Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

În coate și în genunchi… pentru iubirea lui Dumnezeu

”Mai întâi învățați-i pe copiii voștri nu cum să ia corect binecuvântare de la un preot (rușii mireni au un stil special de a lua binecuvântare de la episcop sau de la preot, întinzând mâinile în semnul crucii, cu palmele în sus și plecând capul – n.trad.), ci cum să cedeze locul lor în autobuz pentru o persoană vârstnică, să ia de mână pe femeia care coboară din autobuz și să facă totul de dragul și în numele lui Hristos. Educația religioasă nu începe atunci când o mamă își învață copilul să spună rugăciunea ”Tatăl nostru”, ci atunci când tatăl își învață fiul să îi mulțumească mamei pentru cămașa pe care i-a spălat-o și pentru că a pregătit prânzul (adică să răspundă la dragostea ei de mamă cu dragostea lui de fiu).” (Preot Alexander Obcharenko)

traducere din limba engleză
de pr. Ciprian Staicu

PS – Părintele Dumitru Stăniloae spunea undeva că viața noastră este răstimpul dintre chemarea iubirii (venită de la Dumnezeu) și răspunsul dat de noi acestei iubiri. Cine este îndrăgostit de Dumnezeu, acela are șanse să se mântuiască, adică să fie veșnic cu Cel dorit.
Lucruri simple, frumoase – așa trăiesc creștinii, inclusiv în vremuri de prigoană!