Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Răspunsul lui Gheron Sava Lavriotul către Mihai Chirilă și către cei care îl acuză (dar și pe noi) de schismă pentru că a participat la slujbă în Eparhia Preasfințitul Artemie de Rașca și Prizen (Serbia)

Am primit de la Gheron Sava Lavriotul, prietenul nostru drag, acest comentariu pe site, pe care îl publicăm în traducere aici, ca articol, datorită importanței lui ortodoxe:

Citind pe internet articolul aflat la adresa:

https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2018/05/02/atentie-atunci-cand-te-atrage-in-comuniune-cu-ereticii-paruta-dragoste-izvoraste-ori-din-ratacirea-mintii-ori-e-afisata-cu-fatarnicie-pentru-a-duce-poporul-spre-pierzanie-iconomia-nu-se-face-pe-t/

Vreau să comentez cele scrise acolo astfel:

În principiu, sunt de acord pe deplin cu textul articolului. Este numai adevăr în el și vom spune în mod analitic acest adevăr când vom veni, cu ajutorul lui Hristos, la Satu Mare, în data de 19 mai 2018.

Nu am urmărit să răspund la ceea ce ne acuză oamenii care, cu toate că se declară pe ei ca antiecumeniști, ei înșiși îi trimit pe oameni la preoți cu care ei spun că nu sunt în comuniune. Însă pentru că mulți frați români m-au rugat să alcătuiesc un mic răspuns referitor la vizita noastră în Serbia, acum fiind unii care ne acuză de schismă din cauza comuniunii noastre cu episcopul Artemie, mă simt dator să declar următoarele:

1) Din clipa în care am început această luptă grea și binecuvântată împotriva panereziei ecumenismului, alături de ceilalți părinți aghioriți și cu binecuvântarea părinților noștri duhovnici, nu am schimbat și nici nu se pune problema să schimbăm calea Sfinților Părinți, pe care o urmăm. Dacă cineva ia aminte la omiliile pe care le-am ținut în binecuvântata voastră țară, România, va vedea că și înainte de sinodul tâlhăresc din Creta spuneam ce anume trebuie să facem dacă vor fi aprobate textele din Creta și apoi ceea ce am spus, am și pus în practică.

2) În afară de români și moldoveni (basarabeni) și ruși și alți frați, tot așa și sârbii au cerut ajutor părinților aghioriți în lupta împotriva panereziei ecumenismului. Și pentru că nimeni nu s-a dus să îl ajute pe Preasfințitul Artemie, pentru că toți se tem să nu fie acuzați că sunt și ei schismatici, noi am îndrăznit și am acceptat invitația să vorbim poporului ortodox despre ecumenism, despre sinodul tâlhăresc din Creta și mai ales să vorbim cu Preasfințitul Artemie și cu ceilalți părinți, să aibă grijă să nu își creeze propriul lor sinod și astfel să devină și ei zeloți (schismatici) și să își creeze propria lor biserică. Este așa de rău lucrul acesta că am fost să stăm de vorbă? Unde este atunci dragostea noastră față de cei care luptă împotriva ereziei și poate fac unele greșeli? Îi vom respinge sau îi vom ajuta să nu mai facă și alte greșeli și să creeze o problemă gravă în lupta cu erezia? Se pare că unii sunt judecători aspri, fără să se uite la ce anume fac acești frați ai lor!

3) Faptul că am cântat împreună cu mulțimea de sârbi a fost pentru că nu îi considerăm eretici, nici schismatici pentru că episcopul Artemie a hirotonit singur horepiscopi. Nu și-a făcut propriul lui sinod, doar a hirotonit horespiscopi și lucrul acesta îl vom analiza în detaliu la Satu Mare, în 19 mai 2018. La sinaxa de la Bănceni unde spusesem că nu suntem în comuniune cu Preasfințitul Artemie a fost pentru că am avut informații greșite că episcopul Artemie vrea să își facă propriul lui sinod. La Belgrad, în data de 22 aprilie 2018, când ne-am întâlnit cu episcopul Artemie, i-am spus că nu ar fi corect să își facă propriul sinod, pentru că astfel ar produce schismă. Ne-a asigurat că NU VA FACE propriul lui sinod de episcopi, dar și noi i-am spus că dacă ar face așa ceva (adică sinod propriu), noi nu am mai putea avea legături cu el.

4) Episcopul Longhin Jar, care acuză Biserica Ortodoxă Română că nu mai are Taine, împinge astfel poporul român spre SCHISMĂ. CUM ? Devreme ce acuză B.O.R. că și-a pierdut harul preoției, atunci poporul român trebuie să își găsească alți ierarhi și să fie hirotoniți alți preoți și să fie refăcută Biserica Ortodoxă Română de la început, devreme ce nu mai există har în episcopii de astăzi. Aceasta este SCHISMA pe care episcopul Longhin vrea să o facă și îl urmează M.S. Chirilă și ceilalți părinți (de un gând cu el.)

Din acest motiv vor fi date răspunsuri și explicații la toate problemele, la Sinaxa de la Satu Mare, referitor: la Taine, la întinarea prin credința eretică, la episcopul Artemie, la pr. Teodor Zisis, la cum trebuie să rămânem uniți în lupta pentru credință. Nu venim cu scopul să acuzăm pe nimeni (ci să lămurim toate problemele – n.trad.).

Singurul lucru pe care îl vrem este să luptăm împotriva ecumenismului și a celorlalte erezii fiind ÎN Biserică și să fim uniți cu Hristos și cu Sfinții, și aici, dar și în viața cealaltă. Amin.

Gheron Sava Lavriotul

 

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

Notă: pentru că cheful de mișto și de calomnie al lui M.S. Chirilă se pare că momentan nu are leac și se pare că întunecarea minții prin „părtășia la erezie” începe să depășească sfera firescului, ne rezervăm dreptul ca până la Sinaxa de la Satu Mare (19 mai 2018) – să ne vedem cu toții cu pace acolo – să folosim timpul rămas pentru pregătirea celor ce vor fi expuse, în duhul Sfinților Părinți, pe baza Actelor Sinoadelor Ecumenice, pentru ca nu noi să vorbim acolo, ci Dumnezeu prin și pentru cei care vor să trăiască întru adevărul Lui. (pr. Ciprian)

8 Responses to Răspunsul lui Gheron Sava Lavriotul către Mihai Chirilă și către cei care îl acuză (dar și pe noi) de schismă pentru că a participat la slujbă în Eparhia Preasfințitul Artemie de Rașca și Prizen (Serbia)

  1. BALTAG LICĂ says:

    Dacă sunt creștini cu adevărat, atunci Chirilă și cei de un cuget cu el, trebuie să vină la dialog cu dv., Părinte Ciprian, și cu cei de un cuget cu dv. Dacă nu vor veni, atunci în mod clar au alte interese decât lupta antiecumenistă. Confruntarea întru adevăr este singura cale prin care ne putem pune de acord sau nu unii cu alții. Refuzul unei confruntări în adevăr, va aduce părții care nu vrea să se confrunte, doar dezaprobarea tuturor românilor cu adevărat ortodocși. Îi așteptăm pe acești frați ai noștri care, după cum se comportă, par a fi mai mult ecumeniști decât antiecumeniști, ecumenismul lor fiind unul mult mai periculos, fiindcă nu e pe față, ci ascuns. O fi ascuns cu bună știință, ceea ce e foarte grav, sau din neștiință(înțelegerea eronată a dogmei), nu știm. Cert este că nu se situează pe linia adevărului și aceasta este foarte grav. Să dea Domnul să vină la o confruntare în spiritul adevărului, păcii și smereniei arătate nouă de Hristos, Domnul nostru și de Sfinții Părinți. Doamne ajută !

  2. BALTAG LICĂ says:

    Cine trăiește în România și are alte interese decât a-și apăra pământul pe care trăiește și neamul în mijlocul căruia viețuiește, acela merită închis, până își revine în bunele simțiri. Aici este România și nu altă țară. Să știe asta toți cei care trăiesc pe acest pământ. Va veni vremea când și cozile de topor vor da socoteală, așa că atenție mare celor care se ocupă cu așa ceva. Toți greșim, unii mai mult, alții mai puțin. Dar dacă cei ce greșesc se întorc de la calea lor cea rea, atunci ei vor fi absolviți. Altminteri îi va aștepta soarta acelui slăbuț la minte care a spânzurat portretul marelui nostru erou național, Avram Iancu. Doamne ajută să curățăm pădurea de uscăciuni !