Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Pr. Ioan Miron combate în mod patristic învățătura ”părtășiei la erezie”

Clar ca lumina soarelui. Slavă Domnului!

Citiți la adresa:
http://www.glasulstramosesc.ro/blog/parintele_ioan_miron_despre_noua_otrava_aruncata_inaintea_celor_ce_s_au_ingradit_de_erezie_si_anume_39_39_partasul_la_erezie_nu_este_eretic_39_39/2017-10-10-521

30 Responses to Pr. Ioan Miron combate în mod patristic învățătura ”părtășiei la erezie”

 1. IRINA says:

  total de acord cu pr.Ioan Miron…nu exista cale de mijloc intre erezie si adevar,dar unde ii situam pe toti cei care cugeta ortodox,dar nu au intrerupt comuniunea cu ierarhii?….

  • admin2 says:

   A avea cuget ortodox înseamnă a te îngrădi de eretic. Alte ”cugete ortodoxe” sunt de fapt minciuni. E simplu de priceput.

 2. Cristian says:

  Eu unul nu vad ca ar reiesi de undeva, din textul invocat al Sfantului Theodor, ca cei care, din slabiciune omeneasca (frica, etc) se impartasesc cu ereticii, ar fi si ei eretici. Si nici nu sunt eretici, ci oameni care s-au lepadat de Hristos. Verdictul Sfantului Theodor e limpede: „Aşa stând lucrurile, oare nu tot cel ce are părtăşie, adică se împărtăşeşte de pâinea otrăvitoare[10] se leapădă de Hristos, fiind departe [de El] şi necuvios, afară numai dacă şi-a revenit cumva prin pocăinţă?”

  Iertati, dar eu cred ca toata aceasta tulburare cu „partasia la erezie” a plecat, din pacate, iarasi dela o intrebare pusa gresit. Oamenii nu se impart in ortodocsi si eretici, ci, dupa cum invata Sf. Theodor in aceeasi scrisoare, in cei care sunt in Biserica (un Trup cu Hristos) si cei care sunt in afara Bisericii, un trup antihristic. Dar cei care sunt in afara Bisericii nu sunt numai eretici. Caci, de exemplu, cei cu credinta dreapta dar care tot de frica aduceau jertfe idolilor in vremea persecutiilor paganesti fac parte din aceeasi categorie de crestini care s-au lepadat de Hristos si s-au scos pe ei in afara Bisericii, dar nu sunt eretici.

  Asa incat, cred ca daca de la inceput se punea problema corect, n-ar mai fi fost nicio problema – respectiv, intrebarea ar fi trebuit sa fie: ‘Cei care din slabiciune omeneasca se fac partasi la erezie sunt totusi in Biserica sau in afara ei?”, iar raspunsul dat de Sf. Theodor este limpede: sunt oameni care s-au lepadat de Hristos, care pentru a se intoarce in sanul Bisericii trebuie sa faca pocainta, sunt poate chiar mai vinovati decat ereticii insisi, dar de nicaieri nu reiese ca ar fi eretici.

  iertati si indreptati daca gresesc.

  • admin2 says:

   A fi în afara Bisericii înseamnă a fi eretic și viceversa. Nu ai cum sa fii al lui Hristos și al satanei. Ce este așa de greu de priceput? Alb ori negru. Nu există în teologia ortodoxă – alba-neagra sau ”zona gri”, cum o numea inspirat cineva.

   • Cristian says:

    Nici n-am spus ca exista o zona gri, ci exista Trupul lui Hristos – Biserica si cei din Ea pe de o parte, si cei din afara Bisericii (trupul antihristic cum il numeste Sf. Theodor) de cealalta parte.
    Numai ca in afara Bisericii nu se situeaza numai eretici, ci si alte categorii, cum ar fi cei mai slabi, fricosi, sau chiar slabi de minte care se intineaza de comuniunea cu ereticii sau prin jertfirea idolilor paganesti.

    Oare Apostolul Petru cand de frica s-a lepadat de Hristos a devenit instantaneu eretic?

    • admin2 says:

     Una este lepădarea și alta este erezia. Lepădarea este un act, o faptă, erezia este o abatere de la învățătură, poate fi exprimată în scris, în cuvinte sau să colcăie în minte.

    • pr. Tudor says:

     da, Apostolul a devenit atunci apostat si a gresit mai mult decat Adam. Dar ruptul de Hristos are timp sa se intoarca, pana in clipa mortii trupului. Si, da, nu exista ortodocsi in trupul lui Hristos, dar si fricosi eretici in trupul lui Hristos. Tu de unde scoti euro-ortodoxia ta? Din calcâie?

 3. pr. Tudor says:

  Un preot viu, autentic!

  Parinte Staicu, mai clar de atat nu poate fi ceva pentru oamenii care nu prea stiu cum este cugetul si duhul Ortodoxiei scripturistico-patristice:

  Ortodoxia curata, rasariteana, patristica, scripturistica, soborniceasca si apostoleasca, aceasta este:

  – NU calendar papistas
  – NU cmb-ul ecumenisto-dracesc
  – NU hotararile antihristice din Creta
  – NU comuniune cu ierarhi si preoti ecumenisti, crypto-ecumenisti, masoni si atei
  – NU inselari si paganisme gen Prislop, Ionesti, Vladimiresti, Maglavid
  – NU vietuire fara duhovnic
  – NU dezgropare de morti-sfinti-inchipuiti
  – NU moaste despuiate prin racle
  – NU canonizarea ratacitilor
  – NU crezarea ca toti pamantenii ne inchinam la acelasi dumnezeu
  – Nu crezarea ca Allah din islam e Dumnezeu
  – Nu filetism si miscari paraortodoxe (legiuni si osti)
  – NU crezarea ca papistasii, protestantii si neoprotestantii ar fi crestini.

  E atat de simplu si clar, incat mirenii chiar nu trebuie sa faca masterat pentru a intelege intr-un minut cum sta TOATA treaba…

 4. pr. Tudor says:

  Iar ca si completare, sau mai bine zis pentru clarificarea definitiva a lucrurilor, mireni pot vedea si ceea ce este mai jos. In Romania exista patru categorii de credinciosi:

  1. eretici ecumenisti-pomenitori

  (pro-Creta, care cred ca ecumenismul este sfant, hristic si dumnezeiesc)

  2. eretici neecumenisti-pomenitori

  (anti-Creta, care cred ca arhiereii ecumenisti trebuie tolerati)

  3. eretici antiecumenisti juridici-nepomenitori (gruparea Radeni)

  (anti-Creta, care cred ca slujitorii ecumenisti nu sunt eretici pentru necunoscatori: copii, babe, mosi, ignoranti etc.)

  4. antiecumenisti nepomenitori-ortodocsi

  (toleranta zero pentru ecumenism/ecumenisti, toleranta zero pentru orice uniatie sau negociere).

  ” Şi de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni, Ca să fie osândiţi toţi cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea ” (2 Tesaloniceni 2, 11-12)

  • admin2 says:

   Nu cred că la Rădeni se poate generaliza. Acolo știm noi cine a întortocheat lucrurile, din păcate cu acordul starețului Pamvo, om pe care eu îl cred sincer, bine intenționat, însă nu este de ajuns. Nădăjduiesc că părinții care slujesc acolo să înțeleagă adevărul și să ia atitudine la fața locului. Am mare încredere în câțiva dintre ei, dintre care menționez pe pr. Xenofont, pr. Elefterie, pr. Ieronim, pr. Ghervasie și pr. Spiridon. Or mai fi și alții, nu îmi amintesc acum pe de rost numele lor, deci nu aduc acuze nimănui.
   Să fie Rădeni-ul o redută, însă a adevărului. PERMANENT ! Asta ar fi bine!
   Pr. Ciprian

 5. Vasile says:

  Parinte, cred ca ar trebui sa mentionati cati preoti au mai ramas condusi de Chirila si cati s-au dezis de ecumenismul lor.
  Daca dl Claudiu sustinea ieri alaltaieri ca sunteti singur, apoi ca nu sunteti , astazi vine cu mentiunea ca sunteti urmat de 15 ucenici.
  Bine macar ca recunoaste ca spune ce spune in numele Bisericii, mai exact a ecumenistilor.

 6. Vasile says:

  Si totodata trebuie precizat ca ms chirila nu putea reprezenta Romania si crestinii nepomenitori printr-un mandat dat de cativa preoti.
  Nici macar atat nu stie chirila?

