Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Ah, părinte, este bună și Spovedania, dar lumea nu ne lasă să ne mântuim…

Părintele Dionisie de la Mănăstirea Dionisiou, din Sfântul Munte Athos, spunea (referitor la o discuție cu un fiu duhovnicesc – poza cu femeia folosită mai sus este doar sugestivă pentru spovedanie):

„ – Ah, părinte, este bună și Spovedania, însă lumea nu ne lasă să ne mântuim. Ieși de la spovedit și din nou vezi și auzi aceleași lucruri, te smintești, te mânii, urăști, judeci pe alții…

– Tu nu vorbești cum trebuie. Hristos a spus că dacă ochiul tău te smintește, scoate-l, nu a spus să scoți ochiul celuilalt om. Vezi o femeie îmbrăcată provocator, este treaba ei, tu ai treaba ta. Scoate-ți ochiul înseamnă să îți cobori privirea, să nu privești prea mult în jur.

Dacă ești atât de neputincios și nici acest lucru nu îl faci, atunci nici nu da vina pe alții. Să spui către tine: nenorocitule, iubitorule de plăceri, desfrânatule, deci îți place păcatul! Omul desăvârșit, duhovnicesc vede și nu se smintește.

Cel care luptă împotriva ispitelor fuge cât poate de departe de cauza care le provoacă.

Cel nepăsător de a lui mântuire intră singur în locul păcatului și apoi… ceilalți sunt de vină pentru căderea lui. Justificarea… ca și Eva (șarpele m-a pus).

Știi câte astfel de situații am întâlnit, în care cu prilejul unei ispite oamenii înșiși au învățat să se roage și trăind în rânduială și cu răbdare i-au câștigat și pe ceilalți?

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2019/04/blog-post_310.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu