Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Cum să ajungi să te rogi pentru vrăjmașii tăi?

Începe de la cei pe care îi iubești cel mai mult, să zicem de la copiii tăi. După ce te rogi pentru ei continuă cu ceilalți membri ai familiei tale. Apoi roagă-te pentru cei care se află în jurul tău, pentru vecini. Apoi roagă-te pentru locuitorii din orașul în care locuiești. Mai există și alte orașe sau sate în țara ta, nu doar cel unde stai tu.

Să te rogi pentru toți cei care locuiesc în țara ta. Însă această țară nu este unica din lume. Și ea este înconjurată și de mulți dușmani.

Roagă-L pe Dumnezeu să le îmblânzească inimile acestor dușmani, ca să nu poată să uneltească și să facă vreun rău țării tale.

Acum, după ce te-ai rugat pentru țara ta întreagă au rămas numai dușmanii tăi personali. Nu îi exclude din rugăciunea ta.

Roagă-L pe Dumnezeu să umple inimile lor de bunătate și mintea lor de înțelepciune.

Vezi? Așa ajungi să te rogi și pentru dușmanii tăi.

(Sfântul Gavriil Mărturisitorul și

cel nebun pentru Hristos,

din Georgia)

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2019/04/blog-post_453.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu