Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Predica Preasfințitului Longhin Jar (29 octombrie 2016)

9 Responses to Predica Preasfințitului Longhin Jar (29 octombrie 2016)

 1. Paroh says:

  Stiti ce mi-au spus romanii din Bucovina de Nord? ca Parintele Longhin s-a culcat cu copiii de la orfelinat, l-au prins, vor sa-l cateriseasca si de-aia face nepomenirea. In schimb in satele ucrainiene, el e considerat un sfant. De ce romanii il hulesc, si ucrainenii nu? Desi el e de etnie roman? Cine i-a dezinformat pe romani?

  • admin2 says:

   Numai în pomul plin de roade se dă cu parul să pice ceva din roadele lui. Nu îl cunosc personal, însă cred că vlădica Longhin este omul lui Hristos. Avem de învățat de la el ce înseamnă iubirea jertfelnică și ziditoare, căci este un ierarh care își pune viața pentru oile sale. Iar copiii, și nu numai, îl iubesc nespus de mult, curat și frumos. Iar el le răspunde tuturor la fel.
   Pr. Ciprian

 2. Cozma Elisabeta says:

  De….Dar sa arunce piatra primul fara de pacat….La noi nu se vrea a vedea adevarul.Se loveste dur in biserica ortodoxa romana, doar , doar ne vor,,extermina” !!! Suntem niste oi piedute , fara postori!!! Acum a inceput cernerea!! Dumnezeu sa ne ajute!!! Sa mergem pe drumul cel bun!!! Doamne ajuta!!

 3. Parascheva says:

  Pune Doamne straja gurii mele (Ps. 140,3).

  „la inteleptul Socrate a venit odata un om gafaind de atata graba -Socrate, trebuie sa-ti povestesc cum prietenul tau… – Opreste-te: l-a intrerupt inteleptul . Ai cernut ceea ce vrei sa-mi spui prin cele trei site? – Trei site? – Da bunul meu prieten. Prima sita este adevarul. Ai probat tu ca totul este adevarat? – Nu, dar am auzit vorbindu-se! – Le-ai cernut prin a doua sita? Aceasta este a binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui nu se dovedeste a fi adevarat, dar e macar bun? – Nuuu…, dimptriva! – sa luam a treia sita, spune Socrate: e de trebuinta sa-mi spui? ca esti asa de tulburat ! – ei, nu chiar asa de trebuinta acum! – Prin urmare a suras inteleptul, ceea ce doresti tu sa-mi spui nu e nici adevarat, nici bun, nici de trebuinta; ramane sa stea ingropat si sa nu te mai impovarezi nici pe tine nici pe mine cu el!”

 4. Martyrik Appeal says:

  Nu cred zvonurile despre Preasfintitul Longhin! Nu sunt locul de scuipat al celor ce manevreaza acest razboi informatic.

  Unii poate fara sa-si dea seama seamana indoiala in inima aproapelui lor. Nu-l acuz pe cel ce s-a semnat cu numele „Paroh”, dar pe limba noastra sta si viata si moartea. Noi alegem ce oferim celor din jur.
  Ne plecam atat de usor urechea la orice vorba soptita. Ne smintim cu pasiune, ne place sa aflam rele despre altii si inainte sa le probam, le imprastiem, cu aceiasi pasiune, ca pe dulciuri.

  Exista arme conventionale si neconventionale, dar cea mai eficace impotriva sufletului romanesc e arma dezinformarii, a zvonului soptit printre dinti. Si asa suntem slabiti de blestemul dezbinarii si luptam singuratici, solitari fara leac, haiduci fara cap si tot mai plecam urechea la toate soaptele. Ne place asa de mult sa cadem mereu in aceiasi capcana.

