Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Analiză pe text și scrisoare publică către preoții ortodocși din partea credincioșilor

Vă recomandăm:

http://www.glasulstramosesc.ro/blog/scrisoare_deschisa_adresata_tuturor_preotilor_romani_ce_s_au_ingradit_de_cumplita_erezie_a_ecumenismului/2017-10-13-523

Având toate aceste elemente se poate vedea clar diferența între adevăr și neadevăr.

Nădăjduim că întrebările puse nu vor rămâne fără răspuns.

Toți preoții sunt chemați să dea răspuns. Public, nu altfel !

48 Responses to Analiză pe text și scrisoare publică către preoții ortodocși din partea credincioșilor

 1. Irina says:

  La inceputul anului scolar am participat la festivitatea de deschidere inclusiv slujba religioasa,pt ca nu puteam fugi ca si cadru didactic din fata școlíi impreuna cu cei trei copiii pe care ii am elevi..deci,am cazut in erezie?!

  • admin2 says:

   Conștiința ce vă spune? Ați primit binecuvântare sau tulburare?
   Și după aceea discutăm și teologic, cum ne va lumina Dumnezeu.

 2. ban says:

  Cine face, spune sau gandeste erezii, e eretic, chiar daca necondamnat de sinod. Ce va hotari sinodul, vom vedea. Ca si un infractor, pana la procesul care il condamna, tot infractor este.
  Partasia la erezie e erezie, caci nici ingradire de erezie nu este; dar nefiind oficial condamnati de un sinod, cred ca se pot intoarce ecumenistii din ratacirile lor fara pierderea preotiei clericilor. Ei sunt ca si cei hirotoniti de Nestorie, eretici necondamnati. E un punct de vedere.
  Apropo, stie cineva daca pr. Buza mai spovedeste stilisti? Caci de ratacirea asta, pe care o sustine pe site-ul dansului, nu s-a dezis public pana acum.

 3. grigorie says:

  In „studiul” publicat luna trecuta, intitulat: „Promovarea ecumenismului la nivel panortodox de catre pseudosinodul din Creta”, ce se vrea o replica la brosura pariarhiei din Romania, ce poarta titlul: „Despre Sfantul si Marele Sinod din Creta. Intrebari si raspunsuri”, sunt folosite citate din Alexandros Kalomiros, adept al ereziei numita Evolutionismul teist, iata spre exemplu cateva din afirmatiile ratacitului Kalomiros : „la porunca lui Dumnezeu, peştii au început să iasă din mare pe uscat, târându-se, mergând pe aripioarele lor şi cu cozile lor, acum în afara apelor şi apoi din nou în ele, devenind reptile amfibii, luând diferite forme şi diferite dimensiuni…din aceste reptile şi-au dezvoltat la porunca lui Dumnezeu în genele şi cromozomii lor, abilitatea manifestată în capacităţi zburătoare, devenind primele păsări.”
  Despre om: „Ca indivizi, nu venim oare la existenţă prin evoluţie? ”
  „Nu trece oare embrionul nostru prin toate nivelele evoluţiei pe care le-au urcat animalele? Nu are embrionul uman branhiile ce au produs sistemul nostru respirator atunci când noi (adică strămoşii noştri biologici) eram încă peşti ce înotau în mare? ”
  „Harul lui Dumnezeu ne-a făcut să urcăm treptele care ne-au dus din ţărână spre organismele unicelulare din apă, apoi spre trilobiţi, după care Dumnezeu a luat de mână o creatură goală şi tremurătoare, ce căuta hrană şi încerca să scape de fiarele sălbatice, şi a binecuvântat-o insuflându-i Duhul Vieţii Sale şi a făcut-o suflet spiritual viu, aşezând-o într-o grădină sădită anume pentru el.”; „Nu as fi surprins daca trupul lui Adam ar fi fost in toate privintele un trup de maimuta”.
  Desigur in „studiul” amintit nu sunt folosite asemenea citate, insa sustinerea dreptei credinte prin cei care s-au abatut de la Ortodoxie este incalificabila pentu un drept credincios care-si cunoaste credinta.
  Prima impresie in fata acestui mod de „impotrivire” fata de erezia ecumenista este aceea de sabotare din interior a opozitiei fata de aceasta erezie. Se pare ca din nestiinta au fost folosite respectivele citate, ceea ce este foarte grav deoarece inseamna o slaba pregatire pentru cineva care se implica intr-o controversa teologica la un asemenea nivel; culmea, la sfarsitul „studiului” se spune: „Nu se cuvine ca cel ce intrerupe comuniunea bisericeasca cu preotii care pomenesc ierarhi eretici…sa theologhiseasca fara o pregatire teologica, riscand sa rosteasca tot felul de afirmatii eretice”.
  Cu un asemenea exemplu la acest nivel de dezbatere, impotrivirea ortodocsilor fata de erezia ecumenista este, daca nu compromisa, dusa in derizoriu.

