Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

SCRISOARE DESCHISĂ către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

sinod-bor

            Prea Fericirea Voastră,

            Înaltpreasfințiile Voastre,

            Preasfințiile Voastre,

Pentru că la avizierul sediului Patriarhiei Române s-a anunțat că de vineri, 28 octombrie 2016, va începe sesiunea de toamnă a întrunirii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și pentru că această întâlnire a fost așteptată cu mare emoție, dar și neliniște și îngrijorare de către majoritatea membrilor Bisericii Ortodoxe Române – cler, monahi, monahii și mireni – Vă rog, ca pe niște părinți ai noștri și apărători ai Ortodoxiei neamului românesc, așa cum ați jurat în momentul hirotoniei întru treapta de arhiereu, să nu ignorați strigătul de durere al acestui neam, care se simte împins cu o forță demonică în iad datorită batjocoririi eclesiologiei și a hristologiei ortodoxe prin sem-narea documentelor sincretiste ale Adunării din Creta, numită pe nedrept ”Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe.” (iunie 2016)

  Lunile care au trecut de la încheierea acestei Adunări de tristă amintire, căreia însăși Maica Domnului îi stă împotrivă – dovada fiind minunea petrecută în insula Andros cu icoana Panaghia Myrovlitissa, care după terminarea Sinodului nu a mai izvorât mir, ci duhoare, fapt încheiat atunci când părinții acelei mănăstiri au întrerupt pomenirea Arhiepiscopului Ieronim al Atenei la Sfânta Liturghie – deci această perioadă din iunie până în octombrie a fost marcată de două tendințe:

 1. strădaniile clericilor, ale monahilor și ale mirenilor de a afla exact ce s-a semnat în Creta și dacă și cum a fost pângărită Ortodoxia de reprezentanții ei, lucru care poate să ne contamineze pe toți, ca mădulare ale aceluiași Trup al lui Hristos;
 2. atitudinile și hotărârile arbitrare luate de unii ierarhi ortodocși români – cuprinși de ispita liniștirii, adică a celui de-al treilea tip de ateism (conform învățăturii Sfântului Grigorie Palama) – de a închide gurile celor care au cerut un singur lucru: să li se spună dacă păstorii turmei încă o apără sau au dat-o pe mâna lupilor.

Pentru că avem o singură viață și vom da seama de ea, nu ne temem de cei care folosesc toiagul pentru a ologi oile turmei lui Hristos, ci ne temem să nu ne încredințăm sufletele în grija celor care au pierdut succesiunea apostolică prin semnarea recunoașterii tuturor ereziilor ca biserici, la Adunarea din Creta.

O doamnă din Timișoara l-a întrebat pe Înaltpreasfințitul Ioan Selejan ce anume s-a semnat în Creta, iar răspunsul – surprins de camera video – a fost că acolo nu s-a schimbat nimic, iar recunoașterea ereticilor ca biserici a fost ”o soluție amiabilă.” Să ne ierte Dumnezeu, dar Ortodoxia nu înseamnă încheierea unei polițe de R.C.A. sau despăgubirea cuiva după un accident, adică rezolvarea amiabilă a situației. Ortodoxia este calea vie și veșnică spre îndumnezeire, nu este un neo-protestantism sentimental, care nu are nici un fundament biblic ori patristic.

Un cunoscut de-al meu a aflat de la duhovnicul lui – preot în Eparhia Buzăului – că la ultima adunare eparhială preoții de acolo au fost informați că nu trebuie să își facă griji, că s-a găsit o interpretare ortodoxă a textelor problematice din Creta. Cred că oricine – aflând o asemenea interpretare, oricare ar fi ea – va spune, cu și în numele lui Hristos: ”Vă rătăciți, neștiind Scripturile”!

Dacă la sfârșitul lui iunie 2016 erau câțiva oameni care au fost șocați de rezultatul Adunării din Creta, acum sunt de sute sau de mii de ori mai mulți, iar poporul credincios – adevăratul apărător și garant al credinței ortodoxe (conform Enciclicii Patriarhilor Răsăriteni din anul 1848) – nu mai acceptă să rămână la nivelul unei ascultări lipsite de Adevăr. De patru luni mă străduiesc să îi liniștesc pe cei care s-au smintit la culme datorită trădării Ortodoxiei din Creta, îi îndemn să rămână în Biserică, să se roage pentru ierarhii semnatari, să aibă o atitudine demnă în mărturisirea adevărului, să nu se lase biruiți de mâhnire sau de mânie, să nădăjduiască în posibilitatea ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să recepteze negativ hotărârile din Creta. Iar ca mine sunt din ce în ce mai mulți părinți, eu fiind ultimul și cel mai nevrednic dintre ei. Nu suntem oameni sfinți, dar nici Iude nu vrem să fim.

De aceea Vă rugăm ca la sesiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să luați în discuție ceea ce s-a petrecut în Creta și nădăjduim să hotărâți următoarele:

 1. Retragerea semnăturilor puse pe documentele din Creta.
 2. Ieșirea Bisericii Ortodoxe Române din panereticul Consiliu Mondial al Bisericilor (de fapt al ereziilor).
 3. Condamnarea clară și încetarea oricăror rugăciuni în comun cu eterodocșii.
 4. Scoaterea ecumenismului din planul de învățământ teologic liceal și universitar ortodox.
 5. Condamnarea și anatematizarea panereziei ecumenismului și a tuturor ramurilor ei.

  Noi Vă suntem datori cu ascultarea, Preasfințiile Voastre îi sunteți datori lui Hristos și nouă cu apărarea adevărului. Vrem ca această țară să rămână ortodoxă, nu ecumenistă. Reamintim faptul că hotărârile Adunării din Creta nu au fost semnate de 33 de ierarhi din cei 165 prezenți, că ele NU sunt recunoscute de peste 50% din toți ortodocșii din lumea aceasta și că teoria ramurilor și ecumenismul în general au fost anatematizate cu 33 de ani în urmă, adică în anul 1983, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din exil.

Știm că țara cea mai pervertită și mai adâncită în ecumenism la ora actuală este România; suntem un trist exemplu pentru toți ortodocșii. Însă lucrurile nu mai pot continua așa. Dumnezeu o cere, iar noi trebuie să facem voia Lui. Ecumenismul este panerezie, iar orice ortodox conștient îl va refuza din tot sufletul. Iubirea față de eterodocși nu trebuie amestecată cu minimalismul dogmatic și cu abaterile de la Ortodoxia Sfinților Părinți.

Ne rugăm pentru toți membri Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Dumnezeu să reverse har peste aleșii Lui, peste păstorii neamului, spre mântuirea noastră a tuturor !

Sf. Gheorghe,

26 octombrie 2016

Cu fiiască supunere

față de toți mărturisitorii Adevărului-Hristos,

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

30 Responses to SCRISOARE DESCHISĂ către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

 1. Ciungu Ion says:

  Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să fie mult slăvit, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!
  Frate Ciprian,
  Această scrisoare deschisă ați trimis-o cumva și în scris, pe hârtie, la destinatari ?
  Kirie eleison!

 2. Iuliabur says:

  Sa ne ajute Domnul si Maica Domnului!

 3. Marius Sebastian says:

  Parinte duhovnic redactati o scrisoare asemanatoare, prin care sa combateti punctele enumerate mai sus. Sa o cititi in Biserica, si la final sa o semnam si noi mirenii. Apoi sa trimitem la Episcopie, Mitropolie sau la Patriarhie. Doamne ajuta.

 4. ovidiu says:

  SLAVA VESNICA PREA SFANTEI TREIMI SI MAICII DOMNULUI!
  Prea cuvioase parinte ,sunt din Moreni ,jud. Dambovita ,si a-si dori sa semnenez aceasta petetie .Cum se procedeaza ?
  MAICA DOMNULUI SI TOTI SFANTII SA VA DEA PUTERE SA LUPTATI PANA LA SFARSITUL SI INDEPARTAREA DEFINITIVA A EREZIEI ECUMENISTE!

 5. Parascheva says:

  Mântuieşte, Doamne, şi miluieşte pe dreptcredinciosul tău popor. Supune sub picioarele lui pe tot vrăjmasul şi potrivnicul şi sădeşte în inima lui cele bune şi de pace pentru sfânta Biserică; ca să vieţuim, prin liniştea lui, viaţă lină şi fără de gâlceavă, în dreapta credinţă, în deplina creştinătate şi curăţie. .Amin!

 6. Daniela Caragacian says:

  Consider ca aceasta scrisoare trebuie citita de orice bun crestin ortodox! Poporul trebuie informat prin toate mijloacele de comunicare : mass-media, internet etc.
  Să se organizeze un referendum sau sa se creeze o petiție in care sa se specifice clar si concis: Cine a participat si semnat la Sfantul Sinodul din Iunie sa fie eliminat din sistem sau sa isi de demisia de bună voie si nesilit de nimeni!
  Iisus Hristos este Calea, Adevărul si Viața!
  Suntem un popor crestin ortodox! Dreapta Credință este Ortodoxia! Trezește te România!
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 7. Oana Voicu says:

  Doamne ajuta sa le lumineze mintea la acest Sinod. Sa fie feriti de ispitele diavolesti!

 8. Ovidiu says:

  Am dori mai multe detalii cu privire minunea Icoanei Maicii Domnului !
  Doamne ajuta!!

 9. Gavriil says:

  Antetie! Antivirusul meu, avast!, a gasit un virus pe acest site, numit HTML:Script-inf Malware. S-ar putea sa mai fie si altii. Scanati cu un antivirus bun si devirusati-l.

 10. Cristian says:

  Sarut mana Parinte Ciprian,

  Puteti sa ne spuneti unde se pot citi mai multe detalii despre minunea din insula Andros pe care ati mentionat-o in scrisoarea adresata Sinodului BOR?

  • admin2 says:

   Tot ce știu este de la pr. Antim, care a fost la Bistrița, și am scris acolo, în scrisoare. Grecii au promis că află și alte detalii, însă încă nu le-am primit.

 11. BARBULESCU ANDA says:

  Preacucernice parinte,
  Va multumesc din suflet pentru lupta dusa de atata timp, pentru speranta pe care, alaturi de alti doritori de Adevar, ne-o dati.
  Chiar daca, dupa atatia ani de intuneric, am ajuns sa ne cunoastem foarte putin credinta si in prea mica masura s-o respectam, sa fim de multe ori tributari formei si nu fondului, cred insa ca la multi dintre noi a ramas vie dorinta de mantuire.
  Sper ca pentru asta si mai ales pentru lupta dusa de cativa cu atata curaj intru apararea dreptei-credinte, sa se indure bunul Dumnezeu de noi si sa ne salveze
  inca o data.
  Cunoasteti cumva, la atatea scrisori care s-au trimis, a primit cineva, intre timp, raspuns ?
  Domnul nostru Iisus Hristos si Preacurata Sa Maica sa va dea multa sanatate, putere si curaj in continuare!
  Anda Barbulescu – Bucuresti

 12. Maxymos says:

  Ăsta e ”răspunsul” venerabililor din Sf.(?)Sinod la zbaterile și îngrijorările noastre: http://basilica.ro/concluziile-sfantului-sinod-cu-privire-la-desfasurarea-si-hotararile-sfantului-si-marelui-sinod-al-bisericii-ortodoxe-din-creta-16-26-iunie-2016/ ,probabil că se vrea ceva ca în bisericile orodoxe ”păstorite”de Siluan în Italia: https://www.youtube.com/watch?v=yJInBAd_DfQ

 13. Starcovici Petru says:

  Singura nostra speranta este Bunul Dumnezeu si Biserica Ortodoxa.Daca si pe acestea le pierdem …..vai toe popor roman. Preacucernice parinte Ciprian,initiati o campanie de strangere de semnaturi pentru mirenii dreptcredinciosi,care va asigur ca vor fi foarte multi.Francmasoneria din Sfanta Noastra Biserica Ortodoxa trebue sa dispara inainte de a disparea noi cu totii.Doamne ajuta.

