Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Răspuns ortodox către cel care a spus că cei care nu se duc la slujbele ecumeniștilor fac schismă

Mărturia adevărată în Hristos izvorăște și se pecetluiește prin jertfă, prin durere, prin suferință. Cineva mi-a trimis azi un citat: ”cine nu se lasă cioplit de Hristos, este doar un … necioplit.”

Atunci când ”îți merge bine” sau ”prea bine”, când ai biserica de zid plină, este ușor să îi acuzi pe alții că sunt trufași și că vor ”să scoată oamenii din Biserică.” Adică noi, cei care am fost ”caterisiți” pentru adevărul în Hristos, dar de fapt ACUM suntem cu adevărat preoți (conform PS Longhin Jar)
Oricum, pe toți ne va judeca Hristos. Poate chiar azi. De aceea, acest răspuns nu îl pot amâna pe mâine, AZI e vremea mântuirii !
Azi am găsit o înregistrare video cu prof. Dimitrie Tseleggidis, datând din 21 ianuarie 2017 (zi anuală de pomenire a Sf. Maxim Mărturisitorul). Subliniez că domnul Dimitrie este profesor de dogmatică ortodoxă, patristic întru totul, inclusiv cu viața, colaborator apropiat al pr. prof. Theodor Zisis și membru al Sinaxei clericilor și monahilor din Volos (el a fost acceptat ca și ”consultant de specialitate”, fiind mirean)
Nu am timp să traduc tot, însă voi oferi câteva idei principale, precum și câteva citate integrale, cu menționarea sursei (minutul și secunda):
1. Întrebarea inițială este: ce trebuie să facă credincioșii și clericii (inclusiv ierarhii) după posibila acceptare de către Sinodul grecesc a textelor din Creta?

Răspuns (de la secunda 32): ”prima mea reacție – spune domnul Dimitrie – este ce ne spune Hristos: să nu ne facem griji pentru ziua de mâine. Când va veni ziua Sinodului (care a și fost între timp în Grecia, emițându-se o enciclică plină de minciuni ecumeniste, numită ”Către popor”, pe care am analizat-o într-un articol precedent, atașând-o și mai jos – n.trad.), dacă noi avem mintea la Hristos, adică avem conștiința trează și ne rugăm, vom primi răspuns de la El ce anume trebuie să facem.”

Cele 11 minciuni din Enciclica Sinodului Greciei Catre popor

La minutul 1, secunda 29: ”Orice se va hotărî la nivel administrativ, noi rămânem în Biserică, vom face ceea ce au făcut credincioșii în vremea Sf. Maxim Mărturisitorul și a Sf. Marcu Eugenicul”, adică nu vom merge la slujbe la cei care au semnat TRĂDAREA.

Minutul 2, secunda 45: ”În nici un caz noi nu vom provoca schisme, pur și simplu pentru că noi rămânem de fapt în Biserică. Cei care introduc aceste învățături noi și votează lucruri contrare hotărârilor Sinoadelor Ecumenice să se gândească la faptul că schismele se referă la ei înșiși, chiar dacă ei sunt mulți, iar cei care nu sunt de acord cu ei sunt puțini.”

Apoi domnul Dimitrie dă exemplu cu numărul ortodocșilor din lume (cam 500 de milioane) și cel al papistașilor și al protestanților (aproape de 3 ori mai mulți) și spune, la minutul 3, secunda 25: ”ce înseamnă aceasta? Din punct de vedere al adevăratei credințe, numărul lor mare nu înseamnă NIMIC.”

Minutul 3, secunda 35: ”nu contează câți sunt în erezie, mulți sau puțini; noi rămânem în Biserică.”

Concluzie: a merge la slujbele ecumeniștilor pentru a ne împărtăși cu ei este părtășie la SCHISMA în care ei se află de facto cu Biserica lui Hristos. Noi, cei puțini, vom urma Sfinților Părinți întru toate, cu mila lui Dumnezeu!

Deja am fost sunat de o fiică duhovnicească din Italia, căreia i-a spus o prietenă că de acum nu va mai pierde nici o Liturghie. Ea se duce oriunde, chiar și ecumeniști să fie, nu contează! De ce? Că așa a convins-o predica din Duminica Ortodoxiei a pr. M.

În cazul în care asemenea afirmații ”românești” combătute mai sus de prof. Dimitrie (fără să vrea, însă în chip proniator, ”din timp”) vor continua, vor urma și alte răspunsuri pe această temă, pentru ca adevărul să nu fie amestecat în nici un fel cu minciuna! Și să ne ferim de înșelări, care ne împresoară.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

traducere și comentariu de

pr. Ciprian Staicu

103 Responses to Răspuns ortodox către cel care a spus că cei care nu se duc la slujbele ecumeniștilor fac schismă

 1. Mihaela Popa says:

  Sf. Ignatie Teoforul a spus ca, credincioșii care continua sa meargă la slujbele unde este pomenit un episcop eretic,sa primească „darurile ” sau „binecuvântările” lui,vor cădea cu toții în afara bisericii.

  Iar Sf. Ciprian al Cartaginei a spus ca oricine se împărtășește într-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acela învața ortodox,o astfel de împărtășanie nu rămâne fără urmări.Acela vă avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic în fundul iadului.

  Bunul Dumnezeu sa reverse mila Lui asupra noastră,a tuturor, sa ne lumineze mințile și inimile. Doamne ajuta!

 2. Simona says:

  Multumim pt.informatie,oricum raminem cu vrednicii nostri Parinti,adevarati luptatori ai Cuvintului,si ne rugam sa dea Dumnezeu cit mai multe cununi,grabind pocainta/eliminarea ratacitilor!
  Dumnezeu sa va binecuvinteze!

 3. Parascheva says:

  Doamne, scăpare Te-ai făcut nouă în neam şi în neam.
  2. Mai înainte de ce s-au făcut munţii şi s-a zidit pământul şi lumea, din veac şi până în veac eşti Tu.
  3. Nu întoarce pe om întru smerenie, Tu, care ai zis: „Întoarceţi-vă, fii ai oamenilor”,
  4. Că o mie de ani înaintea ochilor Tăi sunt ca ziua de ieri, care a trecut şi ca straja nopţii.
  5. Nimicnicie vor fi anii lor; dimineaţa ca iarba va trece.
  6. Dimineaţa va înflori şi va trece, seara va cădea, se va întări şi se va usca.
  7. Că ne-am sfârşit de urgia Ta şi de mânia Ta ne-am tulburat.
  8. Pus-ai fărădelegile noastre înaintea Ta, greşelile noastre ascunse, la lumina feţei Tale.
  9. Că toate zilele noastre s-au împuţinat şi în mânia Ta ne-am stins.
  10. Anii noştri s-au socotit ca pânza unui păianjen; zilele anilor noştri sunt şaptezeci de ani;
  11. Iar de vor fi în putere optzeci de ani şi ce este mai mult decât aceştia osteneală şi durere;
  12. Că trece viaţa noastră şi ne vom duce.
  13. Cine cunoaşte puterea urgiei Tale şi cine măsoară mânia Ta, după temerea de Tine?
  14. Învaţă-ne să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm inimile spre înţelepciune.
  15. Întoarce-Te, Doamne! Până când vei sta departe? Mângâie pe robii Tăi!
  16. Umplutu-ne-am dimineaţa de mila Ta şi ne-am bucurat şi ne-am veselit în toate zilele vieţii noastre.
  17. Veselitu-ne-am pentru zilele în care ne-ai smerit, pentru anii în care am văzut rele.
  18. Caută spre robii Tăi şi spre lucrurile Tale şi îndreptează pe fiii lor.
  19. Şi să fie lumina Domnului Dumnezeului nostru peste noi şi lucrurile mâinilor noastre le îndreptează.
  Ps 89

 4. BALTAG LICĂ says:

  Da, predica pr. M. este foarte „convingătoare” la prima vedere. Și eu am pățit la fel, de aceea v-am pus întrebarea de-i bine sau nu să mergi la Sfânta Liturghie unde sunt pomeniți ierarhii ecumeniști. Apoi mi-a venit răspunsul, după ce v-am trimis întrebarea, cum că regulile ne-pomenirii au fost stabilite de Sfinții Părinți pentru a fi aplicate atunci când sunt îndeplinite condițiile pentru care acestea au fost emise, adică în caz de părăsire a dreptei credințe, de inovare în dogmele stabilite deja. Și atunci vine întrebarea: De ce sau care este motivul de nu sunt aplicate când există încălcări ale canoanelor deja stabilite? Aceste ne-pomeniri nu sunt nicidecum răzbunări, ci amendamente prin care se dorește revenirea la calea cea dreaptă. Acesta-i de fapt principalul scop, atenționarea celui căzut în greșeală în scopul „trezirii” lui. Dacă ieromonahul M. în predica din Duminica Ortodoxiei continuă să-l pomenească pe episcopul părtaș la erezie, chiar dacă afirmă că în sinea lui nu-i de acord cu Sinodul din Creta, cum mai îl atenționează el pe episcop ? Credincioșii vor crede, cum era să fac și eu, că este bine așa cum face, adică spunem că nu suntem de acord dar îi pomenim în continuare pe cei care se fac vinovați de inovări în ale credinței, inovări certificate prin însăși semnăturile lor. Trebuie să ne rugăm pentru toți oamenii, da, dar trebuie să-i și atenționăm prin regulile stabilite odată pentru totdeauna, adică prin ne-pomenirea în cadrul Sfintei Liturghii a episcopilor căzuți în erezie începând cu momentul Creta. (A te ruga pentru ei nu-i totuna cu ai pomeni.) Mai pot înțelege enoriașii ceva de aici ? Greu de spus. Și iată urmarea, acea colegă ce a fost convinsă să meargă la slujbele unde sunt pomeniți cei care, conform faptelor lor, n-ar trebui pomeniți. Greșeala voită sau nu a Ieromonahului Macarie Banu deja antrenează credincioși pe calea cea largă și care nu mai respectă rânduielile stabilite de Sfinții Părinți. Sub chipul dragostei față de enoriași adună în năvodul pierzătorului de suflete pe cei ce sunt mai puțin pregătiți în credință. Sperăm să se dea pe față greșeala pe care o propovăduiește cât mai curând. Doamne ajută !

 5. Marius Sebastian says:

  Nu pot sa-i inteleg pe acesti oameni. Pentru ei Biserica, are exclusiv sensul de cladire, constructie. Sa stam in Biserica asa cum stateau protestantii baricadati in „bisericile” lor fortificate atunci cand navaleau tatarii si cumanii ? Sa stam toti uniti in minciuna ? Nici macar nu vor sa afle adevarul, atunci cum sa se trezeasca ?
  Matei, cap 10
  34. Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie.
  35. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.

 6. IOAN says:

  A ÎNNEBUNIT LUMEA MĂI !!! …ufffffff !!!

  După ce că au făcut SCHISMĂ toți ereticii ăștia ecumeniști… ne strigă tot ei nouă că facem schismă !

  NEBUNIA NEBUNILOR ! … tare asta ! …strategie diavolească de deja vuuu !

  FĂȚARNICILOR ! …sunteți de spitalul dracilor !… de aceea nu pricepeți !?

  Cine este în Biserica Ortodoxă !? Sfinții Părinți spun…doar CREȘTINII ORTODOCȘI !

 7. Stefan says:

  Doamne ajuta!
  Părinte,stiti cumva daca parintele Macarie Banu a reluat pomenirea ierarhului?

 8. Bogdan Ioan says:

  Am trimis pe mail formularul 230 pt redirectionarea a 2 % din veniturile realizate, ca atasament. Nu stiu cum se poate posta aici ca atasament formularul 230.

 9. Lucian Pop says:

  Daca nu se condamna masoneria si sionismul la Sinaxa din 4 aprilie, e degeaba!

 10. Doina says:

  Îndemnul pr. M de a merge la Liturghiile în care sunt pomeniți ierarhii tradatori de dreapta credință întră în contradicție în primul rând cu atitudinea sfinției sale de ingrădire față de ierarhul ecumenist, și in al doilea rând întră în contradicție cu canoanele și cu invățătura sf. Părinți.
  Cu mintea mea slabă înțeleg ca acest părinte dorește să se îngrădească singur de ecumeniști, iar pe noi ne trimite la grămadă cu ecumeniștii. Prin asta vad o formă de egoism din partea parintelui, adică sfintia sa vrea sa fie in dreapta credință și pe noi ne trimite la ecumeniști.
  Eu asta am înțeles din predică și din ce le transmite creștinilor in particular.
  După cum am menționat eu sunt mai slabă de minte și dacă greșesc să mă ierte.

  • admin2 says:

   Părerea mea: au venit mulți acolo, tot mai mulți și s-a ajuns la saturație. Și s-a dat peste cap și practica împărtășirii continue, că nu erau toți pregătiți. Și atunci i-a ”concediat.” Însă nu a făcut-o ortodox. Pentru aproapele trebuie să arzi ca lumânarea până la capăt, aceasta este misiunea noastră. Și Hristos va cere răspuns pentru tot ce am făcut și mai ales pentru binele pe care puteam să îl facem și nu l-am făcut (așa-numitele ”păcate ale lipsirii”, de care vorbește Sf. Maxim Mărturisitorul)
   Pr. Ciprian

   • observator says:

    Excelenta observatie.
    macarie a creat o confuzie dramatica sustinand validitatea liturghiei indiferent daca este sau nu pomenit ierarhul,pe motiv ca sursa harului nu este ierarhul.
    ar avea noima ce spune el doar intr’o biserica in care ierarhul este o prezenta neglijabila.
    asta insa anuleaza valoarea sinodului si creeaza o biserica acefala in care comuniunea nu se mai realizeaza cu sinodul si prin sinod
    omul creeaza o ecclesiologie democratica. Traim un moment cu adevarat istoric.
    felicitari.

    • admin2 says:

     Important este să fim ortodocși. Oricine nu este ortodox nu face parte din Biserica cea Una.
     Dumnezeu ne vrea uniți în adevăr. Fiecare greșim. Există pocăință.
     Doamne ajuta.
     Pr. Ciprian

    • un ins dintre atatia says:

     Sfântul Ignatie Teoforul: „Unde-i episcopul, acolo-i Biserica, şi unde-i Biserica şi episcopul, acolo-i Liturghia cea adevărată”.
     Nepomenirea episcopului care „cu capul descoperit” invata erezii, nu este obligatorie, ci doar recomandata de Sinodul Sf Fotie I-II. Ramanand ca problema in sine sa fie rezolvata de catre un sinod ortodox, precum intotdeauna in istoria multimilenara a Bisericii.
     Cine se cramponeaza prea mult de chestiunea pomenire-nepomenire, transforma acest instrument patristic de impotrivire temporara (pana la restabilirea de catre un sinod legitim a ortodoxiei tulburate de respectivul episcop eretic) fata de erezie, intr-un scop in sine, realmente alunecand pe o panta „acefala”, cum bine ati spus.
     Caci nepomenirea chiriarhului la Liturghie nu este starea fireasca a Bisericii, ci starea exceptionala, in care Trupul eclezial incepe sa fie infectat de erezie…de la cap, precum pestele, adica de la episcopul respectivei eparhii.
     Nu as mai intra in alte chichite teologice, pana la urma despre tema aceasta merita scris macar un tom teologic, bine argumentat patristic, nu niste commenturi sub o pagina de net…
     Pe scurt insa: Episcopul+Altarul+Moastele formeaza o unitate indisolubila in cugetarea Sf Parinti (pe larg: Cugetul Bisericii Ortodoxe, PS Hierotheos Vlachos, ed Sophia). Prin actul nepomenirii, act temporar si exceptional, recomandat canonic in cazuri de criza bisericeasca, nu se sfarama aceasta unitate, cum considerati dvs prin ipotetica „acefalie” de care-l invinovatiti pe pr Macarie, ci unitatea se pastreaza ca atare prin pomenirea Obstii tuturor arhiereilor ortodocsi. Fiindca mereu in viata Bisericii UN arhiereu, indiferent de treapta onorifica ce o are, TREBUIE sa asculte de OBSTEA/SOBORUL din care face parte. De aceea, Ortodoxia este soborniceasca/”catholica”, in timp ce oricare alta versiune de crestinism – nu.
     In cadrul acestei sobornicii generale, in care obstea primeaza in fata insului, oricat de stralucit ar fi insul (asta in conditii firesti, nu de criza bisericeasca, cand fiecare madular al Bisericii e dator sa apere cum poate Dreapta Credinta, singura mantuitoare, chiar si impotriva unor sinoade talharesti/eretice. Vezi cazul Sf Maxim Marturisitorul, al Sf Marcu al Efesului, etc), asadar in contextul sobornicitatii ortodoxe, unitatea indivizibila: Episcop+Altar+Sf Moaste se pastreaza chiar si in caz de nepomenire. Caci prin erezie episcopul locului devine „minciuno-episcop” / fals episcop, oricum nemaiputand face parte din unitatea dogmatica-canonica-liturgica mentionata mai sus.
     Sper ca am putut aduce cateva lamuriri in legatura cu acuza dvs nefondata de „acefalie” si de „ecleziologie democratica” ce o aruncati subtil nu doar pr Macarie, ci, indirect, tuturor preotilor nepomenitori.
     Sursa Harului realmente nu este episcopul, ci Capul Bisericii, Iisus Hristos, care a trimis peste Biserica primara pe Duhul Sfant de la Tatal, Duh Sfant ce ramane peste „cei ce au marturia lui Iisus” (vezi Apocalipsa) in veac. Si prin Duhul, Hristos insusi ramane unit cu Trupul Sau in veac: „Iata Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului” .
     Aceasta unime a lui Dumnezeu cu oamenii (credinciosi si botezati), intru Iisus Hristos, si prin Duhul Sfant, o numim: Biserica. Si Biserica intreaga, cu toate calitatile ei enumerate in Crez, a fost vazuta de Sf Parinti in simbolica unitate: Episcop+Altar+Sf Moaste.
     Ca sa inchei. E ciudat sa acuzi un om foarte preocupat de sobornicitate, mai ales pe timp de criza, cum este pr Macarie, exact de inversul sobornicitatii: acefalie, anarhism eclezial, liturgic, etc.
     Daca tot vreti sa aduceti vreo acuza, incercati-o p-aia „clasica”, deja patentata: ca trimite oamenii la…eretici!
     …In timp ce el doar ii scoate din apartamente, asa cum poate, pe cei baricadati in ele, cei „unilateral dezvoltati” intr-ale marturisirii ortodoxe…
     Sunt vremuri grele. Nimeni nu e fara de greseala. Sa nu aruncam noi primii cu piatra…ca abia la urma se va vedea cine a RAMAS si cine nu cu Domnul Iisus cel Rastignit pe Crucea Ortodoxiei contemporane.

     • admin2 says:

      Lupta noastră nu este împotriva ierarhiei, Doamne, ferește, ci împotriva ereziei, care ne trage spre iad. Partea tristă este că nu avem încă un ierarh român din BOR căruia să îi încredințăm sufletele noastre, spre a le duce spre mântuire, să avem încredere în el, să știm că este Apostolul lui Hristos. Dar nu ne lasă Dumnezeu, vom avea și ierarhi. Cred că vremea de azi seamănă cu epoca pr. Gheorghe Calciu Dumitreasa.
      Trebuie să rezistăm, să nu facem mișcări pripite, să NU ieșim din Biserică. Doamne ajută!
      Pr. Ciprian

 11. Claudiu says:

  Dar daca nu conteaza prea mult ca se pomeneste un episcop ecumenist (adica eretic) sau neecumenist , inseamna ca e tot aia(sau nu conteaza) daca in locul episcopului ar fi pomenit direct papa.

  Si-acu sa ne gandim…daca ar fi pomenit papa ne-am mai duce la liturghia aia? Eu sigur nu calc p-acolo. Mai bine ma duc la teatru.

  N=am pregatire teologica..le iau si eu cu logica.

  • admin2 says:

   E bună și logica aici.

   • observator says:

    Evident aveti dreptate.
    Dar asta pt ca „incercati cu logica”
    Daca „ati avea credinta” ati scapa de concluziile paradoxale la care ati ajuns.
    (ps: daca liturghia catolicilor va deranjeaza din motive liturgice, incercati o liturghie catolica de rit oriental.pomenirea episcopului eretic,dupa cum tocmai am aflat,nu e o problema.
    o sa va simtiti ca acasa)

  • Florin says:

   Parinte Ciprian, cu toata dragostea indraznesc sa va contrazic. Sa ma iertati, am o mare pretuire pentru dv. dar gresiti fundamental. Foarte pe scurt, treaba ar sta cam asa (putem face apel, cum bine spuneti mai jos, si la logica): masura nepomenirii ierarhului nu e obligatorie. Caracterul obligatoriu al canoanelor este intotdeauna specificat in clar de sfintii parinti la sinoade. Ori acceptam ca sunt de la Duhul Sfant (parutu-sa Duhului Sfant si noua), ori relativizam cum ne convine noua dupa imprejurari. Nu trebuie schimbata o virgula, altfel nu recunoastem prezenta Harului Duhului Sfant la aceste sinoade. Daca ar fi fost nevoie de un canon obligatoriu credeti ca Duhul Sfant s-ar fi manifestat duplicitar? Va invit sa incercam sa gasim si posibile ratiuni duhovnicesti pentru caracterul optional al canonului, si sa dam perdeaua laoparte si sa aruncam un ochi acolo unde de fapt se ia decizia nepomenirii: in familia (trupeasca) a preotului si in cea (duhovniceasca) a ieromonahului. Ce vom vedea? Posibile divorturi, certuri cu preoteasa care poate nu e indeajuns de intarita duhovniceste pentru a face pasul acesta. La mijloc e poate tinerea in scoala a copiilor, sanatatea unor membri ai familiei care depind de sustinerea materiala a (uneori unicului salariat) preotului, acesta putand fi trecut de prima tinerete cand i-ar fi fost mai usoara reconversia profesionala s.a. Cine garanteaza sustinerea financiara a familiei preotului din partea enoriasilor dupa iminenta caterisire? Nu putem idealiza, sunt posibile adevarate tragedii. Pe urma, oare o cateheza sustinuta a enoriasilor nu ar fi in unele situatii mai profitabila decat o caterisire precedata sau urmata de destramarea unei familii? (acesta este si unul din motivele invocate de p Zissis pt intarzierea aplicarii masurii nepomenirii in interviul luat de dv). Un simplu preot de la tara traieste in unele cazuri din mila satenilor. El nu are niciun exit. E usor sa sa alegi sa te paraseasca familia de ex? Dv ati fost binecuvantat cu o sotie care v-a sustinut, dar sunt cazuri si cazuri. Plus ca si membrii parohiei pot fi obedienti sau greu de urnit, si atunci si beneficiile sunt injumatatite pt ca pt ei se duce in teorie lupta.
   Dar dincolo, in manastiri? Obste scindata (a se vedea Prodromu sau orice alta manastire unde s-a luat atitudine), caterisiri, mutari fortate, izolari, tulburari ce lasa rani adanci in obste, despartirea de duhovnic, pericolul caderii de-a dreapta s.a. Ori lasarea la latitudinea fiecaruia tocmai de aceste napaste fereste. Pentru ca majoritatea dintre noi suntem din pacate neputinciosi si un astfel de canon obligatoriu ne-ar constrange peste puterile noastre de crestini caldicei, iar in afara celor cativa care-si vor invinge lasitatea sau vor pune pe Hristos deasupra familiei in unele cazuri, cei mai multi vor cadea in deznadejde. Credeti ca Dumnezeu prin Duhul Sfant ne da mai mult decat putem duce? Uitati-va in jur astazi: cati ati intrerupt pomenirea? Credeti sincer ca ati fi fost mai multi daca ar fi fost obligatorie? Cati tin canoanele obligatorii azi (Sa zicem pe cel al botezului prin intreita afundare)? Si nici nu-i pericol de caterisire ca in cazul nepomenirii.
   Si in incheiere va intreb: daca e partasie cu ereticii sa mergi la preot antiecumenist dar inca pomenitor, atunci si p. prof. Theodor Zissis pe care-l avem ca exemplu, a fost partas la erezie si toti enoriasii asemenea. Vedeti unde se ajunge? De aceea sf parinti au umblat cu manusi.
   Sa avem grija sa nu ne grabim Parinte, ca e mantuirea noastra in joc. Si Doamne fereste sa ne gaseasca la judecata vinovati de smintirea cuiva care a refuzat Sfinte Taine perfect valide din cauza noastra.
   Iertati indrazneala si binecuvantati!

   • admin2 says:

    Întreruperea pomenirii nu este obligatorie, nici nu am afirmat așa ceva.
    A trimite pe creștini la ecumeniștii asumați este o mare greșeală.
    A socoti că doar slujirea în biserica de zid este slujire – indiferent de cât adevăr se propovăduiește sau nu în ea – iarăși este o greșeală. Biserica este Adevărul, nu clădirea. Altminteri, ar însemna că primele trei secole de creștinism ce au fost?
    Știu că majoritatea preoților nu se încadrează în categoria ecumeniști. Știu că este nevoie de multă misiune, pe care mirenii și-o asumă foarte frumos.
    Dar mai știu și că trădarea din Creta a fost cea mai cumplită. Și atunci – în perspectiva zilei Judecății – nu pot face nici un compromis. Iar a muri de foame cel care Îl mărturisește pe Dumnezeu este exclus. Nu banii de pâine ne lipsesc, ci curajul de a trăi în adevăr și iubirea față de adevăr. pentru unii preoția = bani. Nimic mai mult. Trist.
    Nu am scos pe nimeni din biserică, nu am îndemnat la schismă, dar nici nu pot trece peste învățătura Sfinților Părinți care spune că împărtășirea din același potir cu ereticii încă necondamnați, cu toate că este împărtășire reală, ea este însă spre osândă. Numai asta ne mai lipsește: să ne împărtășim și spre osândă, la ce vremuri trăim.
    Cu respect, pr. Ciprian

    • IOAN says:

     Preoții trebuie să stea în ADEVĂRUL ORTODOXIEI dacă vor să aibe șanse de mântuire…Altfel !… nu există mântuire de la Domnul Nostru Iisus Hristos pentru cei ce trădează întrun fel sau altul Biserica Sa care este doar UNA și este Ortodoxă

     Consecințele dramatice pe care și le asumă fiecare dintre noi pentru mărturia sa în această lume plină de minciună… este răsplata veșnică în Împărăția Cerurilor

     Așa au făcut TOȚI SFINȚII când au fost prigoane și care nu au trădat pe Hristos în niciun fel. Altfel !…moartea lor era veșnică în iad

     deci…În minciună nu există mântuire !

