Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Vremea firescului și epoca nebunilor

FEREASTRA OVERTON: Tehnologia “sădirii” în conștiința umană a ceea ce, aparent, nu poate fi inclus

Update: am primit pe mail:

Dragă părinte Ciprian,

Îngăduiți-mi, în completare, un modest punct de vedere, al omului de știință: conceptul de Fereastra Overton propus de sociologul Joseph Overton  trasează din punct de vedere al științei comunicării o împărțire (ea preexistă în mod inofensiv în orice societate ce comunică!, nu e un lucru rău, dar poate fi rău folosit! ) pe 6 nivele de exprimare și înțelegere între persoane și grupuri sociale: incompatibil (interzis de regulă prin coerciție în societățile totalitare), radical (la limita tolerării), rezonabil-acceptabil (moral social), popular (masele largi), politic-legal (public restrins)  –  am citat pe  cercetătorul în științe sociale Lucien Cerise  de pe link  https://www.youtube.com/watch?time_continue=5502&v=vKFLLo3xaG8   min 1,29-1,32 cu tabel).

Din acestea derivă una din consecințe (la care face referire siteul aparatorul.md), cea rău folosită, este vorba de ingineria socială negativă (ingineria socială pozitivă este de dorit, deoarece educă națiunea către valorile comune: Hristos, Ortodoxie, iubire de neam și de țară, națiune, suveranitate, libertate, istorie națională, identitate individuală și etnică etc).

În fapt, se aplică proceduri de manipulare și tehnici aferente (influențări, fake-news, sondaje etc), respectiv se fac pași pentru a impune norme de vorbire politically correct în societate.

Consecința va fi un sistem de control al maselor prin introducerea unei grile de lectură autocenzurate și acceptarea unor idei prefabricate în afara țării și diabolizarea altora, care sunt structuri de rezistență cognitivă tradițională, de regulă.

Rezultă o poliție politică a spiritului detestabilă, întrucât îngrădește drastic libertatea de exprimare a omului și însăși mărturisirea Adevărului.

M.