Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Biata Ortodoxie ajunsă la mâna… geopoliticienilor. Însă Hristos biruiește. Întotdeauna!

Minunea apariției Sfintei Cruci în timpul Sfințirii Apei

Încet-încet, așteptând pocăința celor păcătoși, Hristos lucrează spre mântuirea lumii. Îmi îngădui să exprim aici câteva gânduri despre întreruperea comuniunii dintre Moscova și Constantinopol, anunțată ieri, iar dacă voi greși cu ceva rog să fiu îndreptat.

Mai întâi aș vrea să fac o mărturisire, care ține de o întâmplare la care au participat cel puțin 10 persoane care pot să o confirme (Gheron Sava Lavriotul, dl Gheorghe Vlamakis din Creta, pr. Serghie din Chișinău, pr. Serafim Raicea etc); ea a avut loc anul trecut, a doua zi după conferința din ianuarie de la Radeni a părintelui Sava, din 19 ianuarie 2017.

După aceea am plecat împreună în Moldova și apoi în Ucraina, la Bănceni. În Moldova am fost primiți – chiar în reședința proprie – de PS Petru de Ungheni. Printre altele Preasfinția Sa a spus că în urmă cu câteva luni, după ce în prealabil discutase cu câțiva episcopi din Moldova, Ucraina și Rusia, care țin de Patriarhia Moscovei (ca și Preasfinția Sa) să ia atitudine împreună în Sinodul Mare al Rusiei împotriva hotărârilor eretice din Creta și să ceară îngrădirea Bisericii Ortodoxe Ruse de semnatarii acestora, când a venit momentul în Sinod, singurul care s-a mai ridicat și a mai susținut îngrădirea de ecumeniști a fost vlădica Petru, care a fost aspru mustrat de patriarhul Chirill, ceilalți episcopi nu l-au sprijinit pe cel admonestat și discuția a fost curmată din fașă, nemaifiind reluată apoi deloc.

Deci de la o asemenea realitate pornim în discuția de azi. În plus, ecumenismul practicat în Rusia – ca să nu mai spun de practicile blasfemiatoare practicate în unele biserici – este fără egal: circ (la propriu) în biserică, dansuri, rapp și altele, pe care cutremurându-ne le putem vedea mai jos, pe… viu.

(Pe la minutul 5.20 îl vedeți și pe mitropolitul Ilarion, pe care îl vom aminti și mai jos, rugându-se cu ereticii)

Așadar, Patriarhia Moscovei este ecumenistă și urmează în mod oficial această linie de mărturisire neortodoxă. Iar întâlnirea dintre papa Francisc și patriarhul Chirill la Havana a fost cu mult peste hotărârile din Creta, căci și-au recunoscut reciproc Tainele, adică Ortodoxia a recunoscut eclezialitatea și „ortodoxia” ereticilor de veacuri, adică a papistașilor.

Realitatea din Rusia și Ucraina, din punct de vedere duhovnicesc, este că în Ucraina Ortodoxia este foarte vie, oamenii sunt credincioși, mulți merg la biserică la slujbe, în vreme ce comparativ în Rusia, acolo comunismul n-a murit, iar viața duhovnicească a ortodocșilor este mult mai slabă, așa cum o recunosc rușii înșiși. Desigur, există excepții notabile, dar ceea ce vreau să accentuez este că Moscova nu poate „pierde” din jurisdicția ei câteva zeci de milioane de ortodocși, care sunt vâna și seva Ortodoxiei slave rusești.

Aceasta dincolo de cotizările cu care și noi, în B.O.R., ne-am obișnuit, ajungându-se la noi, culmea, ca din banii dați de credincioșii ortodocși, Arhiepiscopia Clujului să doneze 80.000 de lei (adică o sumă enormă) pentru refacerea palatului episcopiei greco-catolice din Oradea, mistuit acum câteva zile de flăcări (cineva acolo la Arhiepiscopie a „uitat” ce a însemnat în istorie și înseamnă încă uniatismul pentru ardeleni și câtă suferință și prigoană le-a adus; dar, no, când îi ecumenism, nu mai contează decât planurile… masoneriei).

Acum intervine politicul: la nicio zi după întreruperea comuniunii, americanii își oferă „sprijinul”, ca să zgândăre pe cine… trebuie, pregătindu-se un… război:

https://orthodoxe-ordinaire.blogspot.com/2018/09/nouvelle-provocation-us-un-pas-de-plus.html

Pe noi ne interesează acest pas al întreruperii comuniunii cu erezia. El se face atunci când cineva cade în erezie, fiind un semnal de alarmă menit întoarcerii aceluia. Despre „credința” patriarhului Bartolomeu s-au scris multe, în esență el nu are nicio limită în ecumenism, considerând că toate religiile sunt mântuitoare, că blasfemiatorul Coran este „carte sfântă”, că sinodul din Creta a fost „mare și sfânt”, că toate confesiunile creștine sunt biserici și multe altele, numai bani să iasă (la propriu, nu este doar o expresie figurată; iar lucrarea se face sub atenta „îndrumare” a CIA, inclusiv prin prof. univ. Elizabeth Prodromu, mâna lui dreaptă în organizarea sinodului din Creta, dar și consilier de mulți ani al… CIA).

Culmea este că – în urma declarației de acum câteva zile, de altfel eretică, a patriarhului Bartolomeu că ceilalți episcopi din lume dacă nu ascultă de „Biserica Mamă”, adică de patriarhia ecumenică, sunt ca niște „oi fără păstor”mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, mâna dreapta a patriarhului Chirill, l-a acuzat pe patriarhul Bartolomeu că are „viziuni papistașe” (adică se crede papă în Ortodoxie), ceea ce rușii nu acceptă (dar poate s-ar schimba lucrurile dacă „papa” ar fi de la… Moscova).

Acest mitropolit Ilarion însă nu este cu nimic mai prejos față de patriarhul Bartolomeu în ceea ce privește ecumenismul, fiind prezent în ultimii ani la absolut toate marile manifestări ecumeniste la nivel mondial, desigur ca reprezentant al Patriarhiei Ruse. Dar se pare că și „colegii de bancă” se mai ceartă când interesele nu mai sunt aceleași.

Am scris acestea pentru a nu ne lua valul că, gata, rușii sunt toți ortodocși (Să dea Domnul!) și că vor face sinod și că vor condamna ecumenismul (Să dea Domnul!) și că totul va fi bine. Să nu o luăm înaintea evenimentelor.

Ierarhii ruși au hotărât în sinod să nu mai fie pomenit numele patriarhului Bartolomeu (notă: se obișnuiește ca la slujbele în sobor, când participă și ierarhi din alte țări, să se pomenească numele tuturor întâi-stătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale, în ordinea dipticelor), să nu se mai slujească cu niciun ierarh al patriarhiei Constantinopolului, să nu mai participe rușii la nicio întâlnire, dialog teologic cu cei de la Constantinopol, indiferent de rangul lor. Ce înseamnă acestea?

a) La articolul de la adresa (http://orthochristian.com/115697.html) patriarhul ecumenic este numit „învățător al schismei”, așadar rușii întrerup comuniunea în primul rând pentru că Bartolomeu ar fi un schismatic, adică un episcop care intervine în viața și în problemele interne unei alte Biserici Autocefale (ceea ce, conform Sfintelor Canoane, se pedepsește cu caterisirea); mai puțin se accentuează că ar fi eretic (de ce? Pentru că și rușii sunt la capitolul acesta „cu musca pe căciulă”, iar unul dintre principiile politicii contemporane este că dacă nu vorbești despre ceva, acel „ceva” este ca și cum nu s-ar fi întâmplat vreodată; așa a fost și în Creta, când ceea ce nu a fost pe „agendă” nu s-a discutat, ca și cum nu ar fi avut importanță);