  E atat de greu sa ne adunam toti sub acelasi steag, sa luptam toti sub acelasi semn al Crucii? Pare atat de greu sa ne ajutam, sa ne completam, sa fim una in Hristos, sa fim o singura voce, sa nu ne impidicam unii de altii…
  Fiecare isi „diortoseste” Evanghelia dupa cum il odihneste. Ne luptam in citate, ne dezbinam din cuvinte, ne certam din „dragoste” si ne batjocorim in numele smereniei. Spuneam ca aparam Ortodoxia, dar a cui roada o purtam in inima noastra cand faptele ne vadesc ca fiind pagani? Suntem singuri pentru ca alegem sa fim singuri. Multi ne acuza ca nu avem dragoste, ca nu iubim, dar se pare ca handicapul nostru este ca nu stim sa ne lasam iubiti, nu stim sa ne facem iubiti, dar stim extrem de bine sa ne facem dispretuiti, stim sa lovim cand nu trebuie si lovim pe cine nu trebuie. Tot asa nici Ortodoxia nu stim sa o facem iubita. Sta scris deasupra veacului nostru – „frate pe frate va da la moarte.”

  Nu cred zvonurile despre Preasfintitul Longhin!
  Ne omoram credinta, evlavia si vointa sadind indoiala si primind sminteala ca pe adevar. Otrava sufletelor noastre. Spune Sfantul Ioan Gura de Aur in Omilii la Matei ca vina este a celui ce se sminteste si nu numai a celui ce sminteste. Si mai spune un vechi proverb romanesc ca „sfarsitul lauda inceputul.” Deci, nu avem pe cine lauda, e prematur, dar avem de la cine lua exemplu in lupta.
  Preasfintitul Longhin e un exemplu, nu un invingator, ci un luptator! Nu m-ar sminti cel ce cade luptand, dar m-ar intrista mult cel ce cade inainte sa fi scos sabia din teaca inimii sale.

  Sa avem ochii atintiti la Hristos, nu la oameni. Oamenii dezamagesc, Hristos niciodata! Asa spunea Cuviosul Arsenie Papacioc. In lupta esti tu si Hristos. Nu auzi laude sau defaimari, nu ai fani, nu ai galerie, nu ai nevoie. Iti este de ajuns constientizarea prezentei lui Hristos, a Maicii Domnului, a Sfintilor, a Cerului. Nu neg ca o vorba buna, o incurajare nu mi-ar prinde bine, ba dimpotriva! Dar sa fie cuvinte de incurajare, nu de lauda. Lauda e dragostea care omoara. E pumnalul ascuns la spatele cuvintelor. E otrava cu ambalaj deluxe.
  Spunea Parintele Iustin ca „tot Cerul e cu ochii pe noi acum mai mult decat in toata istoria Bisericii! Mai mult decat pe vremea marilor sfinti ai Egiptului, ai Palestinei, ai pustiului sau ai marilor lavre si chinovi!”
  Oricine lupta sincer din dragoste pentru Hristos si Adevar nu va fi invins niciodata.
  Singura putere ne este sinceritatea in lupta. In rest suntem cuprinsi si incorsetati de neputinte si slabiciuni. Insa cuvantul lui Dumnezeu este foarte incurajator – „Iti este de ajuns harul Meu, caci puterea Mea se desavarseste in slabiciune”. Deci, nu cei ce se dau zmei sau cei ce se dau puternici sunt cei ce biruiesc, ci cei constienti de slabiciunile si neputintele lor, dar care raman in Harul lui Dumnezeu luptand sa aduca „roada Duhului”.

  Imi cer iertare pentru comentariul meu urias, dar nu puteam sa nu sar in apararea celor ce lupta prin fapte, nu din tastatura ca mine.

 5. Martyrik Appeal says:

  Nu, nu sunteti sfintia voastra haiduc fara cap. Cand am zis haiduci fara cap m-am referit la cei ce nu-si sincronizeaza miscarile mintii dupa Hristos, dupa Sfintii Parinti, dupa cugetul Bisericii Luptatoare, ci reactioneaza salbatic si necontrolat cum se intampla sa intalnesti pe alte bloguri. Nu dau nume. Nu-mi place sa arat cu degetul, dar o fac cand e necesar.