  • admin2 says:

   Nu știu ce știe, dar știu ce nu știe: teologie ortodoxă.

   • admin2 says:

    Iată ce a ajuns site-ul ortodoxiamarturisitoare al pr. Claudiu:
    Un Aurel întreabă: ”Pe Chirilă cine la mandat? Din cite știu nimeni.” (9 Octombrie 2017 la 9:56 )
    Pr. Claudiu răspunde: ”Parintii in Sinaxa! A avut votul tuturor. Mai putin pe al unuia!” (9 Octombrie 2017 la 10:29 )
    Iar mai jos spune: ”Aveți grijă la Staicu și la Miron – ei sunt deja în schismă! Deasemenea toți cei care îi urmează și le susțin în mod fățarnic inepțiile, numindu-se patristici. Îmi asum tot ceea ce spun pentru binele Bisericii. Aceștia fac mult rău luptei noastre și tulbură Biserica lui Hristos. Cred că a venit vremea să spunem lucrurilor pe nume. Nu se poate ca niște dezbinători, urmați de 10 – 15 ,,ucenici” să fie cei care, în numele credinței, să-și etaleze orgoliile și frustrările și să dărâme tot ce s-a realizat pâna acum în această luptă.”
    Răspuns al pr. Ciprian:
    1. În ziua 1 a sinaxei de la Beiuș am fost aproximativ 20 de părinți (din cei peste 40 care veneau de obicei); în după-masa primei zile au plecat 4 părinți ardeleni, iar eu am plecat seara târziu. Au rămas pe a doua zi: cei de la Rădeni, pr. Ioan Ungureanu, pr. Antim, pr. Claudiu buză, pr. Grigorie și pr. Cosmin, în total sub 15 inși. Deci NU AU FOST TOȚI. Nici nu s-a adus în discuție în prima zi cine va merge în Rusia.
    2. Afirmațiile că suntem în schismă, că suntem numai doi, că avem 15 ucenici arată o neputință a scriitorului…
    Domnul cu mila!

 7. ban says:

  Parinte, cum ii vom considera pe actualii preoti pomenitori si episcopi (toti ecumenisti), eretici dupa dvs., daca unii vor inceta pomenirea si se vor dezice de ecumenism? Caci dupa canoane, trebuie remirunsi ca ortodocsi, dar vor fi trecuti in randul laicilor, neputand fi clerici.
  Daca la sinodul 3 ecumenic au fost acceptate hirotoniile lui Nestorie dinainte de condamnarea sinodala (fiind eretic, dupa dvs), inseamna ca nu era eretic inainte de condamnare, deci avea preotie valabila.
  Am aceste nelamuriri, si nu tin cu nimeni, doar vreau sa stim cum sa procedam si care e adevarul. Iertati.

  • admin2 says:

   Oricine se poate întoarce din erezie, până în momentul morții. Eu nu sunt de la ”poliția comunitară.”
   Doamne ajută.
   Pr. Ciprian
   PS – se semnează cu nume.

 8. Vasile says:

  Spuneti concret oamenilor cati parinti nu le impartasesc lupta lor ecumenista, cati parinti s-au dezis de simulacrul lor de lupta.

  • admin2 says:

   Nu știu decât că virusul a contaminat pe cei trei (doi preoți și un mirean). Nădăjduim să nu ne contaminăm și noi, iar cu toții să mergem pe calea adevărului.
   De unde să știu eu ce este în inima aproapelui? Mă rog să fie lumină și adevăr. Mai departe, mila Domnului!
   Pr. Ciprian

 9. sonia andronic says:

  Doua intrebari as vrea sa va pun, daca nu va suparati: de ce ii considerati pe cei de la Radeni eretici antiecumenisti? Si doi: copiii, babele si mosii, plus covarsitoarea majoritate, unde intra?

  • admin2 says:

   Eu nu îi consider eretici, m-am exprimat clar. Acolo problema este dl. Chirilă.
   Nu eu fac categorii de oameni. Întrebați-vă duhovnicul și faceți cunoscut adevărul de credință după putere.

 10. Florin says:

  Atata timp cat parintii de la Radeni accepta compromisul atunci nu putem sa-i absolvim…
  Si sa eludam adevarul ca din grupul preotilor de la Radeni nu este nimeni caterisit…? cu exceptia parintelui Pamvo.Si asta asa pentru praf in ochi.
  Sa nu ne intrebam de ce ?
  In conditiile in care parintii de acolo ar fi ok si ar vrea sa duca lupta cea dreapta , Chirila zbura de mult de acolo sau plecau ei. Asa….este de inteles….
  Scriu in cunostinta de cauza. Sunt dintre cei care am frecventat Radeniul, din pacate.

 11. Mariana says:

  Numai ura este pe acest site .Am mai scris un comentariu dar nu l-ati publicat.Inteleg ,nu va puteti bate cuie in talpa.
  Din tot ce scrieti aici , sf voastra va credeti singurul aparator al ortodoxiei si reiese clar de ce nu-l puteti suferi pe domnul Chirila. A-ti si spus-o ca”le-a fost teama ca nu cumva sa ma duc eu”!!?? Criticati si pe P.S. Longhin . Acum.Imi amintesc cand a-ti fost in Ucraina cu gheron Sava cu ce mandrie spuneati atunci „ce onoare este ptr mine sa fiu alaturi de un om ca P.S. Longhin”. Cand sunteti sincer ,atunci sau acum? Sau poate niciodata.
  Imi pare nespus de rau ca am fost nevoita sa spun acestea, dar vorbiti de rau si aratati cu degetul pe oricine nu va sustine. Daca Dumnezeu ar fi facut si El asa nu ar mai fi fost nimeni mantuit. Dar El ne astepta ani indelungati sa ne intoarcem si sa ne pocaim. Nu numai de erezie ci si de nepasare,minciuna,desfrau,vorbire de rau,distractii lumesti si paganesti si tot alaiul de pacate care ne duc in iad. Putem noi sa luptam cu gura sau scrisul impotriva ereziei ,daca traim in acestea nu ne vom mantui.
  Dumnezeu cu mila.

  • admin2 says:

   Fiecare va plăti pentru faptele sale.
   Eu nu vreau să mor trădându-mi credința. Iar ce fac alții – oricine ar fi ei – este conform conștiinței fiecăruia.
   Dacă vreți, vă pot trimite o listă cu zeci de apărători ai Ortodoxiei, ca să îi numim așa, cu toate că nu noi apărăm Ortodoxia, ci ea ne apără pe noi; iar ultimul dintre ei sunt eu sau poate nici măcar de acel ultim loc nu sunt vrednic.
   Cât despre acest site – el este unul teologic, în care se expun argumente, nu se plânge în batistă. Așa că să lăsăm sentimentalismele, acelea sunt specifice neoprotestantismului. Noi avem exemplu pe Sfinții Părinți, care nu au făcut NICI UN COMPROMIS CU MINCIUNA, pentru un motiv simplu, pe care îl putem afla dacă citim textul evanghelic din Ioan 8, 44.
   Cu urări de bine, pr. Ciprian.
   PS – am șters toate referirile nepotrivite venite din partea mea la adresa părintelui Claudiu; nădăjduiesc că nu am ratat niciuna. Și îmi cer scuze pentru posibila sminteală. Doamne ajută!

 12. VERO says:

  Pt. d-na Mariana si celor de un gand cu ea:
  In primul rand Chirila nu este de invidiat ci de plans.
  Cat despre vorbitul de rau, lucrurile atat de rele si de grave nu pot fi spuse , imbracate in cuvinte frumoase, ci trebuie redate asa cum sunt.
  Daca nu va plac atunci apostrofati-i pe cei care le savarsesc.
  Cum trebuie spus? Stiu eu ceva extrem de grav ce se petrece dar nu va spun?
  D-na, d-voastra nu sunteti un crestin autentic. Un crestin autentic vrea sa cunoasca adevarul pentru a nu rataci, vrea sa cunoasca pericolele pt a le evita, spune adevarul spre folosul fratilor…
  Dar si d-voastra ca si altii care indeamna la TACERE aveti apartenenta la cei pe care incercati sa-i aparati.Iar o asemenea atitudine nu are nimic crestin in ea. E doar propaganda…

  • admin2 says:

   De acord.
   Cu excepția că nu știm nimic clar despre ”autenticitatea” credinței persoanei respective, pe care să o miluiască Domnul, împreună cu noi toți.
   Pr. Ciprian