    • Claudiu says:

     Din dialogul de mai sus eu inteleg un singur lucru…eu personal sunt praf si prostutz de-a binelea. Nu mai inteleg nimic. Deci daca preotul este antiecumenist convins dar are constrangeri pamantesti ca sa NU renunte la pomenirea episcopului eretic, chiar daca mai pomeneste episcopul eretic, toate tainele savarsite de el sunt perfect valide iar impartasania pe care o da credinciosilor constienti de tradarea din Creta nu o da spre osanda ci spre mantuire?

     • admin2 says:

      În primul rând, ca să vă dumiriți, semnați cu numele real. Parcă era feminin, nu? Și apoi vă pot recomanda de citit de la Sfinții Părinți ceva despre eclesiologie. Și vă lămuriți fără alte confuzii.

   • Pąʍvo says:

    ”Deci, nu duceţi grijă, spunând: Ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca?
    Că după toate acestea se străduiesc neamurile; ştie doar Tatăl vostru Cel ceresc că aveţi nevoie de ele.
    Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.
    Nu vă îngrijiţi de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale. Ajunge zilei răutatea ei. ”

    (Matei 6, 31-34)

   • Iuliabur says:

    http://www.glasulstramosesc.ro/blog/parintele_vasile_savin_din_neamt_a_intrerupt_pomenirea_ierarhului_ecumenist_pe_19_februarie_pe_8_martie_a_fost_destituit/2017-03-10-358

    Din scrisoarea parintelui catre credinciosi cand a anuntat ca nu va mai pomeni ierarhul:
    „……… Mi-a dăruit Dumnezeu o soţie preoteasă bună şi evlavioasă şi 9 copii „sănătoşi şi întregi la minte”, pe care i-am crescut şi educat cu mare drag. În acest moment, 3 sunt căsătoriţi, iar 6 necăsătoriţi, fiind studenţi şi elevi de liceu. Toţi au învăţat carte; 6 din 9 au fost sau sunt studenţi la facultate. Mulţumesc lui Dumnezeu!”

    • admin2 says:

     Om vrednic. Să dea Domnul să fie cât mai mulți, să se înece fiara ecumenistă în propriul fum.

 12. Mihai says:

  Apropo de prietena fiicei duhovnicești, aici în cazul de față a contribuit din plin ,,celebrul slogan” Dumnezeu este unul pt. toți și care ft multi au picat în această capcană, că să nu zic majoritatea, dar mă întreb , care ,,dumnezeu”, noi știm că Dumnezeu ne-a lăsat o singura cale de mântuire ci nu mai multe, ei bine in momentul de fata actualii ierarhii ,,ortodocși” asta propaga pretutindeni pe unde de duc și de întorc, de fapt majoritatea că să nu generalizam, nu mai are rost să dăm nume că deja sunt arhicunoscuti, și iatai că spre dezamăgirea noastră au priza la naivii ducatori degeaba la biserica, eu am colegi/ colege de serviciu ce de duc la biserică, țin posturile s.a.m.d, ei bine imaginativă că m-au mai și întrebat din ce secta fac parte?! În schimb intreabai de ecumenism și de erezii că habar nu au ce înseamnă acelea, sau nu mica mi-a fost mirarea că să aud de la un coleg dascăl la o biserica de spital că să ami zică că el nu va face ascultare decât de ierarhia b.o.r că este ,,autorizata”, ce SF Părinții, ce prorocii, pe acestea din urmă considerandule aberatii după părerea lui, în materie de acte biometrice nu a ratat nimic, mai ales pașaport că din când în când de mai duce prin Israel și am înțeles de la el că statul evreu a impus pașapoarte biometrice pt străini ce vin in Israel, ei bine fraților asta e situația din teren

  • admin2 says:

   Da, e ca la rugby. Iar cei care vor să rămână în duhul patristic sunt… mingea. Luați în șuturi.
   Ce frumos spune Sf. Pavel – ”am ajuns gunoiul lumii.”
   Slavă Domnului!

 13. o oarecare says:
 14. Dr.Gabriela Naghi says:

  Blagosloviti si iertati,Sfintia Voastra!
  Chiar daca Parintele Macarie a tinut un cuvant de invatatura ,care pe unii dintre dreptmaritorii crestini,i-a nemultumit sau intristat,Cuviosia Sa este singurul raspunzator in fata Domnului Indurarilor.In fata oricarei abateri,caderi sau neputinte ,pe care o observam la aproapele nostru,tot ce putem face este sa ne rugam in taina, cu zdrobire de suflet Domnului,care ne va rasplati noua,iar greseala aceluia nu se va abate si peste noi,cei putin incercati.Ochii tuturor clericilor ecumenisti si ai poporului somnolent care ii urmeaza, sunt atintiti asupra noastra si nu trebuie sa le dam prilej de comentarii rautacioase.care ne-ar putea sminti.
  Oare stim noi” Care sunt stâlpii crezului nostru, temeiurile sau bazele credinţei noastre, spre deosebire de alte confesiuni şi secte; sau mai pe scurt, care sunt tăriile de stâncă ale ortodoxiei?”intreba Parintele Ilarion Felea
  „Creştin înseamnă jertfă.
  Creştin înseamnă să te saturi văzându-i pe alţii mâncând.
  Creştin înseamnă să te bucuri când sufletul aproapelui tău se întâlneşte cu Dumnezeu.
  Creştin înseamnă să trăieşti şi să participi la bucuria şi la sporirea aproapelui tău, ca şi cum ar fi a ta.
  Creştin înseamnă să nu iei în seamă, aşa cum spune David, suferinţele, care totdeauna au constituit calea cea mai grabnică care duce la Cer.
  Creştin eşti când durerea celuilalt este durerea ta.
  Nu poţi să te numeşti creştin şi să fii şi mason, şi iubitor de avere şi escroc, şi nici măcar nu trebuie să ai de-a face cu cei ce s-au lepădat, în mod conştient, de Atotţiitorul şi au ales să slujească lui Mamona şi legiunilor de demoni pe care îi trage după el.”
  Dionisie A. Makris, Iannis cel nebun pentru Hristos, Editura Evanghelismos, București, 2010 – fragment

 15. Claudiu says:

  „Amintiţi-vă de căderea Constantinopolului în mâinile islamului. De ce a îngăduit Dumnezeu să cadă Constantinopolul? Pentru că ortodocşii au trădat credinţa, în 12 decembrie 1452, deci, iată, numai cu câteva luni înaintea căderii Constantinopolului, s-a făcut liturghie în Sfânta Sofia, ortodocşii şi catolicii împreună. Se ştie că, după cucerire, sultanul Mahomed a avut o întrevedere cu generalii săi, ca să se bucure de izbândă. Şi cum mâncau ei şi se veseleau, deasupra sultanului, pe perete, s-a arătat o mână. Sultanul, înfricoşat, a chemat pe toţi înţelepţii săi să tâlcuiască semnul acela, dar nimeni nu a ştiut. Şi atunci au întrebat şi pe Ghenadie Scholarios, care era simplu monah, de altfel singurul din Constantinopol care se opusese ferm unirii cu catolicii. El a cerut răgaz de o săptămână şi le-a zis: „Dacă în răstimpul acesta o să îmi descopere Dumnezeu, o să vă spun”. Şi Dumnezeu i-a descoperit că palma aceea cu cinci degete răsfirate car s-a arătat deasupra sultanului însemna că dacă în Constantinopol ar mai fi rămas măcar cinci ortodocşi adevăraţi, nu ar fi căzut oraşul. Şi să ne mai amintim şi că până pe 28 mai 1453 toate încercările sultanului Mahomed al II-lea de a cuceri Constantinopolul au eşuat şi era hotărât să se retragă. In seara dinaintea căderii, 28 spre 29 mai, un cleric musulman a spus însă: „Nu plecaţi. Până noaptea aceasta am văzut deasupra cetăţii un nor alb, harul lui Dumnezeu care îi apăra pe bizantini. Acum însă norul s-a ridicat. Dumnezeu i-a părăsit. Acum putem să îi cucerim“. Şi i-au cucerit.”

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2015/01/20/interviu-cu-pr-prof-theodoros-zisis-in-lumea-credintei-despre-iubirea-falsa-a-ecumenismului-si-consecintele-minimalismului-dogmatic-fara-adevar-iubirea-este-minci%C2%ADnoasa-aceasta-perioad/

 16. Maria says:

  Sa nu va suparati,puteti sa nu faceti public comentariul meu daca veti considera ca pot fi doar niste barfe.M-as bucura sa fie doar barfe ,dar ma tem ca e adevarat.
  Cineva a comentat undeva urmataoarele:
  „Maria said, on Martie 8, 2017 at 4:32 pm
  Păcat și de pr Macarie!

  Am ajuns și pe la sfinția sa.Dar m-a dezamăgit complet.Cînd eu am văzut acolo la vînzare atîtea cărți cu Nil Dorobanțu,Maica Veronica,Petrache Lupu etc..,am zis că poate nu știe de înșelarea lui Nil,si am încercat să-i spun….si de Nil si de înșelarea Vldimireștiului,la care el mi-a zis:

  „cînd ai să scrii tu atîtea cărți cîte a scris Nil,atunci să vii să vorbești cu mine !.Eu cînd îi aud pe ăștia mi se ridică părul în cap!!

  Apoi spune despre Sf împărtășanie…„și eu eram la fel ca si tine f. tăios cu Sf Împărtășanie,canoniseam ca la carte… si nu cîștigam pe nimeni,însă cînd l-am citit pe Nil Dorobanțu m-am schimbat la 180 de grade”.

  apoi susținea mult Vladimireștiul…

  cîteva spuse din discuția avută cu părintele

  l-am întrebat:

  Ce părere aveți de curentul Arsene Boca?

  a zis că „nu se poate pronunța”….probabil bănuia că să-i spun că a fost înșelat

  I-am zis:am auzit că ați vorbit Duminică la predică de Nil Dorobanțu

  Răspunde :da ! și…?

  eu:Dar ati citit pe Mihail Urzică?

  pr….Da Mihail Urzică e un înșelat.

  eu…și duhovnicul meu mi-a zis că e un înșelat…

  pr….Duhovnicul tău e un înselat,îmi dai voie să-i spun așa?…..Dar dacă duhovnicul tău e în înșelare?…..Pr Cleopa atât a scris :„vise si vedenii” si altceva mai mult nu a scris…pr Cleopa era de partea comuniștilor…etc….

  Că la Vladimirești au făcut bine ce au făcut.Că maica Veronica daca avut vedenii ca si sf ioan kronstadt

  apoi am continuat să mă duc la Sf Liturghie acolo unde făcea mari îndemnuri la Sf Împărtășanie…dar văzîndu-mă pe mine că eu vorbeam și cu unu si cu altul…etc…m-a chemat la dînsul ,si mi-a zis:„uite care e treaba,sînt mulți rău-făcători de care eu mă feresc,si eu încerc să am grijă doar de cei care sînt în barca mea.Te-am primit …te-am ascultat…dar acum te duci la duhovnicul …..la care eu i-am spus că e departe si nu am cum să ajung….si îmi răspunde că nu-l interesează…apoi i-am zis dar măcar la Sf Liturghie pot să vin?si mi-a zis că nici măcar la Sf Liturghie nu am ce căuta!…că el a văzut că eu deja am venit si am intrat în discuții cu unu si cu altul si am legat prietenii,si el nu are nevoie de așa ceva….”

  poftim răspuns de la cel care a fost pus de Dumnezeu tămăduitor de suflete.”
  Parinte ,e dureros , vrajmasul ,balaurul are multe capete!De nu ne pierde cu o ratacire ne ispiteste cu o alta…
  Dumnezeu sa ne pazeasca pe toti !Iertati ma !

  • admin2 says:

   Vă răspund: acea Maria a fost acum câteva luni și la Sf. Gheorghe, de două ori, am stat de vorbă cu ea. A doua oară mi-a spus că ea nu se roagă, dar de fapt are rugăciunea minții. Apoi a spus – de era să pic, bine că eram pe scaun – ”părinte, eu sunt adâncul smereniei.”
   I-am spus apoi că este într-o cumplită stare de înșelare. Probabil că l-a bătut la cap și pe pr. Macarie și acesta a dat-o afară. Nici eu nu aș mai fi suportat o a treia convorbire cu ea. Acum se pare că a plecat în Italia, la muncă. Drum bun!
   Așa că cei care au ca argumente numai oameni din aceștia tulburați la minte, nu îi luați în seamă.

  • Pąʍvo says:

   Daca parintele Cleopa era de partea comuniștilor, nu ar mai fi fost arestat sau prigonit si probabil nu ar mai fi plecat sa stea ascuns prin munti in pustie. Acesta, un argument logic.
   Realitatea concreta este ca nu am aflat de o colaborare in scris cu structura comunista, cateva persoane din SRI lamurindu-ma ca dimpotriva – parintele a fost persecutat si tinut sub observatie. Arsenie Boca insa, a fost achitat, reeducat si linistit complet.
   Cat despre aceasta persoana Maria, da, din nefericire sunt credinciosi care din cauza disperarii pot avea accese de nebunie, dar nici comportamentul parintelui Macarie nu mi se pare lucid.
   Iertati-ma, dar nu am putut sa nu intervin.
   Doamne miluieste.

   • admin2 says:

    Sunt foarte multe ispite. Iar o parte dintre ele ni le provocăm și singuri. Și eu cad în capcana asta. E din cauza ego-ului.
    Mă iertați.
    Pr. Ciprian

 17. admin2 says:

  Cei care au dezbinat Biserica și își bat joc de ea sunt ECUMENIȘTII. Ei sunt ACUM în schismă cu Biserica lui Hristos.

 18. român ortodox neecumenist says:

  Vad ca scoateti din context anumite cuvinte ale parintelui Macarie. Urmariti cu atentie inregistrarea. Voi nepomenitorii va cautati justificari si acoperire la tendintele schismatice in care va aflati. Schisma voastra incepe cu minciuna pe care o spuneti oamenilor atunci cand ii invatati ca pomenitorii nu au Har. Prin asta incepe ruperea voastra de Biserica. Al doilea pas in caderea voastra este ca voi va considerati Biserica.

  • admin2 says:

   Eu nu am spus că pomenitorii nu au har. Au toți. Probelema este cu ecumeniștii ”consacrați.” Și ăștia mai au har. Și Iuda a avut. Și ce a făcut cu el?
   Eu nu mă consider Biserică, eu sunt fiu al Bisericii, mai exact al Episcopiei Covasnei și Harghitei. Și mă rog lui Dumnezeu să ne țină pe toți în adevăr și iubire până la sfârșitul vieții.
   Pr. Ciprian

   • Mihai says:

    Frate român ,, ortodox român” neecumenist, nu făcea confuzie intre încetarea pomeniri și în a te ruga pt cei cazuti în erezii, prima situație în care sa ajuns sa ajuns datorita faptului că majoritatea arhiereilor sau inhaitat cu tot soiul de rătăciți, fapt destul de vădit, în ceea ce privește situația în care trebuie să ne rugăm pt cei rătăciți inclusiv pt arhierei ce au semnat în Creta trădarea ortodoxiei, asta este de făcut pt ei pt asi reveni/ veni în fire,

    • admin2 says:

     Eu la majoritatea fiilor duhovnicești și la cunoscuți le-am recomandat metanii pentru pocăința ecumeniștilor.

   • Mihai says:

    Și inca ceva, în schisma dumnealor a căzut, prin inhaitarea cu eretici, hai sa nu mai ascundem gunoiul sub preș că deja a dat pe afara

    • admin2 says:

     E multă trădare în lume: de dumnezeu, de aproapele, de noi înșine. Nădăjduim în pocăință.
     E cumplit să ajungi la Judecată și să fii lepădat de la fața lui Hristos.
     Doamne, apără!

   • IOAN says:

    Preoții pomenitori de eretici se rup de Hristos și de Biserica Sa Ortodoxă și fac Schismă pentru faptul că pomenesc din interes sau slugă loială Episcopii ecumeniști-eretici dovediți oficial odată cu așa zisul Sinod din Creta. Asta e dovadă că nu sunt preoți adevărați ci preoți mincinoși deși încă au harul preoției până la condamnarea lor oficială. Mare pedeapsă își vor lua toți trădătorii …de la Hristos Dumnezeu și pe aici și mai ales dincolo în iad…

    Preoții pomenitori își vând Preoția la eretici din comoditate, frică, lașitate, interese sau pierderea serviciului și a banilor…deci salariul …și deci din puțină credință își pierd sufletele pe veci etc…negând ADEVĂRUL ORTODOXIE și pe însuși Domnul Nostru Iisus Hristos și mai apoi să aibe pretenția că sunt ucenicii ai lui Hristos Dumnezeu și să ascultăm de ei înșelații !?

    Preoții pomenitorii se fac părtaș la fărădelegile eretice ale Episcopilor și prin urmare sunt trădătorii Ortodoxiei în mod oficial ca și mai marii lor.

    Niciodată nu veti afla Adevărul de la trădători !

    Preoții adevărați nu pomenesc ECUMENIȘTI-ERETICI și sunt în Biserica Ortodoxă în continuare…

    • admin2 says:

     Cred că puțini preoți sunt conștient trădători. Cu dragoste și răbdare, nădăjduim să ne mântuim TOȚI.
     Eu nu vreau să mă lepăd, nici de cel care se leapădă de mine. Nădăjduiesc în Hristos. Că El pe noi ne iubește.
     Și cum va ieși… mila Domnului.

 19. Alexandru says:

  Părinte Ciprian am o singura întrebare:

  I-am așteptat pe toti, dupa răbdarea lui Hristos?

  • admin2 says:

   Și după dragostea Lui.
   A nu se confunda virtuțile cu păcatele.
   Și teoria cu practica. Și vorbitul și acțiunea.

 20. Mihai says:

  Părinte am văzut un articol pe un blog grecesc vizavii de uni monahii de la SF munte de la schitul Cutlumus vizavii de ecumenism și ce justificare au, am zis sa nu va pun linkul, pe blog nu mă pricep sursa este trelogianis.gr

 21. Marius Gogonea says:

  roman ortodox neecumenist
  Dupa cum va ascundeti numele, asa o sa va ascundeti toata viata, in spatele altora. Nu a afirmat nimeni pe aici ca preotii, pomenitori de tradatori, nu mai au Har. Fereasca-ne Dumnezeu, nu sta aceasta in masura noastra omeneasca, desi, ar dori tare mult vanzatorii ecumenisti sa auda asa ceva de la noi cei „neascultatori”. Doresc tare mult acestia sa ne eticheteze, „schismatici”. Am mai spus-o si o mai spunem: suntem si stam in Biserica. Ca vor, ca nu mai vor inovatorii ecumenisti, suntem si noi, cu mila Mantuitorului Hristos, Biserica. Da preotii au inca Har, insa, disperarea cu care se tin de scaunul lumesc si vremelnic al parohiei, in detrimentul marturisirii Adevarului de Credinta, fereasca Dumnezeu, le va fi groapa si mormant. Zidurile, de care si-au lipit sufletul foarte multi clerici, nu vor mantui pe nimeni daca Adevarul si smerenia vor fi alungate dintre ele de catre furi si talhari. Au mai „cazut” ziduri uriase de biserici golite de Duhul Adevarului, e plina istoria crestinatatii. De ce oare nu vrem sa invatam din aceasta lectie? De ce ramanem in continuare prizonieri ai zidurilor de pamant!?

  • admin2 says:

   Răspunsul îl va da acum și aici conștiința fiecăruia. Sau îl va avea de înfruntat la Judecată.

 22. Dr.Gabriela Naghi says:

  Blagosloviti si iertati,Sfintia Voastra!
  Cred ca o parte dintre crestinii care au decis sa se ridice alaturi de preotii nepomenitori,care cu pretul unor jertfe ,pe care nu multi si le pot asuma si care stau ca o stanca de neclintit in fata tsunami-ului ridicat de”lucrarea necurata a inselarii ecumeniste”,incep sa piarda din vedere telul primordial,care ne uneste”sa dobandim harul lui Dumnezeu şi să preîntâmpinăm deformarea conştiinţei noastre bisericeşti,.. în aceste ore critice în care Biserica Ortodoxă universală suferă şi arhipăstorii noştri pare că se potrivesc mai mult cu ereticii şi cu cei de alte religii şi se însoţesc mai degrabă cu aceştia decât cu turma lor Ortodoxă.”
  Sfântul Teodor Studitul, mărturisitorul neînfricat al adevărurilor teandrice ortodoxe, proclamă către toţi oamenii: “A primi împărtăşanie de la un eretic sau de la unul care o strică dinaintea unui dumnezeu străin te apropie de diavolul.” (Teodor Studitul P.G. c. 1668c). După spusele sale, pâinea ereticilor nu este “trupul lui Hristos” (ibid. c. 1597A). Ca atare, “atunci când dumnezeiasca pâine a ortodocşilor este împărtăşită, credincioşii devin un trup; în acelaşi mod împărtăşania eretică împlineşte acelaşi lucru în cazul celor ce se împărtăşesc din ea, făcându-i pe aceştia un trup care este împotriva lui Hristos” (Ibid. c. 1480 CD). În plus, împărtăşania de la eretici nu este pâinea comună, ci otravă care vatămă trupul, întunecând şi înnegrind sufletul (ibid. c. 1189c.)”.
  (Sf. Iustin Popovici, Credinta Ortodoxa si viata in Hristos)
  Sfântului Marcu Eugenicul: „Cei ce au fost cinstiţi şi înălţaţi mai presus de valoarea lor de către Biserica lui Hristos, au necinstit-o şi i s-au făcut nefolositori, pentru că s-au amestecat cu cei excomunicaţi de mulţi ani, cu cei căzuţi şi supuşi anatemei cu zecile de mii, şi pentru că au pângărit mireasa cea nepângărită a lui Hristos…De aceea, credem cu fermitate că mai ales în aceste zile tragice pentru Biserică „este nevoie ca cei care Îl iubesc pe Dumnezeu să se aşeze cu fermitate în poziţie de luptă prin faptele lor şi să fie totdeauna gata să înfrunte primejdii pentru credinţă” -citate din Memoriu de aparare a vrednicului de pomenire ,Parintele Marcu Manolis.
  In rest,nu are importanta,daca cineva[cleric sau mirean] are evlavie in sufletul sau fata de Parintele Arsenie Boca,Ieroschimonahul Nil Dorobantu,Arh.Cleopa,s.a.m.d.
  Este problema lor personala,si vor discuta aceste lucruri, doar in taina Sf.Spovedanii cu duhovnicul.
  Comentam aceste „inselari”,sau reactiile unor preoti sau cunostinte,in numele a ce?
  Trebuie sa avem „o atitudine ireprosabila”si sa dam dovada de zel atunci cand trebuie sa întrerupem blasfemiile şi nelegiuirile proferate de la amvon,cand luptăm pentru curăţirea profanării săvârşite şi pentru apărarea războitei şi primejduitei noastre Ortodoxii, cand luptam impotriva pomenirii ereziarhului Patriarh si a „Păstorilor lupi”,care s-au afundat în erezie şi au apostaziat de la vechea tradiţie a Sfintei noastre Biserici, pentru care atâtea sfinte lupte s-au dat şi a curs atâta sânge de slăviţi mucenici.
  Dacă cineva se găseşte la înălţimea desăvârşirii să arunce primul piatra asupra mea. Pe acesta care o va face îl îndur şi îl iubesc. Pentru că tot ce va face, chiar şi împotriva mea, din dragoste pentru Hristos o va face.
  Permiteţi-mi la sfârşit să închei … cu cuvintele profunde ale Sf.Mărturisitor sârb al Ortodoxiei, Arhimandritul Iustin Popovici, puţin parafrazate:
  „Cu smerenie cer iertare, pentru că şi eu atot-păcătosul, cu adevărat atot-păcătosul, am îndrăznit să îngăim aceste puţine cuvinte …
  Dacă însă cineva, citind aceste cuvinte se simte jignit, să mă ierte, pentru că din pricina atot-păcătoşeniei mele nu am putut exprima mai bine adevărul. Şi să Îl roage pe Prea Dulcele Domn Iisus, cel milostiv şi mult milostiv faţă de fiecare păcătos care se pocăieşte, să îmi ierte şi mie atot-păcătosului noile mele păcate. Pentru că cred, din toată inima mea cred, că «mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului» (Iacov 5, 16), încă şi pentru unul ca mine, atot-păcătos până în măduva fiinţei mele”.
  Marcu Manolis
  Diacon
  Oρθόδοξος Τύπος, 18.06.2010, pp. 1, 7.

  • admin2 says:

   De acord.
   Și mulțumim pentru corectitudinea cu care arătați locurile de unde citați.
   Pr. Ciprian

 23. Claudiu says:

  Pentru cei ce spun ca ne putem impartasi de la pomenitorii de eretici, vreau sa-mi „talcuiasca” aceste cuvinte ale Sf Theodor Studitul:

  Iar [la întrebarea] dacă trebuie să se cerceteze iarăşi din pricina ereziei, [răspunsul este]: acest lucru e absolut necesar[2]. Căci a te împărtăşi de la un eretic sau de la unul învinuit pe faţă pentru vieţuirea sa, ne înstrăinează de Dumnezeu şi ne face familiari diavolului.
  Şi mi-ai spus că te-ai temut să-i spui preotului tău să nu-l pomenească pe ereziarh la liturghie.

  Ce să-ţi spun acum de­spre acest lucru nu văd, decît că întinare are împărtăşania din singurul fapt că îl pomeneşte [pe ereziarh], chiar dacă ortodox ar fi cel ce face Sfînta Liturghie!

