Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Cu Hristos și în noul an bisericesc…

Pentru că suntem în 1 septembrie, Asociația „Prietenii Sfântului Efrem cel Nou” urează tuturor ortodocșilor ani petrecuți în dreapta credință, spre mântuire, iar tuturor celorlalți oameni cunoașterea și trăirea în Ortodoxie, spre mântuire!

Mi-a trimis cineva un link cu un articol destul de recent (https://ortodoxinfo.ro/2019/05/15/lupta-lui-mihai-silviu-chirila-cu-apocalipticii-analiza-ultimului-sau-articol/), iar unul dintre comentarii spune așa:

„O nelămurire…
Părintele Theodoros Zisis spune că dacă îl pomenește pe Episcopul ecumenist, înseamnă să mărturisească că are aceeași credință cu el( cu ecumeniștii). Adică, dânsul spune că prin comuniunea cu ei ,ar avea credință identică cu a lor.
Cine spune asta?
Părintele Theodoros Zisis, un luptător de marcă împotriva ecumenismului, și un om cu un profund cuget ortodox.
Atunci, dacă la dânsul este valabilă această afirmație,cum de ea nu rămâne valabilă și pt. toți ceilalți creștini ortodocși care rămân în comuniune cu ecumeniștii?!
Repet,Părintele Theodoros Zisis afirmă că ar avea aceeași credință cu ei, că ar fi ca ei,dacă ar păstra comuniunea cu ei.
În fapt,nu dânsul învață așa ,ci Sfinții Părinți învață așa,Biserica învață așa.
Acuma…,Părintele Sava spune același lucru,în esență, și anume ,că cei aflați în comuniune cu ecumeniștii, cu erezia,sunt și ei ecumeniști,pt. că ,prin comuniune, au aceeași credință cu ecumeniștii, exact cum spune și Părintele Theodoros.
Atunci de ce Părintele Sava este acuzat de schismă, iar Părintele Theodoros nu?
Amândoi au aceeași învățătura,cu diferența că unul o aplică la virgulă,iar celălalt nu. Adică unul face ce spune ,iar celălalt învață despre ce celălalt pune și în practică.
Adică amândoi învață la fel,doar că nu pun în practică la fel.
Nu am scris ca judecată,ca acuzare,ci este doar o constatare.
Iar ,,părtășia la erezie ” ,nu există la Sfinții Părinți ,în variantă ,,chirilistă” sau ,,împărătească”, ca învățătură. Că așa,… nu s -ar mai îmbolnăvi nimeni de erezie, iar cel cu cuget ortodox s-ar putea ruga cu oricine,că pe el nu l-ar afecta,iar în Biserică ar putea conviețui o mulțime de oameni ,fiecare cu crezul și mărturisirea lui de credință…,din iconomie.
Nu ar mai conta ce crede unul sau altul,…,ar fi unitate în diversitate,adică tocmai ,,părtășia la erezie ” în variantă ,,împărătească”.”

Mai bine de atât nu cred că o putea spune cineva. Slavă Domnului!

Rog pe fratele Vasile Vieru (alias saccsiv), dacă dorește, când vrea să îmi trimită un mail la adresa ciprioan@yahoo.com cu eventualele întrebări, nelămuriri și acuzații la adresa mea sau a părintelui Sava. Le vom răspunde argumentat, după putință (poate să îl și publice, combată etc unde și dacă dorește), tocmai pentru faptul că nu ne considerăm „grupare”, nu avem relații și tentacule ca alții, nici nu obligăm pe nimeni – nici măcar nu îndemnăm – să facă, să scrie, să citească sau să nu citească ceva etc, ci legea de aur după care ne conducem este că fiecare om este creat de Dumnezeu liber și răspunde de modul în care își folosește libertatea.

Acest demers nu este vreo încercare de „racolare” a cuiva (în viața mea nu am făcut așa ceva și nici nu voi face, căci Centrul Unic al tuturor este Hristos, nu altcineva), ci o abordare sinceră a unor oameni care duc o luptă reală împotriva sistemului antihristic. Că mai greșim, fiecare la rândul său, este clar, căci oameni suntem. Eu mi-am cerut iertare public de foarte multe ori pentru greșelile mele, m-am străduit să le îndrept și m-am ferit să răspund la multele calomnii cu aceeași monedă tocmai pentru faptul că în panoplia satanei găsim calomnia, în a lui Dumnezeu nu.

Suntem fii ai Bisericii lui Hristos și nu vrem să cădem nici în erezie, nici în schismă. Dacă am greșit cu ceva și ni se demonstrează, cu bun simț și demnitate, acest lucru ne vom strădui să reparăm, tocmai pentru că nu vrem nimic altceva decât să ne mântuim.

Spor la tot lucrul bun și să ne mântuim cu toții, înțelegând că satana este atot-viclean și că doar pe el trebuie să îl urăm, să ne ferim de lucrarea lui și de vreo cârdășie cu el.

Cu respect pentru toți nevoitorii întru Adevăr,

pr. Ciprian Staicu