Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Sfântul Patapie nu a lăsat ereticii să se apropie de Sfintele lui Moaște

Convertire a unei „catolice”, care a cerut să primească Botezul Ortodox, după respingerea și certarea ei de către Cuviosul Patapie, când s-a apropiat să se închine Sfintelor lui Moaște

Anul acesta (relatarea este veche de peste 30 de ani – n.trad.) de Paști, am discutat în Sfântul Munte cu un gheronda evlavios, pe nume Martinian (de la Chilia „Tuturor Sfinților” din Kapsala, aparținând de Mănăstirea Pantocrator) și la un moment dat a venit vorba despre minuni contemporane.

Prilejul acestei discuții a fost minunea credinței ortodoxe care se întâmplă în fiecare an prin pogorârea Sfintei Lumini la Sfântul Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos. Gheronda Martinian ne-a povestit de o minune recentă săvârșită de Cuviosul Patapie, pe care o relatăm aici.

Gheronda avea o rudă care se mutase cu mult timp în urmă în Germania, iar acum de câțiva ani se întorsese în Grecia ca pensionar. Ruda lui se numește Gheorghe Z., iar în Germania s-a „căsătorit” cu o „papistașă” de acolo, fără ca mai întâi aceasta să se boteze ortodox! Desigur, au făcut nuntă… la ortodocși! Pe cei doi copii pe care i-au avut i-au botezat ortodocși, însă soția a rămas papistașă, cu toate că mergea la biserică în lăcașuri ortodoxe!

După ce s-au întors în Grecia, în vara anului 1985 s-au dus să își petreacă vacanța în Lutraki (regiunea Lorinthia) și de acolo au urcat într-o zi la Mănăstirea Cuviosului Patapie, pentru ca să se închine Sfântului. Primul a intrat în peșteră soțul, care s-a închinat Moaștelor Sfântului.

Dar când a intrat și „soția papistașă” și s-a apropiat să se închine, a căzut jos leșinată! Soțul a luat-o imediat în brațe și cu ajutorul altor pelerini aflați acolo au scos-o afară și au ajutat-o să își revină. După ce ea și-a revenit, au întrebat-o ce s-a întâmplat, iar ea uimită a răspuns:
Nu ați văzut, nu ați auzit? Sfântul m-a împins înapoi și mi-a spus: Cum tu, eretico, te apropii de mine?

Din acel moment ea a cerut să fie botezată ortodox, ceea ce s-a petrecut după o catehizare corespunzătoare, în parohia unde locuiau.

Acum ea vine ca ortodoxă și se închină cu evlavie în peștera Cuviosului Patapie și îi sărută Sfintele Moaște cu dor și cu recunoștință. Pentru că de când a primit Botezul Ortodox ea se simte alt om!

– Când mă rog, spune ea, Îl simt pe Dumnezeu ca pe Tatăl meu, în timp ce înainte nu simțeam nimic. Acum aprind candela în fața icoanelor de acasă, fac prescură, mă împărtășesc la biserică cu Sfintele Taine, citesc Viețile Sfinților și sufletul meu Îl simte pe Dumnezeu aproape de el. Cum să vă spun? Este foarte diferit de ce era înainte, am o certitudine că sunt lângă Dumnezeu. Și acest lucru îl datorez Cuviosului Patapie, căruia îi mulțumesc.
Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2019/01/blog-post_298.html
traducere din limba greacă de
pr. Ciprian Staicu