Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Cum se ajunge la sfințenie? Răspuns al Sfântului Ierarh Nectarie, mitropolitului Pentapolisului, făcătorul de minuni din Eghina

Când Sfântul Nectarie a fost canonizat, în anul 1961, într-o mănăstire din Sfântul Munte Athos s-au creat două grupuri de monahi. Unii acceptau sfințenia lui, alții o puneau la îndoială.

Văzând situația care s-a creat în mănăstire, starețul acesteia i-a adunat pe monahi într-o zi în sinaxă și le-a spus:

– Subiectul sfințeniei părintelui Nectarie nu va deveni pricină ca să ne pierdem sufletele, războindu-ne între noi. Am hotărât să ținem cu toții trei zile de post, în care cu multă rugăciune să îi cerem lui Dumnezeu să ne descopere dacă Gheronda Nectarie este Sfânt sau nu.

Într-adevăr, așa au făcut…

În a treia zi, în timp ce starețul se pregătea să coboare la slujba din biserică, s-a auzit o bătaie discretă în ușa chiliei lui și a intrat în chilie însuși Sfântul Nectarie!…

Când Sfântul a intrat în chilie, starețul l-a recunoscut imediat și căzut în genunchi, închinându-i-se.

Atunci Sfântul Nectarie i-a spus:

– Frate Athanasie (așa se numea starețul), du-te și spune-le părinților să nu se mai ostenească. Domnul mi-a dat darul sfințeniei și sunt Sfânt, făcător de minuni și izvorâtor de mir. Și să știi că Domnul m-a sfințit dintr-un singur motiv: eu întotdeauna iertam! (pe cei care îi făceau rău – n.trad.)…

 

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2018/09/blog-post_982.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

Notă: Să nu uităm că Diana are nevoie de rugăciune, căci peste 25 de zile va avea loc judecata ei particulară, înaintea lui Hristos!

Să ne rugăm pentru Diana, sora noastră întru Hristos, trecută în veșnicie…

Recomandăm:

CARTE de teologie ortodoxă: Uniți întru slujirea lui Hristos

3 Responses to Cum se ajunge la sfințenie? Răspuns al Sfântului Ierarh Nectarie, mitropolitului Pentapolisului, făcătorul de minuni din Eghina

 1. ion hodor says:

  Iertare,iertare,iertare!

 2. Mircea says:

  Adevarul care se intampla, dar noi nu-L vedem, este ca, cu pacatele noastre, noi rastignim pe Domnul Iisus Hristos ! Insa, cand ne cerem iertare si/sau cand iertam (dupa caz), HRISTOS INVIAZA !!!
  El inviaza in inima noastra !!!

 3. anador says:

  Un copil intră într-o cofetărie. Cere un pahar cu apă. Vânzătoarea îl refuză.
  — Da’ ce, aici e Crucea Roșie?, zice ea pe un ton arogant.
  Băiatul tace. Se uită spre vitrină.
  — Îmi puteți spune cât costă prăjitura asta cu ciocolată?
  — 2 lei, răspunde femeia plictisită.
  — Dar o prăjitură simplă?
  — 1,5 lei, țipă ea la copil.
  — Bine, vreau o prăjitură simplă.
  Ea îi aduce prăjitura și i-o trântește pe masă. Copilul plătește la casă. Apoi mănâncă prăjitura liniștit. Când vânzătoarea se duce să debaraseze, îi dau lacrimile. Copilul îi lăsase bacșiș 0,5 lei. Avusese bani suficienți, dar se mulțumise cu o prăjitură simplă.
  Viața frumoasă nu constă în a avea tot ce este mai bun, mai frumos. Ci în a trăi frumos față de semeni. A fi bun cu ei. De fapt, numai așa trăiești frumos față de tine. Și vei fi și tu și ceilalți fericiți! Nu dominând pe cei din jur vei fi în vârf, ne-a învățat Hristos. Ci iertând.
  “Dacă vrei să fii fericit o clipă răzbună-te, dacă vrei să fii fericit o viață iartă”.