Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Pr. Ciprian Staicu – Scrisoare pentru un nou termen de judecată în Consistoriul Eparhial

Aceasta este o sinteză a scrisorii trimise ieri, 1 ianuarie 2017, Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, referitoare la citația primită pentru prezentarea în Consistoriul Eparhial în data de 10 ianuarie 2017, ora 10, la sediul Episcopiei din Miercurea-Ciuc.

citatie-pr-ciprian-ptr-10-ianuarie-2017

Subsemnatul, pr. Ciprian-Ioan Staicu, slujitor al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel prigonit de ierarhii care au semnat hotărârile eretice din Creta și de cei de același gând cu ei, Vă scriu aceste rânduri pentru ca în această primă zi a anului 2017 să Vă doresc multă sănătate, bucurii duhovnicești și arhierie îndelungată, întru Adevărul lui Hristos și în ascultare de Sfinții Părinți ai Bisericii, știind că sunteți un om cu o îndelungată experiență duhovnicească, dobândită în duhul autenticului monahism ortodox.

Vă cer iertare pentru tot ce V-am greșit vreodată și Vă mulțumesc pentru păcatele pe care, ca duhovnic, mi le-ați iertat înaintea lui Hristos. Îmi pare rău că lupta antiecumenistă pe care o duc ne-a aflat pe baricade deocamdată diferite, însă nădăjduiesc să trăim în adevărul Sfintei Ortodoxii și să ne mântuim.

De asemenea, vin înaintea Preasfinției Voastre cu o umilă rugăminte: a-mi acorda un nou termen pentru înfățișarea în fața Consistoriului Eparhial, din următoarele motive:

 1. Înștiințarea nr. 1687, emisă la Centrul Eparhial în data de 12 decembrie 2016, eu am primit-o spre semnare doar în seara zilei de 29 decembrie 2016, fiind privat în mod nedrept de peste două săptămâni (mai exact 17 zile) pentru a-mi pregăti apărarea; faptul că aceasta a fost emisă cu atât de mult timp în urmă mă dezavantajează, lipsindu-mă de posibilitatea ca doar în 5 zile să fac rost de scrisori de intenție din partea martorilor mei la proces. Așadar, consider că am fost nedreptățit prin această informare tardivă și cer un termen care să fie, conform Regulamentului B.O.R., de aproape 30 de zile, nu de 10, așa cum am primit.
 2. În citația primită nu sunt specificate exact acuzațiile, deci mi se refuză dreptul la o apărare coerentă și exactă. Ca la orice proces, mai ales la unul bisericesc, unde – conform Regulamentului instanțelor de judecată, acuzatul vorbește primul (vezi art. 137), trebuie să știu exact care sunt acuzațiile, nu mă pot prezenta doar pentru a fi interogat și a se găsi ”pe loc” vreo acuzație. De asemenea, conform art. 138, nu pot fi discutate – de nici o parte din proces – alte probleme decât cele din citație, care nu există. Eu voi avea, cu ajutorul lui Dumnezeu, apărători din Sfântul Munte Athos, din Grecia continentală și din România, oameni de înaltă ținută duhovnicească și teologică, deci pretind ca să știu clar care sunt capetele de acuzare și ce anume din legislația B.O.R. am încălcat;
 3. După cum am menționat, apărătorii mei vor fi posibil și părinți athoniți, ori în data de 10 ianuarie ei se află în perioada de sărbătoare dintre Nașterea Domnului și praznicul Sfântului Vasile cel Mare. De aceea vă rog să îmi acordați un nou termen, dacă se poate la finele lunii ianuarie 2017. Nu mă tem de proces, dar vreau să fie drept;
 4. Afirmațiile Preasfinției Voastre făcute la catedrala-paraclis din Sf. Gheorghe, în data de 11 decembrie 2016, în prezența a sute de credincioși-martori, conform căreia, citez: ”atâta vreme cât eu sunt episcop aici, în Covasna și Harghita, părintele Ciprian Staicu nu va mai fi preot” este de o gravitate extremă, fiind de fapt o antepronunțare împotriva mea și punând o presiune fantastic de mare asupra membrilor Consitoriului Eparhial. Cum mă pot eu oare prezenta în fața Consitoriului Eparhial, când imparțialitatea acestuia, absolut obligatorie, conform legii, este anulată de afirmațiile grave ale Preasfinției Voastre?

În concluzie, cu tot respectul Vă solicit acordarea unui nou termen de judecată și precizarea acuzațiilor, precum și alcătuirea unui Consistoriu cu membrii care să cunoască foarte bine teologie ortodoxă, pentru a nu se face de râs în fața martorilor, precum și a lui Dumnezeu, Atotștiutorul și Izvorul Adevărului.

Aștept cu nădejde un răspuns pe mail, dacă binevoiți, iar dacă mi se va refuza cererea legitimă expusă mai sus, nu mă voi prezenta la un proces care suferă de viciu de procedură, ci voi apela la ajutorul Sfântului Sinod.

Îmi rezerv dreptul ca, la sfatul părintelui Iulian Prodromitul, să mă prezint la judecată alături de poporul ortodox care dorește să mă susțină, pentru a avea o șansă de imparțialitate a procesului. Aș fi cerut strămutarea cauzei în altă parte, datorită declarațiilor Preasfinției Voastre din 11 decembrie 2016, menționate mai sus, însă legislația bisericească nu cuprinde această opțiune, existentă doar în dreptul civil.

Cu respect,

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

Preasfinției Sale,

Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei

12 Responses to Pr. Ciprian Staicu – Scrisoare pentru un nou termen de judecată în Consistoriul Eparhial

 1. Carmen says:

  Parinte Ciprian, intai de toate un sincer si din inima La multi ani pentru noul an , sanatate, pace si bucurie sfanta dumneavoastra si familiei dumneavoastra! Va suntem alaturi in aceasta perioada , cu toate gandurile, credinta, rugaciunile si ajutorul nostru! Dumnezeu sa va lumineze PE calea mantuirii si a marturisirii Sale, a Adevarului Sau Unic, in Una Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a Sa.
  Sunteti mereu in rugaciunile noastre !
  Maicuta Domnului sa va ocroteasca si sa va lumineze in veci, Amin!

  • admin2 says:

   Ne este dor de voi și vă îmbrățișăm… peste mări și țări. Domnul să vă binecuvânteze. Spor la muncă, dar mai ales la sfânta rugăciune, împreunată cu mărturisirea ortodoxă.
   Cu respect, pr. Ciprian.

 2. tudor says:

  Doamne ajuta!

  Parinte Ciprian, nu uitati sa mentionati ca sinodul talharesc
  a fost numit eretic si de Biserica Ortodoxa a Georgiei de curand,
  si a Bulgariei mai inainte.
  Mai mult, ”a intru tot ortodox” inseamna sa participe si observatori eretici,
  fara 4 biserici ortodoxe?

  De asemenea, toate Sinoadele care au pazit dreapta credinta,
  au inceput prin a confirma tot ce au stabilit celelalte dinaintea lor
  (semn ca Sfintii Parinti nici unul nu se neaga intre ei);
  pe cand acesta talharesc nu a facut asa ceva.

  Daca se spune ca nu aveti voie sa intrerupeti pomenirea ierarhului
  potrivit canoanelor, spuneti-le ca ei au incalcat canoanele Sfintilor Parinti
  iar pentru aceasta se cuvine nepomenirea. Nicidecum nepomenirea inaintea incalcarii canoanelor.

  Spuneti-le ca erezia ecumenismului nu poate fi partasa cu adevarul Credintei Ortodoxe, pentru ca accepta pacate impotriva Poruncilor lui Dumnezeu.
  In Germania, catolicii si protestantii se roaga cu homosexualii impreuna,
  fapt dovedit si nenegat nici de ei.

  Cand e vorba de Dogma, trebuie sa ii cautam pe toti ierarhii. Din cauza lui Lucifer au cazut toti care l-au ascultat impotriva lui Dumnezeu, desi era peste ei.

  Personal nu avem nimic cu ei, dar impotriva ereziei promovate DA.
  Mantuitorul Iisus Hristos ne-a invatat adevarul, Sfintii Apostoli l-au predat,
  Sfintii Parinti l-au pazit iar noi trebuie sa-l urmam.

  Intrebatii de ce nu v-au atacat pana acuma?, pentru ca dumneavoastra urmati aceleasi randuieli bune ca si inainte. Dar ei nu. Ei promoveaza ecumenismul si au semnat pentru, iar dumneavoastra, conform randuielii a-ti intrerupt pomenirea.

  Cum pot numi biserici pe eretici? Hristos este capul unei Singure Biserici, celei Ortodoxe. Prin documentul acela Il numesc sfidator capul mai multor biserici, pentru care vor da raspuns in viata de apoi.

  Avem si urmatoarele marturii ale parintilor Romani drept sustinere,
  consemnate si care nu pot fi tagaduite:

  Pr. Dumitru Staniloaie: „Eu nu sunt pentru ecumenism! A avut dreptate un sarb, Iustin Popovici, care l-a numit panerezia timpurilor noastre”

  Pr. Gheorge Calciu Dumitreasa: „Eu sunt impotriva ecumenismului! O socot cea mai mare erezie a secolului nostru”

  Pr. Arsenie Papacioc: „Sunt impotriva! Pe viata si pe moarte impotriva! Ce ecumenism?”

  Pr. Adrian Fageteanu: „Ecumenismul este o erezie, erezia secolului XX”

  Pr. Ilie Cleopa: „Noi ortodocsii suntem putini dar suntem Biserica intreaga. Noua nu ne lipseste nimic! Noi n-avem ce imprumuta de la protestanti dar nici de la catolici!”

  Pr. Iustin Parvu: „Ecumenismul nu e nascut din parerile bisericilor, ci din gandirea proprie a unor pastori ce nu au nimic profund crestin si religios in ei ci doar o viata politica”

  Cuv. Paisie Aghioratul: „Cu durere in suflet marturisesc ca, dintre toti filounionistii (ecumenistii n.e.) pe care i-am cunoscut, nu am vazut pe nici unul sa aiba nu miez, dar nici macar coaja duhovniceasca. Cu toate acestea, stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire, desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiindca nu L-au iubit.”

  Cu nadejde si rugaciune la
  Domnul nostru Iisus Hristos si Maica Domnului,

  Tudor

 3. Marius Sebastian says:

  La multi ani. Care e adresa de posta electronica a episcopiei, parinte duhovnic ? Am gasit doar adresa protopopiatului Sf Gheorghe.

  O doamna care am intalnit-o intamplator (sau nu) pe o retea de socializare.
  Cristina Soroga, Constanta
  Pe Parintele Ciprian Ioan Staicu il cunosc pentru ca a slujit aproape o saptamana intr-o bisericuta de aici din Constanta;venise cu moastele Sf.Efrem (care de atunci a devenit unul dintre Sfintii mei ocrotitori; o cunosc si pe sotia Sfintiei sale si pe fetita…Parintele este un om cu inima de „aur”,m-a ajutat atunci,in urma cu 3 ani cu niste rugaciuni pe care le-a citit pt sora mea ce are grave probleme…
  Il pomenesc pe parintele,de atunci pe pomelnic la toate Sfintele Liturghii si in toate rugaciunile mele!
  Dumnezeu.Maicuta Sfanta si toate Cerestile Netrupesti Puteri impreuna cu toti Sfintii Sa-l ocroteasca pe Parintele Ciprian -Ioan,familia Sfintiei sale,pe toti preotii marturisitori si pe toti crestinii ortodocsi antiecumenisti! Domnul sa va aiba in paza LUI si pe dvs. si pe toti cei ce va sunt dragi!

 4. Alexandru TM says:

  DOMNE AJUTA.
  Iertare ca îndrăznesc .
  Vrem sa ne adunam in rugăciune la o ora anume din noapte(pt ca e mai liniste si toti sunt la casele lor) pentru inteleptire, luminare , indrumare si iertare, de la Hristos, in vremurile acestea de cumpana noi nevrednicii si dezbinatii (fie de distanta sau de cuget sau de orgolii) drepslavitori de pe blogosfera romaneasca care vor sa păstreze credinta stramoseasca , printre care si de pe blogul saccsiv.
  Cu smerenie va rog sa ne sfatuiti cum sa procedam. Si anume cate zile-nopti, pe la ce ora, ce rugăciune ( eu am recomandat rugăciunea staretilor de la Optina)?

  Multumim parinte.

  Iertare ca am îndrăznit, ajutor de la Domnul si Preasfanta Născătoare de Dumnezeu va doresc.

  Mantuire

  • admin2 says:

   Între 12 noaptea și 3 dimineața, că atunci ne spun Sfinții că sunt cerurile deschise, deci biata noastră rugăciune poate trece peste toată mâzga fărădelegilor lumii.
   Orice rugăciune este bună, numai să fie făcută cu lacrimi și cu pocăință, cerând un singur lucru: ocrotirea lui Dumnezeu.

 5. Nicoleta C says:

  imi place cum ati structurat scrisoarea si cum ati punctat toate problemele.Domnul sa va aiba in paza si sa va ajute in planul dv.Ma bucur ca veti fi sustinut de popor.

 6. admin2 says:

  Pe noi toți, slujitorii umili ai Domnului Hristos !

 7. admin2 says:

  Doamne ajută. Mă voi ruga și eu pentru voi toți!