Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Importanța mărturisirii ortodoxe de credință

Sfântul Epifanie, episcopul cetății Constanției din Cipru, spunea: „noi nu suntem de același gând cu Dumnezeu când doar spunem că avem credință, ci doar atunci când vorbim cu respect despre adevăr (îl mărturisim cu prețul oricăror pericole – n.trad.), făcând aceasta spre folosul nostru duhovnicesc, ca să nu avem parte de moartea cea veșnică.”

Acest mare Sfânt din Cipru sintetizează literalmente lupta credincioșilor păstrători ai Sfintei Tradiții ortodoxe, care își mărturisesc credința în vremuri tulburi ecumeniste. Acest cuvânt al Sfântului Epifanie trebuie să îl ia în serios cei care îi mustră pe credincioșii tradiționaliști și le stau împotrivă cu argumente depășite și lipsite de fundament, pentru ca să îi oblige să tacă.

„Sunteți oi, nu păstori și desigur nu sunteți episcopi ai Bisericii”, ne spun. Prin urmare, cum îndrăzniți să vă asumați rolul de apărători ai credinței?

Sfântul Epifanie explică cu claritate de ce ne apărăm credința: nu pentru că are nevoie Dumnezeu de aceasta, ci pentru că noi avem nevoie de ea.

Mărturisirea de credință este una dintre condițiile sine-qua-non pentru câștigarea mântuirii noastre. Ea este parte a luptei întru pocăință (pentru păcatele noastre – n.trad.) pe care o ducem.

Sursa – https://synaksiorthodoxon.blogspot.com/2019/01/blog-post_52.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu