici episcopului Artemie, iar lucru acesta îl vom demonstra pe larg la Satu Mare, în data de 19 mai 2018.

Însă pot ei să spună că episcopul Artemie este schismatic? Cine îl numește schismatic? Pentru că a hirotonit horespiscopi? Pentru că este prigonit și singurul episcop care s-a împotrivit ecumenismului în Serbia?

Ceea ce noi am făcut și i-am spus episcopului Artemie a fost ca să evităm ca el să creeze propriului lui sinod și atunci să ajungă cu adevărat schismatic!

Voi (se referă la gruparea lui Zisis-Vulcănescu-Chirilă – n.trad.) doar condamnați, fără să încercați să îi ajutați pe părinții care luptă împotriva ecumenismului, ci faceți tocmai invers.

Mihai Chirilă și pr. Matei și pr. Theodor Zisis pomenesc pe Bartolomeu al Constantinopolului, pe Chiril al Moscovei și pe ecumenistul Serafim de Pireu și pe cei care acceptă sinodul din Creta, iar astfel ei sunt nu numai schismatici, ci chiar eretici! Pot ei să vorbească despre Ortodoxie din moment ce se împărtășesc cu episcopul Longhin, care îl pomenește pe patriarhul Chiril, unul dintre cei mai mari ecumeniști și eretici din toată Ortodoxia?!

Sunt fățarnici (mincinoși) și evită dialogul cu noi, pentru că nu au argumente pentru a sta împotriva adevărului. Pentru că în esență Matei Vulcănescu și Theodor Zisis pomenesc eretici!

Îi invităm pe toți aceștia la Satu Mare pentru un dialog deschis în fața creștinilor, astfel încât aceștia să vadă care este adevărul.

Gheron Sava Lavriotul

 

traducere din limba engleză, respectiv din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

 

Notă: să nu ne mâhnim că unii aruncă cu noroi în oricine. Pentru că nu prea pricep românește, să le mai spun încă o dată că la Barajevo: NU am slujit cu sârbii, NU ne-am împărtășit cu ei (din precauție, vrând să îi cunoaștem mai întâi), NU am semnat vreo adeziune la Eparhia de Rașca, NU am făcut nimic ce ar putea ține de schismă, ci doar AM STAT DE VORBĂ. Și nici nu vom face cele de mai sus; iar dacă linia urmată de sârbi este și va fi curat ortodoxă, așa cum ne-o dorim să fie și a noastră, atunci vom fi în comuniune cu ei, altfel HOTĂRÂT NU. Dacă nici acum nu pricep cei „interesați”, recomandăm un consult de specialitate, desigur precedat de o Sfântă Spovedanie, poate sunt ceva patimi care le întunecă judecata minții; cu urări de sănătate și mântuire și cu nădejdea într-un dialog proxim și rodnic în Hristos, pr. Ciprian.

28 Responses to Răspuns inter-ortodox (sârbesc, grecesc și românesc) către cei mai activi și acizi eretici neo-ecumeniști

 1. Catalina says:

  Hristos a înviat!

  Parinte Ciprian,

  Imi permit sa va intreb daca ar fi posibil sa avem si textele originale in engleza si greaca, nu numai acum, dar si in general. Cunosc persoane care sunt interesate de lupta importiva ecumenismului dar care nu vorbesc decat greaca si engleza. Ar fi mult mai usor sa fie informate.

  Va multumesc mult pentru raspuns.

  Blagosloviti si iertati-ma.

  • admin2 says:

   Pentru variantele în greacă să consulte site-ul https://synaksiorthodoxon.blogspot.ro/, unde le vor găsi pe toate, la rândul timpului.
   În engleză, nu știu.

   • admin2 says:

    PRECIZARE !

    Pentru că Chirilă tot flutură argumentul mandatării noastre în această luptă, îi arăt obrazul (de fapt nu cred că are vreun efect) și îi spun că nu am nevoie de un fost redactor Trinitas, supus ecumeniștilor, să îmi spună cum se mărturisește dreapta credință. Îi recomand spre „studiere” filmul Pinocchio.
    Ne vom întâlni ori de câte ori va fi nevoie, că vom fi două persoane, 3, 10, 50, 100. 1.000, nu contează, căci Hristos a spus că este nevoie de doi sau trei ca să vină și El acolo.

    Mai mult nu merită atenția noastră. Dacă are ceva de spus, să vină la Satu Mare. Dacă nu, când poate. Suntem pregătiți pentru el. Și-a dat arama pe față că este de fapt președintele Consistoriului ecumeniștilor trimis să facă praf mișcarea antieretică.

    Din păcate pentru el, numai unii membri ai Oastei Domnului îl mai bagă în seamă și vreo câțiva foști pușcăriași, cu gașca ce înjură ca la ușa cortului – pi net, dar nu o fac oricum, ci buzunărindu-vă prin paypal. Am uitat, mai sunt unii: cei care hulesc pe Hristos Însuși prin împărtășirea… la cutiuță, fără spovedanie (adresele: schitul Oituz și Schitul Lacu Frumos).

    Doamne miluiește!

    Pr. Ciprian

 2. Catalina says:

  Va multumesc foarte mult!

  Cu stima,
  Catalina

  • admin2 says:

   Este site-ul de care se ocupă ucenicii lui Gheron Sava, în frunte cu dl Gheorghe Vlamakis, președintele Asociației Cretanilor Ortodocși.

 3. Andrei says:

  Sa ne traiti parinte, strasnica PRECIZARE !. Hristos a inviat !

 4. Fără mincinoși says:

  Mihai Chirilă a atins o perversitate extremă: afirmă că nu evită dialogul dar nici nu participă la dialog. Sau : există ortodocși, eretici și părtași la erezie. Alta: suntem antiecumeniști dar mergem la liturghiile ecumeniștilor întrucăt nu există teoria vaselor comunicante. Adică toți putem merge la liturghia unde slujește patriarhul Daniel cu toate că îl pomenește pe patriarhul Bartolomeu. Iar dacă facem acest lucru suntem ortodocși și nu eretici! Câtă nebunie!

  • admin2 says:

   Nu avem voie să facem nebun pe nimeni, ne-o spune Hristos Însuși, căci putem ajunge în iad.

   Însă adevărul trebuie delimitat clar de minciună. Aceasta este de fapt lucrarea Bisericii.

   M.S.Chirilă – să îl binecuvânteze Dumnezeu – afirma că chiar și eu aș putea să nu pomenesc ierarhul locului, dar în minte să pomenesc pe vlădica Artemie. Deci am ajuns, iată… la citirea gândurilor! Îi dau două răspunsuri și cu asta capitolul acesta pentru mine s-a încheiat (nu am vreme de polemici, via Domnului trebuie lucrată):

   1. Dacă preoții pot să nu pomenească cu voce tare, dar să pomenească în gând înseamnă că unii ca aceștia una fac și alta zic. Atunci înseamnă că și cei cu „cuget ortodox” pot să pomenească eretici, dar în minte să nu pomenească pe nimeni. Și atunci înseamnă că… s-au îngrădit (sic!) Însă fratele Mihai Silviu nu știe – nefiind preot – că nu e ceva obișnuit, ci ceva unic să stai cu Hristos în mâini, înainte de a te împărtăși ca cleric. Ori a-L minți pe Hristos – una zicând și alta făcând – are un singur rezultat: ospiciul. Nimeni nu vrea să sfârșească acolo.

   2. Dacă – prin absurd – un preot nu ar mai pomeni pe nimeni, dar s-ar gândi la Arhiereul Hristos, fratele Silviu ar veni și ar acuza pe acel preot că a făcut schismă și acum este de partea lui… Hristos? (întrebarea este retorică, știm că Hristos a lăsat o ierarhie clară în Biserică, dar exemplul arată falsitatea și netemeinicia analizei juridice și judicioase a celui care se consideră vârf fără a avea însă bază).

