Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

28. Doctori-psalți (ceva obișnuit în Grecia)

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi!

Când am slujit în Grecia (2004-2010) am cunoscut un doctor stomatolog, Apostolos, un om minunat, care în timpul liber era un ieropsalt desăvârșit. În antecamera cabinetului lui avea o bibliotecă cu cărți sfinte. Acolo „am făcut cunoștință” cu Sfântul Antim din insula Hios (în secolul al XX-lea), cu Sfinții Rafail, Nicolae și Irini din insula Lesvos, cu Sfânta Muceniță Marcela din Hios etc.

Odată am făcut vreo câteva zile gargară, după spălarea danturii, cu țuică (fără a o înghiți ulterior, desigur), pentru dezinfectarea cavității bucale – așa auzisem undeva că este bine a face. Cred că țuica a fost prea tare – din aceea ardelenească – pentru că am făcut o infecție a gingiilor, care mi s-au umplut de puroi. M-am dus la dr. Apostolos (în orașul Veria) – care pe preoți și familiile lor îi trata stomatologic gratis – și când m-a văzut, mi-a zis: degeaba vă fac anestezie, că tot veți simți intervenția. Așa că acum veți suferi nițel ca martirii. Și mi-a curățat gingiile, în sunet de muzică psaltică (la casetofon) și icnete de durere (din partea pacientului). Dar am scăpat de infecție și mi-am păstrat dinții în gură. Deocamdată.

Mai jos aveți cazul unor medici și asistenți de la un spital (Clinica Nr. 3 a Spitalului Sotiria, adică Mântuirea), unde sunt aduși mulți din cei presupus a fi bolnavi de noul virus (de fapt iradiați de 5G, distruși de vaccinuri etc) care au petrecut așa noaptea Învierii, neputând merge – datorită interdicției oficiale – nici la capela ortodoxă a spitalului respectiv:

Hristos a înviat!

Adevărat a înviat Domnul!

pr. Ciprian