Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Nerespectarea Sfintelor Canoane face ca cei ce se consideră pe sine „echilibrați” și „iconomiști” să ajungă de facto și în schismă și în erezie, osândindu-se ca atare pe sine, potrivit Canoanelor Ortodoxiei

Preoții din gruparea lui Chirilă sunt în schismă

 

No comment.

8 Responses to Nerespectarea Sfintelor Canoane face ca cei ce se consideră pe sine „echilibrați” și „iconomiști” să ajungă de facto și în schismă și în erezie, osândindu-se ca atare pe sine, potrivit Canoanelor Ortodoxiei

 1. HD says:

  Am o rugăminte:nu-l mai catalogați pe Prea Sfințitul Longhin ca fiind eretic,căci nu este,cu siguranță.
  Da,i se poate obiecta că e în comuniune cu alții care din motive de știute și de Bunul Dumnezeu,au legături cu ecumeniștii și participă la adunări nelegiuite,prin prisma poziției pe care o au și care le poate oferi o circumstanță atenuant alunească.Dar noi nu avem toate datele la dispoziție (nu suntem Dumnezeu),ca să putem avea o judecată obiectivă asupra celor săvârșite de dânșii,în aceste momente.Să-L lăsăm așadar pe Dumnezeu să judece aceste lucruri.
  Cel mai simplu pt. noi ar fi să spunem așa: nu sunt în comuniune cu acela(episcopul cutare) căci acela e în comuniune cu aceia(cu ecumeniștii). Punct.Treaba lor.
  În felul acesta nu-i judecăm,nu-i jignim,nu-i provocăm,îi sensibilizăm,posibil să-i influențăm în bine,și …,ne poziționăm și noi corect,fără să greșim.
  Plus că nici nu ne separăm de ei(nu ne dezbinăm) ca și cum am fi altă tabără.Nu facem altă tabără. Dar nici nu ne facem părtași la cele ale lor cu care noi nu suntem de acord. Și îi ajutăm și pe dânșii în felul acesta.
  În mare spus… .
  Mie mi se pare aceasta o cale împărătească,adică fără extreme,curată,care te ferește de conflicte fratricide și care e spre zidire.
  Trebuie să avem răbdare, să ne rugăm,să mărturisim adevărul fără compromis, și să avem răbdare cu cel de lângă noi,să-l câștigăm nu să-l îndepărtăm,dacă are bună intenție dat pe mom. nu poate să facă ca și noi.
  Mă iertați.
  În altă ordine de idei:am scris ieri,30 aprilie,un comentariu, pe ortodox info,la articolul”Monahul Sava consideră că Episcopul Artemie nu e schismatic, pt. că nu are Sinod .Ce ar trebui să mai facă pt. a avea un Sinod?”
  Iar cei de pe site,probabil pt. că ia deranjat,nu l-au publicat.poate îl publicați dvs. Părinte,dacă îl găsiți interesant.Nu pt. că mă interesează să apar eu pe site-uri,ci pt. că poate-i de folos.
  Blagosloviți și mă iertați.

  • admin2 says:

   Dacă mie mi-ar spune cineva că sunt eretic și mi-ar argumenta acest lucru m-aș strădui din toate puterile, cu lacrimi, să ies din erezie. Oricine cade în erezie, însă, aceasta fiind un păcat al minții, aduce întunecare și omul nu pricepe în ce prăpastie se afundă. Cum zic sfinții părinți: cade în sus sau se înalță în jos.
   În cazul vlădicului Longhin greșeala mare pe care o face este că nu cercetează personal ceea ce se întâmplă, se încrede în ce îi spun apropiați, iar această slăbiciune i-a fost stipulată de cei interesați.
   Pentru că pomenește eretici și slujește împreună cu ereticii este și el eretic. Aceasta este realitatea, care nu are nimic fratricid sau patricid în ea, ci este un obligatoriu semnal de alarmă cu nădejdea că îl va auzi și că se va schimba.
   Datoria ortodoxului este să spună adevărul, chiar dacă plătește cu viața pentru el.
   Era tare bine dacă vlădica Longhin lupta pentru Ortodoxie prin fapte, dar o face numai prin vorbe, iar faptele sunt contrare. Așa că nu putem avea comuniune liturgică cu el până nu va reveni la ortodoxie, adică va întrerupe pomenirea mai-marilor lui ecumeniști sau eretici.
   Pr. Ciprian

 2. admin2 says:

  Dumnezeu să îi dea sănătate și mântuire!
  Îl așteptăm cu drag la Satu Mare.
  Pr. Ciprian și obștea

 3. Carmen says:

  Hristos a inviat si Doamne ajuta!
  Iertati, as avea o intrebare pentru domnul sau doamna HD.
  O intrebare simpla: Ce Este mai bine pentru un bolnav sa-i spui ca Este bolnav si sa-i dai medicamente si sa-l vindeci sau sa nu-i spui nimic si sa-l lasi sa moara?
  Bunul Dumnezeu sa ne lumineze cu al Sau Har, in veci, Amin!
  Iertati.
  Carmen