 4. mihaibv says:

  Parinte Ciprian,
  In Grecia, se rosteste, dupa axion:
  „Întâi pomeneste, Doamne, pe Episcopul (N), pe care-l daruieste sfintelor Tale biserici în pace, întreg, cinstit, sanatos, îndelungat în zile, drept învatând cuvântul adevarului Tau.”
  sau altcumva?
  In alta ordine de idei, ce se mai aude cu studiul parintelui Sava?
  Doamne ajuta!

  • admin2 says:

   Așa se spune.
   Studiul este tradus în proporție de trei sferturi. Necesită multă atenție, pentru că este foarte concentrat, iar ultimele zile eu am fost ocupat cu multe probleme neprevăzute. Dar merită răbdarea și așteptarea. Eu am învățat multe lucruri bune din el.
   Pr. Ciprian

 5. admin2 says:

  Doamne ajută!

 6. admin2 says:

  Frate Ioane, vezi să nu te dea în judecată…
  Îmi cer iertare în numele tău pentru onomatopeicul la adresa dlui Chirilă.
  Pr. Ciprian

 7. admin2 says:

  Mai durează un pic. Timpul fuge, problemele apar…

 8. admin2 says:

  Și eu vreau să vină câțiva mireni – maturi, hotărâți, echilibrați.
  Dacă îmi spuneți cum vă cheamă…

 9. admin2 says:

  Nădăjduim să fie bine.
  Azi mă gândeam la un lucru: ce fel de mărturisitor este acela care nu mărturisește deloc?
  Ar fi bun un răspuns, că de tăcere… e plin podul.

 10. mihaibv says:

  Multumesc,
  Atunci mai avem rabdare…
  Parintele Sava, in conferinta de la Satu Mare, la un moment dat a intrebat retoric (citez din memorie: „Cum spunem dupa Axion: Pomeneste Doamne pe Inaltpreasfintitul N, ….care drept invata cuvantul adevarului Tau”.
  Ori este o diferenta evidenta intre „…drept invatand cuvantul adevarului…” care este o rugaciune-cerere a preotului pentru ierarh in fatza lui Dumnezeu si „…drept invata cuvantul ….” care este o afirmatie, aratand comuniunea intre credinta preotului si a ierarhului.
  Va rog sa ma luminati si pe mine, de unde rezulta implicit ca preotul, in cadrul Sfintei Liturghii, doar prin pomenirea numelui ierarhului, impartaseste credinta acestuia?
  Pe de alta parte, noi dand raspunsul ” Nevrednic este!” , nu aratam in fatza lui Dumnezeu ca nu suntem de acord cu erezia ierarhului?
  Ma iertati, dar pricep mai greu…

  • admin2 says:

   Exact asta traduc acum. Însă va veni tot studiul deodată.
   Răbdare și rugăciune.
   Pr. Ciprian

 11. adrian says:

  @Irina nu ai cazut in erezie avand cuget ortodox…adica daca esti antiecumenista nu poti fii ,in acelasi timp,si ecumenista.Tulburarea vine mai ales inainte de a ne marturisii sau o ingaduie Hristos ca sa luptam.Multe bucurii!Doamne ajuta!

  • admin2 says:

   Calea împărătească (the best) este mărturisirea Dreptei Credințe fără teamă, fără compromis, din dragoste față de Hristos.

  • Irina says:

   Dacă tot avem cuget ortodox,nu puteam sta cu toții la caldurica in biserica meditând ce frumoasa e ortodoxia,in loc sa fim aratati cu degetul ca ne am țăcănit de atâta mers la biserică de am dat’o in cealalta extrema?

   • admin2 says:

    Lupta împotriva ereziei nu este extremă, ci este VIAȚĂ ORTODOXĂ.
    Încercați să nu gândiți în șabloanele din ziarele de scandal: extrem, șocant, extraordinar etc.
    Mai există și FIRESCUL, și acesta este ORTODOXIA SFINȚILOR PĂRINȚI !

 12. Irina says:

  A fost prea scurt momentul ca sa mai simt constiinta lucrand..tulburare am avut atunci cand am stiut ce e cu sinodul din Creta si am continuat sa merg la biserica pana m am hotarat sa intrerup comuniunea..iar acum tulburare am cand vad disputa de pe situri pe tema partasiei la erezie.se aduc acuzatíi grave care trebuie dovedite pt ca sunt putini cei intrati in lupta si nu pot cadea toti pe front!..va asteptam cu drag in aceeasi tabara!

 13. Stefan says:

  Doamne ajuta!
  Astazi,la Biserica de lemn-din parcul Titan,diaconul l-a dat ,in predica,model de dăruire pe Origen. Apoi ,in timp ce preotul miruia ,el împărtășea niste copii care au întârziat la Sf. Liturghie,din usa diaconeasca.Are voie diaconul sa impartaseasca?

  • admin2 says:

   Se numește Liturghie… pe bandă.
   Lumea multă, timp scurt, trebuie ”rezolvați” toți. Iertați expresia.
   Origen este anathematizat, deci nu are că căuta ca exemplu în teologie.

 14. Mihai says:

  Dar de când a început să facă ereticii pelerinaje la SF Munte?! Dece zic asta, iată ce aflam depe siteul mitropoliei Germaniei și Europei de Nord http://www.mitropolia-ro.de/index.php/stiri-din-2017/1176-profesori-universitari-din-viena-in-pelerinaj-la-sfantul-munte
  Dar hai sa vedem cine sunt ăștia de la university college of teacher education of cristian churches și care serafim joanta sa înhăitat cu ei http://www.kphvie.ac.at/ueber-uns.html

 15. grigorie says:

  Erezia este o molima duhovniceasca care se ia usor mai ales de catre acei credinciosi care nu sunt sinceri in ceea ce fac, dar o pot contacta din nestiinta si cei care sunt sinceri in cautarea adevarului, acestia din urma putand scapa mai usor de aceasta boala daca mai au si un dram de smerenie.
  Pentru ca este foarte contagioasa Sfintii Apostoli si urmasii acestora, Sfintii Parinti, sunt categorici poruncind celor dreptcredinciosi sa se osebeasca de cei contaminati de erezie: „ De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te, stiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.”(Tit 3,10), de aceea cel cazut in erezie se osandeste , cateriseste, daca e episcop sau preot, singur prin caderea in erezie, nu cum spun unii azi ca osandirea vine abia in urma unui sinod, iar la Sfintii Parinti gasim multe indemnuri de acest fel.
  Contrar acestei evidente putem vedea azi cum unii ignora aceste porunci si sfaturi ale Sfintilor, producand sminteala in randul credinciosilor simpli indemnandu-i, sfatuindu-i sa mearga la slujbele celor care sunt in tangenta, comuniune, cu purtatorii molimei ecumeniste, sau chiar sa participle slujbele acestora din urma, a ecumenistilor. De aceea acesti sfatuitori sunt sunt vinovati de „sange” (Sfantul Vasile cel Mare), deoarece ii pot duce la pierzare pe cei pe care-i smintesc prin asemenea sfaturi, varsand sange nevinovat al unor suflete nevinovate, suflete ce li se vor cere din mainile lor (Sfantul Grigorie de Nazianz).
  Are mare dreptate Parintele Elefterie Tarcuta: „Majoritatea preotilor si credinciosilor s-au contaminat si ei, pastrand unitatea (comuniunea) cu mai-marii Bisericii, cazand si ei in acelasi pacat impotriva Duhului Sfant, si spun acum: Dar ce rau a facut ecumenismul [implicit sinodul din Creta], ce a schimbat in Biserica? Pentru aceasta,ei nu mai pot vedea adevarul, cazand sub blestem a doua oara asa cum a spus Sfantul Apostol Pavel” (Scrisoarea Parintelui Elefterie Tarcuta catre patriarhie, din 08.08.2017, pg.4). Astazi putem vedea cum pomenitori declarati „antiecumenisti” nu mai fac deosebire intre starea de dinainte de sinodul din Creta cu cea de dupa acest sinod apostat. Acestia chiar daca, de forma, se declara impotriva ecumenismului promoveaza un ecumenism practic prin faptuirea comuniunii cu ereticii ecumenisti; o asemenea faptuire, comuniunea cu ereticii, pentru ecumenistii declarati este un scop pe care inca nu l-au atins in mod oficial, astfel acesti pomenitori au ajus in acest sens mai „tari” in ecumenism decat cei care sunt pe fata de partea ecumenismului. De aceea sunt intr-o grava eroare cei care, „nepomenitori” fiind, cauta sa-i „scoata” pe acest soi de pomenitori din categoria ereticilor.