 14. Pr. Evghenie says:

  Sarut mana, parinte. Dumnezeu sa ne intareasca pe toti, ca vin vremuri grele. Daca intrerupem pomenirea ierarhilor eretici, ne vor caterisi. Ce credeti ca e de facut acum, cand Sf. Sinod aproba documentele de la Creta? Daca ne lasam caterisiti, sufletele ce cauta mantuire cui raman? Noi, preotii, unde ne ducem? Vor ramane in Biserica doar ereticii?

  • admin2 says:

   Le-au aprobat. Deci acum datoria noastră este să nu acceptăm a le semna – căci ne vor cere asta – să oprim pomenirea lor și să ne pregătim pentru prigoana directă. Nu noi vom rămâne fără credincioși, ci ei, nu vă faceți griji. Important este să luptăm până la ultima suflare cu ecumenismul și să nu acceptăm hotărârile ierarhilor apostați.
   Pr. Ciprian

 15. Cristian Vodă says:

  Parinte Ciprian, de ce nu ati convocat o intalnire la patriarhie pe tema sinodului cretan, impreuna cu parintele Vulcanescu, parintele Antim, parintele Macarie, parintele Eftimie Mitra si alti parinti antiecumenisti ?

  • admin2 says:

   Posibilitatea logică să se fi petrecut acest lucru și cineva să accepte a sta de vorbă cu noi era, din păcate, 0%.

 16. Sânziana says:

  Parinte daca va incepe fortarea acceptarii documentelor sinodului cretan cred ca va trebui sa actionam in unitate. Doar in unitate putem sa izbandim. Daca un preot intrerupe pomenirea este caterisit. Dar ce te faci daca simultan 100 de preoti intrerup pomenirea? Nu poti sa-i caterisesti pe toti. Cred ca la aceasta se referea si distinsul teolog grec cand a spus ca nu este de acord cu intreruperea solitara a pomenirii, De unul singur te expui si nici nu reusesti sa-i fortezi sa te ia in seama. Va rog si pe dvs. si pe toti cei care sunt in acelasi cuget sa ne unim. Si psalmistul spune ca acolo unde este unitate coboara si binecuvantarea Domnului. Va rog pe toti incercati sa organizam o mare sinaxa la care sa stabilim o strategie comuna, cam asa cum a-ti spus ca vor face si grecii in ianuarie.

  • admin2 says:

   Gând la gând cu bucurie.

   • Sânziana says:

    Si cred ca pe langa rugaciunile pe care le facem individual ar trebui gandit si un program comun de rugaciune pentru a fi luminati de Dumnezeu in calea de urmat. Am vazut ca vor veni la Iasi doi mari episcopi marturisitori, poate este o ocazie de a se discuta cu sfintiile lor despre viitorul ortodoxiei. Poate ca dintre episcopii nostrii vor fi si dintre cei care vor rabufni, pentru ca nu cred ca toti sunt in acelasi cuget cu comunicatul Sinodului BOR

 17. marinela says:

  Parinte drag, va multumim ca existati,iar Bunul Dumnezeu sa va miluiasca si sa va mintuiasca impreuna cu frumoasa dvs familie pt lupta cea buna cu dusmanii lui Hristos.Dumnezeu sa va intareasca si mai mult in curaj si sa va dea putere de combatere a ereziei pina la sfirsit.Noi sintem cu sfintia voastra si va vom sustine cu drag.Iertati-ma ,pe mine pacatoasa . Doamne ajuta !

 18. Doamne, ajută!

  Slavă Domnului pentru asemenea preoți și asemenea reacții! Dă, Doamne, să se trezească ortodocșii din toată țara!