Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

B.O.R. la nivel înalt, în „stare de alertă”: unul dintre capii ecumeniști se trezește și începe să slujească lui Hristos!

Aseară spuneam că ÎPS Teodosie al Tomisului nu va scăpa de lepădarea fraților lui întru arhieria îmbâcsită de ecumenism. Dar nu mă așteptam să fie Patriarhia așa de rapidă. Câtă alertă, domnule…

Știrea spune așa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/reprezentantii-bor-se-delimiteaza-de-gestul-arhiepiscopului-teodosie-care-a-impartasit-copii-cu-aceeasi-lingurita-1308482

Pe site-ul basilica al Patriarhiei nicio vorbă… Un duh mut și surd pe acolo?

Analiză ortodoxă (sau măcar câteva gânduri):

1. Cei de la digi sunt specializați pe sport, dar acum sportul fiind în vacanță încearcă să joace fotbal cu subiectele teologice. Modul lor de abordare este execrabil. Punct.

2. Vlădica Teodosie se pare că se trezește din „somnul cel de moarte.” Încet, dar sperăm sigur. Îi transmit că slujirea adevărată a lui Hristos începe cu mărturisirea credinței ortodoxe – așa cum a jurat la hirotonirea ca arhiereu – și are ca finalitate mucenicia pentru Hristos, dacă va fi vrednică acea persoană de o asemenea dragoste (dacă va vrea să I-o arate Domnului).

3. Patriarhul Daniel este de o diplomație exemplară (se exprimă printr-un personaj laic, care are lipici la mass-media). Dacă ar fi greșit cu adevărat ÎPS Teodosie, de ce nu apare pe basilica nimic? Să nu uităm că nu există „capi ai Bisericii”, ci toți episcopii sunt egali, iar ierarhul unei eparhii nu are mai presus de el decât pe Hristos.

4. Sfântul Ignatie Teoforul (secolul I) – adică ierarh ortodox, nu oricine – spunea: „unde este episcopul, acolo este Biserica, iar unde este Biserica, acolo este episcopul.” Desigur, Sfântul Ignatie nici nu putea concepe și nici nu există în opera lui referiri la episcopi eretici, tocmai pentru faptul că în primele secole creștine clericii – mai ales ierarhii – erau aleși de către popor dintre cei mai sfinți oameni din rândul poporului însuși, deci căderea lor în erezie era un fapt de neîntâlnit.

5. Ce ar fi de „lămurit” în viitorul apropiat, conform purtătorului de cuvânt al Patriarhiei mute? Modul de lepădare totală de Hristos euharistic? Adică oamenii prezenți la slujbă au aplaudat – la propriu – curajul mărturisitor al ÎPS Teodosie, iar Patriarhia se leapădă de el? Adică de cine se leapădă? De poporul pe care el îl păstorește. Și Patriarhia se leapădă doar de acel popor sau și de restul poporului român? Răspunsul vă aparține.

Urăm lui vlădica Teodosie curaj mărturisitor, scuturare de toate ereziile ecumeniste pe care le mai are la purtător și să ne dea și nouă Dumnezeu în România aflată în stare de „alertă” un ierarh care drept învață cuvântul adevărului.

pr. Ciprian Staicu