b) este clar că Patriarhia Rusă îi consideră părtași la schismă pe toți membrii patriarhiei ecumenice, deci vinovați, de la vlădici în jos, întrerupând orice comuniune cu ei. Așadar, partea bună a acestei întreruperi a comuniunii este că arată că NU există vreo părtășie la erezie (sau la schismă), vreo stare intermediară între adevăr și minciună, între ortodoxie și schismă sau între ortodoxie și erezie, ci întinarea sau osânda în fața lui Dumnezeu cuprinde pe toți cei care nu se îngrădesc de erezie, deci este de dorit să se îngrădească;

c) dacă o Patriarhie cum e cea rusă a apelat la întreruperea comuniunii înseamnă că acest gest nu este unul schismatic, așa cum s-a tot vehiculat cel puțin în B.O.R. împotriva celor care au întrerupt pomenirea ierarhilor români ecumeniști. Că doar nu vor acuza tocmai Biserica Rusă de… schismă, nu?

d) pe de altă parte, dacă motivul real – căci exprimarea nu e clară – este doar schisma, atunci rușii nu aveau bază canonică patristică să întrerupă comuniunea cu patriarhul Bartolomeu, căci aceasta se face – în mod ortodox – doar pentru motiv de EREZIE, spre a feri Biserica de schismă (consecința ereziei), așa cum învață Canonul 15 al Sinodului I-II Constantinopol. Așa că rușii vor trebui ori să sublinieze că întrerup comuniunea cu patriarhul Bartolomeu PENTRU CĂ ESTE ERETIC sau ei înșiși pot cădea în schismă față de Biserica lui Hristos. Însă pentru ca să facă acuzația de erezie trebuie ei înșiși să iasă din ea, iar aici mai este… de muncă.

În concluzie, partea foarte bună a celor petrecute este că se mișcă ceva în Ortodoxie, că Hristos se va folosi și de acțiunile unora, și de slăbiciunile altora, spre a birui, cum o face întotdeauna. Noi rămânem la mărturisirea de credință asumată, nădăjduim în îngrădirea tuturor DE EREZIE și în condamnarea ecumenismului, desigur toate acestea realizate la nivel sinodal panortodox, când va binevoi Dumnezeu, nefiind în puterea și datoria noastră așa ceva.

Cu respect pentru toți iubitorii de Adevăr,

pr. Ciprian Staicu

Notă: recomandăm, pentru o mai bună cunoaștere a modului ortodox de îngrădire de erezie, lucrarea:

CARTE de teologie ortodoxă: Uniți întru slujirea lui Hristos

6 Responses to Biata Ortodoxie ajunsă la mâna… geopoliticienilor. Însă Hristos biruiește. Întotdeauna!

 1. Baltag Lica says:

  De undeva trebuie sa porneasca extirparea raului care s-a legiferat in Biserica Ortodoxa odata cu Sinodul talharesc din 2016 din Creta. Miscarea Bisericii Ortodoxe a Rusiei, care vine ori din constiinta ortodoxa a unora, ori din calcule politice care tin cont de contextul politic international dar si de situatia Ortodoxiei asztazi, s-ar putea sa-i lase in OFSAID pe inaltstatatorii BOR, aceia care facand schisma ne acuza pe noi cei ingraditi de erezie ca am facut schizma. Biserica Ortodoxa a Rusiei, daca se va ingradi de Bartolomeu, condamnandu-l ca a facut schizma, atunci mai marii BOR vor fi ….in aer. Treaba nu e deloc una simpla, caci masonii sunt peste tot, adica si la rusi. Ori se rupe si la rusi Biserica Ortodoxa ca pe vremea lui Serghie mitropolitul, ori toata Biserica Ortodoxa Rusa se separa de Bartolomeu, a doua varianta find una mai greu de realizat. Oricum va fi, Ortodoxia a inceput sa se miste pornind de la Moscova. Sa nu ne facem insa iluzii ca puterea politica a Moscovei adora Ortodoxia, ci sa fim constienti ca aici sunt in mod sigur interese geo-strategice. Dar daca va fi aceasta lucrare in sprijinul Ortodoxiei, caci si Patriarhul Chiril, dar si Putin stiu bine in ce situatie se gaseste azi Ortodoxia, atunci ne bucuram de acest sprijin din afara. Vorbim doar de sprijinul in credinta ortodoxa si nicidecum de altceva, caci sprijin de la rusi n-am primit vreodata fara sa nu se ia ceva in schimb. Asteptam sa vedem mutarea Moscovei, asta daca mergem pe varianta a doua aratata mai inainte, sau vom asista din nou la mutarea Bisericii Ortodoxe Ruse in catacombe, ca pe vremea mitropolitului Serghie(vanzatorul de Ortodoxie), ceea ce eu cred ca se va intampla, caci istoria se repeta iar masonii sunt organizati la nivel international, adica nu vor accepta ruperea de Patriarhul Ecumenist Bartolomeu. Oricum ar fi, rotile Ortodoxiei s-au pus in miscare in mod vazut si la Moscova, ceea ce nu e deloc de neglijat ca etapa in lupta impotriva ereziei pecetluita in Creta in 2016. Vom vedea ce va fi. Noi mergem inainte pe acelasi drum pe care suntem si acum, adica ingraditi de erezie. Doamne ajuta !

 2. Mihai says:

  Sa de-a Domnul să se îndrepte lucrurile, daca ne uităm mai cu atenție se urmărește distrugerea statelor majoritar Ortodoxe, căci Ortodoxia este principalul obstacol în înscăunarea antihristului

  • Baltag Lica says:

   Avand in vedere comentariul lui Mihai, cum ca ,,mai marii lumii” doresc distrugerea statelor majoritar ortodoxe, Rusia fiind una dintre acestea, si comentariul Parintelui Ciprian la remarca mitropolitului Ilarion care ii atribuia pe buna dreptate Patriarhului Ecumenist Bartolomeu titlul de ,,Papa” al Ortodoxiei, Parintele Ciprian afirmand ca situatia s-ar mai schimba, adica s-ar accepta si un Papa al Ortodoxiei daca acest Papa ar fi unul de-al Moscovei(rus adica), atunci observam o incercare de mutare a polului de putere lumeasca al Ortodoxiei catre Moscova. Daca aici sunt interese politice, si numai un naiv poate sa mai creada, avand in vedere cele relatate mai inainte, ca nu sunt astfel de interese la mijloc, atunci s-ar putea ca Moscova sa joace ,,la doua capete” cum se mai spune lumeste, adica sa incerce sa faca ceea ce Patriarhia Ecumenista prin Bartolomeu n-a reusit, adica sa preia conducerea si apoi sa comande, aceasta dupa ce-i va fi prins pe toti intaistatatorii in plasa unei ,,altfel”de comuniuni, una ce se arata a fi cinstita. Seamana a teoria conspiratiei, dar tinand seama de faptul ca atat Patriarhul Chiril cat si Putin stiau cele ce se intampla in Ortodoxie inca dinainte de momentul Creta si ca de abia acum au hotarat sa faca acest mare pas, situatia este una cu multe semne de intrebare. Adica nu am incredere in niciunul din cei doi capi rusi mentionati. Totusi, chiar daca asa ar sta lucrurile, Ortodoxia nu va pieri. Poate ca pe multi ii vor ademeni(insela), dar nu toti vom cadea in plasa urzita de cei ce vor sa-l inscauneze pe antihrist(masoni, ecumenisti, etc.). Acest comentariu imbina cele afirmate de Mihai cu cele afirmate de Parintele Ciprian.
   Prea sunt toate cusute cu ata alba ca sa le cred. Si mai e ceva: Chiril s-a pupat cu Bartolomeu de curand la Havana, iar dl. Putin stim ca si-a lasat sotia si a luat pe alta. Deci iesind din cele ale Ortodoxiei, despre Chiril si Putin fiind vorba, atunci cum am putea avea o incredere oarba in ei. De aceea am aceste rezerve, caci faptele oamenilor vorbesc cel mai bine despre felul lor de a fi. Asa ca sa fim rezervati in toate cele ce vor intreprinde rusii de acum incolo. Nici intalnirea de la Bucuresti dintre Chiril si Daniel n-a fost in van, ci poate tot una in ,,int-ERESUL” Ortodoxiei. Imi pare rau ca nu pot aduce cuvinte de lauda la adresa acestor Patriarhi, dar n-am cum din moment ce le stiu (din mas-media) activitatile ecumeniste. Vom vedea ce va fi. Oricum ar fi, citez acum pe Parintele Ciprian,: ,,Hristos biruieste intotdeauna”.
   Doamne ajuta !

 3. Mihail says:

  Pentru ca tema se refera la geopolitica si Ortodoxie, ar merita sa amintim, cand au prosperat mai mult Tarile Romane, nu cumva in perioadele de independenta nationala si de suveranitate a Domnitorilor Sfantul Constantin Brancoveanu, Stefan cel Mare si Sfant, Mihai Vitezul, Neagoe Basarab si Vasile Lupu si a multor alti domni pamanteni care s-au sfatuit cu duhovnicii, au construit biserici, au refuzat ereziile, au vanat necredinta de Ortodoxie, neam si tara, au incurajat prosperitatea economica si natalitatea, au avut sisteme de aliante regionale indeosebi cu Bizantul ( o mie de ani de imperiu -putere regala si bisericeasca in simfonie), au facut danii la Sfantul Munte Athos si s-au sprijinit pe piatra credintei Hristos ?
  Ortodoxia a fost temelia si unitatea politicilor noastre interne si externe romanesti (vlahe). Romania a rezistat 2000 de ani prin „Cetatile Duhului” asa cum a intuit Sfantul Stefan cel Mare cand a construit biserici si manastiri, si nu fortarete de piatra si metal.
  Astazi singura sansa de autoaparare in fata turnului babel mondial este pastrarea Ortodoxiei, unitatea romanilor si in plan practic alipirea de grupul Visegrad 4+ Austria, Italia si cei ce vor mai veni in Clubul Brexit – euroscepticii ce vor politici nationale pentru tara si popor. Oare de ce Romania este singura tara din lume fara un partid national(ist) care sa ne reprezinte ? Intrebare retorica…
  Traim totusi in lume si Hristos a ingaduit conduceri lumesti care ar trebiu sa aiba grija de noi si sa ne reprezinte sufletul, identitatea personala si de neam, cultura si credinta.
  Ma iertati de indrazneala, este mai bine sa pun punct vorbirii despre lume si sa vorbim despre cele ceresti, despre imparatia lui Hristos, care va fi cu noi pana la sfarsitul lumii asa cum ne-a promis. Doamne ajuta!

 4. Igor says:

  BISERICA ORTODOXĂ DIN BELARUS CONDAMNĂ INVAZIA ANTI-CANONICĂ A CONSTANTINOPOLULUI ÎN UCRAINA

  http://orthochristian.com/115699.html

 5. Mihail says:

  Ar putea BOR, Biserica Greciei, Ciprului s.a. sa intre in schisma, daca dupa propriile hotarari sinodale recunosc pseudo-“Biserica Autocefala Ucraineana” , deci in acord cu Patriarhia de Constantinopol , avand si comuniune ecleziastica cu acestea?
  A se vedea articolul https://www.pentapostagma.gr/2018/09/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA.html si din o analiza , cu mari necunoasteri ale domeniului teologic, din articolul https://evz.ro/explozie-in-biserica-ortodoxa-schisme-dupa-distrugerea-imperiulu.html