Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Episcopul ortodox Artemie despre schisma ucraineană și patriarhia ecumenică schismatică

În această vară, când am fost în Creta, am avut bucuria ca duminică, 2 septembrie 2018, să ne rugăm împreună la paraclisul Sfântului Maxim Mărturisitorul din munții Cretei și cu o familie de ortodocși din Serbia, IT-iști de meserie, care locuiesc în Canada și care se aflau în Creta în concediu.
Zilele trecute, domnul Goran ne-a trimis link-ul de mai sus și traducerea în limba engleză a celor discutate acum o lună în eparhia condusă de vlădica Artemie; mai jos este traducerea în limba română (acest material nu înseamnă – cum vor spune cârcotașii de serviciu, că facem „reclamă” cuiva, ci este pur și simplu o mărturie ortodoxă):
Horepiscopul Naum: „Vlădica, aș vrea să vă întreb care este opinia Preasfinției Voastre despre această nouă schismă?”
Episcopul Artemie: „Care schismă?”
Horepiscopul Naum: „Cea dintre Patriarhia de Constantinopol și Moscova.”
Episcopul Artemie: „Nu vreau să mă ocup, să discut despre ea, devreme ce este vorba doar de politică, de ambele părți. Din păcate, acel conflict nu este despre vreo problemă crucială, ci mai degrabă despre luptă pentru putere și pentru întâietate, care are și va avea consecințe pe termen lung asupra Bisericii Ortodoxe, devreme ce aceste două centre, Constantinopolul și Moscova, sunt foarte implicate în scufundarea Ortodoxiei în erezia ecumenismului. Ei însă nu discută despre aceasta, conflictul respectiv nu are legătură cu Credința, ci cu puterea lumească.”
traducere din limba engleză de
pr. Ciprian Staicu