  • admin2 says:

   1.Nu ne împărtășim cu pomenitorii de eretici.
   2. O rugăminte-cerere: oricine vrea să aducă un citat (biblic, patristic, literar etc) în discuție sau ca argument, neapărat să specifice exact de unde este citatul – cartea, editura, pagina. Altfel e posibil ca unii să spună că au zis Sfinții Părinți și să nu fie așa.
   Trebuie să poată fi verificabilă sursa.
   Mulțumesc.
   Pr. Ciprian

   • Claudiu says:

    Am inteles Pr Ciprian..trebuia sa pun si sursa!

    Sursa: „Dreapta credinţă în scrierile Sfinţilor Părinţi”, vol. I, ed. Sophia, Bucureşti, 2006; traducere din greaca veche – Pr. Marcel Hancheş

    • admin2 says:

     Tare bun traducător este pr. Marcel. Probabil the best. Și om de rugăciune.

    • un ins dintre atatia says:

     „1.Nu ne împărtășim cu pomenitorii de eretici”
     Parinte, dar si sfintia ta si pr Zisis, inainte de a intrerupe canonic pomenirea, ati fost…”pomenitori de eretici”, ca sa va citez!
     Oare hotarul dintre erezie si Ortodoxie nu se afla in constiinta dogmatica a fiecaruia, mai inainte de a fi trasat in planul vazut al faptelor? Atunci de ce nu aratati acea rabdare cu ceilalti (deocamdata) „pomenitori de eretici”, pe care Domnul Hristos o are, asteptandu-i pe toti la marturisirea Dreptei Credinte, dintre care unii sunt mai „iepuri”, altii mai „melci”…
     Vremea de cernere nu s-a terminat. Socotesc ca fiecare e dator sa dea marturia cea buna, la masura sa si conform Sf Parinti, dar sa nu judece cu trufie pe confratii mai neputinciosi, ori doar…”melci”.
     Lucrul de capetenie nu e pomenirea sau nepomenirea (fapte vazute ce decurg din asezarea launtrica a omului) ci insasi aceasta asezare launtrica, statornicita pe Piatra Hristos, conform Predaniei apostolice si patristice. Daca unii inca nu au aceasta asezare (nu ma refer la cei deja „vanduti” ori rau intentionati), nu e mai bine sa ne rugam pt ei ca Domnul sa-i uneasca cu noi, in loc sa-i infieram cu superioritate?
     De unde lipsa oricarei nuante in discursul sfintiei voastre, in care exista doar alb si negru?
     Inca ceva: daca pr Macarie da dovada de o opinie nuantata in chestiunile acestea deloc usoare, ce aveti impotriva? Simtiti o tradare la mijloc? Ca de ar fi doar un neajuns omenesc, probabil ati fi discutat intre patru ochi, cum recomanda si Evanghelia in astfel de cazuri. Iar de este doar o problema de punct de vedere (doar exista si teologumene, care nu sunt nici dogme, dar nici erezii), iarasi nu va inteleg reactia.
     Cunosc preoti cu constiinta dogmatica ortodoxa, care inteleg tot contextul actual, extrem de grav, dar nu au curajul (inca) de a intrerupe pomenirea. Nu m-as incumeta sa-i numesc tradatori ori „pomenitori de eretici”, lasand judecata asta unui sobor ulterior al Bisericii, insuflat de Duhul Sfant.
     Asadar, ca sa pricep si eu, care pot fi mai greu de cap uneori:
     „Where’s the beef with father Mac”?

     • admin2 says:

      Să vă răspund. Nu am absolut nimic împotriva celor care, antiecumeniști fiind, încă nu au întrerupt pomenirea. Dacă am lăsat impresia aceasta, o retrag. Nu acuz pe nimeni că ar fi melc. Eu sunt berbec, asta e. Nu mi-am dorit eu să mă nasc în aprilie, dar așa a fost de la Domnul.
      Nici nu mi-a plăcut – din start – diferența între pomenitori și nepomenitori și am mai spus-o.
      Eu îndemn oamenii să nu se împărtășească cu ecumeniștii vădiți, fervenți, convinși, furioși, angajați etc. Acolo deja asumarea trădării este clară. Nu vrem să fim părtași la așa ceva: adică prăjitură cu cianură, nu?
      Așa cum noi, cei maziliți sau pe cale de a fi, suntem puțini, la fel sunt și ecumeniștii, tot puțini (față de totalitatea ortodocșilor). Majoritatea preoților sunt la mijloc. Aici e nevoie de misiune, să se convingă ei înșiși că preoția înseamnă să fii cu Hristos, nu cu iudele.
      Deci lucrurile sunt foarte puțin alb, un pic mai mult negru și 70% gri. Got the picture? It is simple, my friend.
      Singurul lucru pe care mi-l doresc este unitate în adevăr. De luni de zile asta fac, de dimineața până seara. Nu că mi-am dorit-o. Dar asta vrea Hristos. Pot să Îl refuz?
      Nu vreau să conving pe nimeni, fiecare are conștiința lui. Doar spun ce s-a întâmplat și cât de rău este ceea ce s-a întâmplat în Creta. Și în ”pariul” acesta contra minciunii mi-am pus întreaga viață la mezat. Așa văd eu situația și îmi doresc ca ierarhii și preoții români să ZDROBEASCĂ multele capete ale fiarei ecumeniste. Cum o va face fiecare, aceasta este conform conștiinței lui.
      Este posibil ca uneori să nu fi dat un răspuns 100% coerent, dar aveți îngăduință. Nici eu nu știu cum de mai rezist. Ba da, știu: prin împărtășirea cu Hristos, Căruia se cuvine slava cu Tatăl și cu Duhul în veci.
      Cu respect, pr. Ciprian.

     • Iuliabur says:

      Intrebari catre „un ins dintre atatia”:
      Cat timp a trecut de la sinod?
      De unde stim care preoti pomenitori sunt antiecumenisti ?
      Cati preoti pomenitori invata pastoritii in biserica adevarul despre „sinodul” de la Creta si au nelinistea cea buna?
      Pe cati preoti pomenitori i-ati vazut tulburati de perspectiva Sinaxei din Grecia?
      Unde este constiinta responsabilitatii mantuirii pastoritilor a preotilor pomenitori?

     • admin2 says:

      Bune întrebări. Vădesc ”neliniștea cea bună”, care poate duce la mântuire.

 24. Mihailavl says:

  Îmi poate spune cineva cum de P. Macarie este singurul dintre preoții nepomenitori care nu a fost caterisit și nu a fost dat afara din mănăstire? Are cumva legătură cu poziția pe care o are?

  • admin2 says:

   Eu șτiu că lupta părintelui Macarie a fost frumoasă, demnă și rodnică. Acum e o sincopă. Nădăjduiesc să revină la calea Sfinților Părinți, fără compromisuri și dulcegării față de eretici. A-i iubi înseamnă a le spune franc greșeala lor.
   Tot ce avem de făcut ACUM găsim în viața și în operele Sfinților Părinți. Să le cercetăm, în duh de rugăciune.
   Și așa să facem, ca și ei.
   Pr. Ciprian

 25. Mihailavl says:

  Poate acum părinți care – i mai sunt alături își dau seama că-i rătăcit și scăpa de ratacirile propovăduite el cu Arsenie, Dorobanțu, Vladimiresti, Maglavit. Ar trebui să se teamă de Dumnezeu și să se rușineze că propovăduiește rătăcirile lor in loc de învățăturile Sf. Părinți despre dreapta credință.

  • admin2 says:

   Cred că marea rătăcire a noastră a tuturor este că nu iubim pe aproapele nostru, iar atunci când greșește, ne-am și descotorosit de el. De aceea Dumnezeu nu ne scoate la liman, pentru că NU MERITĂM. Și să nu uităm că unii deja au suferit pentru Ortodoxie, cu toată dragostea, alții doar vorbesc despre suferința lor (a altora), iar alții își dau cu părerea… de la căldurică. În perspectiva Judecății, oare cum va fi?
   Eu sper că adevărul să ne unească pe toți. A fi în prima linie nu este ușor. Pomeniți.

 26. Capmare Nicu says:

  ” Nu spun acestea pentru cei mai mari – căci ce folos vor avea de la cinstea noastră? -, ci pentru folosul vostru. Ei chiar de ar fi cinstiţi, cu nimic nu se folosesc în viitor, ci mai mare le va fi osînda şi, chiar de ar fi batjocoriţi, cu nimic nu vor fi vătămaţi în viitor, ci încă mai mare le va fi justificarea. Însă eu voiesc ca toate să se facă pentru voi. Cînd cei mai mari sunt cinstiţi de cei mici, şi aceasta este spre ponosul lor, după cum este spus în cazul lui Eli: „Şi nu l-am ales Eu oare din toate seminţiile lui Israel”; iar cînd sunt batjocoriţi, ascultă ce zicea Dumnezeu lui Samuel: „Nu pe tine te-au lepădat, ci M-au lepădat pe Mine” (I Regi 2:28; 8:7), astfel că batjocura este cîştig pentru ei, iar cinstea este o povară. Deci, acestea le spun nu pentru ei, ci pentru voi.{…}„Dar ce? zici tu; Dumnezeu îi hirotoneşte pe toţi, chiar şi pe cei nevrednici?”. Nu pe toţi îi hirotoneşte Dumnezeu, însă prin toţi lucrează – chiar de ar fi şi nevrednici – pentru mîntuirea poporului. Căci, dacă Dumnezeu a vorbit pentru popor printr-un măgar şi prin Valaam, printr-un om spurcat, cu atît mai mult prin preot. Căci ce nu face Dumnezeu pentru mîntuirea noastră? Ce nu grăieşte El? Prin cine nu lucrează? Că, dacă El a lucrat prin Iuda şi prin cei ce proroceau cărora le va zice: „Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea” (Matei 7,23), iar alţii încă şi alungau demoni, cu atît mai mult va lucra prin preoţi. Dacă ar urma să cercetăm viaţa mai-marilor noştri, atunci noi ar trebui să fim hirotonitorii învăţătorilor, şi atunci toate s-ar răsturna pe dos; picioarele sunt sus, iar capul jos. Ascultă-l pe Pavel, care zice: „Dar mie prea puţin îmi este că sunt judecat de voi sau de vreo omenească judecată de toată ziua” (I Cor. 4:3)”
  Sf.Ioan Gură de Aur-” Ascultarea şi cinstirea preoţilor şi a dascălilor”

  Dincolo de uimirea si dezamagirea pe care am capatat-o vazandu-va atat reactiile pripite,cu tenta spre judecata doar ca sa va dati cu parerea in totala necunostinta de cauza , pe deoparte, si incisivitatea in exprimare de care ati dat dovada , pe de alta, va intreb pe voi :
  Daca la Sfantul Altar primiti un pomelnic si pe el este trecuta o persoana care nu este ortodoxa si nici nu a fost botezata in religie ortodoxa ajungeti in situatia in care sa-i scoateti mirida iar apoi sa fie si pusa in Sfantul Potir se va opri cumva Harul datorita pomenirii unui necredincios , chiar eretic fiind? Oare Hristos al carui sange curge continuu pentru noi isi va opri sangerarea dupa vrednicia sau nevrednicia vre-unui preot? Daca la Sfantul Altar, sa presupunem , se va afla un preot pomenitor cu un preot nepomenitor nu va mai veni harul? Daca pr. prof. Theodor Zissis pana sa opreasca pomenirea episcopului sau a slujit pomenind-ul pe acesta inseamna ca tainele nu au fost valide?Cate canoane se incalca atunci cand botezul unui copilas aflat in pericol de moarte poate fi facut chiar de un mirean? Ce randuiala se respecta atunci cand se poate boteza chiar cu nisip?Imi imaginez cum il afundam de trei. Se uita Dumnezeu cumva la tipic? Va legati de deasa Impartasanie. Aratati o dovada scripturistica in care Mantuitorul ne indeamna sa nu ne atingem de El fiind prea pacatosi. Ne bateti cu canoanele in cap crezand ca Hristos se uita in gura voastra cum le respectati ad litteram. Sa inteleg, conform canoanelor, ca printre fii duhovnicesti aveti si cativa opriti de la cele sfinte pe o perioada de cativa ani. Ce penitenta a facut talharul de pe Cruce? Oare cat timp a fost oprit de la Sfanta Impartasanie pentru pacatele facute? Oare daca scufundandu-mi copilul la botez apa nu i-a acoperit crestetul capului nu ar trebui cumva rebotezat?
  Va bateti cu pumnul in piept ca sunteti adevaratii aparatori ai Ortodoxiei. Sa fie asa cum spuneti …Nimeni nu e ca voi . Toti sunt niste inselati. I-ati etichetat pe toti. V-ati creeat propriile himere si acum le urmati fara sa mai tineti cont de nimic.
  Adimn a zis:
  „Eu nu am spus că pomenitorii nu au har.”
  Deja sunt derutat. Deci exista har pana si la pomenitori. Pana la urma despre ce se vorbeste aici? Eu de har am nevoie. Mi se pare mie sau deja se transforma totul in atac la persoana? Deja se transforma totul in problema personala sau e doar o frustrare? De ce opriti oamenii sa nu mai mearga in locurile in care totusi preotii mai au har , dupa spusele admin-ului. Nu avem nevoie decat de prezenta harului. In prezenta lui are loc Euharistia. Cum sa stai mai bine acasa? Sa o luam logic , daca tot s-a pomenit de asa ceva: Avem har , avem moaste , avem altar dar …stam cu lunile acasa. Felicitari! Adevarati apratori ai Ortodoxiei!
  Cu dragoste si inima indurerata unul din cei ce nu-si ascunde numnele , Nicu.

  • admin2 says:

   Cu respect pentru un frate cu numele Sfântului Nicolae:
   1. E mare durere între ecumeniști că pr. Theodor a întrerupt pomenirea. ca să nu mai zic ce jale e în iad.
   2. Nu e de ajuns să fie har. Eu nu mă centrez pe problema aceasta. Important este cum primim noi harul.
   Două exemple:
   a) Iuda s-a împărtășit și ”de îndată a intrat satana în el.” Vedeți în Evanghelie.
   b) Saul s-a întâlnit cu Hristos pe drumul spre Damasc și a orbit de lumina prezenței Lui.
   Nu este de ajuns să fie har, trebuie să fim și noi în har. Ori aceasta se întâmplă cu cei care mărturisesc adevărul, exact așa cum l-au primit de la Sfinții Părinți. Fără adăugiri, fără omisiuni. Întreg, frumos, curat.
   Nu mă consider apărătorul ortodoxiei. Sunt un simplu preot și nu am frustrări teologice. Doar mă strădui să mă mântuiesc. Nu vreau să atac, conving, împing pe nimeni. Dar adevărul trebuie spus. Altfel cum să trăim în el?
   Cu respect, pr. Ciprian.

  • ovidiu says:

   Slava vesnica PREA SFANTEI TREIMI SI MAICUTEI DOMNULUI!
   Sunt un om simplu care nu stie teologie ,stiind doar cele 7 laude si randuiala sfantei spovedanii si a sfantei impartasanii,pentru ca primul parinte duhovnic ,care a trecut la DOMNUL la varsta de 85 de ani ,acum 12 ani ,mi-a spus sa caut mereu simplitatea copilului ,acest lucru fiind primul canon primit si pe care o sa-l tin toata viata ,pentru ca, la ce i-ti foloseste daca enumeri niste citate din carti ,si nu-L ai pe EL in inima ta ,ADICA SMERENIA , si nu mandria de a-ti arata superioritatea fata de aproapele.HRISTOS IN MIJLOCUL NOSTRU !Iertati si va rugati si pentru ovidiu pacatosul ,frate Nicu.

   • admin2 says:

    Ce frumos.
    Doamne ajută!
    Și Domnul să o odihnească cu drepții pe duhovnicul dvs!

 27. Marius Gogonea says:

  Capmare Nicu
  De ce folositi exceptiile pentru a justifica incalcarea de nepermis a canoanelor Bisericii? Oare nu vedeti ca au ajuns multi preoti si chiar arhierei sa faca din Sfanta Taina a Botezului spectacol de virtuozitate … „sacramentala” (afundare cu capul in jos, afundare ori stropire in pozitia stand pe spate a copilului, stropire fara afundare, … )? Da, e o mare problema si in privinta Botezului pentru ca, cei mai multi preoti aplica aceste nerinduieli nu din lipsa de indemanare ci, manati de tupeu si indrazneala fara frica de Dumnezeu. Care este respectul lor pentru jnvatatura Parintilor pictati pe peretii bisericilor daca au indrazneala sa le deformeze randuiala mostenita? Mai au oare recunostinta ca slujesc in Biserica ce a rezistat tocmai pentru ca Parintii Ei au pastrat cu pret de singe, prin randuiala canonica, Adevarul Cuvantului intrupat Iisus Hristos?
  Cine se bate cu pumnul in piept? Ortodoxia o va apara Insasi Mantuitorul Hristos.
  A ingaduit Dumnezeu Harul in vechea imparatie a Constantinopolului si dupa Ferara-Florenta, insa, atunci cind formalismul si delasarea clerului a dus la lepadarea Adevarului, li s-a prabusit imparatia. Scaunele aurite pe care s-au asezat multi arhierei cu pretentii de stapani, nu seamana deloc Crucii pe care ne-a indemnat sa o luam Mantuitorul Hristos. Nu avem motive sa simulam aici Raiul, ci mai degraba, sub Lemnul Sfint al Crucii, sa ne plangem pacatele cu nadejdea ca macar asa Il putem dobandi. Maicuta Domnului, cu rugaciunile Ei sa ne lumineze pe toti!

 28. Capmare Nicu says:

  Sarut dreapta , desi mi-am propus sa nu mai scriu nimic nu pot totusi sa nu fac o remarca:
  „a) Iuda s-a împărtășit și ”de îndată a intrat satana în el.” Vedeți în Evanghelie.”
  Asa este. Ma intreb: In Iuda a intrat satana fiindca a luat impartasania de la cine nu era vrednic sau fiindca starea lui nu permitea aceasta?Iuda era in acelasi loc cu apostolii si cu Mantuitorul. Ce cadru ii lipsea? Ce l-a oprit sa se pocaiasca asa cum a facut si Sf Petru? Suntem creati incontingenti , cu vointa si ratiune libera.Nu credeti totusi ca mantuirea noastra depinde in primul rand de starea fiecaruia dintre noi, de vointa fiecaruia dintre noi? De cand starea noastra depinde de ceea ce face cel de langa noi , daca pomeneste sau nu pomeneste?
  Cand e vorba de Har e Har pur si simplu. Harul nu poate fi perceput ca ceva alterat.In prezenta lui ne mai facem probleme prin ce mijloace am ajuns la el? Se poate impiedica Hristosul nostru de ceva , de cineva? Ne permitem oare sa-i spunem Lui Dumnezeu ce, unde si cum sa actioneze? Iertati-ma! Nu am studii teologice imi pun doar intrebari ce le poate pune un om simplu stiind ca Dumnezeu a cautat si la smerenia celor simpli. Nu fac parte dintre acestia , constientizez asta, dar imi doresc si nadajduiesc ca ne vom intalni cu totii dincolo de poarta Raiului cunoscand nemasurata Lui Dumnezeu dragoste.
  Doamne miluieste-ne pe toti!

  • admin2 says:

   Toată lucrarea lui Dumnezeu este dragoste, El fiind IUBIRE. Iuda a fost împărtășit de Hristos, însă iubirea dumnezeiască nu a rodit în sufletul lui, căci iubea mai mult banii decât pe Domnul. Deci viața noastră este o dinamică a răspunsului iubirii. Hristos nu se împiedică de nimeni, dar uneori NOI nu Îl vrem pe adevăratul Hristos.
   Pr. Dumitru Stăniloae spunea (acum nu am sursa exactă, dar am citit mai demult) că viața noastră a fiecăruia este răstimpul dintre iubirea lui Dumnezeu, Care ne cheamă la existență, și iubirea noastră, ca răspuns la Iubirea Lui.
   Esența Ortodoxiei este învățătura cea adevărată. Adică ne împărtășim cu Hristos așa cum Îl propovăduiește Biserica, nu distorsionat, deformat, cum spun eterodocșii. La acest capitol exigența este maximă. Ori împărtășirea unora cu un cuget în care Hristos este altfel decât în realitate îi afectează pe ei înșiși, le schimbă mintea, creează un idol-Hristos, nu face loc în inimă adevăratului Hristos și atunci ei împărtășindu-se cu Hristos Cel real, Acesta nu este primit alături de idolul din inima lor. Nu încap și Dumnezeu și mamona. Aici trebuie să fim atenți. Nu Taina are ceva probleme în sine, ci noi, primitorii ei. Iar calea sigură este Ortodoxia Sfinților Părinți, pe care să o avem în minte, să o păstrăm în inimă și să o mărturisim cu gura, la nevoie să suferim orice pentru apărarea ei.
   Cam asta ar fi, frate Nicolae, după cum m-a luminat nădăjduiesc Dumnezeu acum spre a o scrie. Sper să nu fi greșit.
   Cu respect, pr. Ciprian.

   • un ins dintre atatia says:

    „De cand starea noastra depinde de ceea ce face cel de langa noi , daca pomeneste sau nu pomeneste?”
    Raspuns: Si venirea Harului si starea noastra sufleteasca depind de Dreapta Credinta, atat a celui de langa noi (preot slujitor), cat si a noastra!
    Sa nu tragem spuza doar pe starea subiectiva personala a fiecaruia, ca si cum am fi autisti in legatura cu Trupul Bisericii, cel cu multe si variate madulare. Vrem, nu vrem, facem parte dintr-un Intreg -Biserica – din momenutul nasterii noastre duhovnicesti, Botezul. Daca un madular sufera, tot Trupul sufera. Lipsirea de Ortodoxie a membrilor Bisericii Romane, momiti pe calea panereziei de catre arhierei iresponsabili / iude, oare nu e o suferinta sora cu moartea?… Te lasa indiferent asta, draga confrate Capmare?… Pe mine nu.
    Nicio alunecare nu ramane fara urmari. Ne aflam in plina apostazie, dupa Creta. Harul ramane cu Adevarul, nu cu panerezia. „Harul si Adevarul au venit prin Iisus Hristos”(Ioan 1, 17).
    Cat timp mai ramane Hristos cu unii ca noi, molesiti de vremuri, caldicei si usor de atras in apostazie, aici e nodul problemei. E vreme de cernere. Multi vor cadea chiar si dintre cei ce se ridica! Hotarul dreptei judecati il tine Domnul in mana sa, El va pune punct oricarei imparatii apostate, oricarei ocarmuiri (politice & bisericesti) nelegitime.
    Pana atunci sa ne cercetam pe noi insine, cum faceau si Apostolii atunci cand Domnul le-a zis:

    „Adevarat, adevarat zic voua, ca unul dintre voi Ma va vinde”(Ioan 13, 21).

    Iata, astazi, multi, foarte multi Te vand, Doamne… Daruieste-ne sa nu fim si noi printre aceia! Amin.

    • admin2 says:

     Asta e cumplit: ”Multi vor cădea chiar și dintre cei ce se ridică!”
     Să luăm aminte!

   • un ins dintre atatia says:

    E si asta o pozitie sufleteasca, dle Capmare: A cauta Harul cu orice pret, chiar si fara de Hristos! Aduce cu gandirea magica. Nimeni nu poate desparti (decat in inchipuirea lui!) Harul de Adevar, si pe acestea de Hristos. O arata sf Ioan Evanghelistul si Teologul.

    Iata inca o ceata curioasa: cei care inseteaza magic exclusiv de „har”, nu de Hristos! New agism este acesta. Cu asemenea aspiratii pavam calea pt antihrist, care si el va oferi un „har” magic celor insetati de asa ceva.

    Sa ne apropiem de Crucea Domnului Iisus cu pocainta, stiind ca El este Mantuitorul nostru, nicidecum idolii nostri mentali despre „har”.

  • Iuliabur says:

   Parintele Sava a spus la Radeni: „Mai înainte de orice să clarificam ce înseamnă pomenire. De ce noi insistam asupra acestui subiect al pomenirii. Pomenirea este ceva foarte important, episcopul pe care îl pomenim, prin faptul că îl pomenim înseamnă că noi avem aceeași credință cu el. Chiar dacă noi suntem ortodocși și nu acceptăm sinodul din Creta, și chiar dacă ducem luptă împotriva ecumenismului, în momentul în care noi pomenim un episcop care este ecumenist, vom fi judecați potrivit credinței lui, nu potrivit credinței noastre, pentru că avem comuniune de credință cu el.”
   Vreau sa impartasesc ce mi s-a intamplat la o liturghie la care am participat acum 2 saptamani in alta eparhie, legat de ce spune parintele Sava in textul de mai sus, specificand ca nu alerg dupa „minuni”, vise etc: la momentul slujbei cand preotul a iesit cu Cinstitele Daruri (se obisnuieste sa treaca printre participanti si sa-i atinga) pomenit fiind episcopul, mi s-a facut frica si m-am simtit prinsa ca intr-o capcana, ca si cum ar fi trebuit sa primesc, fara voie, credinta ierarhului.

 29. Sa nu o mai dam dupa cires! says:

  Parinte Ciprian ne puteti spune opinia dvs in legatura cu :
  1.Il considerati pe pr Arsenie Boca un sfant? sau un inselat?
  2.Il considerati pe pr.Nil Dorobantu un sfant ? sau un inselat?
  3.Ati citit vreo carte din multele carti tiparite despre pr Nil Dorobantu?

  Multumesc pt raspuns.

  As mai vrea sa fac o remarca: domnul Capmare dvs sunteti cel care filmati predicile pr Macrie si apoi le postati pe youtube corect?

  • admin2 says:

   Nu dau opinii. În centrul vieții noastre să fie Hristos. Acum aici e lupta: cu Hristos sau contra Lui.
   Tot ce gândim și facem, să încercăm să fie în duhul Sfinților Părinți.
   Iar întrebările personale le puteți adresa pe mailul persoanei de care vă interesați.
   Doamne ajută!

 30. Sa nu o mai dam dupa cires! says:

  Evlavia la pr Arsenie Boca si Nil Dorobantu care au avut inselari si erezii fiind in totala contradictie cu Sfintii PArinti nu poate ajuta in lupta pentru Hristos. Sfintii Parinti au aratat ca orice mica inselare pe care o avem ne deviaza de la lupta pt Hristos si mantuire. Nu putem avea evlavie si la Sfintii Parinti si la acesti inselati. Aceste inselari i-au determinat pe unii marturisitori sa devieze . Sf Maxim : „orice om se sfinteste prin marturisirea corecta a credintei, cel care are credinta nefalsificata in Hristos ,acela are in el toate harismele dumnezeiesti. Fara credinta nefalsificata nu poate nimeni sa marturiseasca credinta si sa sufere martiriu , nu are harisme si nu se poate mantui.”

  Pr Theodoros Zisis : „doar atat are valoare singurul lucru cu adevarat important : cunosterea dogmelor Bisericii Celei Una si Unice , marturisirea curajoasa a credintei prin care vine si harul dumnezeiesc si lupta cu patimile. Pentru ca daca nu iti cunosti dogmele credintei carui dumnezeu te rogi si te inchini? Iar daca nu marturisesti adevarul atunci nu vine nici Harul fara de care nu poti scapa de patimi. Doar atunci cand Dumnezeu este mrturisit corect vine Harul si ajutorul dumnezeiesc fara de care nu exista mantuire. ”
  Acesti doi preoti de mai sus au avut greseli si erezii vadite, neavand ortodoxia curata. De aceea v-am intrebat ce parere aveti despre acest lucru.

  Iertati indrazneala si v rog sa nu considerati acesta o iscodire ci o lamurire si pentru cei cititorii acestui site.

  • admin2 says:

   Nu mă preocupă subiectul celor doi; nici nu sunt ”fan”; mă voi gândi, în rugăciune, la aceasta după Sinaxa panortodoxă. Totuși, au fost doi oameni foarte misionari, apologetici. Problema trebuie studiată mult. Iar cât s-au căit de greșelile lor asta nu știm noi. Nădăjduim că au făcut-o.
   Iar pentru a lua o hotărâre este bine a cunoaște pe îndelete viața și învățătura lor. Ceea ce nu e cazul la mine, nu am avut vreme pentru așa ceva.
   Eu merg pe principiul: Hristos în mijloc, iar cum dorește El, așa să se adune sau nu prietenii Lui adevărați în jurul nostru. Nădăjduiesc că ați înțeles corect poziția mea. Nu mă transformați în model sau lider, nu sunt decât un biet preot care mă strădui să nu îmi pierd mântuirea în aceste vremuri din ce în ce mai grele.
   Cu respect, pr. Ciprian.

 31. admin2 says:

  Domnule Nicolae, tot respectul.
  Iertați.
  Post cu folos și mântuire în Hristos!
  Pr. Ciprian

 32. Catalin says:

  Asist de mult timp la aceste controverse initial aparute intre cei ce au fost in Creta si cei ce nu au fost de acord cu ce s-a intamplat acolo .Desi la inceput se evidentiau doua tabere se pare ca acum in una din ele deja apar diferente ce duc la faramitari din ce in ce mai evidente.
  In conditiile in care am fost axat mai mult pe ceea ce se propaga in randul “antiecumenistilor “ am ajuns in punctul in care nu mai pot sta deoparte si cu toata indrazneala incerc , pentru a-mi consolida deciziile ce le voi lua in viitorul apropiat, sa aflu raspunsuri la intrebari ce ma framanta si pe care le voi pune in mod personal parintelui Ciprian Staicu ,el fiind deocamdata in pozitia cea mai implicata si cel mai in masura sa ma lamureasca:
  1-Parinte Ciprian, ati indemnat oamenii sa nu mearga la sf Biserica , ci sa mearga sa se spovedeasca si sa se impartaseasca doar la nepomenitori. Sustineti in continuare aceste afirmatii?
  2-Ati argumentat ca cei care isi pomenesc episcopul ecumenist sunt si ei ecumenisti, iar cei care se impartasesc la ei o fac spre osanda. Sustineti in continuare aceste afirmatii?
  3- Daca pr Teodor Zisis a oprit pomenirea, cum a ajuns la concluzia ca episcopul lui este ecumenist dupa atatea luni de la Creta ?Daca lui i-a trebuit atata timp pana sa ia aceasta decizie de ce altora nu li se mai acorda timp?
  4- Daca episcopul nu i trimetea parintelui Teodor Zisis un document care sa-l vizeze direct, sa intelegem ca pr Zissis n-ar fi oprit pomenirea nici acum?
  5- De ce liturghiile Pr Zisis au fost valide si credinciosii nu s-au impartasit spre osanda daca el a pomenit atata timp un episcop ecumenist ?
  6- De ce l am mai ascultat atata timp pe pr Zisis daca ,dupa teoria dumneavoastra, a slujit intr un context eretic? Cumva harul lucreaza preferential ?
  7- De ce ucenicii parintelui Zisis au constiinta impacata ca nu se impartasesc spre osanda ,desi el pomeneaste un episcop ecumenist in timp ce ucenicii altor preoti antiecumenisti dar pomenitori, trebuie sa si paraseasca duhovnicul si biserica si sa se roage acasa?
  8- Oare nu a intrerupt Pr Zisis pomenirea tocmai pentru a fi acceptat in prezidiul Sinaxei din Grecia din 4 aprilie? Sa intelegem ca va fi o sinaxa doar a nepomenitorilor ?
  9- Daca pr Zisis n ar fi oprit pomenirea,ar fi cazut chiar el sub anatemele mult asteptate ce se asteptau a fi rostite la marea Sinaxa?
  10- Ati dat de inteles ca preotii mai au timp sa opreasca pomenirea doar pana la sinaxa- din 4 aprilie 2017, dupa care urmeaza osanda. Sa intelegem ca dupa acea data se incheie actiunea de oprire a pomenirii iar cine nu face acest pas va cadea automat sub anatema?
  11- Cine sunt in viziunea dumneavoastra preotii si crestinii ecumenisti? Nu cumva toti cei care n-au oprit pomenirea impreuna cu cei ce fac ascultare de acestia?
  12- Ati lasat sa se inteleaga ca Biserica cea adevarata v-a fi formata doar din cei care au oprit pomenirea si ca granitele ei vor fi clar precizate dupa sinaxa din Gecia. Oare nu cumva se va face o schisma in toata regula, care va fi cealalta extrema a Sinodului talharesc din Creta?
  13- Ar trebui sa intelegem dupa sinaxa din Grecia va incepe o vrajba imensa in Biserica, chiar inainte de Inviere, deoarece crestinii extremisti ii vor eticheta si acuza pe parintii inca pomenitori ca eretici ,si vor arunca anateme unii asupra altora?
  14- Mai sustineti ca dupa Sinaxa din Grecia, preotii pomenitori vor cadea din treapta preotiei si vor fi reprimiti doar ca mireni, prin mirungere ,in Adevarata Biserica?
  15- Am doi copilasi care au fost botezati in Biserica Ortodoxa, prin stropire. Pr Sava a spus clar ca ar trebui rebotezati si lucrul acesta facut doar de un parinte nepomenitor. Sunteti de acord cu acest indemn? Va rog sa mi raspundeti clar,deoarece personal sunt foarte nelinistit din aceasta privinta.
  16- Daca sfintia voastra ati sluji prin apartamente, in teritoriul canonic al altui preot , ar trebui sa intelegem ca este decretata starea de prigoana impunandu-se astfel crearea unei biserici paralele sau printr-o astfel de actiune ati vedea dumneavoastra starea de catacomba?
  17- Printre crestinii din Bucuresti a circula o vorba cum ca sfintia voastra ati afirmat ca parintele Sava nu crede in sfintenia sfantului Paisie Aghioritul. Este adevarat ?
  18-La conferinta de la Brasov parintele Sava a afirmat ca pentru o Biserica valida in Adevar ar trebui ca noi toti cei aflati pe stil nou sa trecem pe stilul vechi. Sunteti de acord cu acest aspect ?
  In asteptarea raspunsurilor din partea sfintiei voastre va multumesc si va cer iertare pentru toata indrazneala.

  • admin2 says:

   Crucea e cruce. Vă răspund, dar pe scurt, cât mă luminează Dumnezeu. Orice spun trebuie trecut prin filtrul învățăturii Sfinților Părinți și dacă nu se potrivește, e de aruncat la gunoi ce spun eu. Deci, s-o luăm cătinel, deși mă simt ca la interogatoriu. Dar, cu Hristos înainte:
   1. Nu am îndemnat să nu se meargă la biserică, ci doar a nu ne împărtăși cu ecumeniștii conștienți de erezia pe care o îmbrățișează. Majoritatea preoților sunt în frământarea cea bună – cel puțin așa sper – deci oamenii pot merge fără probleme la aceștia, desigur, după cum îi îndeamnă conștiința pe fiecare.
   2. Ecumeniști reali sunt doar cei care predică, impun ecumenismul sau îl practică; majoritatea sunt necunoscători, deși aceasta nu scuză pe nimeni. Preotul TREBUIE să cunoască dreapta credință. Preoția nu înseamnă bunăstare, bani, dezlegări, ci viață în Hristos. Să fii FOC!
   3. Fiecare are cât timp dorește, numai să îi pese de aceasta. Este o vorbă în imnul României – ”somnul cel de moarte.” Să nu ne adâncim în el.
   4. Nu sunt pr. Theodor, nu știu ce ar fi făcut. El a răbdat până nu s-a mai putut. Așa am făcut și noi. Când simți că ereticii vor să te arunce în iad, iei atitudine, nu? Bunăvoința nu înseamnă prostie.
   5. Pentru că el de zeci de ani predică împotriva ecumenismului, deci se delimitează de erezia ierarhului.
   6. Dvs ce ați făcut pentru ca acest ”context eretic” de acolo de unde sunteți să se restrângă? Pr. Theodor luptă cu ecumenismul de zeci de ani; acum a primit cununa.
   7. Nu am afirmat așa ceva, deci nu vă pot răspunde.
   8. Pr. Theodor nu este un arivist, ci este un mare teolog. Cuvintele dvs sunt jignitoare. Datorați scuze.
   9. La Sinaxă nu se așteaptă anathemele, ci unirea tuturor ortodocșilor în adevăr. Oricum, sesizez că vă DOARE tare ceea ce a făcut pr. Theodor. Poate mă înșel.
   10. Eu îmi văd de misiunea mea, cine vrea să fie cu Hristos, să fie. Cum lucrează anathema nu îmi doresc să aflu pe pielea mea. Și nici dvs, cu siguranță.
   11. Am răspuns mai sus; ecumeniști asumați sunt puțini, dar în poziții lumești cheie, cu ”teologia bâtei” la purtător. Nu contează, lumea este condusă de fapt de Hristos, deși satana își face de cap, încă puțin. Nu am nici un motiv de îngrijorare și nu acuz pe nimeni, decât pe ereticii care VOR să fie eretici și prigonesc pe ortodocși, vădind ura satanei contra adevărului, pe care ei o au în inima lor.
   12. Nu știu de unde tot folosiți expresia ”ați lăsat să se înțeleagă”; eu am fost foarte clar în ce spun, niciodată nu am ”lăsat să se înțeleagă” aiureli. Biserica este Adevărul și Adevărul este Hristos și Hristos este Capul Bisericii. Acestea sunt granițele Bisericii. Ce este în afara lor este erezie. A oricui ar fi și oricum ar fi formulată.
   13. Noi nu avem duh de vrajbă, ci duh de jertfă și de mărturisire a adevărului. Am ajuns gunoiul lumii, dar suntem cu Hristos. Scandal nu facem, ci Sfânta Liturghie. Și primim multă pace de la Domnul Hristos, o pace ”care covârșește toată mintea”. Slăvit să fie în veci!!!
   14. Hotărârile la nivel panortodox nu vor fi luate de persoane particulare, ci de pliroma Bisericii.
   15. Nu există rebotezare, există BOTEZ. Copiii dvs NU sunt botezați, spre osânda preotului care și-a bătut joc de mântuirea lor. Orice botez adevărat trebuie să îndeplinească toate cele trei condiții: întreita afundare, formula de botez să fie în numele Sfintei Treimi și credința din spatele formulei să fie cea ortodoxă. Altfel nu există botez. ”Stropirea” respectivă, ne spune Sf. Nicodim Aghioritul în Pidalion, nu este nici măcar o spălare, ci o ÎNTINARE cu apă. Cumplit, nu?
   16. Slujim unde putem; sunt vremuri de prigoană. Eu slujesc în paraclisul de acasă, pe teritoriul CANONIC al proprietății mele. Atât mi-a rămas, nu am plecat de bunăvoie de nicăieri. Pentru mine simțul datoriei este TOTUL, iar cei care mă cunosc știu aceasta. Nu ieșim din Biserică, nu înființăm Biserici paralele, Doamne ferește. Cei care sunt în afara Bisericii sunt ereticii ecumeniști. Și toți ceilalți eretici, câți or fi. Doamne, adu-i la pocăință!
   17. Nu am spus așa ceva. Însă la Rădeni a fost întrebat life și a răspuns că crede în sfințenia Sf. Paisie. Iar eu, personal, nu am nici cea mai mică îndoială.
   18. A afirmat că de fapt calendarul vechi este cel bun. Nu avem treabă cu stiliști. Aceia sunt eretici.
   În concluzie, frate Cătălin, cu plăcere.
   Doamne ajută și post binecuvântat, în Adevărul cel Unic al Ortodoxiei!
   Pr. Ciprian

   • ban says:

    Ati dat-o si dvs la intors, parinte? Adica sa ne ducem unde e pomenit ereticul? Doamne-fereste! Fiti mai hotarat, altfel o sa va fie greu.

    • admin2 says:

     Nu știu ce ați priceput dvs.
     Domnul să ne lumineze pe toți, să facem câteva ceva ziditor, nu doar comentarii.

 33. un ins dintre atatia says:

  Eu unul nu mi-as pune prea mari nadejdi in sinaxa (initial: panortodoxa, azi doar: interortodoxa, maine..nu se stie!) din Grecia.
  Exista posibilitatea sa nu fie ceea ce se asteapta de la ea: un moment de referinta dogmatic, canonic si pastoral impotriva panereziei ecumeniste oficializata in Creta.
  Esentialul ramane tot marturisirea Dreptei Credinte, chiar si cu pretul muceniciei.
  Iar la noi la români, mucenicia nicicand nu a lipsit, ca este sangeroasa ori nesangeroasa, asta tine de circumstantele istorice.
  Tradarea confratilor-preoti, abandonarea de catre credinciosi, singuratea sufleteasca, tensiunile din familie, denigrarea generalizata a persoanei tale, indiferenta lumii si lupta, nu tot timpul biruitoare, cu patimile, cu slabiciunile proprii -toate acesta nu constituie o forma camuflata/invizibila de mucenicie?
  La asa ceva v-ati inhamat, pentr Hristos Domnul, Parinte Ciprian, si de aceea va avem la mare cinste, alaturi de ceilalti preoti si ieromonahi care nu pleaca genuchii in fata Baalului contemporan: panerezia ecumenismului!
  Sinaxa din Grecia…sa dea Domnul sa fie ceea ce se spune car ar fi… Insa nu vad cum sa rezolve problemele grave pe care le traim, cat timp nu va avea participare cat mai larga din lumea ortodoxa, participarea si sprijinul mai multor arhierei (bine ar fi: sprijinul Bisericilor neparticipante in Creta), alaturi de emiterea unui tomos dogmatico-canonic si pastoral, care sa elucideze ortodox confuzia ecleziologica eretica oficializata in Creta.
  Cu implicarea unor oameni lumesti precum Pr M. Vulcanescu, mereu in cautare de un microfon si o scena pe care sa straluceasca, deja organizarea sinaxei se decredibilizeaza. Pt o analiza scurta dar pertinenta a comunicatelor sale privitoare la sinaxa, vedeti blogul lui danielvla.wordpress.com.
  Daca sinaxa va mai arunca si anateme in stanga si in dreapta, dupa diferiti ierarhi ecumenisti, sinaxa neavand statut nici macar de sinod local ori interortodox ad-hoc, va provoca mai mult rau decat bine, accentuand tendintele schismatic-zelotiste din cadrul miscarii preotilor nepomenitori, mai ales la noi in tara…
  Asadar, sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa ne dea un punct de sprijin real in lupta cu ecumenismul, dar in acelasi timp, sa ne pregatim de drum lung si greu, nu de solutii facile… Dreapta masura a Caii de Mijloc, e diamantul nepretuit fara de care vom saraci de Hristos pe acest drum labirintic si cu multe ispite, si de-a stanga si de-a dreapta.
  Slava lui Dumnezeu pt toate!…
  Si Domnul sa ne ierte: fiindca si fin vina noastra, a fiecaruia, am ajuns toti in aceasta infundatura din care doar mucenicia ne mai poate scoate!

  • admin2 says:

   Eu mă duc. Nu pentru că trebuie să vorbesc, ci pentru că am o binecuvântată întâlnire. Vin români din Spania, din America, din Australia, nu mai vorbesc de cei din România, care sigur vor fi mulți și vreau să îi îmbrățișez. Nu după anatheme alerg, ci după dragostea fraților. Cred cu sinceritate că la sinaxa grecească cei mai mulți oameni din sală vor fi români. Că așa suntem noi – moi, dar cumsecade, delăsători, dar viteji la nevoie. A cam sosit NEVOIA!
   Aveți dreptate în multe, dar eu știu că orice facem, vom vedea efectele la Judecată. Și tare bine ne-ar prinde argumente bune la Judecată, spre a ne putea mântui. Așa că ne vedem la sinaxă! Și apoi la următoarea, și apoi la sinoade și tot așa, până ne împușcă ăștia!
   Pr. Ciprian

 34. Nicoleta says:

  Doamne ajuta !
  Avand in vedere ca eu sunt acest subiect de discutie ,cred ca sunt in masura sa va corectez pr Ciprian in privinta intoarcerii la Sfanta Liturghie .
  Cum aceasta fiica duhovniceasca a d-voastra a luat aceasta initiativa de a va informa fara a-mi cere dreptul sa o faca , ori dansa ,ori d-voastra ati adaugat ceea ce eu nu am zis .
  Nu predica pr Macarie din Duminica Ortodoxiei m-a convins si m-a facut sa ma intorc inapoi la duhovnic si biserica , si nu am zis ca ma duc oriunde la Sfanta Liturghie , fiica d-voastra duhovniceasca poate confirma . Cu aceasta postare si informatie in cateva cuvinte ne-adevarata s-au judecat doua persoane ,eu si pr Macarie .
  Daca suntem in Adevar , vrem Adevarul ,si urmam Adevarul pe toate caile nu trebuie ca orice informatie sa fie verificata direct de la sursa respectiva ?
  Am cateva intrebari va rog si iertati-ma ;
  -De ce nu il intrebati pe PS Longhin ce parere are despre Predica din Duminica Ortodoxiei a pr Macarie ,daca este adevarata in duhul si invatatura Sfintilor Parinti si a Sfintei Biserici Ortodoxe ?
  PS Longhin este un stalp al marturisiri , astept sa citesc sau sa ascult raspunsul PS Longhin si dupa vom judeca..
  -Pr Gheron Sava zice mereu ca este trimis cu binecuvantarea parintilor athoniti pentru a marturisi Adevarul .
  In afara de Pr Iulian Prodromu cine sunt ceilalti parinti ,se pot da nume ?
  -Sunteti singur in aceasta lupta , de ce nu sunteti toti parintii nepomenitori in acelasi cuget si duh ?
  Toti impreuna in tot si in toate , doar ca se aude ca numai pomeneste , ca este caterisit si restul sunteti singur ?
  Pe hartie si din strigat sunt cativa ,dar in fapta cati sunt asa de ostasi pe campul de lupta ?
  Nimanui nu-i este greu sa-si spuna parerea , sa spuna din scrierile Sfintilor Parinti ,dar totusi pe langa cernerea care este si pe langa confuzia creata totusi in noi nu este un discernamant corect al Adevarului .
  Ati vazut Domnul nostru Iisus Hristos L-a acceptat pe Iuda care stia de la inceput ca este si va fi vanzatorul Sau , trei ani de zile , odata nu i-a zis ce are sa faca decat atunci cand a fost timpul ca sa se implineasca proorociile despre Domnul , iar noi cum vedem ceva la cel de langa noi gata imediat ii judecam . Un cuvant poate sminti si nu numai .
  Ce frumos zice Sfantul Nicolae Velimirovici ; ” Tu , Doamne , esti mila si blandete ,esti bunatate si dragoste adevarata !”
  Hristos in mijlocul nostru !
  Iertati , Nicoleta !

  • admin2 says:

   Nu v-am expus public, nu am dat nume, dvs ați făcut-o. Deci vă respect alegerea! Nu mai râcâiți mai mult, vă va provoca și mai multă durere. Și nu este scopul nimănui să vă facă vreun rău, decât al satanei, împotriva căruia toți luptăm.
   Nu suntem singuri, ci Hristos este cu noi. Și cei care se ridică la luptă sunt din ce în ce mai mulți.
   Baza acestei lupte sunt Sfinții Părinți. Oricine, vlădica Longhin, părintele Sava, părintele Macarie, eu, dvs etc, toți putem cădea și numai Hristos ne ține. Însă nu ducem lupta noastră, ci a Bisericii, care trebuie să se împotrivească ecumenismului. Și o vom face până la capăt, cu ajutorul lui Dumnezeu!
   Și dvs ați fost fiica mea duhovnicească și v-am primit cu toată dragostea lui Hristos. Acum sunteți tulburată. Mă rog să vă întărească Dumnezeu și să vă lumineze. Nu alegeți partea celor nesiguri, căci tulburarea va fi și mai mare. Scopul nostru este mântuirea în Hristos!
   Vă doresc mântuire în adevăr și multă sănătate!
   Pr. Ciprian

 35. Dragos says:

  Am si eu ceva de zis.
  De cand cu sinodul din Creta, n-am mai dat pe la biserica. Am avut cateva incercari, dar am plecat dupa putin timp pentru ca nu mi s-a parut just sa particip la o slujba unde este pomenit un eretic.
  Apoi am citit argumentele unora si altora si am zis sa merg. Am mers o data, Dumnezeu sa ma ierte, si am ajuns la concluzia si in chip simtit ca prin participarea mea la slujba aceea sustin si ma fac vinovat si eu de aceleasi argumente ca si ecumenistii acestia vicleni si mincinosi care spun ca se va mai face un sinod care va aprofunda hotararile celui din Creta. Ori eu nu sunt de acord cu asa ceva. Dar uite ca m-am facut partas la asta….
  Concluzia este ca oricine participa la slujbele celor ecumenisti sau unde este pomenit un eretic se face partas la faptele lor! Cei care tac au deja vina!
  Atunci cum zic unii sa mergem la slujbe? Eu nu ma mai duc pana nu calca in picioare erezia ecumenista cum trebuiau sa faca de la bun inceput. Atunci ma duc! Dar pana atunci nu ma duc! Si daca ma duc undeva ma duc la cei care lupta pe fata impotriva aceste erezii!

  • admin2 says:

   Calea de a nu merge deloc nu e bună, că ne izolăm, în ce? A ne împărtăși cu ei iar nu e bine, că ne facem părtași la erezie. Soluția bună este să mergem să facem misiune, să împărțim materiale, să vorbim cu preotul, cu credincioșii.
   Cred că mulți dintre cei care se izolează de fapt recunosc implicit că nu știu ce să facă, se simt descoperiți în această luptă. Sau vor să ducă alții lupta lor, ei sunt pregătiți să… aplaude sau să blameze. Sau, să facă chiar ambele.
   Ori acum este nevoie să ne înarmăm, căci FIECARE va avea de dus lupta lui. Nu poate să o ducă unul pentru altul.
   Deci, curaj. Cine spune adevărul nu se face părtaș la erezie, ci la adevărata mărturisire.
   Doamne ajută.
   Pr. Ciprian

   • Dragos says:

    Da parinte.
    Eu nu vreau sa blamez sau sa aplaud, nu cred in asta.
    Sa va spun ce mi s-a intamplat.
    Am fost cum am spus la biserica si la predica preotul a vorbit cateva lucruri din ceea ce citisem eu inainte cu o zi sau doua din Scriptura. De asemenea se simtea harul in biserica in timpul slujbei. Acest lucru imi spune ca preotii n-au cazut din har cu totul ci harul inca este lucrator in ei, chiar daca pomenesc un episcop care apara sinodul din Creta. Despre episcop nu ma pronunt inca, poate nu stie inca ce face. Eu ii dau o sansa.
    Ideea este, dupa cum am intalnit si un alt comentariu pe un alt site, ca este o vreme de confuzie dar va veni o vreme in care episcopi si preoti se vor da pe fata ce sunt, daca sunt eretici sau sunt cu dreapta credinta. Atunci se va face o separare clara intre ei. Eu asa vad acum lucrurile.
    E adevarat ca nu stiam ce sa fac dar nu puteam fi partas la ceea ce se face acum.
    Da, nu e bine sa te separi de tot, dar unde sa ma duc, ca in toate bisericile se pomenste episcopul locului, este vorba de Laurentiu Streza, care apare intr-o inregistrare care a fost pe site-ul mitropoliei – nu stiu daca mai este – in care apara sinodul din Creta si zice ca e valabil. Nu am urmarit inregistrarea am vazut doar inceputul. Am avut o experienta cu o justificare textuala pe site-ul patriarhiei referitor la sinodul din Creta si era plina de viclenie si minciuna si a trebuit sa ma rog ca sa pot scapa de efectul ei, asa ca m-am pazit de vicleniile si minciunile lor evitand sa urmaresc inregistrarea.
    Eu nu stiu ce fac altii legat de participarea la slujbe, as vrea si eu sa stiu. Dumneavoastra sunteti preot, faceti singur Sfanta Liturghie, dar eu nu o pot face ca sunt simplu mirean, eu unde sa ma duc la slujba?
    Si va rog, nu fiti banuitor!

    • admin2 says:

     Vă doresc o conștiință lucrătoare. Și ea – ca voce a lui Hristos din inimă – vă va învăța ce să faceți.

   • Dragos says:

    Am urmarit inregistrarea cu Laurentiu Streza si m-am lamurit. E halucinant de-a dreptul!
    Mi-am dat singur raspuns! Dupa cate stiu Laurentiu Streza a semnat in Creta! ….