Asociația ”Prietenii Sfântului Efrem cel Nou”

"Viaţa noastră pe pământ este ca o carte pe care o scriem noi, fiecare, prin faptele noastre, prin cuvintele noastre şi prin gândurile noastre. Cât suntem încă în viaţa aceasta putem reveni asupra a ceea ce am scris cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Prin pocăinţă, prin îndreptare, prin începutul bun, corectăm capitole din viaţa noastră, fraze întregi din cartea vieţii noastre, exprimări greşite! Dar, atunci când s-a încheiat viaţa noastră pe pământ se pune sigiliu pe cartea vieţii noastre şi nu mai putem îndrepta nici capitolele, nici frazele, nici cuvintele, ci rămân aşa cum ne-a găsit ceasul morţii şi ziua judecăţii" (Sfântul Isaac Sirul)

Răspunsul lui Gheron Sava Lavriotul către arhiepiscopul Longhin de Bănceni, referitor la acuzațiile pe care acesta le face la adresa lui

Ridicarea în rang a episcopului Longhin de Bănceni de către arhiepiscopul Onufrie

 

Scrisoare deschisă a lui Gheron Sava Lavriotul către arhiepiscopul Longhin și

către poporul care poartă numele lui Hristos

(adică pliroma ortodoxă)

 

Din păcate, arhiepiscopul Longhin ne-a acuzat că suntem masoni și că ne-am lepădat de Hristos și de Ortodoxie, că propovăduim erezii și că suntem oameni ai diavolului!

 

Arhiepiscopul Longhin își bate joc de creștinii ortodocși și de Hristos Însuși!

 

Vom spune adevărul, oricât de dur ar fi acesta. Vom dovedi că arhiepiscopul Longhin îi slujește pe ecumeniști și că este trădător al Ortodoxiei.

 1. Arhiepiscopul Longhin de Bănceni spune minciuni și își bate joc de oameni și se preface că este ortodox și antiecumenist, dar în același timp el îl pomenește pe patriarhul Kirill, atunci când slujește în sobor cu arhiepiscopul Onufrie, cu toate că oamenilor le spune că el nu îl pomenește pe patriarhul Kirill.

2. Arhiepiscopul Longhin niciodată nu a întrerupt pomenirea patriarhului Kirill în mod public și în scris, din motivul foarte simplu că această întrerupere nu a avut loc niciodată.

3. Arhiepiscopul Longhin nu a fost prigonit niciodată pentru credința lui, iar mărturisirea lui de credință este numai în vorbe, devreme ce prin faptele sale el este în comuniune cu ereticul Kirill și nu a întrerupt comuniunea cu el.

4. În loc să îl pedepsească pentru așa-zisa lui mărturisire de credință, patriarhul Kirill l-a recompensat pe episcopul Longhin și l-a făcut Arhiepiscop. În același timp noi suntem acuzați că suntem masoni, dar suntem prigoniți de către masoni, suntem alungați din mănăstirile noastre de către aceștia și nu avem unde să locuim.

5. Oare cu ce bani a construit arhiepiscopul Longhin palatele în care locuiește? Și cine au fost cei care l-au sponsorizat?

6. De curând, când a avut loc Sinodul Patriarhiei Ruse, de ce arhiepiscopul Longhin nu a anatematizat sinodul tâlhăresc din Creta și pe patriarhul Kirill ca fiind eretic, ci doar spune aceste lucruri, dar îl pomenește pe eretic? Acestea sunt practici KGB!

7. Ca părinți aghioriți, îl iertăm pe arhiepiscopul Longhin și îl îndemnăm la pocăință, să își ceară iertare pentru cele spuse despre mine și despre apropiații mei, să își ceară scuze de la credincioșii pe care îi batjocorește de atâția ani și dacă este cu adevărat ortodox să declare public, așa cum fac și eu și sunt prigonit pentru aceasta, că patriarhul Kirill este antihrist (adică potrivnic lui Hristos – n.trad.), eretic și nu am nici o comuniune cu el.

8. Atunci noi, părinții aghioriți, îl vom îmbrățișa pe arhiepiscopul Longhin și îl vom accepta ca ortodox. Până atunci însă îl considerăm ca fiind eretic, ca unul care este în comuniune cu ereticii, și ca fiind un calomniator.

9. Noi, părinții aghioriți, și eu personal, Gheron Sava Lavriotul, îl provocăm pe arhiepiscopul Longhin la o discuție publică, pentru ca poporul să judece cine este de partea adevărului și cine nu. Oare va accepta să vorbim în fața creștinilor?

10. Nu vom face nici o concesie în credința noastră, iar episcopi mincinoși nu vom accepta.

11. Vom lupta împotriva ecumenismului, precum și a tuturor celor care se războiesc contra Ortodoxiei.

 

Cu respect și întru adevăr și cu dragostea lui Hristos,

Gheron Sava Lavriotul

 

traducere din limba greacă de

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

 

PS – ca unul care am fost acuzat de ierarhul ucrainean de același lucruri, le refuz, le dezmint și îl iert, neavând nici o comuniune cu el până ce va ieși din erezie. (pr. Ciprian)

Update:

Pentru că fratele nostru, părintele Vasile Iovița, pe site-ul sfinției sale (https://ortodoxiacatacombe.wordpress.com/) face în mod constant afirmații calomniatoare la adresa părintelui Sava Lavriotul și a pr. Ciprian Staicu, iată câteva lămuriri:

  1. Textul original după care a fost tradusă scrisoarea deschisă de mai sus este atașat aici, mai jos, cu semnătura lui Gheron Sava. De asemenea, Gheron Sava a binevoit a face public numărul de telefon al sfinției sale – 0030 6947 011111 – iar cine dorește vreo confirmare în acest sens sau orice altceva îl poate suna oricând, chiar dacă nu știe limba greacă, căci părintele vorbește foarte bine și limba engleză. (Catre arhiepiscopul Longhin)
  2. Pr. Vasile l-a numit pe pr. Ciprian în felurite feluri, degradante și mincinoase pentru emițătorul lor. Domnul să îl ierte.
  3. Pr. Ciprian nu folosește pseudonime, ci se semnează doar cu numele lui.
  4. Celelalte acuzații sunt atât de puerile încât merită următorul răspuns:

„Minciuni, minciuni, minciuni. Asta este catacomba în care trăiți, stimate administrator.
Adept al părtășiei la ereziei, dar și al morții BOR, aveți în minte două extreme care se anulează reciproc.
Văd că timpul pe care mi l-am petrecut dându-vă telefon și încercând să discutăm ca oamenii a fost doar un timp pierdut.
Ion Luca Caragiale ar fi fost invidios, iar Jules Verne și mai și pe stilul dvs. Și mai îndrăzniți să ziceți „Împărate ceresc”, cu mâinile ridicate? Sau „lupta” v-a împotmolit la Ioan 8, 44? Domnul să vă lumineze și să vă păzească întru mulți și binecuvântați ani!

Pr. Ciprian-Ioan Staicu

PS – doamnei Ana din Oradea nu îi răspundeți, o acuzați că ar fi un pseudonim al meu; vă e frică de o biată femeie, atât de mult încât nu îi răspundeți la telefon? Și mai luptați chipurile cu fiara ecumenistă? Doamne miluiește.”