   Pr. Ciprian

 5. BALTAG LICĂ says:

  Lupta se ascute pe zi ce trece și arama se arată tot mai clar pe fețele celor ce-o iubesc mai mult decât pe Hristos. Părinte Staicu, cred că în curând veți fi ținta cea mai căutată din România, căci prin dv. ne menținem și noi pe linia de plutire. Cred că mult s-ar fi bucurat pomenitorii dacă nu v-ar fi avut ca adversar. Ne pare rău pentru pomenitori și le aducem aminte că Hristos poate să facă PÂINI, adică oameni cu credință adevărată, și din pietre, conform zicerii: Dacă voi nu veți mărturisi, pietrele o vor face în locul vostru. Noi toți, cei care mergem alături de dv. și de Părintele Sava, suntem pietrele. Domnul cu dv. acum și în veci !

  • admin2 says:

   Suntem doar slugi, nimic mai mult. Iar împreună, cu Hristos drept Cap, vom fi de neînvins, așa cum au fost, sunt și vor fi toate generațiile de ortodocși, mergând pe calea Sfinților Părinți.
   Nimic nu este al nostru decât datoria de a urma Sfinților, fără abatere și fără adăugiri sau omisiuni.
   Cu respect, pr. Ciprian.

 6. Constanta says:

  Hristos a inviat! Parinte,unde se va tine sinaxa de la Satu Mare? Sunt din Muntenia si as dori sa vin si eu cu ajutorul Bunului Dumnezeu, pe care il rog sa va dea multa sanatate. Amin!

  • admin2 says:

   În Satu Mare, într-o sală foarte încăpătoare. Mai mult nu știu momentan. Dar detaliile vor fi făcute publice de către gazde din timp. Iertați.
   Pr. Ciprian

 7. Iulia says:

  In legatura cu horepiscopii
  In perioada mai de inceput a Bisericii horepiscopii erau episcopi de țară. Pentru ca nu era cetate destul de mare se accepta sa fie hirotoniti horepiscopi. Horepiscopul, scrie in canoane, poate fi hirotonit de UN SINGUR episcop, de catre cel care il si deleaga in eparhia lui sa mearga unde nu poate ajunge de ex. E vorba de Canonul 13 de la Ancira(314) unde se arata ca horepiscopul poate hirotoni preoti si diaconi si hipodiaconi cu incuviintarea episcopului data prin scrisori( se spune clar ” episcopului”cla singular si nu „episcopilor”). Acelasi lucru se spune si in canonul 10 de la Antiohia(341). Daca in acele vremuri in care nu era prigoana de acum, ci din ratiuni mai mult practice un episcop putea hirotoni de unul singur un horepiscop, cu atat mai mult acum in vremuri de prigoana! Deci PS Artemie nu a gresit hirotonind singur horepiscopi. Si cine l-a caterisit pe PS Artemie? Ecumenistii! Oamenii care vor sa se mantuiasca trebuie sa inteleaga ca acum sunt situatii cu totul si cu totul exceptionale. Nu a mai fost niciodata de la inceputul lumii o astfel de prigoana a Bisericii! Chiar daca prigoana nu e fizica acum! Este prigoana nestiintei , de care se foloseste diavolul si ne face praf pe toti. Ni s-au luat sursele de la Sfintii Parinti si nu se mai cunosc canoanele. Oamenii au fost adormiti cu ” ascultarea” chiar daca duhovnicii nu mai fac ascultare de Hristos si de Sfintii Sai. Asa ca dl teolog MS Chirila habar nu are de canoane( caci comenteaza ca pentru a fi hirotonit episcop e nevoie de 3 episcopi! Da! Dar e pe langa subiect caci despre horepiscop canoanele spun altceva). Cat priveste pe cei ce folosesc cuvinte gen ” esti varza” sau esti ” bezmetica” ( domnii de la ortodoxinfo) cred ca replicile lor sunt edificatoare. Pentru un banut in plus foarte probabil ar mușca si mâna care ii hraneste si ar spune ca in veci nu i-a hranit. Romanul are o vorba ” Cine se aseamana se aduna” si ” Te faci frate cu dracul ca sa treci puntea”. Aviz teologilor, preotilor si tuturor crestinilor naivi care se infratesc cu cei de la ortodoxinfo.

 8. IRINA says:

  cine gireaza acest site citat mai sus?