Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Sfântul Ghelasie Mimul

Ghelasie (care este cunoscut și ca Ghenasios) îi provoca pe toți să râdă prin voioșia și prin giumbușlucurile lui. Era mim, adică actor de comedie.

Odată, când era perioadă de prigoană împotriva creștinilor, i s-a spus lui Ghelasie să îi batjocorească pe creștini, prefăcându-se că este catehumen.

El s-a îmbrăcat cu haine albe, a intrat în colimvitră și s-a prefăcut ca și cum s-ar boteza. Iar păgânii prezenți acolo râdeau.

În timp ce s-a afundat de trei ori a spus: Se botează robul lui Dumnezeu Ghelasie în numele Tatălui. Amin. Și al Fiului. Amin. Și al Sfântului Duh. Amin.

Însă de îndată ce a spus aceasta – odată cu cele trei afundări în apă – a devenit cu totul serios.

Acum sunt creștin! a spus el. A simțit harul lui Dumnezeu asupra lui în clipa aceea. Se vede că inima lui era nevinovată și simplă și a putut primi harul Sfântului Duh.

Și și-a susținut această experiență a încreștinării lui până la sfârșit. Pentru că de îndată ce conducătorii păgâni au văzut că a devenit serios și a mărturisit credința în Iisus Hristos, au rămas uimiți. Apoi s-au mâniat, căci în loc să își bată joc, au ajuns să fie ei batjocoriți. Iar Ghelasie, care înainte lua în râs Botezul creștinilor, acum batjocorea înșelarea păgânilor.

Chiar atât de tare s-au înfuriat păgânii încât l-au decapitat pe loc. Astfel fostul mim și măscărici Ghelasie a devenit Mucenic al lui Hristos și Sfânt al Bisericii.

Pomenirea lui anuală se face în data de 27 februarie.

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2019/02/blog-post_151.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

Notă: să mă ierte Sfântul că nu am apucat să traduc acest text de ziua lui, dar să nu ne uite în rugăciunile lui!