Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Al treilea

O mamă credincioasă și-a însoțit fiul, care mergea să se înscrie la gimnaziu și să locuiască în internat, cu următoarele cuvinte:

– Să nu uiți niciodată, fiul meu, că întotdeauna ești „al treilea”

Ca să își aducă aminte în fiecare zi sfatul mamei lui, copilul a scris cu litere frumoase pe un carton: „sunt al treilea” și l-a agățat în camera lui.

A avut mult succes la școală și a terminat primul (cu notele cele mai bune) gimnaziu, deci a fost premiat ca fiind cel mai bun elev al acelui gimnaziu (n.trad. – sistemul educațional la greci este diferit de al nostru: ciclu primar: clasele 1-6, gimnazial: clasele 7-9, liceal: clasele 10-12).

În seara de după premiere l-a vizitat un prieten care, de îndată ce a văzut cartonul respectiv, i-a spus:

– Acum ești deja primul! Nu ești al treilea, așa cum ți-a spus mama ta… Deci, i-a jos de acolo cartonul acela…!

Elevul premiant a zâmbit și i-a spus:

– Prietene, sensul acestui carton este altul… Mama mea voia să spună că întotdeauna să mă gândesc mai întâi la Dumnezeu, apoi la ceilalți oameni și doar în al treilea rând la mine însumi…

Sursa – http://trelogiannis.blogspot.com/2021/11/blog-post_36.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu