Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Care patimă este mai grea?

Se spune că odată un împărat era chinuit de gând: oare care este cea mai mare patimă a omului? Întotdeauna ajungea la concluzia că ar fi două patimi foarte mari: invidia și lăcomia. Așadar a vrut să facă un text, ca să vadă care dintre cele două patimi de mai sus este mai rea.

Deci, a luat un slujitor (un rob) al lui, care era vestit pentru lăcomia lui și un altul, cunoscut pentru invidia lui. Și le-a spus:

– Sunt foarte mulțumit de voi doi și sunt dispus să vă dau tot ceea ce vreți, orice îmi veți cere, cu diferența că ceea ce îmi va cere primul voi dărui dublu celuilalt.

A fost chemat cel lacom să ceară ceea ce vrea. Acesta însă tăcea, nu vorbea, gândindu-se că dacă va cere, de exemplu, de la împărat un milion de monede, împăratul îi va da celuilalt două milioane de monede. Așa că el tăcea și se dădea la o parte, să ceară cel invidios.

Invidiosul a acceptat să vorbească primul și a spus:

– Măria Ta, aș vrea să îmi scoți un ochi!

împăratul a rămas uimit de cererea ciudată a invidiosului, însă simultan a tras și concluzia. Și a spus:

– Nu există patimă mai cumplită ca invidia!!!

de Dimitrie Panagopoulos

predicator mirean ortodox din Grecia

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu