Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Etapa 1 a „operațiunii bunicii noștri” s-a încheiat…

Ieri, 18 noiembrie 2020, cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Maicii Domnului și cu ocrotirea Sfântului Arhanghel Gavriil, am fost în comuna Ceru Băcăinți, din județul Alba, la 5 bunici și bunicuțe. Vă mulțumim pentru sprijinul financiar. S-au strâns aproape 4.000 RON, așa că am putut lua cam tot ce le trebuie pentru o perioadă.

Am încărcat dis de dimineață tot ce am luat (cam un sfert din ele sunt în poza de mai sus): alimente de bază, conserve, saci cu cartofi, obiecte de uz casnic, de curățenie, de igienă personală, o mașină de spălat și un butoi „respectabil” – 140 litri (ultimele două speciale pentru tanti Fica, cu care am vorbit din timp la telefon și, cu un bun simț voievodal, ea mi-a spus că tare i-ar prinde bine o mașină simplă de spălat, că nu prea mai poate spăla cu mâinile; am luat o mașină Albatros, semiautomată, cu alimentare din butoiul respectiv… fântâna de unde trebuie să aducă apă o veți vedea mai jos)

  1. Jurj Fica din Fântânele (jud. Alba)

Am vorbit din timp cu viceprimarul Ciprian, care ne-a oferit ajutorul fratelui Sorin, cu care am mers la toți acești bătrâni. Cu un jeep micuț și vechi am urcat pe niște drumuri ce păreau imposibile. S-a întâmplat o minune: exact ieri, cu câteva ore înainte să ajungem noi, s-a degajat un drum inaccesibil, cu ajutorul unui buldozer. Desigur, acest lucru nu avea, în logica omenească, nicio legătură cu umila noastră vizită, ci cu Pronia lui Dumnezeu, Căruia Îi mulțumim.

Am mers în tandem cu două mașini, cât ne-a permis drumul. Apoi am lăsat familia într-un loc minunat, am încărcat o parte din lucruri (inclusiv mașina de spălat; butoiul a rămas să fie dus vineri de cineva din sat) și am luat-o pe coclauri cu Suzuki Samurai (mic, vechi, dar vânjos, care și-a făcut datoria). Dacă nu era deschis drumul, puteam ajunge doar la vreo 3 km de casa bătrânei Fica. Însă Bunul Dumnezeu ne-a ajutat și am ajuns aproape de casa ei, trebuia trecută pe jos, prin tină, doar o vale și un delușor.

La vreo 100 m de casa ei am văzut și fântâna (adâncă de vreo 3-4 metri), de unde va lua apă și pentru Albatros, până vom rezolva – noi sau alții – ceva mai direct (să aducă apa înspre casă).

În curte am văzut și acest grajd surpat de vremuri, pe care acum un verișor al bunicii Ficăi îl transformă în lemn de foc. Mai este de lucru o grămadă, iar ajutorul pleacă peste câteva zile.

(între acest loc și casa Ficăi este o vale adâncă)

(cam la distanța de unde am făcut poza aceasta este fântâna Ficăi)

Tanti Fica este văduvă de peste 10 ani. Au fost – ea și soțul ei – o familie vrednică, harnică, dar acum tanti Fica a rămas singură, dar nu se plânge. Sărmana, chiar ieri de dimineață a căzut pe spate și când am ajuns noi avea ceva dureri la o coastă. Dar se ținea tare și s-a bucurat mult că am stat nițel de vorbă, nu doar am venit, am adus și am plecat.

M-a rugat să îi dau un sfat ca să se rezolve cea mai mare problemă de acum: văcuța ei nu prea dă lapte. Așa că ne rugăm Sfinților Trifon Mucenicul și Modest patriarhul să o ajute pe Dăruța, ca stăpâna ei are nevoie de rodul ei.

2. Stoica Gheorghița

Ne-am întors cu jeep-ul cel micuț la familia mea și la a doua bătrână s-au dus fetele. Că nu încăpeam și oameni și daruri. Au mers cu mașina, apoi pe jos și au ajuns la o sărăcie lucie:

Tanti Gheorghița, născută în anul 1935, era de câteva zile bolnavă în pat. Locuiește cu băiatul ei într-o zonă foarte izolată, pe alt deal decât cel al casei Ficăi. Frig în căsuță, ușa veche nu se închide, dar dragoste și nădejde între cei patru pereți. Bătrâna nu se plângea de frig, dar nouă ni s-a frânt inima că prin ușa casei ei bate vântul. Dumnezeu să îi dea sănătate! Acolo sus nu ajunge covid-ul, ci mila lui Dumnezeu!

3. Giurgiu Floarea

Apoi am mers cu ambele mașini la trei familii care stau… la drum. Așa am cunoscut-o pe Floarea, născută în anul 1945, femeie încă în putere, cu multă credință în Dumnezeu, care își duce traiul în condiții modeste.

Ne-am bucurat să vedem pe pereții caselor lor multe icoane, mai vechi sau mai noi, dovada că nici ei nu au uitat de Dumnezeu, dar nici Dumnezeu de ei.

(icoană veche a Sfintei Parascheva)

Am lăsat și noi o icoană a Sfântului Arhanghel Gavriil la tanti Fica, pentru ca să o ajute cu harul lui Dumnezeu și să ne călăuzească pașii data viitoare când vom merge, cu forțe noi și cu mai mult timp, să și muncim ceva întru ajutorarea lor.

Ultimelor două familii (soț și soție) – Dușa Doina și Traian, precum și Bota Adrian și Ortansia – le-am călcat pragul după înserat, de aceea vizita a fost foarte scurtă, nădăjduind ca să le fie de folos ce le-am dus din partea noastră și a voastră a tuturor și să îi mai putem ajuta și data viitoare.

Așadar, mulțumim din cer și până în pământ lui Dumnezeu că ne-a ajutat, cu vreme bună și cu soare, iar tuturor celor care au sprijinit această vizită creștinească Domnul să le răsplătească înmiit.

Urgența maximă acum este ușa casei bătrânei Gheorghița. Am vorbit și cu viceprimarul, i-a spus de ea. Trebuie rezolvată urgent. Vă rugăm să luați legătura cu cine știți și cumva să se rezolve înainte de venirea iernii. Să stai iarna cu ușa deschisă, în vârf de deal, nu cred că își dorește nimeni. Așa că lăsați impresiile generate de acest articol și încercați să sunați la primăria de acolo, faceți ce este nevoie CA SĂ SE REZOLVE! Așa fac creștinii, nu doar storc lacrimi de crocodil în timp ce aproapele bolnav stă în frig. Și nu mai putem acum să spunem că… NU AM ȘTIUT!

Cu nețărmurit respect,

pr. Ciprian, familia și

toți prietenii Sf. Efrem cel Nou

P.S. – la primăvară, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom merge iar, mai mulți bărbați – poate facem rost și de o mașină de teren – să muncim, să reparăm, să sprijinim unde este nevoie. Primăria acum repară drumurile, familiile acestor bătrâni îi ajută și ele cum pot. Respectăm tot ceea ce ei toți fac și ne-am bucura să ne aducem și noi creștineasca noastră contribuție, pentru mântuire, nu pentru altceva. Iar mântuirea noastră depinde de aproapele nostru!

Dacă nu îi puteți ajuta pe cei de mai sus, ajutați pe alții, iar dacă o faceți deja, nu vă opriți. Viața trece și vine Judecata și numai cine a făcut milă va avea parte de Milă! Hristos să vă bucure, în ieslea Bethleem-ului inimilor voastre!