 16. Rodica says:

  Doamne ajuta parinte Ciprian si drept luptatorilor intru Hristos
  Dupa umila mea parere cred ca nu trbuie se fii un mare teolog sau invatat ca sa intelegi scopul asa zisului sinod de la Creta.SCOPUL NOSTRU insa este MANTUIREA si de acest lucru ne asigura Domnul IIsus Hristos ,NOI trebuind sa stam neclintiti in DREAPTA CREDINTA.La o sfanta LITURGHIE (eu fiind prezenta)pr. Claudiu.B. a spus citez”eu cand am terminat facultatea eram un ecumenist convins”Ácesf fapt ma indeamna sa va sfatuiesc (imi cer iertare daca gresesc) sa nu mai raspundeti la atacurile venite din partea lui sa a altor parinti sau teologi pentru ca ne fac mai mult rau atat noua cat si sfintiei voastre.Va stim o calauza neinfricata si dorim alaturi de sfintia voastra si ceilalti parinti ce suntem in acelasi Duh mai degraba a ne sfatui ,a ne invata dreapta credinta (chiar cu repetarea la fiecare sfanta Liturghie) pentru ca fiecare incercam sa mai indreptam pe cate cineva si cand le recomandam sa citeasca cate ceva pe bloguri nu mai inteleg nimic.Repet scopul nostru este MANTUIREA si daca alti mireni vad ce se intampla intre noi prefera sa mearga in continuare in biserici ,zicand ca merge si asa ,ca si acolo se mantuiesc.Ma iertati si daca am gresit va rog sa ma corectati

  • admin2 says:

   Așa vom face.
   Din dragoste am încercat să îl ajutăm să se îndrepte. Dacă nu vrea, mila Domnului!
   Doamne ajută!
   Pr. Ciprian

 17. dan says:

  La Radeni este cuibul ecumenist.Ce sperante aveti de acolo?De ce nu sunt caterisiti parintii de acolo? Mai sa fie…
  Cum sa fie caterisiti cand baietii aveau planuri mari…o noua biserica, cu mitropoliti, episcopi tot ce trebuie ..functii, banuti.Cum poate fi distrusa mai bine lupta antiecumenistilor? Asa, din interior.
  Cand a sosit momentul li s-a spus unora dintre preoti: de maine sunteti nepomenitori. Sa nu aveti grija zilei de maine. De 24 de ani prostim poporul. Ne va iesi si de data asta. Veti trai mai bine ca inainte.
  La Radeni inainte de facatura de lupta antiecumenista erau 2-3 oameni in biserica, biserica goala…acum e plina .
  Iar Chirila trebuia sa-i adune ca pe niste oi la taiere pe ceilalti parinti de buna credinta.
  Cum?Stiti deja.Redactari , razboi mediatic pt reclama lor, care nu avea rolul sa-i apere pe parinti ci sa aduca oameni care sa cotizeze la biserica asa zis a nepomenitorilor.
  De ce sa nu spunem parinte Ciprian Staicu , oamenilor adevarul gol golut?
  Cine avea sa-i unga? PS Longhin?

