Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Cel care slujește cu ereticii mai este ortodox?

Am primit pe mail un link, în engleză: https://orthochristian.com/128569.html

Din fericire nu a mai fost nevoie de muncă de traducere, căci știrea există și în limba română: https://spzh.news/ro/news/68737-delegacija-rumynskoj-cerkvi-posetila-prestolynyj-prazdnik-khrama-upc-v-chudeje

Ideile importante – desigur în afara faptului că a fost o sărbătoare cu multă lume, sobor impresionant etc etc:

1. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ÎPS Longhin Jar, ca protos.

2. O delegație din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat la acest praznic.

3. Protopopul Aurel a ținut cuvântul de învățătură, la Sfânta Liturghie, desigur cu binecuvântarea ierarhului eparhiot.

Concluzii:

1. Am căutat cine este acest protopop, iar din multele poze este clar că este vorba de protopopul Aurel Goraș al protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (că este un protopop harnic, cu o bogată activitate gospodărească, se vede din articolele de pe internet, cinste lui).

2. Este clar că protopopul ecumenist a slujit cu vlădica Longhin, este clar că a fost respectat ca un oaspete de seamă al gazdei, fiind primul preot din stânga ierarhului, la Sfânta Liturghie. Este clar că s-au împărtășit împreună. Este clar că protopopul ecumenist a ținut cuvântul de învățătură (nu este clar de ce în poza lui oficială de la protopopiat are părul alb, iar în cea din altar se vede că are părul castaniu – probabil că s-a vopsit nițel, dar acesta nu este păcat de moarte, cu toate că este o apucătură îndeobște cam femeiască).

3. Deci turma arhiepiscopului Longhin a ascultat predica unui ecumenist. Cu siguranță nu i-a îndemnat să își trădeze credința – articolul în engleză chiar se și încheie cu informații împotriva schismei din Ucraina – ci le-a spus ce a avut de spus.

4. Acum câțiva ani, datorită predicilor lui puternic antiecumeniste, vlădica Longhin a primit interdicție a sluji în Moldova – cât de clară sau de voalată a fost, ÎPS Sa știe, important este că pentru Mitropolia Moldovei, după sinodul din Creta, el a fost persona non grata.

5. Vlădica Longhin Jar NICIODATĂ nu s-a îngrădit de erezie. Absolut niciodată. Acolo și nu numai a fost în mare vogă „teologia cugetului ortodox.” Și mai este, că „dă bine.”

Cu atâtea informații în față, din păcate putem spune că al doilea „pilon” (după mitropolitul Serafim de Pireu) și sprijin și mare ierarh mărturisitor al ereticilor chiriliști din România, iată că slujește și îi are la mare cinste pe ereticii ecumeniști români. Este alegerea lui, însă a se mai spune că este ierarh ortodox mărturisitor nu mai are nicio bază patristică sau reală, ci este anulat prin fapte.

Așadar, știrea de fapt arată că ÎPS Longhin slujește fără nicio grijă cu ereticii ecumeniști, se împărtășește cu ei, îi pune să predice în eparhia lui, îi ia în brațe, îi iubește, îi binecuvântează. Mai se îndoiește vreo ființă rațională că acest ierarh este de fapt ecumenist?

Să îi dea Dumnezeu pocăință și curaj pentru ca ceea ce mult a spus cu cuvântul să ajungă să și împlinească practic, îngrădindu-se de erezie.

Cei care ne-am îngrădit de erezie nu „ne căutăm” episcop, noi știm din ce eparhie facem parte (la fel ca cea în care am fost până în 2016), doar ca acum eparhiile respective sunt sub stăpânirea unor „minciuno-episcopi”, adică episcopi eretici (conform Canonului 15 al Sinodului I-II Constantinopol). Spunem aceasta pentru cei care – ocolind evidența realității din știrea de mai sus – vor sări mai în sus că nouă nu ne trebuie episcopi și că suntem împotriva ierarhiei. Doamne ferește! Suntem doar împotriva ereziei și dorim pocăința ierarhiei ecumeniste și pacea în adevăr, în Biserica lui Hristos!

Redacția