Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Am găsit un site tare fain!

http://gheorghecalciu.ro/

Notă: este de citit acolo foarte mult material și de luat aminte pentru mântuire, sunt și interviuri, predici, audio, video etc.

Îmi aduc aminte că în anul 1998, în 18 decembrie ajungeam în S.U.A., ca membru al unui cor format din tineri studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Părintele stareț Melchisedec, de la mănăstirea Cota 1000 (detalii la adresa: https://www.crestinortodox.ro/manastiri/manastirea-inaltarea-domnului-cota-1000-117479.html) ne-a dus acolo.

Am petrecut 3 săptămâni pe coasta de est a SUA, susținând zilnic concerte de colinde în parohii românești, rusești și grecești. Părintele stareț ne-a plătit celor 30 de membri ai corului toate cheltuielile, iar noi am strâns din donațiile din concerte aproape 80.000 de dolari, din care a plătit tot drumul nostru, iar cu ce a rămas a construit chiliile de la mănăstire. A fost o amintire plină de momente minunate!

Când am ajuns la Washington D.C. (înainte de Bobotează, 1999), am stat două zile în acest oraș și am cântat și în bisericuța unde slujea pe atunci pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa. Nu știam multe despre el în acea vreme, dar îmi aduc aminte că ne-a întâmpinat – ca unul care fusese înaintea celei de-a doua detenții profesor la Seminarul Teologic din București – cu cuvintele: „vă știu eu pe voi, tineri teologi, faceți multe prostii, sunteți greu de ținut în frâu.” Se vedea că a fost mereu o mână de fier, hotărâtă, în sensul cel mai bun al cuvântului, de aceea a și ajuns un așa mare iubitor și mărturisitor de Hristos.

Peste ani, după ce am citit cartea despre „Viața” lui, scrisă la mănăstirea Diaconești, și după ce am vizionat la Bacău, la lansarea oficială, filmul documentar „7 cuvinte”, am găsit o poză prin bibliotecă, cu noi, corul bărbătesc, avându-l în mijlocul nostru, după Sfânta Liturghie, în fața Sfântului Altar, pe pr. Gheorghe Calciu. Așa a vrut Dumnezeu atunci ca primul din dreapta lui să fiu eu. Nu mă mândresc cu aceasta, repet, nu știam exact lângă ce fel de titan al Ortodoxiei stau, dar găsind poza am fost cuprins de o imensă recunoștință față de Dumnezeu și i-am promis pr. Gheorghe Calciu în gând că viața mea va fi înmănuncheată cu strădania întru cinstirea Sfinților Noi Mucenici din închisorile comuniste, nădăjduind să ne mântuim, cu rugăciunile lor.

Îți mulțumim, Părinte și Sfințite Noule Mărturisitorule Gheorghe, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!

Am pus și un link permanent pe site-ul Asociației către acest site frumos.

Bonus:

Preoția și suferința umană (cuvântul 5)

Iertarea (cuvântul 7)

Cineva îmi spunea ieri că aceste cuvinte, „5 si 7 mi se par obligatorii de citit și recitit de către orice ortodox.” Așa o fi.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

pr. Ciprian Staicu