  • admin2 says:

   Eu nu știu care este situația acolo, căci nu am fost decât o dată, cu pr. Sava. M-aș bucura să fie bine, să fie duh ortodox. Iar dacă cineva vrea să afirme ceva, să o facă cu dovezi: audio, video, scrise. Altfel, în spatele unui simplu nume se poate ascunde… oricine.
   Lupta antiecumenistă nu este o ”făcătură”, cel puțin din punctul de vedere al majorității părinților implicați.
   Ce cugetă alții nu știu. Dar ne străduim să rămânem în dreapta credință. Atât. Fără veleități de vip-uri, ci suntem doar niște umili slujitori ai lui Hristos, cât timp de va învrednici El, spre slava Lui.
   Vă asumați întreaga responsabilitate juridică a celor afirmate.

 18. Vasile says:

  Parinte, s-au tot spus atatea adevaruri in legatura cu sinaxa de la Beius si structurile paralele, dar nu ne-ati spus ce functie v-au oferit in aceste structuri pt. a va cumpara tacerea?

  • admin2 says:

   Secretar responsabil cu traducerile și cu relația cu diaspora. Probabil că mai era și planul: dacă ”ăla” comentează, atunci spunem că ”nu i-a ajuns”, voia mai mult. Realitatea este că apoi am fost numit într-un sms – ”proscris” – de către unul dintre participanți.
   Cine mi-a spus prima informație ”la cald”, a retractat că nu mai ține minte exact ce ”funcție” era și în final… Doamne, miluiește!

   • admin2 says:

    V-am ruga pe cei ce comentați să nu încercați să folosiți acest site pentru defăimare, ci pentru lupta pentru apărarea credinței.
    Aveți ceva de spus despre cineva? A făcut ceva rău? Încercați personal să îl/o ajutați. Dacă vedeți că nu se îndreaptă și având dovezi clare că ceea ce propovăduiește este problematic și nepatristic, atunci spuneți public, în scopul de a se îndrepta.
    Lupta cu situația post-Creta este lupta cu erezia, nu bombardarea cu acuze. Să ne axăm pe teologie, pe argumente, pe adevăr, că de vorbit de rău e plin podul casei, cum se zice.
    Mulțumim.
    Redacția

 19. IULIA says:

  Realitatea incercarii de a crea structurile paralele,schisma pe fata si taina sinaxei de la Beius sunt doar acuze nu-i adevarul gol- golut ?De cand aici se spune adevaru,l portavocea „Ortodoxia marturisitoare” manipuleaza incercand sa acopere adevarul numindu-l „defaimare”.
  Si noi ce sa facem? Sa tacem? Tocmai asta se vrea…axati-va voi pe argumente teologice, ca noi ne vedem de treaba noastra…cu structurile paralele si manipularea.

 20. IULIA TIPA says:

  MESAJ PT. D-VOASTRA PARINTE:
  Din punct de vedere juridic nu exista pericolul darii in judecata…doar daca vrea sa stea la cozi la tribunal.

 21. IULIA TIPA says:

  TOT PT. D-VOASTRA, PARINTE:
  Chirila de cand s-a apucat de treaba asta cu Radeniul este tot intr-o infractiune continua, infractiuni fara numar…

 22. iosif says:

  „……”nu i-a ajuns”, voia mai mult…..”.
  Dar ce au de impartit parintii nepomenitori? Vi se pare ca sunt oameni interesati de astfel de aspecte? Va faceti pacate….
  https://caleaimparateasca.wordpress.com/2017/10/09/sfantul-vasile-cel-mare-expunere-a-situatiei-bisericii-un-intuneric-apasator-si-sumbru-s-a-asternut-peste-bi%c2%adserici-pentru-ca-luminatorii-lumii-pe-care-dumnezeu-i-a-pus-sa-lumi%c2%adneze-suf/

 23. Vasile says:

  Da suntem interesati. Daca nu suntem interesati sa ne aparam de secte care isi spun „nepomenitori” atunci de ce sa fim interesati ca si crestini?
  Pacate isi fac cei ce sustin ecumenismul …

 24. iosif says:

  Nu ati inteles domnule Vasile! Ma refeream la preotii nepomenitori de la Radeni. Acestia nu sunt genul de oameni care sa fie interesati de aspecte pecuniare sau functii. acuzandu0i de astfel de lucruri, va faceti pacate

  • admin2 says:

   Nu acuzați, pomeniți, răbdați, smeriți-vă și Domnul lucrează (îmi spun și mie aceasta).